Ett hot, ändå saknas statistik

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har hjärnskakningarna detroniserat dopingen som idrottens störste marodör? Flera idrotter hävdar att de inte har någon bra skadestatistik. Mörkertalet är påtagligt. Men, vi får inte svika barnens- och ungdomsverksamhetens ideal om hänsynstagande till motståndarna. 

Forskaren Pashtun Shahim vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har funnit att Blodprov identifierar hjärnskada vid hjärnskakning i ishockey. Foto: Sahlgrenska akademin

Visst är det ibland svårt att ta in hur löparländerna vid Indiska Oceanen, Kenya och Tanzania överlägset dominerarar vissa sträckor vid genomförda VM i friidrott i Doha. Men omkring 100 miljoner människor i urvalet med levnadsförhållanden som gör att det springs mycket redan i unga år samt tradition är viktiga framgångsfaktorer

Vi som var med och blev grundlurade av sprintern Ben Johnson vid OS-finalen i Seoul 1988 har en tendens att gardera oss i ovationerna när vi gör vågen. Det finns en befogad fruktan för att nya löpare träder fram ur dennes skugga.

Att IAAF -bossen Lamine Diack hittills klarat sig med husarrest i Frankrike och att sonen Papa Masseta Diack fått gömma sig i Senegal är häpnadsväckande. Pengar som har hamnat i privata fickor, istället för att komma idrotten till del är svårt att förlika sig med. Som det var inom FIFA, räddningen är det civila rättssystemets kraft.

Idrotten själv kommer till korta.

För komplext

Innehåller idrottens hjärnskakningar också en för hög komplexitet för att idrotten skall kunna få bukt med dem?

 Under det senaste året har jag kommit i kontakt med det lovande bandylöftet, Wilma Uhlin från Grycksbo, En 18-åring som i flera veckor fick vistas i ett mörkt rum.  Och bröderna Spångberg i Motala, båda runt 20 år, är inte återställda. Det finns frågetecken för deras fortsatta livs- och bandykarriärer. 

Edsbyns Daniel Välitalo, 43, en av de mest meriterade bandyspelarna med 7 SM-guld och 3 VM-guld, men tvingades lägga av efter den sjunde hjärnskakningen i vintras. Han är en av de mest vältränade. Har under hela sin karriär tränat två pass om dan, och skapat en unik fysisk beredskap. Bäst tränad av alla?! Vissa hävdar att han fortfarande tränar fyra timmar om dagen, långlopp på skidor och cykel är numera tävlingskittet.

Blir lättare förbannad

- Men jag har en ljus- och ljudkänslighet som medför att jag lättare blir förbannad, om jag påverkas av detta, säger han idag.

- Check och kontrollpunkterna om hjärnskakning lärde jag mig att hantera under match när man var så inne i det. På frågan: ”Var är du?”, j kunde jag skönja konturerna av Bollnäs läktare. På frågan om ”matchresultatet?” Visste jag svagt var resultattavlan fanns. Jag hade därmed klarat testet för att vara spelduglig.

- När jag var tillbaka på plan fick vår försvarsdirigent Jocke Svensk sedan hjälpa mig att förstå vad det stod i matchen, samt matchens betydelse, jag visste inte att det var den femte avgörande match.

- Vad som sedan är hjärnskador eller inte låter jag vara osagt, men jag har med åren fått lära mig att ”nervtrådarna” är dom som skadas vid hjärnskakningar samt att skadorna som uppstår på dom är fullt jämförbara med vad som händer vid diagnoser som alzheimer och parkinson.

- Nervtrådarna går av eller sträcks ut, sträcks dom ut så drar dom inte ihop sig igen, dom veckar sig istället och det börjar växa ”plack” på dom. Vad jag förstått, så är det den påväxten som gör att man kan få ovannämnda sjukdomar.

Färre skydd

På frågan om åtgärderna mot färre hjärnskakningar är han ingen förespråkare av fler skydd, istället färre och styrker ett större hänsynstagande mellan spelarna på ett vältaligt sätt. 

Både bollförande och icke bollförande spelare har ett ansvar i situationerna som kan uppstå. Daniel nämner en matchsituation mellan Villa BK och Edsbyns IF då hemmalagets tekniker Daniel Andersson fintade sig igenom en försvarsbarriär.

-  Jag kom från sidan och märkte att Daniel Andersson inte hade en skymt av mig, hade jag fullföljt hade det blivit en ordentlig smäll, jag släppte honom. Medvetet eller inte lät han bollen gå död över kortlinjen.

- Tack så mycket, sa Daniel Andersson till mig när han åkte tillbaka från vårt försvarsområde, tillägger Daniel avslutningsvis.

Fotbollen hävdar att två till tio procent av deras skador har sin bakgrund i hjärnskakningar. I USA är det totalt förbjudet att nicka upp till 11 år och det följs sedan upp med ett visst begränsat antal nickningar 10-15 stycken i åldern 11-12.

Hockeyn å sin sida har några år gamla undersökningar (Luleå) där en tredjedel av alla skador utgörs av hjärnskakningar. Figurerar också incidenssiffror på 160 hjärnskakningar per 1000 matchtimmar och lag

Bandyn har under en tvåårsperiod haft en ökning på över 200 procent. Skaderapporteringen är bristfällig, men det finns en beredskap att göra omtag. Synen på området spretar.

I handboll har rapporterats att skall- och nackskador utgör upptill 30 procent av alla skador. Vi som har fascinerats av handbollsspelarnas stora hänsynstagande blir överraskade av volymen. Den relativt oskyddade kontaktidrotten anser att det är fallen mot golvet som påverkar.

Speedwayens tidningsnotiser om hjärnskakningar kan påminna om att dessa idrottare har speciella hjärnor. Eller de som sysslar med utförsåkning. 

Vid studier av olika idrotters frekvens av hjärnskakningar finns det ett antal gemensamma nämnare som sticker ut.

Hjärnskakningarna tilltar

¤ Brister i skaderapportering, antydningar om stort mörkertal

¤ Hjärnskakningarna tilltar

¤ Stor tveksamhet inför skyddens betydelse, vissa anser tom att sämre axelskydd i hockeyn och utan armbågsskydd, skulle signalera större hänsynstagande.

Att många upprepade slag mot skallen och hjärnskakningar kan leda till bestående men med minnesstörningar, huvudvärk och andra neurologiska störningar tillhör ibland ”dimridån” hos den svenske idrottsledaren. Handläggnings-schemat, den så kallade hjärntrappan för vuxna och äldre än 16-17 år, (inte barn), verkar dock numera väletablerat.

Men de olika idrotterna famlar sig fram.

Redan 2012 sa Dr Mark Lovell, medical center vid universitetet i Pittsburg. 

- Att det är huvudets rotation och dess kraft vid sneda stötar som ger upphov till skallskador. Det är viktigt att hitta lösningar på hur man skyddar spelarna mot sådana stötar.

Kan ge livslånga men

Professor Yelverton Tegner, är landets främste och anlitas av många förbund, har sagt:

- Inte bara en hjärnskakning utan en hjärnskada kan ge livslånga men.

Idrottsungdomarna och dess anhöriga förväntar sig att idrotten inför nolltolerans.

Åtminstone en skaderapportering värt namnet. 

Samt i steg två en kampanj för ökat hänsynstagande. 

Det är en medmänniska som är motståndare när en sänder in honom i sargen bakifrån med huvudet före eller sparkar mot huvudet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.