Konsten att motivera ungdomar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hur ser villkoren ut för Morgondagens stjärnor…. De som ska ta över så småningom.  Ifrågasättandet borde vara ideligen återkommande. Dagens ungdomsidrott, med all kunskap och erfarenhet som finns ute i klubbar runt om i landet ska och borde innebära att villkoren stimulerar unga aktiva. Miljön och omhändertagandet är uppmuntrande och positivt . ungdomarna gillar att träna och att tävla, de motiveras och ett vane-beteende och slentrian är sällsynt….

Ta bara det här med resor till match eller tävling,

12-årslaget i, Bäckseda IF vid en träning. Här tycks det inte vara något fel på entusiasmen.

Ungdomar kan inte åka 15-40 mil för att spela i 60 minuter. Det är snart lika förlegat som att cykla eller att åka moped till en bortamatch

Sammandragningar eller poolspel, benämningarna är olika, men är ett sätt att byta form och popularisera ett event, eller låt tjejer och killar spela samtidigt. Kanske integrera via småtävlingar alternativt boka en musikgrupp, berika i någon form för att skapa ny lust. Det finns ett antal olika varianter på att göra det oväntade eller det annorlunda.

Gagget i bussen

När barnbarnet Emilia, 12, spelar seriematcher med sitt Bäckseda IF(Vetlanda) borta mot Västerviks FF och IFK Västervik är det 123 km (!) enkel resa, vilket är långt och tar tid. Senare fann man en passande lösning sätt då bägge lagen möttes två gånger på samma resa, men är detta unikt för 12-åriga tjejers fotbollsmiljö? 

Men är det i en sådan miljö och med de villkoren vi skapar framtida VM-spelare?

Visst, tycker många ungdomar själva, de som anser att resan är det bästa av allt med minglet, gagget i bussen - om nu föreningarna har råd med buss. Leken är som bekant av centralt värde, i kombination med tävlandet det överlägsna.

Vi blev nyfikna och ville undersöka om 12-åriga tjejers situation i fotboll i ”mörka Småland” var unik.

Idrotts- och statistikoraklet Johan Svedbom tog med entusiasm och pedantisk noggrannhet tog sig an uppgiften. 

Under tiden låter vi bilden med knäckta målribban på fotbollsplanen, det vildvuxna gräset och snabbväxande buskarna bilda en siluett när matcherna är färre för fotbollens avsomnande, likaså hockeyrinkens övergivna sarg och kamp med sig själv; ”Skall jag ramla ikull eller orkar jag stå upp en tid till…”.

Många byalag kämpar för överlevnad, men kampen är förgäves på många platser runt om i Sverige. Där den lilla klubben får inte ihop verksamheten och lag och Trots mycket vilja är det omöjligt att fortsätta

 Idrottens urbanisering gör sig påmind. 

Tiden när spelarna cyklade till grannsocknen för en bortamatch är mycket, mycket l å å å n g t bort! 

Det var när unge Nils Ferlin spelade fotboll i Filipstads FF och framförde att den bästa geografilektionen är att studera fotbollens serietabeller.

Sällan över 10 mil

Vi plockar slumpvis fram lite matcher för F-12 från syd till norr:

Trelleborgs FF blå-IFK Klagshamn guld på Vångavallen 29,8 km

Sölvesborg GoIF- Lyckå FF, Lörby Park 80,4 km

Mantorps FF- Linghems SK, 37,0km

Eskilstuna United- Nyköpings BIS, röd Årby IP, 88,9km

Haparanda FF- Gammelgården IF, Gränsvallen 51,8 km

Kortaste avståndet hittar vi vid mötet IF Centern-IS Halmia, på Kärlekens IP med sina 3,5 km.

Pojkarna då?

När Skånelagen Båstads GIF-Brunnby FF möts på Örebäcksvallen i P-12 serien är det 57,5 km i reseavstånd. 

Och då Norrbottenslagen Nyborg SK den 11 juni på Nyborgsvallen mötte Kiruna FF var reseavståndet 312 km.

Stockholm då? Tunnelbanan gäller när Hammarby IF 9 möter Täby FK på Kärrtorps IP reseavståndet är 3 km…

Men vi kan också notera att när Vendelsö IK möter Runby IK på Vendelsömalmskolan är det geografiska avståndet 48,9 km.

Handbollen först

Handbollen var först och den av lagidrotterna som var tidigt ute med satsning, när idrott blev tillåtet även för tjejer var handbollen först.

Hur ser då deras seriestruktur i dag med avstånd ut för handbollens tolvåriga tjejer?

När Malung och Edsbyn drabbar ihop är reseavståndet hela 212 km, vid möte mellan Anderstorp och Ulricehamn bara 72 km och när västkustens Redbergslid möter Halmstad skall de färdas 152 km enkel resa.

Styrkeförhållandet och resultaten i sig är viktig motivation, för stor klasskillnad är hämmande såväl för vinnarna som förlorarna. 

Det går inte att bara köra på... Det kan också vara dags att förändra träningsupplägget. Är två, tre träningar i veckan på fasta dagar något som borde förändras via nya upplägg?

Det är inte i den åldersgruppen, lagom inför tonåren, som idrotten tappar mest utövare, och det är här problemen grundläggs i ungdomsåren.

Likaså är det viktigt att vi gör en översyn av vår verksamhet för invandrargrupper. Självklart skall vi ha fokus på båda. Då kanske vi uppnår den bästa modellen.

Som avslutning måste vi lyfta några positiva exempel från innebandyns och ishockeyn: 

Innebandyn: Båstad GIF, pojkar 12 år, har 15 lag i sin serie och samlas på en plats några gånger under säsongen och spelar då flera matcher mot lag från typ Helsingborg (56,2 km bort), Förslöv (11,8 km), Gantofta (61,8 km) eller Höganäs (54,7 km). 

Låter självklart rätt med sammandragningar.

Så tycker nog ishockeyns, pojkar 12 år, 13 föreningar i Småland/ Blekinge också. Antingen det är Nybro, Diö, Rydaholm eller Värnamo. 

I Skåne (även lag från Halland och Blekinge) är det samma upplägg för 17 föreningar.

Det förefaller som om framtiden redan är här. Mera sammandragningar är bäst! 

Curt Einarsson

Fakta

Briefing: Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen