Uppladddning, men med tvivel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är motsägelsefullt. När förstklassiga tifos, ibland med historiska spelarpresentationer ,vecklas ut och dåtid blir nutid på ett spännande och tjusigt sätt. Kompletterat med vajande klubbflaggor skapas en livaktig och reativ siluett.

Men - skjutande av skiftande raketer, bangers och bengaler ger bara associationer till den ungdomskriminalitet som hotar vårt samhälle.

Och nu ska vi egentligen se fram emot en guldfinal...

Elfsborgs hejarklack vid söndagens möte med Degerfors IF på Borås arena, där hemmalaget tappade greppet om matchen - efter bl a rökutveckling Foto: Adam Ihse / TT

Så skedde I söndags på Hisingen, i Borås och i måndags kväll på Gamla Ullevi.

Det är så här det ser ut när fotbollsklubbarnas fans i luvor bestämmer.

Det var ett litet under att inte raketerna träffade de flyende barnen från mittcirkeln - vilken katastrof det kunde blivit.

Men de här grabbarna, är de riktiga supportrar? Är de önskvärda?

Det finns faktiskt de som anser att IF Elfsborgs forcering kom av sig när rökmolnen lägrade sig över Borås Arena och orsakade att matchen blev uppskjuten.  

En av dem är Elfsborgs huvudsponsor, förtaget Pulsen och dess grundare, gentlemannen Wigar Bartholdson, en gång f d mästarcenter i Boråslaget.

Från SFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt och SEF:s Simon Åström är det dock locket på.

Inga spelare eller föreningar tar heller bladet från mun och hävdar att måttet är rågat.

I de kretsarna råder ett tassande!

Precis som de ibland, så vettiga fotbollsexperterna Anders Andersson och Alexander Axén i Discovery. I denna fråga är de märkligt tystlåtna

Finns det verkligen inte någon i fotbolls-Sverige som med tyngd kan sätta ner foten och säga ifrån? 

Gränsen är ju överskriden! Det måste finnas någon måtta. Vi är där nu, busarna måste stoppas

 

Detb blir uppenbart att samhällets företrädare måste agera. Såom det en gång skedde i England när. Margaret Thatcher och Tony Blair sa ifrån när fotbollshuliganerna härjade som mest. De hävdade då att det skadar landets image, gränsen var nådd.

Den gången agerade såväl UEFA som FIFA mot Englands mäktiga fotbollsförbund (FA) och förbjöd engelska klubbar att delta i internationellt cupspel.

 Några huliganfirmor finns knappast kvar i England längre, nu stegras våldet däremot i Tyskland.) 

Det är bara män eller hämmade pojkar som agerar.

Vid damernas toppmatch Hammarby I-Häcken i söndags förekom inte ett enda avbrott på grund av skjutande. Tänk om damfotbollen kunde förbli en fredlig zoon och inte gå samma väg som gängkriminaliteten med unga tjejers intrång…

Måtte vi få uppleva fotbollsfinalen och utdelningen av Lennart Johanssons pokal på fastställt tid i Malmö och utan att s k supporters förstör ”festen”.

Curt Einarsson

Fakta

Briefing: Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.