Spittring i bandytoppen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Två ordförandekandidater, obalans i ekonomin, rekordmånga motioner – Det är sannerligen annorlunda förutsättningar till bandyns kommande årsmöte.

Ibland klagas det över att årsmötena är för väl riggade, det genomförs på rekordtid och utan större engagemang från de närvarande.

Räkna med att det blir händelserikt vid bandymötet på lördag i Stockholm.

Många går, många kommer i bandyns ledning. Valberedningen har jämnt göra.

Se här bara:

Ny ordförande ska väljas, 

Halva styrelsen ska ersättas, 

En ekonomisk förlusttrend måste brytas, 

rekordmånga motioner ska behandlas,

Många avsändare förväntar sig förändringar.

Allmänt råder en förväntan om positiva nyheter.

Hur kommer det här sig?

De vill inte sitta kvar

Gisela Stockhaus, Västerås, som varit ordförande i två år, ställer sig inte till förfogande. Ingen Och ingen från nuvarande styrelsen kandiderar. Halva styrelsen måste bytas  ut.

Är det två ekonomiska förlustår-större än något annat verksamhetsår i modern tid- som kastat sin skugga över allt och skapar förvirring oh uppbrott?

I ett företag är det den verkställande ledningen som får stå till svars.

Där är inte svensk idrott och bandyn ännu. 

Är det samma förhållande som då möjliggör att vi skjuter på fotbollsmatcher på grund av att unga män i masker tillåts att elda på arenorna år efter år? 

Att det uppstår handlingförlamning.

Valberedningen lämnade sitt förslag på nyval för fyra personer inom föreskriven tid.

Camilla Westman, 57, Gävle är valberedningens förslag som ny ordförande. Hon är verksam SD-politiker och sitter i nämnden Härnösands Hovrätt. Har tidigare ingått i Brynäs IFs styrelse (2005-2008) och kandiderade även till ordföranderollen i Gävleföreningen för en tid sedan.

Ingrid Hedin Amrén, 64, även hon från Gävle framkom som ytterligare en kandidat för någon vecka sedan. Hon  lanserades av Gästrikland/Hälsinglands bandyförbund som en motkandidat som ordförande och har politisk S-bakgrund.Tidigarelägg personanalyserna, förslagsvis!

Personvalen är viktiga och kommer säkerligen att stå i centrum vid årsmötet. Dock borde de ha analyserats, fördjupats minst månader i förväg och inte som nu, med s kort perspektiv! 

Här finns detr synpunkter – och stadgarna tillåter inte denna transparens har det framkommit  uppgifter om. 

Lyssna på Erland!

Risken är uppenbar att de verksamhetsmässiga analyserna kommer helt i skymundan när inte tillräckligt med tid. Kloke Erland Jakobsson i sydliga Ronneby har många gånger framfört ett behov av ett årligt verksamhetsforum.

På två verksamhetsår har förbundet förlorat över 5,5 miljoner, trots att kostnaderna har minskat med 35 procent. Olika förlustsiffror har figurerat, få jämförande boksluts- och budgetunderlag har presenterats. I verksamhetsrapporten behandlas ekonomin på ynka elva rader. Detta trots att det vid de föregående årsmöten fanns förslag om att inte bevilja sittande styrelse ansvarsfrihet. 

Larmklockorna har ljudit ohörda.

Under verksamhetsåret har ett lovvärt beslut tagits med nysatsning på sponsorjakt i bolagsform. Hur detta har lyckats i konkreta siffror har framkommer inte från styrelsen. Förhoppningsvis presenteras fakta vid årsmötet.

”Bandyns överlevnad” diskuteras igen

13 motioner behandlas – inte alls, Nästan alla avfärdas av nuvarande styrelse med några korta, innehållslösa svar. Vissa delegeras till distrikten, som under förra verksamhetsåret fick sitt bidrag nedbantat med 30 procent. Det ledde till   att ett av distriktens viktigaste aktivitet, ”Inspirationsdagarna för ungdomar”, kom att halveras. 

Är det dylikt som brukar kallas att man ”skjuter sig själv i foten”.

 De rekordmånga motionerna, inom i stort sett alla verksamhetsområden, uppfattas som att det än finns ett stort engagemang för denna traditionsrika sport! Förhoppningsvis finns det ocksåen ny bandygeneration därute som vill ha en bättre ordning.

Kritikerna och de som gillar att ta up ”Bandyns överlevnad” skymtar med sina elakartade käftar runt hörnet oftare och oftare.

De rekordmånga motionerna kan också uppfattas som att Svenska Bandyförbundet med förtroendevalda och personal helt enkelt inte är koordinerade i tid. Kalla det bristande lyhördhet eller kund- och marknadsorientering. 

I detta sammanhang måste bara bandyns unika supporterkultur nämnas, och det ”aldrig hatas bara älskas” i utropen från läktarna och, där grupperna   t o m umgås före och efter match. Kan det bara bero på det är kylslaget i hallarna?

Allt nog,vid lördagens årsmöte, står bandyn vid ett vägval ”stagnation eller förändringar”. 

Då gäller mycket höga krav på deltagarna och mötesledaren. 

Curt Einarsson

Fakta

Briefing Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.