Ett löjets skimmer över VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Bandyns världsmästerskap i Uljanovsk är en strid mellan två länder, Ryssland och Sverige. Men den kampen överskuggas av de genant stora klasskillnaderna till övriga lag.
Sverige och Ryssland kör över motståndarna i bandy-VM så lättvindigt att det sprids ett löjets glans över turnerigen. Därför föreslår Curt Einarsson en helt annat modell på VM. Foto: Rikard Bäckman / Bandypuls.se / TT

 

De bästa spelarna, konstutövarna, har förmågan att fullkomligt explodera på en mycket hög nivå av snabbhet, teknik, speluppfattning och samförstånd i genomförandet. De lyckliga blir än lyckligare av när de bästa kommer ihop och får leka ihop. Leken blir ännu bättre när den lyckas mot det svåraste motståndet.

De allra största bandystjärnorna vill gärna bli smittade av varandra, ”kan du så kan jag…”

På mer än en avslutande VM-bankett har jag sett hur ”Bempa” Ericsson och Nikolaj Durakov, ”Pinnen” Ramström och Sergej Lomanov, Magnus Muhrén och Michail Svechnikov har fått kontakt med varandra. Och oavsett utgången i söndagens final kommer två av de största stjärnorna, Christoffer Edlund och Sergej Lomanov dy, att prata med varandra.

Enorma klasskillnader

Bandy-VM är Sverige och Ryssland. Inte mer.

Den stora klasskillnaden till de övriga lagen har blivit merpåtaglig än kanske någonsin. Kvartsfinalernas resultat visar det med eftertryck:

Sverige-Lettland 28-3

Finland-Vitryssland 17-3

Kazakstan-Norge 11-3

Ryssland-USA 12-2, ändå vilade de bästa ryska spelarna.

Inte något av de kommande slutspelslagen i elitserien här hemma skulle exempelvis få stryk av Finlands landslag. Och det är tveksamt om Finland skulle besegra ens något av elitseriens samtliga lag. 

Erkänn verkligheten

Det är ängsligt. Många har trott och hoppats att Finlands bandy skulle utvecklas, men kvalitetsskillnaden består och ger en negativ bild av bandyns världsmästerskap.

Går det att göra något åt det? Nja, på lång sikt tar det mycket lång, ja, oöverskådlig tid. På kort tid finns det bara en väg att gå - ändra formen på VM radikalt! 

Erkänn verkligheten och utgå från den! De svenska elitklubbarna har alltid störts av ett VM-uppehåll när det är som bäst förutsättningar att spela utomhusbandy. Den irritationen blir inte mindre av att världsmästerskapet drar ett löjets skimmer över sporten.

Hur skall en förändring då ske? 

Gör något radikalt!

Gör något riktigt radikalt. Låt Sverige och Ryssland spela  för sig i en ”Bäst serie” av ett på förhand beställt antal matcher. 

Skapa något helt nytt där det läggs stor vikt vid målskillnaden, så inga gäspmatcher uppstår när vinnaren redan är klar. Matcherna Sverige-Ryssland går att sälja även i Sverige. På de senaste tio åren har bara två VM genomförts i Sverige, 2009 i Västerås och 2013 i Vänersborg. 

Förklaringen är enkelt, det finns desto mer pengar att hämta i Ryssland tack vare en man, multimiljonären Boris Skrynnik. Sedan han tog över presidentposten i det Internationella Bandyförbundet (FIB) har ekonomin förvandlats inte bara från hundratalet till tusentalet kronor utan till miljonnivåer.

Opponera er mot miljardären

Med Boris Skrynnik, själv en halvdan bandyspelare en gång i tiden i Archangelsk, kom det för övrigt inte bara in nya och större pengar utan också nya profiler... Ett antal unga välbyggda renrakade gentlemän! Till Skrynniks vaktstyrka hör också fd världsmästaren i tungviktsboxning, Nikolaj Valujev, med en kroppshydda på omkring 150 kg och en längd om två meter.

Kraft och styrka av annan mening behövs det också sportsligt för att nå de nödvändiga förändringarna. Kombinera det med mod och bandyns VM blir mer angeläget för flera. 

När lilla Edsbyn var först med att bygga en bandyhall fanns det inga referenser. Likadant är det med denna radikala förändring, men egentligen självklara. Hela idrottsrörelsen bygger på att de som är jämbördiga skall mötas. En 100-meterslöpare tävlar inte mot en 10 000-meterslöpare osv. Bandyn tar bara skada av de ojämlika resultaten i ett mästerskap.

Varsågod, herrar Stig Bertilsson, Vänersborg och Arne Anderstedt , Sandviken ni har i era klubbar visat att ni vågar och vill. Sluta med att buga och vara så väluppfostrade internationellt, sätt ner foten och gör något radikalt för svensk och internationell bandy! 

När bollgeniet, landslagsman i flera idrotter, Gunnar Galin, ansvarig för laguttagningar i både tennis och bandy, startade internationella bandyförbundet 1954 vågade han besluta i det obekanta.

Nu är det er tur, vilken chans, grip den!

Curt Einarsson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.