Fler idrottsplatser en nödvändighet
En angelägen fråga för folkhälsan och idrotten är tillgången till idrottsplatser, arenor för motion och olika idrotter. Inte minst under vintertid, årets mörka månader.
Flertal undersökningar styrker att idrottsplatserna skall ligga centralt.
Vissa faller annars ifrån då föräldrakörning inte är möjlig. Även för mycket sittande vid dataskärmen, paddan eller mobilen minskar fysiska aktiviteter. De heliga 60 minuterna om dagen har minskat mer och mer de senaste tio-femton åren.
Men anläggningsbehovet bara växer, precis som hoten mot de befintliga.
Kort perspektiv
Alla partier idag kör mantrat med skola, vård och omsorg. Åtminstone när det vankas valtider. Och perspektivet är det korta. Hälsofrågor är kontinuitet och långsiktighet. Precis som idrottsträning.
Men hälsa och idrott ges inte ens den statusen att området får ett eget departement och minister. Nu är det Amanda Lind som utifrån sitt kulturdepartement har detta som extraknäck. Före henne var det Annika Strandhäll, som mixade det med den tunga posten som socialminister. Idrotten fick agera strykpojke i prioriteringssituationer.
Gabriel Wikström beskrevs både som hälso - sjukvårds- och idrottsminister. I de gamla sportreferaten hade han snabbt döpts till ”Skinnskattebergarn”, namnet de kom från fanns med sedan i hela deras karriär. Kanske tog han sitt jobb på verkligt allvar och därmed ”gick, sprang han i väggen”.
Bullerhotet slog mot Boo IF
Boo IF måste, kan bara nyttja sin idrottsplats Brovallen vissa tider på dygnet på grund av bullret från domarsignaler, ljudet från bollar i stolparna och påhejande publik. Grannarna klagade. Rättsprocessen började när Thomas Bodström, före detta justitieminister, var ordförande. När domen föll (18 juni) fick 135 matcher flyttas och 270 lag blev berörda.
Svenska Ishockeyförbundet har konstaterat att i Stockholm behövs tio nya ishallar och tjugo nya utebanor. Skridskoåkning är en del av vårt kulturarv sägs det. Snittet i Sverige är en ishall på 27 000 invånare. Om ovanstående isanläggningar kommer till i Stockholm blir det ett nyttjande för 50 000 invånare.
Jaget istället för laget
Låt oss lämna storstadsperspektivet och erinra om att i lilla Grycksbo, 1 400 invånare i Falu kommun, lägger idrottsföreningen ner 900 ideella timmar årligen på att hålla fotbolls- och bandyplanen (ej konstis) vid liv. Dessutom 300 timmar på en folkpark.
Pär Uhlin, ledare och förälder, säger:
- Från statens sida talas det om vikten av att röra på sig för ett friskare liv men finns inget stöd till de ideella anläggningarna i form av anställd kommunpersonal, kommer fler och fler anläggningar att läggas i träda.
Pär Uhlin är anställd inom Dalarnas Handikappidrottsförbund, därför ger denna röst en extra dimension värd att lyssna på.
- Lagidrotten får stryka på foten först. Eftersom det krävs mer engagemang där för att hålla ihop gruppen än att springa i skogen eller cykla på vägen. Dör lagidrotten dör det otroligt viktiga ledarskapet som föds inom lagidrotten ut, där ”laget går före jaget”.
- Får vi in för mycket jaget i samhället är vi illa ute.
Elitidrottsfostrad från barnsben
Idrottshistoriken och statistiknörden Johan Svedbom granskade ett antal av våra senaste VM-lag i några lagidrotter. Denna gång hade han fokus endast på hur många spelare det var som hade en elitförening som moderklubb.
En annan gång hade det varit intressant att registrera exakt avstånd mellan bostaden och idrottsplatsen. Trenden går kanske att skönja.
Fotboll:
Tjejer, från VM-laget i Frankrike 2019, tjugotre spelare, alla kom från underliggande serie. Tänk att få göra föreningsbesök hos Linda Sembrants SK Servia, Julia Zigiotti Olmes Bollstanäs SK eller Nathalie Björns Vaksala SK.
Killarna i VM-laget 2018 i Ryssland, 23 spelare, Robin Olsen, Malmö FF och Emil Forsberg, GIF Sundsvall kom från högsta ligan.
Handboll:
Tjejer, VM i Frankrike, 2018, 17 spelare, sex spelare hade en elitförening som sin moderklubb, typ Sävehof (Bella Gulldén), Önnered och Lugi, VM i Danmark/Tyskland för herrar, 2019, nitton spelare. Resultatet blev fem spelare. Exempelvis från Ystads IF, Lukas Nilsson och från IFK Ystad, Jim Gottfridsson och Niclas Ekberg.
Bandy:
Tjejer, VM i Kina, 2018, 16 spelare, varav målvakten Linda Odén, Sandviken, var ensam om att ha elitidrottsbakgrund.
Killar, VM i Vänersborg 2019, 18 spelare. Här var det inte mindre än sju spelare som växt upp i en elitförening. Vetlanda BK, plantskolan, hade tre av dem.
Ishockey:
Killar, VM i Bratislava och Kosice, 2019, 25 spelare. Tre spelare har varit i eliten från början. Anton Lander från Timrå IK och Adam Larsson, Marcus Petterson från Skellefteå AIK.
Kanske hade teknikgeniet Elias Petterson lättare att slå igenom då han hade lätt att komma in i Ånge Ishall och nöta detaljer. Om nu någon trodde att han fått tekniken gratis.
Av dessa 141 spelare är det 24 som kommit fram med elitidrottsmjölken, om uttrycket tillåts. Övriga från det verkliga Idrottssverige.
Tillbaka till angelägenheten med tillgängliga anläggningar på närma håll.
Byggde själv
Hanna Öbergs pappa Tomas, gammal skidskytt, byggde en skjutvall vid skidstadion i Piteå. Tretton år senare tog dottern Anna OS-guld, med bland annat ett starkt skytte.
Motsatsen till detta kan vara Ola Serneke, 47, storbyggmästare, entreprenör och en av idrottens största sponsorer. Åtminstone i antal sponsorskap, 130 föreningar stöttar han. Han har byggt och år 2015 invigdes ”Prioritet Finans och Serneke Arena” i Kviberg i Göteborg. Skidanläggningen på 1,2 km är kanske det mest spektakulära.
Nu håller han på med Nordens högsta byggnad, Karlatornet på Lindholmen i Göteborg, som skall bli stadens nya landmärke.
I Stockholm och Järfälla och lite varstans hörs snacket om Veddestaprojektet som skall sätta ”Järfälla idrottsstad” på kartan.
”Det skall bli ett socialt hållbart samhällsbygge” heter det. Där lägenheter, skolor, kultur, idrott och mycket annat skall integreras.
I sitt sommarprogram sa Ola Serneke inte bara att han varje morgon stiger upp klockan 04.20, han slog ett slag för ett nytt miljonprogram - han är inte byggare för intet - avseende idrott och hälsa.
Låt Ola Serneke bli ny Hälso - och Idrottsminister vid nästa regeringsbildning.
I modersmjölken fick han med sig av sin mamma, ”Ola, du kan bättre”.
Ola Serneke kan jobba för att både underhålla, renovera och bygga nya idrotts-och motionsanläggningar!
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar