Utnyttja möten mycket mera!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Begriper inte varför föreningar och förbund gör årsmöten till så infernaliskt tråkiga när tillfället är utmärkt för att få folk att lyssna och diskutera.
Lägg ifrån er penna och glasögon, fundera lite, vilken föreläsare ska vi bjuda in till nästa möte i klubben, vem kan berika oss? Foto: TT

 

Det råder snarast begravningsstämning på årsmöten. Oavsett sammanhang, idrott eller landsände.

Det är precis som om alla klubbar har bestämt att de här mötena ska vara jättetrista och helst så snabbt avklarade som det bara är möjligt.

Varför rycker ni inte upp er, där ute i förenings-Sverige.

Visa lite kreativitet, lyft ämnen av olika art, engagera föreläsare, bjud på öppenhet och ta chansen att få åsikter och debatt i olika frågor. Det stimulerar både er i styrelsen och medlemmar.

Varför rycker ni inte upp er?

Jag förstår inte vad som här är svårt eller jobbigt.

Saknar ni ork och idéer? Eller vill ni inte öppna för idrottsdemokrati? Säg inte att det bara har blivit så här av ren vana.

Någon i styrelsen måste väl vara påhittig, tänka nytt och annorlunda, vill bryta slentrianen, och gillar nya grepp. Låt den eller ett par personer jobba fram en ny profil på nästa möte.

Ja, egentligen kan det lika gärna gälla ett klubbmöte eller ett vanligt styrelsemöte. Låt det bli ovanligt.

Nåt måste ni väl ha att snacka om. Om inte annat presentera tankar och ta del av åt vilket håll vinden blåser i olika frågor.

Owe vet så väl

Kan bara inte låta bli att berätta vad som skedde nyligen.

Owe Svensson är ordförande i Åby/Tjureda IF sedan 50 år. En verklig veteran och det var han som väckte mig nyligen vid just ett årsmöte.

”När Curt ställde en fråga var det den första frågan vid de fyra årsmöten jag deltagit i under de senaste två veckorna”.

Det är ju för ynkligt.

Strunt samma att jag var en del av vad som skedde, men scenen kunde vara hämtad från vilket årsmöte som helst.

Ett sätt att få stimulans

Möjligheten att kommunicera på hemsidor och i andra sociala medier har medfört att  årsmöten kan bli mycket mer livfulla och uppskattade.

Det finns ju både bevis och antydningar på större medlemsengagemang. Utnyttja det, försök locka människor, men då krävs det också lite jobb.

Tänk om... Större lokal måste beställas och extrastolar hämtas in därför att styrelsen har engagerat bra debattledare eller föreläsare i kontroversiella ämnen eller bara för att höra vad folk tycker.

Allt i syfte att skapa ett välbesökt och innehållsrikt möte.

Den ekonomiska redovisningen sänds ut i god tid , med förtydligande text. De hårt maskade styrelseprotokollen sammanförs i ett pedagogiskt, transparent facit av verksamhetsåret. Valberedningens förslag presenteras både med enskilda personporträtt och i sammandrag. Självfallet med foto samt redovisning av eventuella ”lik i garderoben”, åtminstone det närmaste man kan komma.

Fansen söker också delaktighet

Allt skulle innebära att den idrottsliga demokratin, som är mycket låg och i vissa fall bara skenbar, skulle förbättras avsevärt. I dag besöks ett föreningsårsmöte i snitt av cirka 30 personer,om ens det. Sällan uppnås en tio-procentig närvaro i förhållande till medlemsantalet.

Vad som däremot sker på vissa årsmöten är att en fanklubb i någon form gärna deltar. Det förekommer mest i storstäder.

Men, fansen gör ingen hemlighet av att de anser att de äger klubben. De visar ett starkt engagemang, finns med på både hemma- och bortamatcher, ibland under så glada och blöta former att en firmafest är näst intill söndagsskoleaktig. Medlemskortet är utbytt mot en fan klubbsymbol, men med tillräckligt tillhörighet till klubben.

Det här är nya beteenden och enligt fansen själva är inte annat än självklart. Som när tränaren väljer ”fel” spelare till att börja matcher eller när styrelsen köper eller säljer ”fel” spelare. Då blir det kraftsamling och protester, inte minst vid årsmöten.

Storstadssyndromet med fanklubbar som styr direkt eller indirekt är inte representativt för svensk idrott, men tillräckligt illavarslande.

Använd engagemanget

Det finns ett engagemang därute som det gäller att få tag på, som behövs och kan bidra så mycket.

Eldsjälen är uppskattad och säger själv ”det finns inga som vill hjälpa till”. Men hur mycket vi än hyllar eldsjälarna så är det inte ovanligt att vederbörande helst vill fortsätta utan påverkan från andra. Risken är annars att det blir annorlunda med både beslut och genomföranden.

Det här är inte lätt och det finns inga självklara lösningar, förutom mycket diplomati.

Eldsjälen måste behandlas varsamt...

Svårt att bygga förening

Till utvecklandet av en förening eller förbund hör också arbetet i valberedningen. Sista punkten på dagordningen, ni vet. Ofta blir också hanteringen därefter. ”Någon som har lust?”, typ. Då kan inte heller resultatet bli så framgångsrikt.

Valberedningen är viktig, viktigare än vad nio av tio föreningar inser, men sällan prioriterad. I förhållande till betydelsen är det oförklarligt hur det arbetet i många fall inleds på allvar bara några veckor före årsstämman.

En viktig avvägning är hänsynstagandet till sittande styrelse. Visst är det bra om relationerna fungerar men om kompisskapet är viktigare än att driva verksamheten med ibland tuffa diskussioner är det dags för valberedningen att agera.

Någonstans på resans väg kommer också anställda in i bilden. Med spetskompetens och professionalitet. Precis som i vilken industri och styrelse som helst. Hänsynen och lyhördheten inför personalen borde också bli större. Många jobbar dagligen med och mot omvärlden och är så att säga ständigt uppkopplade. De kan och vet mycket.

Att bygga en förening och få det att fungera är svårt. Det är inget nytt. Det är bara att titta sig runt, det är mer problem än glädje och inget annat än logiskt med tanke på att så många faktorer ska samverka.

Det är därför som det ständigt måste in impulser. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.