Hur seriöst jobbar din klubb?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotbollstabellerna tar sakta slutlig form. Spelet flyttar från planen till styrelserummet. Nu mäts framgång respektive besvikelser.  Förväntan kontra logik, satsningar kontra otillräcklighet. Så kallade satsningar speglas mot verklighet. En fotbollsanalys är på sin plats.   

I herrarnas Allsvenskan 2022 har fem lag bytt tränare. Fyra klubbar har tagit färre poäng och bara Helsingborgs IF har tagit marginellt mer poäng per match efter tränarskiftet. Då ska man addera att HIF värvade flera starka spelare i sommarfönstret, som hjälpte nya tränarna till bättre resultat. 

Två lyckosamma exempel är Elfsborgs IF och Degerfors IF som efter dåliga starter i Allsvenskan, valde att behålla sina tränare, vände trenden och avslutade med mycket starka höstsäsonger.

 Ibland rekryteras tränare i alldeles för svaga processer. Detta trots att det är en av föreningarnas absolut viktigaste frågor.

Om den är viktigare än ordförandevalet och tom klubb- och sportchefsjobbet går att ha som tema vid en flerdagarskonferens med Sisu…

Personer i styrelserum kan lägga mycket tid på rekrytering av personal i sina företag men gör ”kvällspressrekryteringar” i sin favoritklubb. 

Få referenser och svag process. 

Inför ett skifte är arbetsbeskrivningen till tränaren också för svaga. Ofta får tränaren fria tyglar i hur laget ska träna och spela. 

Det borde vara föreningen som ger tydliga direktiv ”att så här tränar och spelar vi i vår klubb”. 

Den självklara rekommendationen är att rekrytera tränare som passar i gällande skola, läroplan eller vad föreningen nu väljer att kalla det. 

Därefter får tränaren helt frankt acceptera detta eller får hen inte arbetet, helt sonika.

Fullt naturligt ägnas mycket uppmärksamhet åt att tränare byts, sparkas eller kritiseras. Som grund finns oftast en period av oönskade resultat. Ledningen känner tryck utifrån och internt, tvånget att visa handlingskraft blir för starkt. 

Något måste göras, ny röst, nytt arbetssätt, ni känner igen det. 

Det är lättare att byta en tränare än hela spelartruppen, används som argument. 

På det viset får föreningen dubbla tränarlöner, vilket innebär en irriterande budgetpost.

Forskning och aktuell statistik visar att ”effekten” vid tränarbyten är ytterst begränsad. Det är fler lag som tar färre poäng efter sparkad tränare.

Spelare som gisslan

Serietabellen är lätt att läsa av. Det är svårare att följa upp facit för tränaren. En utvärdering går ibland av sig självt och vid andra tillfällen är det en mycket grannlaga uppgift.

Det handlar om ledarskap och hur vi som personer och tar in det och tillåter oss bli smittade.

Tränare som är exceptionella i sitt engagemang och jobbar nära spelarna blir inte sällan omtyckta av spelarna, sett ien grov generalisering.

Undra exempelvis hur Alex Ferguson, ofta ansedd som den bäste, hade valt för metod med hårt curlade svenska 2000-ungdomar?

Val av tränare är en uppgift som är alldeles för mångfasetterad för att en person ensam kan klara det.

Vissa sportchefer tar laget, d v s spelarna som gisslan. Ibland kan det tyvärr vara dom spelarna som är mest högljudda, bekväma och har spelat länge i föreningen, som får dominera. Det är absolut inte dom som det skall lyssnas på. Inte heller vara hörnpelare i en ny framtidsbyggnad.

Vanligtvis är det karaktärspelarna, nyckelspelarna som driver laget på plan, som det lyssnas på. Spelare med en hög lägsta nivå och med rätt värderingar, inte bara på plan utan i teoristunderna, omklädningsrummet, i bastun och på resor. Även den kvällen när det tas en eller två öl.

Det finns också exempel på spelare som ”stått i spetsen för flocken” när laget nått framgång, utan att göra exakt enligt tränarens direktiv. Det har filats av lite i kanterna både här och där - då har det blivit som bäst.

À la Winston Churchill

I Janne Anderssons (Henrik Johnsson) bok ”Att bygga ett lag” som utkom år 2020 berättas det om hur Ola Toivonen, vid VM i Ryssland 2018, inför avgörande match mot Mexico i Jekaterinburg (fd Sverdlovsk) steg fram strax före avspark och höll ett peptalk à la Winston Churchills många tal till nationen under andra världskriget.

Är man som Ola Toivonen fostrad i Degerfors, är allt möjligt. I utkanten av sagans och poesins Värmland är det kall verklighet som råder. Eller rostfritt stål…

”Alla förstod vad Toivonen menade, det var glasklart, fantastiskt, synd att jag inte spelade in det”, sa Janne Andersson i efterhand.

Fler ledare än spelare

På senare år har ledarresurser runt tränaren ökat för varje år. Ibland har det raljerats att det är fler ledare än aktiva vid OS- och VM-uttagningar.

  Chefsansvaret på landslagsnivå ligger på tränaren för en stab av två-fyra assisterande, individuelltränare, materialansvarig, massage, videotekniker, rehabfunktion, scoutingverksamheten, målvaktstränare, styrka - smidighet - koordination osv.

I en klubb är personalansvaret delegerat till klubbchefen.

Ett elitlag i de stora lagidrotterna har en resurs på bortåt tio ledare runt a-laget. Men i ett friidrottslandslag krävs ännu större ledarresurser.

Att en fotbollstränare även har ansvaret för reservlaget är en självklarhet, om än delegerat. En Jonas Thern ser reservlaget även på bortaplan en fredag kväll När det gäller 18-20-årslaget, akademiverksamheten och intern ledarutbildning är det mer tänjbart. Men Utan A-tränarens engagemang är både ovanligt och märkligt.

krav på en hur en huvudtränare ska också omfatta  hur vederbörande  kanuttrycka sig i tal och skrift till media, fans, sponsorer och i sociala sammanhang. Dethär blir mer och mer viktigt. .

Ett av de stora utropstecknen bland årets fotbollstränare är Kalmars Henrik Rydström. Han kan ikläda sig rollen både som första maj-talare och artikelskrivare. 

Vilken lönesättning gäller för då en fotbollstränare i högsta divisionen?

Här är klubbarna väldigt hemlighetsfulla. Antaganden gäller, likaså medias gissningar/uppskattningar.

Hade AIKs Barbosz Grzelak 1,6 miljoner och betalade verkligen IFK Norrköping så mycket som 1,9 miljoner till Rikard Norling. Kim Bergstrand och Lagerlöf ska tillsammans kosta Djurgården 2,4 miljoner, stämmer det?

 Och, har verkligen mästertränaren Per-Mathias Högmo i Häcken ett avtal om 437 000 kr? Likaså, stämmer Värnamos Kim Hellbergs 560 000 i sensationslaget Värnamo?

Bland sportcheferna ska DIF:s Bosse Andersson vara bäst betald med över en miljon, runt en halv miljon bättre än Bajens Jesper Jansson.

Största skillnaderna avseende assisterande tränarnas lönekuvert är Häckens Jesper Ljungs på 600 000 kr och Jonas Therns 170 000 kr. MFF:s Jeffrey Aubynn på 2,8 miljoner är inte jämförbar då inkomstuppgiften också lär innehålla pensioner.

Funderar du på att bli målvaktstränare, sök dig då till MFF eller Häcken. I Skånelaget har förre målvakten Jonnie Fedel ,960 000 kr och hos västkustlaget har kollega Christoffer Källqvist över 760 000 kr.

Årets tränare 2019, får, kloke och, unike Thomas Mårtensson i Vittsjö, anses vara. han är inne på sin tolfte säsong som tränare i klubben, . Innan dess var han i Kristianstad DFF i tretton år. Han har alltid värnat om en stab med positiva och drivande personer vilket skapar trygghet och lugn.

Han behärskar konsten att bygga.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.