Då är idrotten en förlorare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
VD:n bor inte på orten, har inga barn i varken skola eller dagis, möter aldrig folk på stan, känner ingen delaktighet. Dvs, en vd utan engagemang. Då är idrotten en förlorare.
En pendlande vd blir oengagerad vd till nackdel för både företaget och idrotten, menar Curt Einarsson, Foto: TT

 

Senaste exemplet kommer från Degerfors där fotbollslaget alltid har haft ett starkt stöd av bruket som numera är ståljätten Outokumpu. Företaget fick ta över traditionen att vara huvudsponsor. 

En tid låg beloppet på miljonnivån. Därtill jobbade många spelare och ledare på bruket med mycket stor frihet och möjlighet att avvika till Stora Valla för träning. Och just planen sköttes av underhållspersonal från bruket.

Det var tider det. Nu anade både anställda på bruket och medlemmar i klubben betydligt sämre villkor. Pengarna har minskat oroväckande varje år. I fjol fick Degerfors IF 300 000 kronor och i år prutade företaget igen.

Många känner igen beteendet

Många ute i Sverige har upplevt liknande situationer i takt med ökad centralisering och urbanisering. På mindre orter och i medelstora städer är det vanligt att besluten fattas någon annanstans.

Av en vd eller marknadschef som inte bort på orten. 

De blir allt flera. Det blir allt vanligare.

Vare sig det finns pengar eller ej så finns det inget intresse.

Idrotten är förlorare. Klubben eller den enskilda idrottaren

När de kommer med sina sponsorförfrågningar möts de av mycket liten förståelse.

Aldrig "det där lilla extra"

Ofta har företaget en policy som det hänvisas till. Annars är budgeten slut. Finns det förresten en mer sliten term... Bortförklaring nummer ett, för ingen utan insyn kan ju protestera eller ens argumentera.

Företagsledare och ägande utan närhetskänsla är en fara för idrotten och bolaget. En vd som kommer inpendlande måndag eftermiddag är en olycka.

Lika illa, om utpendlingen, resan till bostadsorten tio-hundra mil bort, inleds på torsdagen.

Hur skall en dylik ledare få personalen att göra det ”lilla extra”? En sådan chef/tränare har ”tappat omklädningsrummet” innan hen har vunnit det.

Ville ha en begränsad arbetsvecka

Jag satt en period i styrelsen för företaget Spaljisten i Åseda. Ett lönsamt och välskött företag med över 90 procent av tillverkningen riktad till Ikea. Under en period var det aktuellt att grundarna, makarna Anita och Rolf Malmqvist, skulle trappa ner och samtidigt engagera en VD.

Rekryteringsbolaget kom och presenterade för oss i styrelsen den ene mer fantastiske personen efter den andre. Kandidaterna blev inte mindre fantastiska när de sedan presenterade sig själva inför styrelsen.

En av dessa kandidater informerade rakt och öppet att han ville ha en sådan ”begränsad arbetsvecka”. Efter kandidatpresentationerna skulle styrelsen säga sitt. Jag lyckades hålla tyst … och lät vd:n Rolf Malmqvist börja.

Han är en mycket lugn, klok, klurig entreprenör och sa efter att han kliat sig en extra gång i skägget:

”Ja, han som jobbat på Volvo är nog en slipad herre, men, nej, nej. Inte vara här alls på fredagar…”

Det var denne Rolf Malmqvist som lyckades kompensera avtalssänkningar från Ikea på bortåt 20 procent med produktionsförbättringar. Skapade helt av honom själv. Glänsande!

Saknar närheten

Närheten och kontakten med marknad och personal är en avgörande faktor för ett bolags framtid. Företagsledning som inte kan avläsa trender, impulser i tid, hamnar förr eller senare på efterkälken.

Det är som att styra företaget med en bindel för ögonen.

Den informella informationen är ofta både snabbare och säkrare och då krävs närvaro.

Med ägandet i riskkapitalbolag eller i private equityfonder som skall ha mycket ”snabb och hög avkastning”, som det brukar heta i förförelseprospekten, är det hög risk för att det lokala företaget enbart blir siffror i en balans- och resultaträkning.

Blir utan informella signaler

Det samma gäller CSR-projekt eller engagemang i idrotten.

Företagen får inga informella signaler om hur stor och viktig deras insats är. Det blir svårt att förstå och bry sig om varandra. Tidigare sponsorsamarbeten som kan ha handlat om sexsiffriga belopp blir plötsligt avsevärt mindre och mer som tröst.

Saknas den kunskapen gör de nya ägarna neddragningar, minskningar av engagemanget successivt. Är det en ”siffernisse”, med hög egen bonus, utan känsla för såväl företaget som samhället, upphör sponsorkontraktet i samma ögonblick som entreprenören, företagsgrundaren, säljer bolaget.

Kan däremot ägaren och vd:n sätta in företagandet och sponsorskapet i betydelse för samhället, blir det helt andra och ömsesidiga villkor.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.