Uppladddning, men med tvivel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är motsägelsefullt. När förstklassiga tifos, ibland med historiska spelarpresentationer ,vecklas ut och dåtid blir nutid på ett spännande och tjusigt sätt. Kompletterat med vajande klubbflaggor skapas en livaktig och reativ siluett.

Men - skjutande av skiftande raketer, bangers och bengaler ger bara associationer till den ungdomskriminalitet som hotar vårt samhälle.

Och nu ska vi egentligen se fram emot en guldfinal...

Elfsborgs hejarklack vid söndagens möte med Degerfors IF på Borås arena, där hemmalaget tappade greppet om matchen - efter bl a rökutveckling Foto: Adam Ihse / TT

Så skedde I söndags på Hisingen, i Borås och i måndags kväll på Gamla Ullevi.

Det är så här det ser ut när fotbollsklubbarnas fans i luvor bestämmer.

Det var ett litet under att inte raketerna träffade de flyende barnen från mittcirkeln - vilken katastrof det kunde blivit.

Men de här grabbarna, är de riktiga supportrar? Är de önskvärda?

Det finns faktiskt de som anser att IF Elfsborgs forcering kom av sig när rökmolnen lägrade sig över Borås Arena och orsakade att matchen blev uppskjuten.  

En av dem är Elfsborgs huvudsponsor, förtaget Pulsen och dess grundare, gentlemannen Wigar Bartholdson, en gång f d mästarcenter i Boråslaget.

Från SFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt och SEF:s Simon Åström är det dock locket på.

Inga spelare eller föreningar tar heller bladet från mun och hävdar att måttet är rågat.

I de kretsarna råder ett tassande!

Precis som de ibland, så vettiga fotbollsexperterna Anders Andersson och Alexander Axén i Discovery. I denna fråga är de märkligt tystlåtna

Finns det verkligen inte någon i fotbolls-Sverige som med tyngd kan sätta ner foten och säga ifrån? 

Gränsen är ju överskriden! Det måste finnas någon måtta. Vi är där nu, busarna måste stoppas

 

Detb blir uppenbart att samhällets företrädare måste agera. Såom det en gång skedde i England när. Margaret Thatcher och Tony Blair sa ifrån när fotbollshuliganerna härjade som mest. De hävdade då att det skadar landets image, gränsen var nådd.

Den gången agerade såväl UEFA som FIFA mot Englands mäktiga fotbollsförbund (FA) och förbjöd engelska klubbar att delta i internationellt cupspel.

 Några huliganfirmor finns knappast kvar i England längre, nu stegras våldet däremot i Tyskland.) 

Det är bara män eller hämmade pojkar som agerar.

Vid damernas toppmatch Hammarby I-Häcken i söndags förekom inte ett enda avbrott på grund av skjutande. Tänk om damfotbollen kunde förbli en fredlig zoon och inte gå samma väg som gängkriminaliteten med unga tjejers intrång…

Måtte vi få uppleva fotbollsfinalen och utdelningen av Lennart Johanssons pokal på fastställt tid i Malmö och utan att s k supporters förstör ”festen”.

Curt Einarsson

Fakta

Briefing: Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen