Hur seriöst jobbar din klubb?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fotbollstabellerna tar sakta slutlig form. Spelet flyttar från planen till styrelserummet. Nu mäts framgång respektive besvikelser.  Förväntan kontra logik, satsningar kontra otillräcklighet. Så kallade satsningar speglas mot verklighet. En fotbollsanalys är på sin plats.   

I herrarnas Allsvenskan 2022 har fem lag bytt tränare. Fyra klubbar har tagit färre poäng och bara Helsingborgs IF har tagit marginellt mer poäng per match efter tränarskiftet. Då ska man addera att HIF värvade flera starka spelare i sommarfönstret, som hjälpte nya tränarna till bättre resultat. 

Två lyckosamma exempel är Elfsborgs IF och Degerfors IF som efter dåliga starter i Allsvenskan, valde att behålla sina tränare, vände trenden och avslutade med mycket starka höstsäsonger.

 Ibland rekryteras tränare i alldeles för svaga processer. Detta trots att det är en av föreningarnas absolut viktigaste frågor.

Om den är viktigare än ordförandevalet och tom klubb- och sportchefsjobbet går att ha som tema vid en flerdagarskonferens med Sisu…

Personer i styrelserum kan lägga mycket tid på rekrytering av personal i sina företag men gör ”kvällspressrekryteringar” i sin favoritklubb. 

Få referenser och svag process. 

Inför ett skifte är arbetsbeskrivningen till tränaren också för svaga. Ofta får tränaren fria tyglar i hur laget ska träna och spela. 

Det borde vara föreningen som ger tydliga direktiv ”att så här tränar och spelar vi i vår klubb”. 

Den självklara rekommendationen är att rekrytera tränare som passar i gällande skola, läroplan eller vad föreningen nu väljer att kalla det. 

Därefter får tränaren helt frankt acceptera detta eller får hen inte arbetet, helt sonika.

Fullt naturligt ägnas mycket uppmärksamhet åt att tränare byts, sparkas eller kritiseras. Som grund finns oftast en period av oönskade resultat. Ledningen känner tryck utifrån och internt, tvånget att visa handlingskraft blir för starkt. 

Något måste göras, ny röst, nytt arbetssätt, ni känner igen det. 

Det är lättare att byta en tränare än hela spelartruppen, används som argument. 

På det viset får föreningen dubbla tränarlöner, vilket innebär en irriterande budgetpost.

Forskning och aktuell statistik visar att ”effekten” vid tränarbyten är ytterst begränsad. Det är fler lag som tar färre poäng efter sparkad tränare.

Spelare som gisslan

Serietabellen är lätt att läsa av. Det är svårare att följa upp facit för tränaren. En utvärdering går ibland av sig självt och vid andra tillfällen är det en mycket grannlaga uppgift.

Det handlar om ledarskap och hur vi som personer och tar in det och tillåter oss bli smittade.

Tränare som är exceptionella i sitt engagemang och jobbar nära spelarna blir inte sällan omtyckta av spelarna, sett ien grov generalisering.

Undra exempelvis hur Alex Ferguson, ofta ansedd som den bäste, hade valt för metod med hårt curlade svenska 2000-ungdomar?

Val av tränare är en uppgift som är alldeles för mångfasetterad för att en person ensam kan klara det.

Vissa sportchefer tar laget, d v s spelarna som gisslan. Ibland kan det tyvärr vara dom spelarna som är mest högljudda, bekväma och har spelat länge i föreningen, som får dominera. Det är absolut inte dom som det skall lyssnas på. Inte heller vara hörnpelare i en ny framtidsbyggnad.

Vanligtvis är det karaktärspelarna, nyckelspelarna som driver laget på plan, som det lyssnas på. Spelare med en hög lägsta nivå och med rätt värderingar, inte bara på plan utan i teoristunderna, omklädningsrummet, i bastun och på resor. Även den kvällen när det tas en eller två öl.

Det finns också exempel på spelare som ”stått i spetsen för flocken” när laget nått framgång, utan att göra exakt enligt tränarens direktiv. Det har filats av lite i kanterna både här och där - då har det blivit som bäst.

À la Winston Churchill

I Janne Anderssons (Henrik Johnsson) bok ”Att bygga ett lag” som utkom år 2020 berättas det om hur Ola Toivonen, vid VM i Ryssland 2018, inför avgörande match mot Mexico i Jekaterinburg (fd Sverdlovsk) steg fram strax före avspark och höll ett peptalk à la Winston Churchills många tal till nationen under andra världskriget.

Är man som Ola Toivonen fostrad i Degerfors, är allt möjligt. I utkanten av sagans och poesins Värmland är det kall verklighet som råder. Eller rostfritt stål…

”Alla förstod vad Toivonen menade, det var glasklart, fantastiskt, synd att jag inte spelade in det”, sa Janne Andersson i efterhand.

Fler ledare än spelare

På senare år har ledarresurser runt tränaren ökat för varje år. Ibland har det raljerats att det är fler ledare än aktiva vid OS- och VM-uttagningar.

  Chefsansvaret på landslagsnivå ligger på tränaren för en stab av två-fyra assisterande, individuelltränare, materialansvarig, massage, videotekniker, rehabfunktion, scoutingverksamheten, målvaktstränare, styrka - smidighet - koordination osv.

I en klubb är personalansvaret delegerat till klubbchefen.

Ett elitlag i de stora lagidrotterna har en resurs på bortåt tio ledare runt a-laget. Men i ett friidrottslandslag krävs ännu större ledarresurser.

Att en fotbollstränare även har ansvaret för reservlaget är en självklarhet, om än delegerat. En Jonas Thern ser reservlaget även på bortaplan en fredag kväll När det gäller 18-20-årslaget, akademiverksamheten och intern ledarutbildning är det mer tänjbart. Men Utan A-tränarens engagemang är både ovanligt och märkligt.

krav på en hur en huvudtränare ska också omfatta  hur vederbörande  kanuttrycka sig i tal och skrift till media, fans, sponsorer och i sociala sammanhang. Dethär blir mer och mer viktigt. .

Ett av de stora utropstecknen bland årets fotbollstränare är Kalmars Henrik Rydström. Han kan ikläda sig rollen både som första maj-talare och artikelskrivare. 

Vilken lönesättning gäller för då en fotbollstränare i högsta divisionen?

Här är klubbarna väldigt hemlighetsfulla. Antaganden gäller, likaså medias gissningar/uppskattningar.

Hade AIKs Barbosz Grzelak 1,6 miljoner och betalade verkligen IFK Norrköping så mycket som 1,9 miljoner till Rikard Norling. Kim Bergstrand och Lagerlöf ska tillsammans kosta Djurgården 2,4 miljoner, stämmer det?

 Och, har verkligen mästertränaren Per-Mathias Högmo i Häcken ett avtal om 437 000 kr? Likaså, stämmer Värnamos Kim Hellbergs 560 000 i sensationslaget Värnamo?

Bland sportcheferna ska DIF:s Bosse Andersson vara bäst betald med över en miljon, runt en halv miljon bättre än Bajens Jesper Jansson.

Största skillnaderna avseende assisterande tränarnas lönekuvert är Häckens Jesper Ljungs på 600 000 kr och Jonas Therns 170 000 kr. MFF:s Jeffrey Aubynn på 2,8 miljoner är inte jämförbar då inkomstuppgiften också lär innehålla pensioner.

Funderar du på att bli målvaktstränare, sök dig då till MFF eller Häcken. I Skånelaget har förre målvakten Jonnie Fedel ,960 000 kr och hos västkustlaget har kollega Christoffer Källqvist över 760 000 kr.

Årets tränare 2019, får, kloke och, unike Thomas Mårtensson i Vittsjö, anses vara. han är inne på sin tolfte säsong som tränare i klubben, . Innan dess var han i Kristianstad DFF i tretton år. Han har alltid värnat om en stab med positiva och drivande personer vilket skapar trygghet och lugn.

Han behärskar konsten att bygga.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.