Perra är inte som andra...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Han är inte som andra. Ingen annan tränare litar så mycket till människan. Per-Erik "Perra" Johnsson ger förtroende och kräver det samma på ett sätt som skiljer honom avsevärt från andra tränare.
Att få spelare och ledarkollegor att växa är en av Perra Johnssons egenskaper. Foto: Mattias Lundin, TT

 

Det regnade, men vad gjorde det. 2 000 människor kom till arenatorget i Leksand för att hylla hockeygänget. I centrum och mest hyllad – en 57-årig man med tjänstledigt från brandkåren i Karlstad…

Dramatik i publiken

”De sitter i väggarna säger folk, det gör det inte. Däremot ska man visa en stolthet för klubben”, sa ”Perra” om traditionen i dalaklubben som har en speciell i hjärtat hos många människor i Sverige.

Nu är dalaklubben tillbaka i SHL efter en mirakulös förvandling.

Mitt i allt firande i Leksand uppstod dramatik. En supporter drabbades av hjärtbesvär. Då hoppade  Per-Erik Johnsson ner från lastbilsflaket och ingrep.

”Lite har man väl lärt sig efter 25 år på brandkåren, var hans kommentar efteråt och då personen mådde bra igen.

Värmlänningen är udda, men hans personlighet är inte annat än naturlig. Han försöker inte vara någon annan.

Som andra, men ändå inte

Egentligen gör han som andra tränare – instruerar, leder, skäller och uppmuntrar. Men han gör det på sitt speciella sätt. Han är bondslug. Med en egentillverkad filosofi bygger han en relation med spelare och andra ledare.

Att hålla distans eller att vara cynisk är främmande för värmlänningen.

Men i en penningstinn elithockey passar det inte alltid.

Det finns styrelseledamöter som anser att tränaren ska hålla en tuffare linje mot spelarna. Det kan också saknas tid och tålamod. Då finns det ingen tolerans för Per-Erik Johnssons ledarstil.

Det är därför som han också fått sparken från några föreningar. Där har det funnits en övertygelse om att enbart en tuff ledarstil är vägen till framgång.

Från Perra till en kanadensare...

Se som vad skedde i Modo. Perra räddade kvar klubben i SHL förra våren och som tack förlängdes inte kontraktet. In som tränare i Modo kom bara några veckor senare kanadensaren Larry Duras...

Den allra mest betydelsefulle ledaren att förvalta föreningens kostnadsbudget är tränaren.

När vederbörande har "tappat omklädningsrummet" är risken hög för att såväl resultat, publik  och förtroende försvinner snabbt. Inte minst påverkas ekonomin.

Då träder Per-Erik "Perra "Johnsson fram. Han kännetecknar en annorlunda och ny typ av idrottsledare - rekonstruktören.

Profilen för en rekonstruktör

Under säsongen, på rekordtid, ibland med samma spelare, skall en förbättring uppnås. Men hur ser befattningsprofilen ut för rekonstruktören?

Beslut måste tas snabbt. Det som inte företrädaren iakttagit på flera månader och år och tagit beslut om. Eller sumpat i det dagliga ledarskapet och kontakten med spelarna. 

Såg i en kommentar att en Leksandsspelare berömde "Perra" för han ser spelare som enskilda individer och bryr sig om alla..

Det är ingen ny sanning. Tränare och tränarstaber som isolerar sig leder sällan till framgång.

Fingertoppskänsla avgör

Tidsmässigt ligger rekonstruktören före.

Avsikten från föreningens sida är att lyckas med att få avkastning på sysselsatt kapital per omgående. Här handlar det inte om att avväga det kort- och långsiktiga tränarskapet.

Här och nu  är vad som gäller. Om exempelvis 18-åringen som har en så oändlig potential, men ibland med hög riskprocent skall prioriteras före 36- åringens förutsägbara, "vi vet vad vi får för spel".

I ett långsiktigt perspektiv är frågan lätt att fatta beslut om.

Risk och chans samtidigt

Tränarens så kallade fingerkänsla avgör. Rekonstruktören måste i sin tankar och beslut ha både de  risk- och chanstagande verktygen som de harmoni-och trygghetsskapande åtgärderna.

Tränarens roll som chef, utvecklare av ledarresurser runt laget är i ett rekonstruktionsläge helt inriktat på kortsiktighet. Vilka spelare som skall checkas upp för att värvas till  kommande säsong får andra sköta i klubben.

Här gäller det att prioritera.

Perra hade också modet att efter sin entré och en start med tre raka segrar, och en första förvandling av Leksands resultat, ta en paus och åka på en utlandsresa. En semesterresa benämndes det i media, i själva verket en resa till USA för att se tre hockeymatcher. Planerad och bokad sedan länge och därför ville Perra stå för sitt ord.

Han uttalade sitt reservationslösa stöd för de andra tränarna i Leksand och menade att allt skulle fungera även utan honom. Och de gjorde det också.

Troligen såg han värdet av sin frånvaro redan på förhand.

Perras egen ledarskapsakademi 

Han är en trygg värmlänning med glimten i ögat. Men bakom den lättsamma fasaden döljer sig en man med stora hockeykunskaper kryddat med en hel del finurlighet.

"Pöjkera kan nu släppe lös alle brömsere som finns", sa han när Modo-matcherna skulle starta.

Han är så långt från den standardiserade svenske tränaren det går att komma. När andra pratar om fokus, gameplan och resurser hit och dit, står denne oefterhärmligt trygge värmlänning och är sig själv.

Kanske blir det extra trovärdigt när det kommer från en ledare med en sådan erfarenhet. Som själv vunnit dubbla SM, fått sparken flera gånger och uppträtt som rekonstruktör. Han är härdad och han inser att hockey inte är allt, bara nästan allt.

Denne prestigelöse ledare, tränare från "sagans och poesins Värmland" sitter inne med  en erfarenhets- och kunskapsmängd som tillhör verkligheten!

Något som svensk lagidrott inte får missa!

Jag vill föreslå att en ledarskapsakademi startas med "Perra" som läromästaren. Jag minns fortfarande vårt frukostmöte i Karlstad en gång och anmäler mig som förste deltagare.

Curt Einarsson

cheap car insurance (inte verifierad)

tis, 2016-05-03 12:29

1. fDmgYzqNRM

En ainakaan haulla löytänyt juttua blogistasi: olisi siis mielenkiintoista lukea mielipiteesi Zeitgeist-ilmiöstä. Onhan meillä liikkeen edustaja sentään jo eduskunnassakin... Ja uusin huuhaa-leffa juuri ulos painosta.

Tayten (inte verifierad)

ons, 2016-05-04 16:33

2. fXRbLlNWTPCvtsLBAHb

Great hammer of Thor, that is powfleurly helpful!

us agency car insurance Scottsdale AZ (inte verifierad)

tors, 2016-05-05 01:46

3. NruPYwRbFqYpyY

this, and then I started a new project, and now I think I might want an alpha reader for this one. Not to diffuse the creative energy but just one person to bounce it off of…. I’ve never tried anything so intense before and I just want to make sure I push hard enough.Go figure.From Jess Tudor’s [type]:

auto insurance quotes (inte verifierad)

sön, 2016-05-08 08:13

4. hWkhCspACchJgvJsNY

It's like you're on a mission to save me time and money!

auto insurance (inte verifierad)

fre, 2016-05-13 12:51

5. lYrApWWUmX

Heckuva good job. I sure appreciate it.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.