Vad ger idrottslig framgång?

När vissa lagsporter går mot sitt säsongsslut och andra är i sin uppstart är det spännande att ställa frågan; Hur skapa framgångskultur? Samt vad är prio ett för att behålla den.
Foto: Maja Suslin / TT
Annons

 

Allting gick vägen, kan det heta.

Det var mycket stolpe och in, är en annan sliten klyscha.

Med lite tålamod och eftertanke kan det bli: Tränings- och tävlingsmänniskor hela hopen.

En öppen och konstruktiv kommunikationsmiljö.

Skicklige Ken Olofsson hade i dessa spalter för en tid sen en skildring om HIF under rubriken ”Helsingborgs uppgång och fall”.

Mest intressant är den artikeln utifrån att det finns ett antal idrotter och föreningar som har samma situation. Eller är lyckligt ovetande om det. Typ varför de inte ”får till det”. De har nämligen inte identifierat tillräckligt noga. Säsongsutvärderingen är ett mycket viktigt styrinstrument. Hur gör ishockeyn, bandyn och handbollen som har slutat eller står i färd med att sluta, just nu?

Sir Alexs visdomsord

Och på vilken grund vilar fotbollens säsongsplanering? Samma åtgärdsplan men med nya datum kan vara mycket resursbesparande, men ack så farligt. Eller låta en person styra för mycket. Ibland via positionen och ibland via att höja rösten. Den idrottsliga värden styrs mycket av fakta, siffror men tillkomsten är många gånger mycket mer intressant att se och tolka.

Hur var det Sir Alex Fergusson sa ”Viktigaste är det man ser med egna ögon”. Fri översättning. ”En del människor kan komma in i ett rum utan att se någonting Använd ögonen. Allt finns där. Den använde jag mig av för att bedöma spelarnas träningsvanor, humör och beteendemönster”. Spetskompetensen kan i ett ämne om Mästarlag inte lyftas tillräckligt! Både när den finns och saknas får ämnet sällan tillräckligt utrymme.

Norrköping led

Går man tillbaka tjugo år i fotboll så har Hammarby IF, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Kalmar FF lyckats vinna guldet ”bara en gång”. Tjugo år kan vara en passande tid att granska för då har föreningen och laget fått en, två och tre chanser att ersätta flyktade spelare, tränare och fullfölja generationsskiften. Styrelse och sportchef har också fått en fair chans.

Innan Jan Andersson, nuvarande förbundskapten, kom dit led IFK Norrköping ibland av sin framgångsrika historia med vidhängande kommentar typ ”allting var bättre förr”.

Respektera varandras kompetenser och förmåga att veta när och på vilket sätt det bör jobbas över de egna föreningsgränserna är underskattat. I alldeles för stor utsträckning får prestigen och de egna behoven styra. En auktoritär tränare kan i dylika miljöer göra underverk, på kort sikt.

I Bajens och Änglarnas fall finns potential i både publik och storstadens sponsormarknad. Samt de enskilda finansiärerna.  I Bajens dna finns det en tradition av svajighet, inte alltid föranlett av att det blåser lite extra på Söders höjder. Supporten som tyckte det var jobbigt med svängningar mellan vinst och förlust och därför sa något i stil med ”ge mig förluster för det är jag mest van vid”. 

Bara Lakers

Göteborgarna verkar ha svårigheter att hitta från Änglagården till fullpoängare. Ett starkt varumärke är inte självspelande.

I Kalmar FFs fall går det också att hänvisa till, skylla på att bröderna Rasmus, Viktor och David Elm från glasbruksorten Johansfors, ville ha sin ekonomiska framtid tryggad. Via fotbollstjänst i utlandet.

Granskas Ishockeyn under motsvarande period är det bara Växjö Lakers som vunnit en gång.

Inom såväl handbollen som bandyn finns det ingen förening som vunnit bara en gång under de senaste tjugo åren.

Lite roligare att se det här med framgångsperspektivet. Frågade erfarne tränaren Agne Bergvall med unikt god insikt i flera idrotter. Både att vara på träningslokalen 1-3 gånger varje dag och att vara föredragande i styrelserummen. Under bortåt trettio år. Resulterat i ett trettiotal mästerskapsmedaljer i friidrott, EM,VM och OS. 

Vad är det som ger framgångskultur?

– Det är när föreningens kultur och tradition är så stark att den också pallar för en tid av dåligt ledarskap, svarar han direkt och väger över tyngdpunkten från ena  benet till det andra. Efter den lite provokativa kommentaren kommer han in på betydelsen av KONTINUITET på träningsplanen och i styrelserummet. Kontinuitet blir sedan ett mantra i det fortsatta samtalet.

– Jag kan i mina mest positiva sinnesstunder ha förståelse för att ledare och aktiva frestas till de snabba resultaten via quick fix lösningar. Men det funkar absolut inte. Det går sånär på en vecka att ibland bestämma när slitskadorna kommer, säger denne idrottskunnige, frispråkige, ärlige idrottsallätare.

Årsplan en del

Om jag har rollen som sportchef eller sportsligt ansvarig i föreningen vad tycker du att jag då skall tänka på?

– Kräv en  årsplan, gärna flerårig, av din tränare, kan hen inte åstadkomma det skall du ställa dig frågan om tränaren verkligen vet vad hen håller på med.

Du har numera en erfarenhet av toppidrottare i ett tiotal sporter, lag och individuella, under en tid på över trettio år. Om jag som sportchef, sportansvarig vill skapa en god framgångsmiljö runt idrottaren, laget vad skall min inriktning då vara?

– Oj, det var svårt, naturligtvis är lokalfrågan med tillhörande utrustning ganska självklar. Därefter tar jag det sociala, allt från ekonomi, studier, arbete till det sociala stödet från familj, sambors, vänner.

– Då har jag ändå inte berört kostområdet, den medicinska delen eller mentala resurser.

Och sen var det, det här med KONTINUITET igen.

Vi lämnar Agne Bergvall, innan han kommer in på idrottens styvmoderliga behandling i Sverige i en jämförelse

Bara fyra föreningar

Men vi lämnar inte sökandet efter framgångsspåret och vad som hänt under de senaste tjugo åren.

Hur många föreningar har erövrat mästartiteln under den senaste tjugoårsperioden?

Fotboll: 10 föreningar, med Malmö FF i topp med 5 vinster följt av Djurgårdens IF med 3 triumfer.

Ishockey: 8 föreningar med Färjestads BK i topp med 5 vinster och HV-71,Västra Frölunda IF närmast med 3 mästerskap vardera.

Handboll: 6 föreningar har triumferat, Redbergslids IK har 5 triumfer under åren 1997-2003 och IK Sävehof har lika antal mästerskapsvinster fördelat under åren 2004-2012.

Bandy: 4 föreningar. Edsbyns IF, Västerås SK och Sandvikens AIK har 6 vinster vardera under denna period.

Felaktig kontinuitet

När vi summerar dessa 80 mästerskap i fyra lagsporter är det bara 28 föreningar som nått ända fram till mästerskapet.

Varför har mästarklubbarna i fotboll och ishockey svårare att behålla sitt framgångsrecept än deras motsvarighet i handboll och bandy? Finns troligen fler förklaringar än proffsflykten.

Fotboll och Ishockey har de största lagresurserna i svensk idrott. Blir strukturen då så fast att flexibiliteten och förändringsvindarna inte når fram. ”Varför det? Så här har vi alltid gjort. Dä gaur allri”. Kommentarerna tynar bort i konservatismens dimmor.

Då handlar det om felaktig KONTINUITET.

Vi frågar hockeygurun, även med långvariga internationella erfarenheter och IA-medarbetaren Gunnar Svensson.

– Under ämnet framgång och kontinuitet går det inte att gå förbi ledare som Erik Persson i MFF, Anders Bernmar, fotboll i Djurgårdens IF och IFK Göteborg (där han byggde upp det lag som vann UEFA-cupen 1982) och ishockey i Västra Frölunda, Stig Svensson i Östers IF och Kjell Glennert i Färjestads BK, svarar Gunnar Svensson.

Sen gör han ett snabbt hopp till den mest långvarige sportchefen i hockeyns svenska värld, över tio år, nämligen Lakers Henrik Evertsson.

Därefter nämner han att det var starka ledare som vågade. Erik Persson med 27-årige tränaren Bob Houghton och Anders Bernmar med en okänd, tanig tränare från värmländska Torsby.

Mycket nytt

Hos de nyblivna cupmästarna Östersunds FK verkar det finnas mycket resultatgenererande nytänk både i föreningen och runt laget. Med en ordförande, Daniel Kindberg, som varit drivande i styrelsen sedan 2005 och varit ordförande sen 2011. En tränare, Graham Potter som är inne på sin sjätte säsong. Vilken KONTINUITET! Har haft spelare som lockats till proffslivet i Premier League och amerikanska proffsligan.

Lär ungdomar att läsa mer böcker i Jämtland, dansar Svansjön och i år uppmärksammas samernas historia och kultur. Detta skall göra spelarna mer modiga. Woff.

Ordförande Kindberg minst lika spännande och betydelsefull som tränare Potter i det framtida ÖFK!  Denna duo har kapacitet att leda ÖFK till mästerskapet.

Från många ingångsvinklar ”Sveriges mest spännande idrottsförening” just nu. 

En udda fågel

Låt oss för ett ögonblick ta oss ur den traditionella boxen och titta på motorsport. Ett annorlunda exempel på den svenska idrottskartan när vi väljer lagsporten Speedway. Förhållandevis små trupper, etablerad bonusersättning, hög föraromsättning med mycket utländska inslag och landsortsföreteelse. Någon med humor försökte sammanfatta sporten som en ”världssport i Östra Småland och i Polen”.

9 olika föreningar har rundbaneåkt sig till mästerskapet under de senaste tjugo åren. Varav 3 föreningar bara en gång. Elit Vetlanda har vunnit 6 gånger och Rospiggarna 4 gånger. 

Tendensen från bollidrotterna står sig även i denna speciella sport. I spannet mellan fyra till tio föreningar per idrott finns de som har nått ända fram.

Det lilla extra

Martin Landström, är Sveriges ”mest kreative bandyspelare”, en tjugoåring som spelat fyra SM-finaler för 18- och 20-åringar, förlorat två och vunnit två. Han borde ha fräscha intryck av skillnaden mellan icke mästarlag och mästarlag.

– Bägge åren vi vann fanns det en hunger och ett driv efter att vinna, medan vi under förlustsäsongerna trodde att det skulle gå av sig självt.

Vi har på sistone lärt oss av bla professor Angela Duckworth, University of Pennsylvania att med ett större driv, temperament och förmåga att vara uthållig så blir det framgångar. Det är detta som avgör i större utsträckning än talang och gener. Men du skall kalla det grit. Hur övas det ? Ha ett syfte, Odla din passion, Öva medvetet och slutligen, Odla ditt hopp. (Utdrag ur SvD 9/4-17).

När Juventus i CL-kvartens första match mot Barcelona fullständigt pulveriserade front trean var det med ett försvarsspel som det slog gnistor om. Här fanns lektion ett i grit och dj-anamma i överflöd.

När försvarsankaret Giorgio Chiellini, 33 i andra halvlek våldsamt slängde sig fram och täckte skott, bättre än någon hockeyspelare kom medspelaren, Colombianen, Juan Cuadrado,29 i vägen. Sydamerikanen blev liggande med söndrig byxa, omplåstrad och snart utbytt.

Det var ett utslag av den gamla damens önskan att återigen uppträda på den stora scenen.

 

Curt Einarsson

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tre Kronors historiska misslyckande i VM-Riga, nionde plats och den sämsta placeringen sedan 1937 i London, diskuterades inte alls vid Svenska Ishockeyförbundets digitala årsmöte på fredagen.

Mats Larsson, avgående styrelseledamot bekräftar för Idrottens Affärer att det var locket på vad gäller VM-insatsen. Dagordningen gav inte utrymme för minsta diskussion,  frågestund eller förklaringar till haveriet i Riga.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Hela havet stormar i bandy-Sverige, men tävlingskommitténs avgående ordförande Christer Persson fruktar ändå att ordföranden  Per Anders Gustafsson, 65 år, får förnyat förtroende vid Bandyförbundets årsmöte under lördagen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

EM-experterna Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson samt programledaren André Pops. Foto: Jan Danielsson/SVT

Dagen efter att Ola Toivonen fått beskedet att han tvingas till en knäoperation och inte kan spela mer i MFF i år, presenteras han av  SvT-sporten som ny expertkommentator vid EM-turneringen.

SVt:s stab består totalt av 16 personer. De 16 utgör den synliga staben - kommentatorer, experter och programledare.  

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.