Här är Champions League viktigare än VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

- För de stora klubbarna är det inte VM som kommer först, säger Conny Torstensson med unik inblick i FC Bayern München efter sina år i klubben.

Vi sitter på hotel Alfas enkla barlobby på Hirtenstrasse och reflekterar över Münchenlagets sjunde ligatriumf i rad. 

Efter segern mot Eintracht Frankfurt är FC Bayern mästare för sjunde gången i följd. Segern kom hemma på Bayern Tyskland Allianz Arena .

Denna gång utan ett stort poängförsprång i serien någon gång. En relativt ny tränare, Nico Kovac som kom till laget 2018. Föryngringar i laget läs Jerome Boateng ,31 petad, Arjen Robben, 33 och Franck Ribery, 34, mycket skadade. James Rodrigez, 26, fick vi inte ens sitta på bänken denna gång. Martinez kom heller inte in på plan.

I ledningen finns det 75-80 procent med bakgrund som fotbollsspelare, i Sverige är det tvärt om.

- Om jag skulle anmäla mig till en pianoutbildning är det självklart att läraren kan spela piano, men så är inte fallet när det gäller fotbollsträningen, förklarar Conny Torstensson.

Han fortsätter med att sjunga höga visan för det enkla, rörliga passningsspelet och dissar tränare som i ungdomssammanhang enbart prioriterar press och understöd.

När vi ser hur Tysklands mästare i avslutningsmatchen mot Eintracht Frankfurt högprioriterar rörelse och one touch på bollen är det inte om målen kommer, utan när och hur många som blir huvudfrågan.

Besök på akademin

När vi dagen efter besöker Münchenklubbens akademi ser vi en match mellan två trettonårslag. FC Bayerns lag domineras av … ja just det, rörelse och one touch.

Struktur, ordning och reda är andra dominerande intryck från deras akademiskolning. Satsningen på tjejfotbollen är också mycket märkbar numera. En akademi som har 500 miljoner att röra sig med.

Det måste finnas några områden som vi i Sverige är väldigt bra på eftersom vi ibland kan hävda oss så väl.

Alliance Arena har haft 75 000 åskådare på varje hemmamatch sedan den byggdes till hemma-VM 2006. På våra biljetter står det, EUR 70. Har sagts att Tyskland har de lägsta publikpriserna.

På fotboll i Sydamerika är det oväntade och temperamentet som kittlar. 

I Tyskland är det stabiliteten, attackfotbollen och det enkla som blir framgångsauran. 

Inget bråk på läktarna

 Ölen flödar, utan rökelse och småbomber. Poliserna finns där nog, utan att de syns. I tunnelbanans nergångar före match fick Eintrachts Frankfurts fans sjunga färdigt sina sånger innan hemmalaget tog vid. Vi stod som packade sillar men inga hotelser, hån eller dumheter. Leendena och sången var som om vi förflyttats till Eurovisionsfinalen. 

Om kontinuitet och långsiktighet lyser om klubben, märks det också på sponsorsidan.

Adidas har funnits hos medlemsklubben sedan lång tid tillbaka.

År 2001 gick Adidas in och köpte 10, 5 procent av aktierna i Bayern München. Adidaschefen Herbert Hainer sitter i FC Bayern Münchens styrelse. Senaste avtalet med Adidas tecknades 2015 och var på 1 miljard dollar. Personalen på 800 personer kan nog känna en viss anställningstrygghet.

Spelarlönerna då?

Snittlönen på en förstauppställning är 1,6 miljoner kronor i veckan.

På årsbasis är snittet 84 miljoner, en ”halvskaplig årslön”.

Uppgifter från Silly Season december 2018.

 Och sedan har PL-spelarna ännu högre nivåer, men det får vi ta en annan gång.

De tyska fd världsspelarna-Karl-Heinz Rummenigge fick både 1980 och 1981 Ballon d´OR som Europas bäste och Uli Hoeness i klubbens ledning har visat sig ha lika gott affärssinne som de en gång hade spelsinne.

Från Saab till Alfa Romeo

Den senare kontroversiell och har inte alltid följt spelreglerna men har haft förmågan att komma tillbaka.  När Conny Torstensson skulle byta ut sin svenska Saab hade intresset för Alfa Romeo nått lagkamraten Uli Hoeness. Slaktarsonen från Ulm hade i unga år förstått vikten av kontakt mellan säljare och köpare. Familjen Torstensson körde snart en Alfa Romeo med den kraftfulle anfallaren som underagent. Han tillhörde Tysklands världsmästarlag 1974.

Conny Torstensson talar om Karl-Heinz som vilken familjemedlem som helst. Och hur deras vänskap har bestått sedan Karl-Heinz Rummenigge som nykomling och tonåring i Bayern München gillade köttbullar och lingon hemma hos Annette och Conny.

 De europeiska storklubbarna som Juventus, Bayern München, Real Madrid, Barcelona, Paris Saint-Germain, Arsenal och Manchester United kan nog låta Fifapresidenten Gianni Infantino husera inom vissa ramar. När den dagen kommer att de tycker att VM-utökningen från 32 till 48 lag inte gynnar dem lär det nog behövas både Infantinos sju språk och att han hostar upp mer pengar än exempelvis de cirka 75 000 svenska kronor som klubbarna idag får vid dam-VM som ”hyrningskostnad”.

I vissa fotbollskretsar är Champions League för klubblag mer betydelsefullt än VM för landslag.

Kritik mot utökning

Fifas egen kommitté för mänskliga rättigheter är kritisk till att utöka VM från nuvarande 32 lag med 16 lag ytterligare och tror än mindre på att arrangörshjälpen av Qatars grannländer som Förenade Arabemiraten, Bahrain, Saudiarabien, Kuwait och Oman skulle inte applåderas av världens olika organ för mänskliga rättigheter.

Svenska Byggnads har i dagarna, återigen, varit kritiska till byggarbetarnas arbetsmiljö vid skapandet av nya VM-arenor, med all rätt. Deras internationella förbund har dock representantskap i denna kommitté som bildades så sent 2017.

Gästarbetarna här tjänar dubbelt så mycket som hemmavid. Dödstalen omges av kampen mellan information och desinformation.

Vid VM 2022 i Qatar är det en omöjlig uppgift för värdnationen att klara av denna ökning ensamma.

Fifa-kongressen den 5 juni har som sin viktigaste punkt på dagordningen utökning av antalet lag i VM. 

Hur länge kommer de starka klubbarna typ Bayern München, Barcelona och Real Madrid att acceptera längre Fifa-uthyrning av deras spelare? 

Eller hur länge skall Karl-Heinz Rummenigge sitta still i båten?

Perfekt slutmanus

Manuset och regin till Robbens och Riberys avskedsmatch var välskrivet. De fick göra sina mål. När Robben fick besked om inhopp vid kortlinjen gjordes en snabblöpning av det unika slaget. Angelägenhetsgraden var inte lika hög till ingripande när en 8-9-årig vänsterfotad trampade på bollen med nummer tio på ryggen, dribblade och dribblade och sprang ner Thiagos smågrabbar, som knappt kunde gå, för att ha bollen själv, vid leken i straffområdet under prisutdelningen. 

Befriande när inte allt är i regi. Nutid framtid i skön förening.

Curt Einarsson

Fakta

Det blir en kapprustning i tysk fotboll. Bayern München  gör ingen hemlighet av att truppen ska stärkas. Borussia Dortmund  tänker inte bara titta på. På två dagar har klubben gjort klart med två landslagsspelare och inte nog med det. En tredje är också på ingång. Klubben satsar nära 1 miljard!

Den tyska storklubben Först kom Nico Schulz , nybliven landslagsman, från Hoffenheim. Sedan Thorgan Hazard, som från Borussia Mönchengladbach för runt 370 miljoner kronor och Julian Brandt från Leverkusen.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.