Konsten att motivera ungdomar
Hur ser villkoren ut för Morgondagens stjärnor…. De som ska ta över så småningom. Ifrågasättandet borde vara ideligen återkommande. Dagens ungdomsidrott, med all kunskap och erfarenhet som finns ute i klubbar runt om i landet ska och borde innebära att villkoren stimulerar unga aktiva. Miljön och omhändertagandet är uppmuntrande och positivt . ungdomarna gillar att träna och att tävla, de motiveras och ett vane-beteende och slentrian är sällsynt….
Ta bara det här med resor till match eller tävling,

Ungdomar kan inte åka 15-40 mil för att spela i 60 minuter. Det är snart lika förlegat som att cykla eller att åka moped till en bortamatch
Sammandragningar eller poolspel, benämningarna är olika, men är ett sätt att byta form och popularisera ett event, eller låt tjejer och killar spela samtidigt. Kanske integrera via småtävlingar alternativt boka en musikgrupp, berika i någon form för att skapa ny lust. Det finns ett antal olika varianter på att göra det oväntade eller det annorlunda.
Gagget i bussen
När barnbarnet Emilia, 12, spelar seriematcher med sitt Bäckseda IF(Vetlanda) borta mot Västerviks FF och IFK Västervik är det 123 km (!) enkel resa, vilket är långt och tar tid. Senare fann man en passande lösning sätt då bägge lagen möttes två gånger på samma resa, men är detta unikt för 12-åriga tjejers fotbollsmiljö?
Men är det i en sådan miljö och med de villkoren vi skapar framtida VM-spelare?
Visst, tycker många ungdomar själva, de som anser att resan är det bästa av allt med minglet, gagget i bussen - om nu föreningarna har råd med buss. Leken är som bekant av centralt värde, i kombination med tävlandet det överlägsna.
Vi blev nyfikna och ville undersöka om 12-åriga tjejers situation i fotboll i ”mörka Småland” var unik.
Idrotts- och statistikoraklet Johan Svedbom tog med entusiasm och pedantisk noggrannhet tog sig an uppgiften.
Under tiden låter vi bilden med knäckta målribban på fotbollsplanen, det vildvuxna gräset och snabbväxande buskarna bilda en siluett när matcherna är färre för fotbollens avsomnande, likaså hockeyrinkens övergivna sarg och kamp med sig själv; ”Skall jag ramla ikull eller orkar jag stå upp en tid till…”.
Många byalag kämpar för överlevnad, men kampen är förgäves på många platser runt om i Sverige. Där den lilla klubben får inte ihop verksamheten och lag och Trots mycket vilja är det omöjligt att fortsätta
Idrottens urbanisering gör sig påmind.
Tiden när spelarna cyklade till grannsocknen för en bortamatch är mycket, mycket l å å å n g t bort!
Det var när unge Nils Ferlin spelade fotboll i Filipstads FF och framförde att den bästa geografilektionen är att studera fotbollens serietabeller.
Sällan över 10 mil
Vi plockar slumpvis fram lite matcher för F-12 från syd till norr:
Trelleborgs FF blå-IFK Klagshamn guld på Vångavallen 29,8 km
Sölvesborg GoIF- Lyckå FF, Lörby Park 80,4 km
Mantorps FF- Linghems SK, 37,0km
Eskilstuna United- Nyköpings BIS, röd Årby IP, 88,9km
Haparanda FF- Gammelgården IF, Gränsvallen 51,8 km
Kortaste avståndet hittar vi vid mötet IF Centern-IS Halmia, på Kärlekens IP med sina 3,5 km.
Pojkarna då?
När Skånelagen Båstads GIF-Brunnby FF möts på Örebäcksvallen i P-12 serien är det 57,5 km i reseavstånd.
Och då Norrbottenslagen Nyborg SK den 11 juni på Nyborgsvallen mötte Kiruna FF var reseavståndet 312 km.
Stockholm då? Tunnelbanan gäller när Hammarby IF 9 möter Täby FK på Kärrtorps IP reseavståndet är 3 km…
Men vi kan också notera att när Vendelsö IK möter Runby IK på Vendelsömalmskolan är det geografiska avståndet 48,9 km.
Handbollen först
Handbollen var först och den av lagidrotterna som var tidigt ute med satsning, när idrott blev tillåtet även för tjejer var handbollen först.
Hur ser då deras seriestruktur i dag med avstånd ut för handbollens tolvåriga tjejer?
När Malung och Edsbyn drabbar ihop är reseavståndet hela 212 km, vid möte mellan Anderstorp och Ulricehamn bara 72 km och när västkustens Redbergslid möter Halmstad skall de färdas 152 km enkel resa.
Styrkeförhållandet och resultaten i sig är viktig motivation, för stor klasskillnad är hämmande såväl för vinnarna som förlorarna.
Det går inte att bara köra på... Det kan också vara dags att förändra träningsupplägget. Är två, tre träningar i veckan på fasta dagar något som borde förändras via nya upplägg?
Det är inte i den åldersgruppen, lagom inför tonåren, som idrotten tappar mest utövare, och det är här problemen grundläggs i ungdomsåren.
Likaså är det viktigt att vi gör en översyn av vår verksamhet för invandrargrupper. Självklart skall vi ha fokus på båda. Då kanske vi uppnår den bästa modellen.
Som avslutning måste vi lyfta några positiva exempel från innebandyns och ishockeyn:
Innebandyn: Båstad GIF, pojkar 12 år, har 15 lag i sin serie och samlas på en plats några gånger under säsongen och spelar då flera matcher mot lag från typ Helsingborg (56,2 km bort), Förslöv (11,8 km), Gantofta (61,8 km) eller Höganäs (54,7 km).
Låter självklart rätt med sammandragningar.
Så tycker nog ishockeyns, pojkar 12 år, 13 föreningar i Småland/ Blekinge också. Antingen det är Nybro, Diö, Rydaholm eller Värnamo.
I Skåne (även lag från Halland och Blekinge) är det samma upplägg för 17 föreningar.
Det förefaller som om framtiden redan är här. Mera sammandragningar är bäst!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.