Conny tror ändå inte på Tyskland

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Conny Torstensson, Bayern München och Åtvidabergs FF, har en imponerande meritslista. Tredubbla CL-titlar, (dåvarande Europacupen) världscupvinst, flera ligatitlar i Tyskland och Sverige, två VM-turneringar, 1974 och 1978, 40 A-landskamper, gör att vissa hävdar att det finns en särklassighet i påståendet ”Sveriges mest meriterade”.

Hur ska dagens fotboll spelas för att vinna framgång? Inte minst just nu VM-framgång. Conny, 68, har sin filosofi klar.

– Det är den passningsorienterade fotbollen som vinner terräng, det blir lag med hastigheten på passningen och riktningen som kommer att fälla avgörandet. Passningsmottagarens rörlighet och förmåga att visa vad han vill kommer att belysas i kommande VM, hävdar Conny.

– Spelet kommer att utvecklas med 1-2 tillslag, snabba bollförflyttningar som tröttar ut motståndarna. Första halvlek kommer att bestå av tuppfäktning och verka som förberedelse för andra halvleks avgörande, fortsätter han.

Connys Sverige-kritik

Så ni vet vi det. TV-soffan och det skärskådande tittandet eller ”förstå-sig på-analysen” kan inledas först i slutet av matchen.

– Tyvärr är Sverige inte konkurrenskraftigt i det här spelet, vi får förlita oss till vårt försvarsspel, kontringar samt fasta situationer och att tillvarata målchanser.

Conny Kommer sen in på att svensk fotboll fått pippi på att krympa spelplanen och pressa bollhållaren med understöd istället för att uppöva anfallsspelet. Han hänvisar till ett regionläger för 14-åringar (barnbarn) som han besökte. Spelet präglades av hafs och slarv istället för konstruktiv offensiv spelutveckling.

– Bort med föräldraledare som ropar ”bra, när en mittback kan rensa undan 30 meter eller när någon gör mål på en lyra som går över den korte motståndarmålvakten”. Efter 14 -15-årsåldern behöver svensk fotboll ledare, tränare som kan fotboll, betonar Conny,

Vilket engagemang han visar för svensk fotboll!

– För en tid sedan såg jag Bayern Münchens timmeslånga träning dan före match, nästan halva tiden utnyttjades till passningsträning, det var nästan så att de sköt iväg passningen så hårda var dom, de överdrev hastigheten i passningen.

Passningarna guldförklaring

– På de första 10-15 meterna skall bollen glida för att sedan rulla så det blir bekvämt i mottagningen (han åskådliggör beskrivningen med energi-och hastighetsanalyser och beräkningar som gör en stum av såväl fattningsförmåga som beundran).

– Det är passningarna som gjort att Tyskland är världsmästare i fotboll, förklarar Conny Torstensson.

Med sina fyra VM-guld, andraplats i VMs maratontabell och tre EM-guld är det också en siffermässig belysning. Tyskland har också därutöver fyra VM - och tre EM-finaler.

Conny Torstensson har lika mycket synpunkter på fotbollen idag som han var löpstark i förrgår.

Han följer fotbollen i Tyskland också via de tiotalet fotbollsresor som det egna företaget CONNYTORS gör årligen till Tyskland. Kontakter med den gamle lagpolaren Karl-Heinz Rummenigge, numera vice president i Bayern München,, underlättar arrangemangen med resorna.

Beckenbauers storhet

Vad hemligheten var me d Franz Beckenbauers splitvision?

”Han tjänade tid på sin teknik, var före sin tid, skulle hålla än idag och Gerd Mullers målsinne (trea i VM:s skytteliga genom tiderna) ”sprang aldrig på djupet exempelvis, skulle inte kunna förklara det själv, men visade tydligt som mottagare var han ville ha bollen”. Djupare analyser får vi nog ta någon annan gång.

Där kom mottagarens betydelse i dager igen.

Högt eller lågt försvarsspel?

– Anpassas… blir svaret.

Mittfältarna som avslutare i andra vågen?

– Möjligt, sambandet mellan spelarna avgör.

Kommer den tekniska förmågan att avgöra, typ som strulande målvakter i CL-slutspelet?

– Det hoppas vi få slippa.

Försvarare som tillåts ta brottningsgrepp i straffområdet, avslöjas dom med de nya tekniska hjälpmedlen?

Lyrisk över Griezmann

Vi får ingen kontakt i detta ämne som vi uppfattade det, lovsången för Frankrikes Antoine Griezmann tar över.

– Det är ingen stillastående forwards, snabbt steg med bra blick för de fria ytorna, teknisk och målfarlig, verkar ha lätt för att i spelet kommunicera med lagkompisarna.

Därefter övergår Gamlebysonen, bandyspelare också en gång, sitter nu i Tjusts bandystyrelse, att än en gång betona mottagarens betydelse för spelet.

Som ni anar håller Conny Torstensson på Frankrike som världsmästare.

Hoppas, som många av oss andra, dock på Brasilien.

– Blir det 30-35 grader varmt behärskar dom värmen och gåfotbollen bättre än de flesta.

– Belgien är en rolig outsider, men har dom rutin och tålamodet? Ingen har varit med där uppe tidigare, förklarar han.

Ni observerade att han inte trodde på sitt Tyskland?

– Toppen har passerats. Löpförmågan minskats på spelare som Toni Kroos, Sami Khedira och Mesut Özil. Nye Timo Werner har inte den tyska precisionen. Thomas Müller har många goda egenskaper men inte noggrannheten.

FOTNOT: Livet har inte bara varit fotboll för Conny. Från juli 2007 till december 2009 var han sportchef för Västervik Speedway.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.