VM kostar 108 miljarder - minst

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

VM i fotboll i vårt grannland Ryssland närmar sig. Lottning den 1 december. Och förhoppningarna bara ökar. Varför inte en riktigt svår grupp? Då är Sverige som bäst.

Bonden Roman Ponomaryov i staden Krasnoye, 2,5 mil från St Petersburg, protesterar på sitt speciella sätt mot de ökande byggkostnader orsakat av förseningar, konstruktionsändringar och korruptionsskandaler. Med 4 500 halmbalar har han utfört en replik på anläggningen några mil bort. Foto: AP Photo/Oleksandr Stashevskyi

Och kostnaderna för Ryssland ökar. Från ursprungliga 638 miljarder rubel (102 miljarder SEK) har det ökat till 643 (103 SEK) och senast siffran är 678 miljarder rubel (108 miljarder SEK) som rullar.

Som jämförelse var Sveriges statsbudgets utgifter år 2015 beräknat till 887 miljarder SEK.

Byggökningar som tyvärr är så vanligt förekommande även i Sverige. Se vårt "stolta" Karolinska i Stockholm.

Figurerar en uppgift om att från den statliga budgeten skulle det till VM tas 390 miljarder (62 miljarder SEK), 91,9 miljarder (14,7 miljarder SEK) från det regionala, guvernörssystemet och 195,8 miljarder rubel (31 miljarder SEK) skulle tillskjutas från regionala företag.

Vanligt = hoppsan

"I byggbranschen är det vanligt att budget inte hålls ", sa en kommundirektör en gång när han fick kritik för att miljonerna hade rullat. Det där med totalentreprenad (fast pris) och löpande räkning är som bekant en jättestor skillnad.

Självklart då att inte förutsättningarna ändras under byggets gång i totalentreprenaden. Vissa hävdar att det då är en drömsituation att så sker, för entreprenörerna. Då sockras nämligen faktureringarna.

Tillbaka till premiärminister Dmitrij Medvedev, som är den som uttalar sig, typ:

"Alla dessa anläggningar bör efter avslutat VM användas i full styrka till fysisk träning för vårt folk".

Medvedev har också uppmanat ministrarna att de skall göra allt för att infrastrukturen och turismen skall fungera. "Kulturen skall också få stort utrymme", heter det.

Jo, detta med att mästerskapsanläggningar efter festdagarna står outnyttjade trodde man i sin enfald att det inte hörde till dagens samhälle. En av de absolut mest makabra, nedslående idrottsögonblicken är när jag besökte Olympiabyn i Mexico City några år efter OS 1968. Gardinstumparna lekte då tafatt i vilken tom ruta de skulle fladdra i. Totalt outnyttjat.

Folkets arena, när?

När kommer den första mästerskapsanläggningen som är geografiskt placerad och gjord för att med enkla medel efter festen göra om den till en "Folkets Arena"?

Det var samme Medvedev som vid bandy-VM i Chabarovsk (vid rysk-kinesiska gränsen) 2016 såg till att vägen från Jerofej Arena till hotellet, jämnades ut och asfalterades om över en natt. Är det dylikt som kallas kraftsamla eller göra något för folket?

Kanske var det fina fotbollseventet EM i fotboll i Sverige 1992 det senaste utan dessa skyhöga kostnader. Vi har sökt dåvarande SFF-ordförande Lars-Åke Lagrell för en kommentar.

Vid EM i friidrott i Göteborg 2006 balanserades kostnaderna med den biljetthausse som då förelåg. Världsstjärnorna i form av systrarna Kallur, Carolina Klüft, Stefan Holm, Christian Olsson och Kajsa Bergqvist drog publik.

EM har inte de kraven som ett VM har, säger Anders Albertsson på Got Event i Göteborg. Kostnaderna idag skulle hamna på mellan 600 och en miljard kronor och en nettokalkyl skulle kostnadsmässigt hamna på 250 miljoner kronor.

Kritik även i Ryssland

Tillbaka till nuvarande miljardrullning i Ryssland. Det finns en kritik mot detta även i Ryssland.

Bonden Roman Ponomaryov (ej att förväxla med Runebergs bonde Paavo…) i staden Krasnoye, 2,5 mil från St Petersburg, protesterar på sitt speciella sätt. Med 4 500 halmbalar har han utfört en replik på anläggningen några mil bort.

Bonden Ramon vill protestera mot de ökande byggkostnader orsakat av förseningar, konstruktionsändringar och korruptionsskandaler. Dödsfall lär också förekomma. Publikkapaciteten på relikbygget är på 300 åskådare och en turnering med lokala lag har redan genomförts i halmen.

Vilken turistattraktion det kan bli under VM den 14 juni-15 juli! Men det var nog inte detta som Herr premiärminister Dmitrij Medvedev åsyftade i dekretet till sina ministrar.

Det skall uppföras konstverk som är 3-4 meter höga i rostfritt stål som skall förkroppsliga de fem FIFA-zonerna-kontinenterna. På frågan till kommittén om vilka som skall stå för dessa kostnader, blir frågan hängande i luften.

Fattas bara att det skall vara ett monument. Finns väl inte en offentlig plats i detta historiska och kulturbevarande land som saknar ett monument. Måste vara Vladimir Lenin som toppar listan över persongalleriet. Åtminstone är det så i mitt bildarkiv.

Jasjin, Tolstoj eller Gagarin

Finns de som hävdar att VM:s konstverk kommer att personifiera målvakten Lev Jasjin, som deltog i fyra VM och har blivit framröstad som 1900-talets främste målvakt av International Federation of Football History & Statistics.

Andra för fram mittfältaren Igor Netto, lagkapten för landslaget 1954-1963. Nettos EM-guld 1960 och OS-guld 1956 kommer inte dagens ryska fotbollsstjärnor i närheten av.

Ryssarna är enorma på att lyfta sin kultur! Jag kan lova er att under ett antal bandybanketter från Archangelsk vid Norra ishavet eller Chabarovsk vid rysk-kinesiska gränsen eller i sibiriska Irkutsk, ett antal mil från Bajkalsjön, under flera decennier, är det inte bara vodka och kaviar som fått utrymme.

Kanske Putin också?

Skulle inte förvåna om författarna Leo Tolstoj, (med verken Anna Karenina, Krig och fred) Fjodor Dostojevskij (Brott och straff) finns med som kandidater för VM-monumenten.

Oj, höll på att glömma Jurij Gagarin, kosmonauten som blev den förste människan i rymden. Sina hjältar glömmer de inte. I synnerhet om de hävdat sig väl mot väst, läs USA.

Kanske blir det president Vladimir Putin själv?

Kostnaderna tas i övrigt från det vetenskapliga programmet och det är webben för juridisk info som ibland skriver.

VM-spelplatserna är Moskva, Kaliningrad, St Petersburg, Volgograd, Kazan, Nizjnij Novgorod, Samara, Saransk, Rostov-na-Donu, Jekaterinburg och Sotji.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.