Iniesta, Xavi och Rinaldo i unika tester

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hjärnboll är titeln på en nyutkommen bok om fotbollsspelarens okända intelligens av två hjärnforskare, Torbjörn Vestberg och Predrag Petrovic vid Karolinska institutet, som tillsammans med DN-journalisten Thomas Lerner har dokumenterat sambandet hjärna – fötter på fotbollsspelare.

Bokomslag Hjärnboll. Foto: Natur & Kultur / Idrottens Affärer

Spelintelligens kallar vi det i vardagen. Och det är inte vilka spelare som helst som har testats: Real Madrids Ronaldo och Barcelonas Iniesta och Xavi. Spelare som tack vare unik begåvning blivit rika som troll på sin begåvning.

2007 konstaterade Torbjörn Vestberg när han började undersöka fotbollsspelarnas exekutiva funktioner att de låg mycket högt. En elitspelare var bättre än en spelare från underliggande serie och avvek markant från medelsvensson.
En del elitspelare låg enligt mätningarna tre standardavvikelser över genomsnittet för medelsvensson. I forskarsammanhang betecknas detta som väldigt mycket.

Inte att undra på då om ett pressmeddelande om neuropsykologiska tester från Karolinska institutet i Solna fick uppmärksamhet världen över.

”Det fanns faktiskt inte någon forskning om just det. Inte en studie, inte en enda liten rapport”, heter det i boken.

Iniesta och Xavi testades

Säkert viktigt för detta svenska forskningscentra att även få positiv publicitet. Vi skall komma in på hur de spanska mittfältsmatadorerna i Barcelona och spanska landslaget, Andres Iniesta och Xavi Hernadez testades av svenskduon Vestberg/Petrovic med resultat att endast en på tusen har motsvarande kapacitet.
Vilken framgång bara att få detta förtroende. Tyvärr inga uttalanden om spelintelligens från någon av Barcelonaspelarna. Testerna utfördes i Spanien.

Sveriges bäste, Zlatan Ibrahimovic, har det inte gjorts några mätningar/tester med. Inte ens ett speciellt avsnitt i boken med Svenska Fotbollförbundets gensekreteraren Håkan Sjöstrand öppnade porten till ”den store”. Lite annorlunda organisation när en generalsekreterare uttalar sig om spelintelligens, talangutveckling och tränarskap.

Lite ”Trumpaktigt” att veta bäst själv. Eller är det kanske bara saknaden efter den framgångsrike Håkan Ericson eller att den nye landslagschefen Stefan Pettersson inte är varm i förbundsdressen än?

Den skicklige förbundskaptenen Janne Andersson anser att spelintelligens är ”att i ett och samma ögonblick kunna avgöra var medspelare, motståndare och boll befinner sig. Att bedöma var bollen hamnar, hur en passning kommer att slås och hur de andra spelarna rör sig.

Kort sagt att snabbt uppfatta det som händer på planen och agera efter den informationen”. Populära Pia Sundhage uttalar sig också om spelintelligens i boken.

Det finns en strävan i boken att få med tjejfotbollen. Men proportionerna haltar.

”Svennis” tog kontakt

Den näst störste svensk i fotbollsvärlden, Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, tog kontakt med Torbjörn Vestberg, när ”Svennis” bodde i Kina, för att få reda på om det i spelarnas hjärnor går att hitta varför vissa spelare lyckas och andra misslyckas.

Den Norrköpingsfödde forskaren som i sin ungdom beundrade IFK och målgöraren Ove Kindvall för att han dök upp i rätt ögonblick. Samma egenskap som ett antal år senare förde Roland Sandberg till fotbollstoppen. Åtvidaberg FF:s storhetstid och Ralf Edströms spelskicklighet fick en viss återhållsam respekt när tronerna togs över i Östergötland.

Ett antal brittiska forskare fick år 2011 möjlighet att testa Cristiano Ronaldos förmåga i ett antal utmaningar. Att den spanske sprintern Rodriguez, med personbästatiden på 10,14 på 100 meter, skulle vinna vid löpning rakt fram var förutsägbart. När det sedan gällde att springa en slalombana genom ett antal portar var styrkeförhållandet omvänt.

Sedan fästes en kamera på Ronaldos kropp som registrerade vad som hände i en man-man-duell. Testen visade att han tittade på motståndarens fötter, knän, ben och höfter. Bollen visste han vad han hade. Bokens författare gör en jämförelse med cirkusjonglören som inte tittar på sina käglor.

Testerna med Rinaldo

En annan uppgift som Cristiano Ronaldo testades i var att han testades mot en annan spelare avseende att ta emot en passning och skjuta bollen i mål. Allt efter som försvårades testerna med

att ljuset släcktes när passningen nått halvvägs

att ljuset släcktes i samma ögonblick som passningen slogs

Den andre spelaren missade helt. Inte Ronaldo.

Det visade sig att Ronaldo redan efter några millisekunder visste var passningen skulle hamna. Vid det andra tillfället läste Champions Leagues bäste målskytt av passningsläggarens kroppsspråk vid tillslaget.

En annan test var att Ronaldo skulle springa med bollen och röra sig på ett oförutsägbart sätt och därmed undvika att krypskyttar med lasergevär träffade bollen. Vi alla som sett portugisens korta, snabba steg i matchsituationer kan ana att denna övning passade honom som handsken.
Bara en gång lyckades laserskyttarna träffa bollen. Är det att likna vid försvararen som bröt på grund av att han i sin obegåvning inte gick på Ronaldos fint…?

De brittiska forskarna fick bekräftat det de redan visste, nämligen att han som blev vald till världens bäste redan 2008 hade mycket god fysik, var teknisk unik och mentalt stark. Tänk på hur många matcher han avgjort i slutet.

Stämningen gick att ta på

Via ett initiativ av ett japanskt TV – team inför VM i fotboll 2014 blev Torbjörn Vesterberg, den forne baptistpastorn, och Predrag Petrovic, då läkare på den geriatriska avdelningen -som var sex månader när han kom till Sverige från forna Jugoslavien – tillfrågade om de ville utföra och övervaka testen.
Observera att det var med världens för tillfället bästa mittfältsduo Andres Iniesta och Xavi Hernandez. Svenskarna kom att använda samma test som Torbjörn Vestberg använt på svenska fotbollsspelare.

I boken Hjärnboll beskrivs att stämningen i rummet gick att ta på när testet skulle ske och ”att det var som under det berömda schackpartiet mellan stormästarna Boris Spasskij och Bobby Fischer på Island 1972, då alla blickar var riktade mot schackbrädet”. Som denna gång var Iniesta och ett papper. Intill fanns lagkamraten Xavi.

Exceptionella resultat

När de båda svenska hjärnforskarna senare analyserade Iniestas och Xavis resultat blev de förvånade. Vi citerar:

”[R]edan från sina tidigare studier visste de att fotbollsspelare har bättre exekutiva funktioner än genomsnittet, men att Iniesta och Xavi skulle uppvisa så exceptionella resultat kunde de inte föreställa sig. Iniestas resultat från mönsterflödestestet – vilket bland annat mäter kreativitet – var så exceptionellt bra att bara 1 av 1000 uppvisar liknande resultat. Och Xavis avsökningsförmåga var på den absoluta toppnivån. Testerna visar att Iniesta och Xavi låg på en mycket hög nivå inom övriga exekutiva funktioner”.

”Iniestas och Xavis olika personligheter avspeglades i deras testresultat, vilket i sin tur påverkade deras samarbete på planen. De kompletterade helt enkelt varandra, vilket också är en förklaring till deras succé. Iniesta bearbetar information inifrån och ut, vilket innebär att han inte tar in så mycket data, men att han i gengäld är otroligt kreativ i sitt sätt att använda sig av den. Xavi å sin sida arbetar mer utifrån och in, och suger således åt sig extremt mycket information som han sedan kan använda för att ta beslut”.

Vanligaste frågan

Den vanligaste frågan Torbjörn Vestberg får är om de exekutiva funktionerna går att träna? ”Hjärnan är till viss del plastisk, men den kognitiva kapaciteten verkar inte kunna påverkas på samma sätt som exempelvis musklerna vid styrketräning”.

Det är ett svar i boken från vår huvudperson. Ett annat svar är ”eventuellt skulle gå att genom träning förbättra vissa exekutiva funktioner något, kanske 4-7 procent”.

Detta svar letade jag själv efter från sidan 1 i boken. På sida 112 kom svaret. I boken finns också några övningsexempel på hur vissa exekutiva funktioner skulle kunna tränas. Betonas att dessa metoder inte är vetenskapligt verifierade och kontrollerade.

Övningarna är nästan identiskt lika med dom jag använde i bandy en gång när Boltic blev världens bästa klubblag. Jag ville då uppöva seendet (split vision) och beredskap för det oväntade.

Enligt författarna ”aktiverar detta teoretiskt avsökningsförmågan, arbetsminnet, kognitiv flexibilitet, inhiberingsförmåga som kreativitet”.

Vestberg/Petrovic konstaterar

att det är viktigt att spela så många matcher som möjligt så hjärnan kan lagra många matchsekvenser. Sverige spelar minst antal matcher i Europa för 18-19åringar

att nickningar inte är farliga enligt en sammanslagen studie, tyvärr dock hjärnskakningar vid krockar

att 75 procent av spelarna, flickor och pojkar, som deltog i det kända talanglandslagslägret i Halmstad under åren 1999 – 2004 lade av att spela fotboll före 21 års ålder.

Det finns inget som fångar och roar som när spelintelligensen exploateras, oavsett idrott. Ibland kan till och med snabbare idrotter än fotboll ge större höjder, inte minst i överraskningsmomentet. Det oanade.

Pelé, Beckenbauer, Maradona…

Hur dåtidens Pelé kunde kombinera målpassningar med målgörandet, även duktig huvudspelare. Jag hade förmånen att följa Pelés avskedsmatcher på Maracana Stadium i Rio och i hemstaden Sao Paulo.

Hur Franz Beckenbauer från sin liberoplats överblickade spelfältet offensivt och defensivt. Han hade alltid gott om tid med bollen. Det senare kanske den bästa definitionen av spelintelligens.

Eller när Diego Armando Maradona springer och dribblar av den ene engelska spelaren efter den andre i en 60 meterslöpning den 22 juni 1966 på Aztekastadion i Mexico City. Det finns med i bokens förord. Hur var det möjligt?

Alla dessa storheter hade varit spännande att följa i djupintervjuer, eftersom de fortfarande lever. Eller hade kontentan blivit att deras hjärnor och fötter kan tala men inte deras munnar förklara?

Eller om Messi i någon period på allvar försökt att utveckla högerbenet? Kanske då för rädd för att störa vänsterbenets förträfflighet?

Curt Einarsson

Fakta om boken

Torbjörn Vestberg, Predrag Petrović & Thomas Lerner, Hjärnboll fotbollsspelares okända intelligens. Utgiven april 2018, Natur & Kultur.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.