Oron bara ökar vid Öresund

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Om det efter en konkurs i företagsvärlden börjar strula aldrig så lite och motigheterna hopar sig kommer kommentaren ” det sitter i väggarna”.

Klassiska Helsingborgs IF ligger på nedflyttningsplats när det återstår åtta omgångar i Superettan. Där gäller något liknande som bland företag.

Tredje divisionen kan komma med lika stor närhet som ”tur-färjan” till Helsingör. Föreningen har tvingats tillbringa fyra år (1987-89) utöver de 69 allsvenska säsongerna. När HIF återkom i högsta serien 1992 hade ökenvandringen pågått i 24 år.

Trots många besvikelser är fansen trogna sitt HIF. Publiksnittet i år är avsevärt bättre än fjolårets siffror. Foto Henrik Hansson / TT

De ansvariga i föreningen har sedan en tid tillbaka hävdat att en ”degradering inte får ske” eller ”måtte Gud förbjuda”. Precis som detta skulle minska den mentala pressen på spelarna.

Att putsa av dammet i klubbstugan på de sju mästarlagen ger heller inte den inre styrka som laget är i behov av. Lika lite som att drömma om forna tiders storspelare som Kalle Svensson, Mats Magnusson, Henrik Larsson och Andreas Granquist. Vi som sett den trådsmale Hasse Perssons svepa fram passningarna, eller en Inge Danielssons rena eleganta vristsparkar, kan inte förbigå dessa anfallare, som blev mera kända utanför Olympia.

Som Leksand och Degerfors

HIF är ett rödblått lag från sundets pärla som har en speciell popularitet runt om i Sverige. Som Leksand i ishockey och värmländska Degerfors, en annan fotbollsklubb med en speciell plats i hjärtat hos många svenskar. 

Det himmelsblå laget från Skåneland berör också känslor på ett liknande sätt. Klubben fårfler popularitetspoäng än andra om de skulle finnas…

När HIF:s ekonomiska verksamhetsår 2022 summerades blev det ett överskott på 300 000 kronor. Till skillnad mot år då mörka konkursmoln har hängt över klubben. Det är faktiskt fjärde året i rad som klubben redovisar ett positivt netto. Det egna kapitalet minskas dock med 1 miljon kronor, från 7,7 miljoner till 6,7 miljoner kronor. Det var en följd av återköp av aktier och utdelning i enlighet med avtal. Nämna bör också att sponsorintäkterna nådde över budget med cirka 2 miljoner kronor. 

Notera för övrigt att i allsvenskan i fjol blev det en slutlig sjundeplats i allsvenskan med 27,2 miljoner kronor, i sponsorintäkter. 

Publiken då? HIF leder superettans publikliga med snittet 6348 personer! Och mitt i den sportsliga bedrövelsen kan HIF:s anhängare ändå konstatera att sponsorbudgeten är i hamn.

Publiksiffrorna är fantastiska om man beaktar att klubben bara har vunnit fem seriematcher på hela säsongen. 

Ökat publiksnittet

Totalt har Superettan höjt sin publik med 69,6 procent! Från förra säsongens snitt på 1517 personer till årets 2 573 åskådare. De gamla allsvenska lagen GAIS med ett snitt på 4428 personer och Östers IF med 3938 personer är närmast i publikligan.

Ingvar Wenehed var ordförande i Helsingborgsklubben under åren 1988 – 1999. Innan han kom till Helsingborg på 80-talet hade han suttit i Malmö FF:s styrelse. Han och MFF:s dåvarande ordförande Hans Cavalli-Björkman var överens om att publikmatcherna mellan Skånelagen saknades.

Epiteten mjölkkossan har följt HIF sedan 1925. Matcherna mot Landskrona och Trelleborg lockade i år runt 10 000 personer. Visserligen med publikstimulerande grepp men Mjölkkossan har kvar sin dragningskraft.

Det har också den grupp HIF-sympatisörer, som passande nog kallar sig för Mjölkkossan och som sedan 2016 dragit in 2,4 miljoner till klubben. 

Med Ingvar Wenehed vid rodret kom HIF tillbaka i allsvenskan 1992. Den 24-åriga ökenvandringen var över. Säsongerna 1999 och 2011 intogs även tronen som svenska mästare.

Minns Svens räddning

I augusti 2000 spelades en av de märkligaste matcherna i svensk klubbfotboll, när HIF i Champions Leauges förkval besegrade FC Inter över två matcher. På tränarbänkarna satt då legendariske Marcello Lippi och Markarydfödde Nanne Bergstrand.

1–0 hemma följdes upp med 0–0 på San Siro. Det var då som den 194 cm långe målvakten Sven Andersson, fick sträcka på sig i hela sin längd och rädda en straff vid stolproten, i slutminuten. 

Om Thomas Ravelli sex år tidigare hade gjort svensk landslagsfotboll viktigaste straffräddning, vid VM i USA, fixade Sven Andersson då motsvarande för svensk klubblagsfotboll.

Inters stora spelarnamn den gången som Laurent Blanc, Andrea Pirlo, Hakan Sukur och Robbie Keane kom till korta.

Då drabbades dock HIF också av en sorts högmod, en svulst som inte gått att få bort. Oavsett tränarnamnen som Henrik Larsson eller Olof Mellberg. Och att den sportsliga delen sköttes av fd landslagskaptenen Andreas Grankvist.

Många utryckningar har också fått göras för att rädda ekonomin. Ibland med kommunen som räddningsplanka.

Nu hotar degradering till division 1 (vilket är tredje divisionen i svensk fotboll) och där väntar motståndare som Lunds BK, Eskilsminne IF och Tvååkers IF. Ett ekonomiskt stålbad är också oundvikligt. Spelarkontrakt sägs upp, och det gäller även personal, samtidigt som lokalhyror måste minska. 

Och något centralt avtal finns inte längre påplussidan. 

Allt med en fasad i eleganta arenan, Olympia, med publikkapacitet på 16 000 personer. 

Frågan är vilken lojalitet som finns hos publiken och klubbens sponsorer? 

Hämta inspiration och kunnande

Som en Bajenfans sa en gång ” jag mår som bäst när jag mår dåligt, för det är jag mest van vid.”

Några av HIF:s mest ödmjuka, förändringsvilliga och lyhörda ledare eller sympatisörer borde omgående göra en studieresa tolv mil bort genom Skåneland för en heldag i Mjällby, sjua för tillfället i allsvenskan, och då ta intryck av hur driften av en föreningsverksamhet i de ”omöjligaste rike” går till… Boka en stund med sportchefen Hasse Larsson och hans kollegor.

Eller…

Ta E4-an norrut, , 16 mil till Värnamo, nia i högsta serien, just nu två poäng efter Mjällby. Se till att Jonas Thern är hemma och ta gärna också en stund med unge tränaren Kim Hellberg, 35

Och på så sätt, sudda ut det som ”sitter i väggarna” runt Olympia.

Curt Einarsson

Briefing: Johan Svedbom

Curt Einarsson

Fakta

Inhopparennde Amin Al Hamawi hade huvudrollen när HIF besegrade bottenkonkurrenten AFC Eskilstuna med 1–0 på fredagskvällen och poängen nnebar att laget lämnade nedflyttningsplatsen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.