Hyllningar över Putin som en stor PR-profil
Med en månads distans till fotboll-VM kan man konstatera att mästerskapet var en stor propagandafest, i synnerhet i sportsligt avseende.Men det fanns många fler värden, i synnerhet politiskt och som en konsekvens, även ekonomiskt.
Det blev också Vladimir Putins kröning som en stor PR-profil.

Den tidigare strame maskhållaren, introverte Vladimir Putin kom fram ur de guldglittrande Kremlkorridorerna som en mysfarbror och idrottsnörd, hur mycket det nu stämmer med verkligheten?
Ett VM som slog alla rekord
Financial Times synade fakta runt VM tillsammans med ryska storbanken Sberbank. Deras gemensamma rapport slår allt vad som har tidigare har uppmätts vid stora arrangemang.
899 000 utländska bankkort användes av innehavare från totalt 194 olika länder Deras konsumtion uppgick till 1,5 miljarder dollar - mest från fotbollsfans från Kina och USA, och ändå deltog inte de länderna i VM! Annars anses faktiskt att Peru hade flest supporter på plats.
Sämre kopia av Blatter
Apropå Putin Samtidigt gjorde FIFA-chefen Gianni Infantino allt för att framstå som fotbollens nya och egna mysfarbror.
Men han påminde alltför mycket om sin företrädare Sepp Blatter med sin inställsamhet och oberäknelighet – som en sämre kopia.
Oavsett om det gällde att strukturlöst slänga sig mellan fyra språk, bjuda det grottinstängda pojklaget från Thailand till FIFA:s Schweiz eller att uppträda i volontärväst i syfte att symbolisera att han identifierade sig med alla frivilligarbetare under mästerskapet.
När karln själv har en egen årslön på 14 miljoner svenska kronor…
Och så tog han varje chans att i mycket positiva ordalag berätta om kommande VM i Qatar år 2022. Hur galet det nu än är.
När idrotten våldförs
Oavsett - måste det vara så här? Måste idrotten gå sönder, ja, våldföras?
Går det att korta ner avståndet mellan det spontana tvåmålsspelet på Copacabanas stränder, på skolrasten i Tromsö med ett världsmästerskap i fotboll?
Håll med om att det måste gå.
Utan att FBI ska behöva tillgripa arresteringar som skedde när utrensningen inleddes hos FIFA.
Den VAR-utrustning som nu byggdes upp vid matcherna och till vissa delar fungerade utmärkt borde också installeras i FIFA:s korridorer i Schweiz. Åtminstone i Infantinos arbetsrum.
Om inte närmandet sker är idrotten snart död som bred samhällsbyggande och social företeelse.
Jämförande strukturer
I min ungdom bodde jag en tid i ett litet, fuktigt rum vid Copacabana.
Det var alltid lätt att då få ihop ett lag och spela tvåmål, alla ville vara med.
I stort sett under dygnets alla timmar.
En tunnel eller klackspark värderades då mycket högre än hemjobb och försvarssida.
Det finns också jämförande strukturer mellan landslaget och dess land.
Här går det att finna många parallellprocesser.
Föga hjälper det att Brasiliens landslag har en överlägsen teknik när helhetstänket och organisationen saknas.
Symboliserar Brasilien
Den lille (171 cm) elegante och tekniske Philippe Coutinho får som enskild spelare symbolisera detta.
Bländande pass i vissa ögonblick och lika tanklöst när han försökte trä in pass på pass vid straffområdet på ytor som inte fanns.
Vårt egna nagelbitande och önskan att Brasilien med sin offensiv och sitt lättsinne skulle bli världsmästare var förgäves.
Hur han blir pompös
Låt oss påminnas hur detta stylade VM började med den pampiga VM-lottningen i Kreml i december 2017.
Regissör då var inte FIFA och Infantino, utan Vladimir Putin.
Den ryske regeringschefens entré då var så lik den som brukar ske inför duman.
Vem som var smickrad över att vara i den andres sällskap var närmast patetisk
Se på foto (lätt att googla fram) när Pelé och Maradonna lät sig fotograferas ihop med den ryska federationens högste.
Den personliga tillfredsställelsen som då lyste över den ryske presidentens ansikte visar allt.
Kroppsspråket är som bekant den mest sanna kommunikationsformen.
Då dög veteranen
Samtidigt förstår man också hur megagigantisk stor fotbollen är.
Eller är det Pelé, (egentligen Edson Arantes do Nascimento) och Diego Maradona som är större än fotbollen?
Den före detta Spartakspelaren i fotboll, i Ryssland välkände Nikita Simonyan, 91 som drog lotten där Ryssland fick lätta Saudiarabien och Egypten (och svåra Uruguay) i sin grupp har inte synts till på någon hedersläktare under matcherna. Hr Nikita hade gjort sitt i och med lottningen. Han behövdes inte mer.
Då höjde han pensionsåldern
Vladimir Putin återkom som mysfarbror på läktarplats under VM. Som när han efter Rysslands segermatch mot Saudiarabien och segerfirandet höjde pensionsåldern. För att också ge folket något.
Kanske lite oväntat att dessa bilder överhuvudtaget släpptes fram …
I rysk media stod det för några dagar sen att deras plötsliga invadering av VM-finalen var ett bevis på hur Ryssland har förändrats.
När det plötsliga regnet överraskade prisutdelningen blev alla dyblöta, utom en person. Värden själv. Han var nämligen den ende som hade paraply inledningsvis. Där framkom att det finns luckor i PR-bilden.
Kroatiens kvinnliga president, den humana (åkte ekonomiklass mm) Kolinda Graber-Kitarovic´ sprang däremot omkring dyblöt och kramade om alla sina spelare.
Detroniserade Trump
På PR-mötet med Donald J Trump i Helsingfors någon dag efter VM-finalen, som Putin också tog hem enligt erfarna iakttagare, klädde han sig åter som mysfarbror, när en fotboll överlämnades.
Hur minen var när Krimannektering och, nerskjutna passagerarplanet MH17 över östra Ukraina och 298 människor dödades kom upp vet vi inget om.
Men förlåt, det var ju bara ett PR-möte mellan två superledare som förbehåller sig rätten att beskriva verkligheten på sitt sätt.
Då såg han inte ens på TV
Från nyhetsbyrån Tass, fanns det mycket noga återgivet varför den hårt arbetande Putin inte hade möjlighet att se Rysslands VM-match nummer två mot Egypten.
Mötet med Vitrysslands president Alexander Lukasjenko stoppade honom. Inte ens att följa matchen på Tv var aktuellt.
Och förresten, Saudiarabiens Muhammad al Saud var trots förlusten i matchen mot Ryssland nöjd då det efter ett möte med Putin i Kreml gett ett kapitaltillskott.
Nu nås vi också av nyheten i svensk media att de romer som varit förvisade från Moskva under VM får återvända. De friare aviseringsregler som gällde under VM-fotbollen kommer för samma personer att gälla året ut vid returbesök i Ryssland.
Putin har också uttalat sig positiv till att samma aviseringsregler också skall tillämpas vid kommande kultur- och sportevenemang.
I rysk media finns också en oro över hur nästa VM i Qatar år 2022 kommer att fungera.
Där finns det ingen infrastruktur, varmare klimat och hård ordning. ”I synnerhet finns det ingen alkohol i butikerna och sällskapliga kvinnor på gatorna”, heter det.
Och detta ska ske efter ”Hur Ryssland höll det bästa världsmästerskapet någonsin” - nu ska det följav ett VM med stora frågetecken.Det berättas att vid Ryska Federationens första möte efter VM hade presidenten tackat vice premiärministern Vitaly Mutko speciellt för dennes insatser under VM. Inte minst i mästerskapets uppbyggnad.
Det var den välkände före detta idrottsministern Mutko som var ansvarig för dopinghanteringen vid OS i Sotji.
Varför så lite exponering?
Under pågående VM-fotboll har det varit förhållandevis lite artiklar och reportage om vardagen utanför arenorna.
Hur har Olga och Igor och de övriga 140 miljonerna människorna det egentligen?
Det finns frågor som borde konkurrera om spaltutrymmet med straffområdenas omfamningar vid hörnor, betydelsen av första touchen, filmandet i tid och otid och vissa världsdelars tillkortakommande vid rapporteringen.
Eller det lugn och tidsutrymme som Antoine Griezmann får med bollen.
Eller hur Luka Modric via sina bländande passningar med yttersidan ,inte behöver någon tid, för att nå ytor och medspelare som ingen annan förmår.
Undanflykten, när det så passar, blir att idrott och politik inte hör ihop.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.