Bara halva antalet klubbar återstår

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den levande idrotten utanför tätorterna blir allt mindre. Nu framkommer skrämmande fakta.
108 seniorlag i fotboll har försvunnit de senaste tio åren bara i Småland.
Och synar man 30 år bakåt i tiden har fotbollen i distriktet tappat nästan hälften av sina seniorlag. Smålandsdistriktet som ”är ett av landets största tillsammans med Stockholm och Skåne.
Tom plan och stolpen sjunker allt mera ner i gräset. Ingen kommer ihåg senaste (sista) matchen...
-Privata gym ger större valfrihet och flexibilitet i träningen, konstaterar Mats Larlind med en bakgrund som tävlingsansvarig under 18 år hos Smålands FF
-Det är den alltmer ökande centraliseringen som påverkar villkoren. När exempelvis stadslaget IFK Värnamo har inte mindre än sex lag anmälda i en åldersgrupp vore det bästa med större geografisk spridning fortsätter Larlind.

Han slutade som 55-åring

Han är själv ett levande bevis på hur roligt det är att spela fotboll. Mats gjorde sin sista fotbollsmatch i höstas som 55-åring.

Om det ändå vore så överlag… 

Samtidigt som det är en stor bostadsbrist i storstäderna finns det ett ökat antal tomma, åldrande, förfallna stugor på landsbygden. 
Wembley och plogen
Än mer deprimerande är att uppleva hur snabbväxande lövträd, hängande målribbor och lutande hörnstolpar är återkommande på landsbygdens fotbollsplaner. Varje liten by hade sitt Wembley, så stort och viktigt för alla. Oavsett om det var träningens avslutande strafftävling eller de kittlande avgörande matchminuterna mot grannbyn stod fotbollen omistliga värden som gemenskap och lockade till umgänge.
Ern gröna ytan med enbart sittbänkar på den ena långsidan för åskådarna, det är vaD  blev många gånger lika stort som stormatcher i Champions League på Camp Nou eller på Santiago Bernabéu.
Alla som har upplevt ett lyckligt, halvdåligt fotbollslag på nära håll, vet. Länge dög det gamla favoritlaget…
Bonden, som passerar på landsvägen  väntar med att vara exekutor med sin traktorplog, kanske drömmer han om en förgången tid och en återkomst. Han var ju också med i det lokala fotbollslaget.

Han blev kvar

Idag är han en av de kvarvarande. Tidigare lagkompisar har flyttat för länge sedan. Bonden själv blev en av få  kvarvarande. Han blev en ”landsbygdens bevarare”, men ser och märker skillnaden, ödsligheten märks allt mer på landet. 
Han läser också om hur Gotland har 64 procent av befolkningen i tätort. Han tycker att det är en tankeställare – för honom själv och säkert även för många andra.
Men han blir också fundersam när han hör om att var femte person, drygt 470 000 personer överväger att flytta från Stockholmsområdet på grund av den dysfunktionella bostadsmarknaden. 
Då uppstår den stora frågan – kan idrotten förändras och nå en större flexibilitet för träning och matcher?
Hur idrotten är statisk i vissa avseenden framkom nyligen vid ett välorganiserat Sydostmästerskap i gymnastik för åldrarna upp till  12 år. Det var nästan enbart  tjejer som deltog. Noterbart var också att deltagande lag kom från orter som Århus, Älmhult, Värnamo, Huskvarna och Västervik. I klartext inom en 10-milsradie bort.
Och noterbart i sammanhanget – fyra av tio tjejer tjejer vill göra värnplikten och bland killarna vill två av tre. Men merparten kallas inte till mönstringen då sjukdomar, skador och diverse diagnoser sätter stopp för detta. En väsentlig skillnad mot tidigare årtionden. 

Tänk om...

Detär en av alla rapporter om ett alltmer ”sjukt samhälle” som vi nås av. Det vore underbart ”uppfriskande” med en rapport om det motsatta!
Hur länge skall vi acceptera att våra ungdomars fysiska tillstånd blir sämre och sämre? Att onlinenyttjandet gör större och större erövringar.
De här är  idrottens chans att återerövra förlorad mark och utövare. Att ge oss själva chansen till välmående via att umgänge tillsammans oavsett kön och ålder, det är en modell som kan bli framgångsrik.
Ett av fotbollens, ja alla idrotters största plusfaktorer  är ”gagget i omklädningsrummet”. Det sociala umgänget. Att få människor att känna gemenskap och delaktighet. Mer sådant och vi finge vart tionde svensk att minska beroendet av antidepressiva medel.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.