Makten, så lockande och berusande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Maktens giriga ha-käftar har än en gång slagit till. 
Uefas president Aleksander Čeferin vill nämligen förlänga sin maktperiod. Därmed skulle han kunna sitta vid maktens penningstinna grytor ytterligare tre år och sluta först 2030. Den 56-årige, slovenske fotbollsfunktionären och advokaten fick vid sitt tillträde 2017 till en begränsning till tre mandatperioder. Men det var då det. Makt väcker begär…

 

Det beslutet skedde i syfte att förhindra den sortens korruption som växt i världsfotbollen under många år och kulminerade med Sepp Blatters avgång som FIFA-president 2015. Och som då även drog med sig Uefas motsvarighet, Michel Platini, i fallet. 

Mån om ryktet till en början

”Han betalar tom sin arbetslunch själv för att inte misstänkliggöras”, sa då vår egen vice president i UEFA, Karl-Erik Nilsson sa om sin nuvarande chef.
Den kroatiske fd landslagsmannen, Zvonimir Boban, har i dagarna via ett öppet brev i Gazzetta dello Sport och andra medier gått ut i stark protest mot Aleksander Čeferins förslag.
Vad som gör denna konflikt extra intressant är inte den förre stjärnmittfältarens CL-triumf 1994 och de fyra Serie A-titlarna, och som efter karriären också jobbat i i Milans ledning utan att Boban varit Uefas fotbollschef sedan år 2021 och nu avgår i protest.
”Jag vill inte bli kallad hjälte för detta, men detta går emot alla principer och värderingar jag har” säger Boban , som i samband med sin avgång prisades av Uefa för att ha infört ungdomsforum och teknisk utveckling i Uefa.
Engelsmannen David A Gill, fd VD för Manchester United, delar Bobans uppfattning.
Nu hävdas, i syfte att få igenom det nya beslutet att det är en juridisk tolkning när Čeferins mandatperiod började. Det ska öppna för en förlängning för mannen

En trend i många idrotter

”Fifa -presidenten Gianni Infantino, fick förra året för sig att kandidera igen år 2027 efter att Fifa-rådet, där han är ordförande, kommit fram till att hans första tre år som president inte räknades in i mandatperioden”, skriver Financial Times
Som inte det vore nog har några medlemmar av Internationella olympiska kommittén nyligen uppmanat Thomas Bach att förlänga sin tid som IOK-president.
Kritiker menar att idrottsorganisationer som ändrar sina regler och stadgar är inne i en farlig trend att försvaga sin ledning.
Aleksander Čeferin tvekar emellertid, något. Han sa i veckan till Daily Telegraph att han inte har bestämt sig för om han skall kandidera för ytterligare en mandatperiod: ” För att vara ärlig, så är jag väldigt trött”, 

Två gick, två likasinnade tog över

Uefas ändringar har redan godkänts av dess styrelse och verkställande utskott och gäller till röstningen vid kongressen i februari. Det krävs två tredjedels majoritet för att ändra stadgarna.
När den skrupelfria duon Blatter/Platini försvann tog det inte ens tio år in¬nan vi fick en ny liknande konstellation i Infantino/ Čeferin.
Det är beklagligt att Norska fotbollsförbundets frispråkige ordförande Lise Klaveness inte sitter på ett mandat via någon av fotbollens största nationer!

Curt Einarsson

Fakta

Briefing, Johan Svedbom
Källor: The Guardian, Financial Times

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.