En elitklubbs uppgång och fall

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
”Håve” eller HV71 är ett av svensk idrotts starkaste varumärken. Med ekonomisk och sportslig stabilitet. Men så började oron växa och i dag handlar det mer om interna strider och inför ett senarelagt årsmöte saknas både tränare och styrelse.
Förra säsongens tränare, Fredrik Olausson, Andreas Johansson och Fredrik Stillman var bekymrade många gånger under förra säsongen. Nu har problemen växt för klubben. Foto: TT

 

Föreningar som långsiktigt kan hantera balansen mellan goda sportsliga framgångar och en stabil ekonomi ger god image i alla salonger. HV 71 är en relativt ung förening, inte ens 45 år fyllda, har under en följd av år skötts lika mönstergillt som trätobrodern 24 mil nordväst ut, Färjestads BK.

Hela styrelsen avgick

I klubbens uppbyggnad stod Owe Jungåker och Denny Eriksson för grunden till elitföreningen HV71. I sina respektive yrken som hus- och bilförsäljare gjorde de upp de största konsumentinköpen och kunde därmed ta folk. Det var avgörande för HV:s etablering i eliten och tonen i det dagliga arbetet under många år.

Men de senaste säsongerna har både HV71 och Färjestad drabbats av problem, speciellt laget från Vätterbygden. ”Det som ingen vågar kritisera offentligt”, anser bl a Dag Larsson (den forne spelaren med 100 matcher) i ett öppet brev (3 april) efter den förra säsongen.

Dag Larsson är mera känd med som föreningens förre sportchef som slutade efter guldåret 2010. Han har många förespråkare till att nu bli ny ordförande och efterträda Hans-Göran Frick. Sitt avhopp lät han meddela den 14 juni, samma dag som hela styrelsen ställde sina platser till förfogande.  

Öppna brev och schismer

Det är lätt att nu lockas av kritikerna och exempelvis tycka att Jönköpings Södra står för det nya fräscha i stans idrottsutbud eller att i Småland och Sverige står numera Växjö Lakers för nybyggande.

Eller att grotta i alla uppgifter i öppna brev, åsikter från kanslianställda som fått sluta eller fått nya arbetsuppgifter och sportsliga ledare, tränare som abrupt valt att avgå eller bytas ut.

Tvivel och frågor hör till HV71 numera. Anklagelser och interna strider splittrar mer än i någon annan elitklubb i landet.

12 miljoner i förlust

HV har under ett antal år valt linjen att ta efter företagsvärldens dåliga exempel ”med hårda nypor”.  Besluten med kraftfullhet och snabbhet har fått för stort utrymme. Det har medfört bristande individanalyser i rekryteringen vid personaltillsättningarna som i slutänden medfört dåligt sportsligt resultat och höga kostnader samt underkänt betyg, för en dåligt gjord hemläxa.

Publiken har varit tålmodig. HV har en 90-procentig åskådarstatistik i Kinnarp Arena och än så länge är fansen trogna klubben.

Ändå finns det en bister verklighet i de fyra senaste årsredovisningarna: -1,8 miljoner kr back 2011/12, -0,6 miljoner kr för 2012/13 följt av -4,5 miljoner för 2013/14 och så det senaste, ett underskott om nästan 5 miljoner kr. Det senaste resultatet får dock anses som preliminärt  tills revideringen är gjord och årsmötet stadfäst det den 11 augusti.

12 miljoner back trots en hängiven publik...

De lärde sig ingenting

Bokslutsresultaten de två senaste säsongerna belastas med extra tränarkostnader.

Det gäller Ulf Dahlén och dennes ersättare från 15 december 2013, Torgny Bendelin, samt Andreas Johansson som officiellt avgick först  den 29 maj 2015. Alltså efter säsongen. Men vi utgår från att det utträdet blev dyrt för smålänningarna och bokfördes på detta verksamhetsår. Dylika dispositioner vållar ofta stridigheter mellan avgående och pågående styrelser som alltid har ambitionen att visa upp ett bra resultat. Det är ju bland annat detta som gör att överlappning skall gälla. I klartext - halva styrelsen skall vara kvar, när halva kommer in som ny.

Efter det senaste guldåret 2010 har HV fått respass varje säsong i kvartsfinalen. Efter förra säsongen skrev klubben följande i sin årsredovisning: ”…får ses som en av de mest turbulenta säsongerna i HV-historien med felrekryteringar, tränarbyte, skador och en underskattning av vad ett generationsskifte betyder. Med det sagt har vi också dragit många och förhoppningsvis värdefulla lärdomar”.

Så transparent och klokt konstaterat! Men utan lärdom.

Klarar inte att hantera krisen

Säsongen 2014-15 kom inte bara stormen från norr och oberäkneliga Vättern. Den dök upp från alla möjliga och omöjliga håll som föreningen aldrig varit med om tidigare.

Styrelsen hade uppenbarligen inte dragit de rätta lärdomarna, framförallt inte avseende krishantering. Tongivande ledare i föreningen kritiserade öppet varandra utåt och det är ett säkert tecken på att ”hela havet stormar”. Det är otroligt slöseri med tid och resurser.

Det borde vara självklarheter att fasta rutiner behövs vid krishantering. Som exempelvis att toppledarna ska ha info- och kontaktmöten med varandra varje dag, säg kl 07.00-07.30 och kl 18.00-18.30 där tre huvudfrågor skulle finnas på dagordningen: A) Nuläge? B) Vem gör vad? C) Informationsstrategi internt respektive externt? Blir det sedan några minuter över, ge varandra ett litet berömmande ord, det mår alla bra utav.

Det här ska vara vardag i alla elitföreningar med alla de frågor som ständigt är aktuella.

Annars ligger idrotten rent allmänt långt fram med kommunikation och feedback. Men inte i HV71.

HV bröt tränarkoden

Publiken är stor, som sagt. Likaså återväxten. HV:s J20-lag har de senaste ”magra åren” ständigt och jämnt vunnit SM eller varit i final. Det är ett fantastiskt facit! Men vad har det blivit av ett sådant imponerande ungdomsarbete? Är A-lagets normgivande spelare, de som styr gruppen i omklädningsrummet, av den kalibern att de medverkar till att slussa in talangerna?

Sedan är det självförvållat att tränare har kommit och gått. Det är alltid olycksbådande. På de sex senaste säsongerna har HV haft fyra olika tränare. 

Stora tränarnamn som Per Mårts, Curt Lundmark, Sune Bergman, (”Kung-Sune”, guldtränare vid första SM-titeln -95) hade var och en fyra säsonger i rad som HV-tränare. Den kontinuiteten är ett adelsmärke för framgång.

Men HV bröt den koden och frågan är om det berodde på seniorgruppen eller tränaren?

Vad säger att spelare ska vara bra ledare?

Fredrik Stillman och Fredrik Olausson, två fina idrottstyper och spelande backar, har varit assisterande tränare i sammanlagt tio säsonger i klubben. Men, om kontinuitet eftersträvas, skall de fortsätta i de rollerna om de inte är beredda att bli headcoach?

Spelarnas maratonliga toppas av Johan Davidsson med 920 matcher. Han är nu assisterande sportchef. Per Gustafsson har 854 matcher och är u-tränare. David Petrasek är uppe i 725 matcher (han spelar fortfarande). Fredrik Stillman har 656 matcher, general manager Peter Ekelund 656 matcher medan sportchef Johan Hult har i dessa sammanhang bara blygsamma 316 matcher.

Åter en fråga, går HV efter maratonlistan när de tillsätter nyckelposter i föreningen? Är det en ren tillfällighet att det blivit så? Har dessa stora HV-spelare läst/tränat sig i management under sin aktiva tid eller efteråt?

Historiskt var militären och kyrkan en gång i tiden vägledande för organisation och ledarskap. Jönköping har haft flera regementen och kallas även för ”Smålands Jerusalem”. Kanske hoppas smålänningarna på goda tecken från skyn.

Curt Einarsson

Sergej (inte verifierad)

mån, 2015-07-27 08:41

1. Som vanligt attraherande

Som vanligt attraherande artikel Curt! lärorikt för många föreningar! vad som är viktigt och vilka som lägger riktlinjen? vikla har kunskaper , kompetens och driftkraft?stora namn? är det förtroende som saknas ? finns det doldisar i föreningen som kan bidra till framgång?
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.