Varför denna handlingsförlamning?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vi har fått nog nu! Eller måste vi få brinnande folkmord på läktaren först? Ändå fortsätter politikerna och idrotten att tveka.
Man ser inget, det är en stickande luft, allergiker får svårt att andas, elden sprider obehag, matcher blir försenade och motbilden - det skapar stämning, säger supporters till bengaleldandet... Foto: TT

 

”Det är ni som skall ta tag i det”, säger politikern när även kollektivtrafiken fått stora störningar, efter ett Stockholmsderby.

”Nej, vi har gjort vårt”, kontrar fotbollsledaren.

Passningsprecisionen inför en gemensam syn på åtgärder för att stoppa fotbollsläktarnas bengalbrännare och dödsropare har en del att önska. Oavsett om det sker som passningsleverantör, av  inrikesminister Anders Ygeman eller mottagande i form av fotbollens elitorganisation, (SEF) och dess generalsekreterare Mats Enquist.

De värsta scenerna

Men så har ju också såväl regeringen som fotbollslandslag haft vissa svårigheter med tajmingen på sistone. Precis som när dödsropen ekar eller bengaleldarna slängs över till ”andra sidan”. 

Konsekvensernas förlängning kan bli det värsta scenariot på läktarna. Slängs brinnande facklor, med en temperatur på 2 000 grader, direkt in i oskyddade folkmassor är det inte om utan när det sker en mycket allvarlig olycka.

Vi idrottsälskare vill inte ha någon ny Heyselkatastrof. Med obehag minns vi hur 39 Juventusfans fick sätta livet till när en mur rasade i Bryssel 1985 under Europacupfinalen, dagens Champions League, mellan Liverpool-Juventus.

Mitt i det värsta kaoset

Eller hur 340 ryssar skadades vid UEFA-cupmatchen på Luzhnikistadion mellan Spartak och Haarlem 20 oktober 1982. Polisen hade dirigerat folkmassorna ner i en trång, smal isig trappa. Spartak gjorde mål och publiken ville vända åter, tumult och kaos uppstod. På traditionell ryskt kommunikationssätt lades locket på om händelsen och antalet döda.

När Frankrike hade vunnit VM-titeln på hemmaplan 1998 och hela Frankrike hade fått glädjefnatt var jag och tre övriga familjemedlemmar några minuter från att bli inklämda i tunnelbanan. I sådana lägen går allting så oerhört snabbt! Övergången från struktur till kaos är ett ögonblicks verk. Resten av kvällen stod vi alla tätt tryckta intill varandra med ryggen mot en husvägg på avenyn Champs Elysées, när människomassorna böljade framför oss.

Lika snabbt gick det 2008 i Buenos Aires när vi skulle se matchen mellan River Plate och Arsenal de Sarandi. Vi var inte omedvetna om den mycket farliga rivaliteten mellan klubbarna. Men vi blev påminda om det via publikvärdar/vakter som ledde oss från parkeringen. När fansen var i antågande gick larmet och många fick skräck i blicken. Damen i det provisoriska souvenirståndet hade varit med förr. Rekordsnabbt svepte hon ihop sina grejor och försvann till säkert område. 

Läktarvåldet eskalerar

Följande har exponerats i området läktarvåld på sistone:

Ordförande i SvFF, Karl-Erik Nilsson och Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson reagerade för fansens oacceptabla beteende när IFK Göteborg mötte Hammarby den 20 september.

Lars Christer Olsson och Mats Enqvist från SEF skrev ett brev med vädjan till de ”eldande elementen” att träda fram och försökte förklara hur mycket de personerna förstör för fotbollen.

Derbyt Hammarby-AIK den 27 september på  Tele2 Arena blir försenad på grund av vettlöst bengaleldande.

Bajens tränare Nanne Bergstrand tappar tålamodet och undrar om ” Bajenfansen har hål i huvet”. Han gör den starkaste markeringen som någon svensk fotbollstränare har gjort. Repliken från fansen blir omedelbar - vid nästa match finns banderoll, ”Nann,  sköt det som händer på planen. På läktaren är det vi som skriver manualen”. 

Och reaktionen, då?

”Se hur det går om man markerar mot fansen, står de fega och ”vända kappan med vinden-ledarna” runt hörnet och viskar”.

Struntade i att skriva

Inrikesminister Anders Ygeman gick ut i en SR-intervju och hävdade: ”Klubbarna och supportrarna skall ta sitt ansvar” sa han och pekade på hur regeringen har föreslagit ett maskeringsförbud och stärkt lagen om tillträdesförbud.

Samtidigt framhåller Mats Enqvist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, att supportervåldet är mer eller mindre borta och är tvivlande till vad som finns mer att göra för att fotbollsklubbarna skall komma längre mot huliganism.

Media och sponsorer då? Hos dessa viktiga granskare och partners måste det finnas någon som snart tycker att måttet är rågat. 

På måndagen kom ändå en markering. Då stiger Göteborgs-Postens Mattias Balkander fram och skriver efter att ha gått hem i halvtid från matchen Blåvitt-Halmstad:

”Ingen fotbollsanalys här. Jag har fått nog. Av imbecilla fotbollssupportrar. Fotbollens allra fulaste ansikten, de röststarka och maskerade unga män som eldar och bräker ramsor på våra arenor har passerat de flesta av de gränser jag kan överblicka”

En av IFK Göteborgs huvudsponsorer, Serneke, har kanske påverkats av CocaCola, McDonalds, Visas markering mot Blatters FIFA-välde, då vd:n Ola Serneke framför: ”Publik med bengaler skall stängas av på heltid”.

Då återkommer inte åskådarna

Kanske finns det ändå hopp om ett stopp på detta meningslösa barbariet.

Under tiden slår fotbollens högsta serie publikrekord med över 2 miljoner åskådare. 

Är det så att fotbollens företrädare betraktar eldandet och gratispubliciteten med att gnugga händerna av belåtenhet? Nej, så illa kan det väl inte vara.

För publikökningen kan inte bli hållbar och långsiktig om kvinnor, föräldrar med barn och den fotbollsälskande delen av publiken tycker att dom har fått nog.

Det finns ju ett handlingsprogram

Nuvarande Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson kom i mars 2013 med ”Slutbetänkande av nationell samordning mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang, SOU 2013, på nästan 400 sidor. Även kallad ”Mera glädje för pengarna”.

En imponerande nulägesanalys av idrotten i samhället med dess huliganism. Inte mindre träffsäkert nu 30 månader senare. Till grund för utredningen har Björn Eriksson och hans stab lett och deltagit i 250 möten, 60 matcher och ett 45-tal konferenser. Det vittnar om seriositet och ger underlag. 

I den internationella utblicken redovisas att i sin huliganbekämpning har England satsat mer på den repressiva linjen och Tyskland mer på preventiva åtgärder. 

Någon som inte tål beröm till en statlig utredning hörs mumlande säga ”fattas bara annat med hans bakgrund som rikspolischef, landshövding och specialidrottsordförande”. 

Sluta, det har ju istället varit en unik tillgång!

Sluta vara så avvaktande!

Här finns beslutsunderlag, just det som beslutsfattare oftast hävdar att de saknar. Därför, kom till skott nu!

Vid samtal med Björn Eriksson hävdar han att ett av de viktigaste förslagen på åtgärder som återstår är rätten att utestänga maskerade åskådare: ”Visitera bort är en omöjlighet, identifiera och utestänga är bättre”.

Han vill också ha ett geografiskt utvidga tillträdesförbudet, en huligandömd person skall inte kunna påverka beslut som ”mindre sittplats, mer ståplats”. En supportergruppering skall inte via ett kuppartade beteenden kunna ”ta över en förening”.

I utredningen står också ”RF bör ta reda på vilken social nytta i kronor och ören idrotten ger samhället”. Varsågod Björn Eriksson, genomför nu det du själv har framfört. 

Inte prioriterat av politikerna

Det senaste som har debatterats och beslutats om i riksdagen avseende läktarvåld är en motion 2015/16, 1 oktober av Carina Ohlsson (s). Hon påpekar ”att det saknas ett långsiktigt och genusmedvetet förändringsarbete kring maskulinitet och våld” för bakom bekymren finns killar som använder våld för att bli sedda, heter det.

Annars går det inte att hitta riksdagsdokument som tyder på att ämnet varit högprioriterat.

”Idrotten får aldrig erbjuda någon gräddfil för obskyra figurer som söker maktpositioner”, det är ett Björn Eriksson-citat som känns angeläget. 

Tyvärr ger idrotten, fotbollen, vettvillingarna en arena och därmed även makt och åtföljande recensioner. Publicitet söker de mer än något annat.

Därför - det räcker nu. Vi har fått nog.

Curt Einarsson

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.