Putins segertåg – varje år

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vårt nya idrottsår har i inledningen haft positiva OS-vindar med olika samarbetsformer mellan Nord- och Sydkorea inom inte bara ett mixat damhockeylandslag. Utan även inom kultur, musikvärlden och symbolisk återföreningsflagga.

Ryska presidenten Vladmir Putin vid lottningen inför fotbolls-VM 2018 i Moskva, december 2017. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev

Plötsligt har Nordkoreas Kim Jong-un, 33, lämnat skjut-och hotrampen och sökt samförståndslösningar med sin granne i söder, Moon Jae-in, 65 år.

Om det rätt sker bara över årets första månader och i skenet av de olympiska spelen i Pyeongchang låt oss hoppas och förbli överpositiva. Tids nog blir vi besvikna igen på någon världsledares omogna, oberäkneliga och irrationella beteende.

VM-fotbollsåret 2018 kommer att bli något alldeles extra. De tre miljoner förbeställda VM-biljetterna signalerar.

Än en gång kommer det att skrivas ett nytt kapitel när en politiker, president-diktator utnyttjar idrottscenen för egna syften. Idrottsvärlden förblir oskuldsfull. Oförmögen att sätta ner foten. Ta timeout eller visa upp det röda kortet.

Putins uppvisning

Beträffande ett rött kort är det bara att böja sig för den PR-uppvisning som Vladimir Putin hade i samband med fotbollens VM -lottning i slutet av förra året.

Här platsade inte ens en specialinredd VM-lokal i väldiga Luzjnikistadion (plats för över 80 000 åskådare) eller Olympiastadion i Sotji. Här var det Kreml, maktens centrum i Ryssland, som gällde.

Vasilijkatedralen, Röda torget och Moskvafloden sken lite extra denna decemberdag. Eller var det bara i fotbollsledarnas ögon och gommar det vattnades när de fick komma in i ett av de största maktcentra i världen.

När dörrarna slogs upp och president Vladimir Vladimirovitj (efter pappan enligt rysk sed) Putin uppenbarade sig. Med klara associationer till den pampiga och lite osannolika entré vi sett honom göra så många gånger inför parlamentet i Kreml. Teatraliskt lagom oberörd i ansiktet. Gången fram till podiet sker med presidentens karakteristiska korta, snabba steg.

Sjuspråkig president

Vid sin sida denna gång hade han kopplat den Schweiz-Italienfödde FIFA-presidenten Giovanni Infantino. Medan värden gjorde det enkla till något stabilt förtroendeskapande försökte sydeuropén lite fladdrigt att imponera med sina sju språkkunskaper.

Kanske är vi för påverkade av att FIFA:s Etiska kommitté ville stänga av samme Infantino i 90 dagar när han försökte stoppa kommitténs reformarbete. Juridikprofessorn Mark Pieth, engagerad av FIFA sen 2011, jämförde med hur det var under Sepp Blatters värsta dagar.

I det verklighetsnära spelet, med den enkla människan, hade den 91-åriga före detta Spartakspelaren Nikita Simonyan en huvudroll.

Vilken kontrast till den stylade, grovt sminkade världsspelaren Diego Maradona på lottdragningsbordet intill.

Fria tågresor

Som av en tillfällighet har Putin fixat fria resor med tåg för VM-matchbesökare. En fullpoängare igen på PR-sidan.

Det kommer mera, var så säkra.

Premiärministern, den föregående presidenten Dmitrij Medvedev, har gett ministrarna order om att infrastrukturen och servicen bara skall fungera. Lättnader i visumhanteringen lär vara på gång.

Hur mycket krångel har inte bara denna fråga ställt till problem med vid alla Sovjet och Ryssresor… Nu bara ändras det, skickligt.

Efter OS i Sotji med 24 medaljer till Ryssland, varav nio guld, hade Putins förtroendesiffror skjutit i höjden.

Vad som sedan skedde för aktiviteter därefter i Ukraina och Krim tillhör "en annan turnering".

Därför bildades KHL

Fram till Sovjetunionens kollaps 1991, hade OS-guldet i hockey erövrats sju gånger. En enorm prestigeframgång under kalla krigets dagar. När det ena VM-guldet i hockey efter det andra gick Ryssland förbi fick Vladimir Putin snart nog.

Då gav han Gazprom marknadschef Alexander Medvedev order att tillsammans med den gamle storspelaren Vjatjeslav "Slava" Fetisov, nu upphöjd till idrottsminister, ordna med en annan tingens ordning i Rysslands nationalsport.

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, startade 2008 som i mångt och mycket skulle ta upp kampen med NHL.

Stora, tunga hel – och halvstatliga bolag som oljebolaget Rosneft, oljepipelinebolaget Transneft, olje-och gasbolaget Taftnet, järnvägsbolaget RZD, Magnitorsk Iron and Steel Works och diverse gruvbolag med flera har fått stötta in stora belopp i KHL.

De riktigt stora hockeyframgångarna a la kalla krigets dagar har inte kommit. Trots att hockey-VM har spelats på hemmaplan 2000, 2007 och 2016.

Helst ishockeyguld

Vid OS i Sotji hade nog Vladimir Putin gladeligen bytt ut ett antal guldmedaljer i diverse vinteridrotter mot ett OS-guld i ishockey.

Kanske till och med accepterat att ta över Sveriges förlorarroll i finalen mot Kanada? Så prestigefull är just hockeyn för ryssen och därmed för Putin. Att bygga ett framgångsrikt idrottslag kan kanske vara för svårt även för den ryska administrationen…

Den ryska statsapparaten skulle inte pumpa in evenemangsmiljarder om de inte fick hög återbäring på varje satsad rubel.

Kostnaden för VM i fotboll låg på 108 miljarder svenska kronor för några månader sedan. Sju nya arenor har inte tillkommit på ideell basis precis. Ändå anges kostnaderna för varje stadion "bara ligga" på några miljarder för var och en.

Fotbolls-VM slår allt

Kostnaderna för Friidrotts-VM år 2013, Sim-VM 2015, Bandy-VM tre gånger av fyra, Formel 1 år 2015 och 2016 är det egentligen kaffepengar i förhållande till fotbolls-VM.

Till och med kostnaderna för Putins presidentval den 18 mars vore spännande att ställa i en kostnadsjämförelse.

Vladimir Putin har 80 procent av rösterna.

Vem hävdar att år 2018 inte blir framgångsrikt för den ryske presidenten?!

Curt Einarsson

Källor

  • KHL, Juri Backman: En rysk ishockeybjörn reser sig ur den sovjetiska ishockeyns ruiner.
  • Dokumentären Ikaros, Netflix

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.