Osvenskt härligt agerande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En gång universitetsutbildare, med erfarenhet från ett tiotal klubbar, har blivit sparkad som tränare och gått in i väggen, men rest sig och har nu ett större självförtroende än någonsin.
U21-landslaget har haft en överraskande stor hjälp under EM av en stor supportergrupp. Foto: TT

 

Håkan Ericson är inte bara ”Åbys grabb” längre. Nu är han etablerad helt och hållet på egen hand.

Tufft beprövad

En tränare med erfarenhet av ett tiotal klubbar och skiftande arbetsmiljöer, från FK Kick till IFK Norrköping, som har blivit degraderad som tränare, gått in i väggen, klarat att hålla ihop familjen, universitetsutbildare, varit ansvarig för förbundets ledarutveckling, fått ett anseende som fotbollens ledande teoretiker i Sverige.

Det är inte ett CV som är likt pappa ”Åby” Ericson vars karriär var fylld av spelar-och ledarsuccéer, bla sju SM-guld innan han blev förbundskapten för A-landslaget. Erfarenhet och eftertanke var hans signum. När landslaget blev VM-femma i Tyskland 1974,var Georg Ericson också  55 år. Lita på att han blickar ned från sin himmel och håller på hur det går för grabben i kväll.

Precis som sina spelare har Håkan Ericsons ledarskap inte alltid varit framåt och uppåt. I de här EM-matcherna ska han behärska konsten att förstå och hjälpa ynglingarna med perspektiv. Som sin assistent har Håkan valt okände Andreas Pettersson, en tränare som också beskrivs som en eldsjäl.

Det kallas ledarskap

Det valet kanske säger lika mycket om Håkan som om Andreas. Att assisterande så tydligt har chefens öra märks tydligt under matcherna. Oavsett matchsituationen, anstränger sig både för att lyssna och förstå den andre. Så är det inte i lika stor utsträckning i herr- eller damlandslaget.

Det är ledarskap.

I början av sin förbundskaptenskarriär, hade Håkan Ericson stöttning av ingen mindre än Tommy ”Ända in i kaklet” Söderberg. Precis som en viss Lasse Lagerbäck hade. Eller var det tvärt om, att Lagerbäck lotsade Söderberg. Bra blev det i alla fall.

Tur att vi har det här laget

A-landslaget vet vi inte riktigt var vi har, damlandslaget har svikit både sig själva och förväntningarna, men vi har det osvenska, fräcka U21-landslaget, tack och lov

Det här gänget med en beundransvärd tilltro till sin egen förmåga och en osvensk gåpåarattityd ska kunna besegra Portugal.

Insatsen mot Italien var övertygande. Trots reducerat manskap (utan en mittförsvarare dessutom, det är som ett bärande bjälklag i ett hus försvinner) och samtidigt ett baklängesmål hade kunnat sänka laget.  Med allt som följer, huvudskakningar och kroppsspråk som med mycket stor tydlighet visar besvikelse över vad lagkompisen gör.

Kan de ta motgång, så...

Ofta hörs det i debatten att unga spelare lämnar Sverige för tidigt. Agenternas pengagirighet förs över på spelaren och kanske än mer tar spelarens föräldrar det till sig. Ibland blir det inte heller annat än reservlaget för den här killen. Eller försäljning till ett nytt lag. Motgångar och besvikelser avlöser varandra

Men kanske finns det också något positiv i här motgångarna.

Absolut, vill jag påstå. Ungdomarna härdas, lär sig att komma igen och just att tåla besvikelse. Det är en hård skola, med hög riskprocent – men också möjligheter av högsta mått.  

Guidetti - och Hiljemark

Det är inte undra på att Oscar Hiljemark är vald till lagkapten. Han är verkligen en ledare och har den där utstrålningen som vissa bara får av naturen. Han ser inga skäl att styra och ställa med gester och skrik, han leder händelserna på planen och är en utjämnande faktor när en sådan som John  Guidetti  behöver ha sitt speciella utrymme.

Guidettis och andras kaxighet skall balanseras inom lagkollektivets skrivna och oskrivna lagar. Han vet inte annat än att han skulle bli fotbollsproffs, det har pappa också alltid sagt. Oscar Hiljemark tillhörde inte de bästa ens i pojklagen hemma i Gislaved IS.

Oscar Hiljemark  var lagkapten för U21-landslaget redan som 18-åring och flyttade till PSV efter Elfsborgs SM-triumf 2012. Holland blev han på kort tid också mittfältsgeneral och lagkapten. Denne kloke och bestämde Gislavedsyngling, 23 år den 28 juni, har en karisma, spelsätt och kroppskonstitution som påminner om en annan framgångsrik mittfältare och landslagskapten , Jonas Thern. Även han med rötterna i entreprenörsrikena runt Värnamo och Gnosjö.

Curt Einarsson

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2015-06-26 11:20

1. "Ungdomarna härdas, lär sig

"Ungdomarna härdas, lär sig att komma igen och just att tåla besvikelse. Det är en hård skola, med höga riskprocent – men också möjligheter av högsta mått." det kan man bara lyfta på hattan för detta påstående Curt! detta gäller även i livet ! vad det gäller ledarskap så det visar sig att viktigt att man har mentor som kan man ta hjälp av!

Krister Hall (inte verifierad)

mån, 2015-06-29 11:51

2. Osvenskt härligt agerande

Intressant läsning
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.