Makten, så lockande och berusande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Maktens giriga ha-käftar har än en gång slagit till. 
Uefas president Aleksander Čeferin vill nämligen förlänga sin maktperiod. Därmed skulle han kunna sitta vid maktens penningstinna grytor ytterligare tre år och sluta först 2030. Den 56-årige, slovenske fotbollsfunktionären och advokaten fick vid sitt tillträde 2017 till en begränsning till tre mandatperioder. Men det var då det. Makt väcker begär…

 

Det beslutet skedde i syfte att förhindra den sortens korruption som växt i världsfotbollen under många år och kulminerade med Sepp Blatters avgång som FIFA-president 2015. Och som då även drog med sig Uefas motsvarighet, Michel Platini, i fallet. 

Mån om ryktet till en början

”Han betalar tom sin arbetslunch själv för att inte misstänkliggöras”, sa då vår egen vice president i UEFA, Karl-Erik Nilsson sa om sin nuvarande chef.
Den kroatiske fd landslagsmannen, Zvonimir Boban, har i dagarna via ett öppet brev i Gazzetta dello Sport och andra medier gått ut i stark protest mot Aleksander Čeferins förslag.
Vad som gör denna konflikt extra intressant är inte den förre stjärnmittfältarens CL-triumf 1994 och de fyra Serie A-titlarna, och som efter karriären också jobbat i i Milans ledning utan att Boban varit Uefas fotbollschef sedan år 2021 och nu avgår i protest.
”Jag vill inte bli kallad hjälte för detta, men detta går emot alla principer och värderingar jag har” säger Boban , som i samband med sin avgång prisades av Uefa för att ha infört ungdomsforum och teknisk utveckling i Uefa.
Engelsmannen David A Gill, fd VD för Manchester United, delar Bobans uppfattning.
Nu hävdas, i syfte att få igenom det nya beslutet att det är en juridisk tolkning när Čeferins mandatperiod började. Det ska öppna för en förlängning för mannen

En trend i många idrotter

”Fifa -presidenten Gianni Infantino, fick förra året för sig att kandidera igen år 2027 efter att Fifa-rådet, där han är ordförande, kommit fram till att hans första tre år som president inte räknades in i mandatperioden”, skriver Financial Times
Som inte det vore nog har några medlemmar av Internationella olympiska kommittén nyligen uppmanat Thomas Bach att förlänga sin tid som IOK-president.
Kritiker menar att idrottsorganisationer som ändrar sina regler och stadgar är inne i en farlig trend att försvaga sin ledning.
Aleksander Čeferin tvekar emellertid, något. Han sa i veckan till Daily Telegraph att han inte har bestämt sig för om han skall kandidera för ytterligare en mandatperiod: ” För att vara ärlig, så är jag väldigt trött”, 

Två gick, två likasinnade tog över

Uefas ändringar har redan godkänts av dess styrelse och verkställande utskott och gäller till röstningen vid kongressen i februari. Det krävs två tredjedels majoritet för att ändra stadgarna.
När den skrupelfria duon Blatter/Platini försvann tog det inte ens tio år in¬nan vi fick en ny liknande konstellation i Infantino/ Čeferin.
Det är beklagligt att Norska fotbollsförbundets frispråkige ordförande Lise Klaveness inte sitter på ett mandat via någon av fotbollens största nationer!

Curt Einarsson

Fakta

Briefing, Johan Svedbom
Källor: The Guardian, Financial Times

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.