En elitklubbs uppgång och fall

Föreningar som långsiktigt kan hantera balansen mellan goda sportsliga framgångar och en stabil ekonomi ger god image i alla salonger. HV 71 är en relativt ung förening, inte ens 45 år fyllda, har under en följd av år skötts lika mönstergillt som trätobrodern 24 mil nordväst ut, Färjestads BK.
Hela styrelsen avgick
I klubbens uppbyggnad stod Owe Jungåker och Denny Eriksson för grunden till elitföreningen HV71. I sina respektive yrken som hus- och bilförsäljare gjorde de upp de största konsumentinköpen och kunde därmed ta folk. Det var avgörande för HV:s etablering i eliten och tonen i det dagliga arbetet under många år.
Men de senaste säsongerna har både HV71 och Färjestad drabbats av problem, speciellt laget från Vätterbygden. ”Det som ingen vågar kritisera offentligt”, anser bl a Dag Larsson (den forne spelaren med 100 matcher) i ett öppet brev (3 april) efter den förra säsongen.
Dag Larsson är mera känd med som föreningens förre sportchef som slutade efter guldåret 2010. Han har många förespråkare till att nu bli ny ordförande och efterträda Hans-Göran Frick. Sitt avhopp lät han meddela den 14 juni, samma dag som hela styrelsen ställde sina platser till förfogande.
Öppna brev och schismer
Det är lätt att nu lockas av kritikerna och exempelvis tycka att Jönköpings Södra står för det nya fräscha i stans idrottsutbud eller att i Småland och Sverige står numera Växjö Lakers för nybyggande.
Eller att grotta i alla uppgifter i öppna brev, åsikter från kanslianställda som fått sluta eller fått nya arbetsuppgifter och sportsliga ledare, tränare som abrupt valt att avgå eller bytas ut.
Tvivel och frågor hör till HV71 numera. Anklagelser och interna strider splittrar mer än i någon annan elitklubb i landet.
12 miljoner i förlust
HV har under ett antal år valt linjen att ta efter företagsvärldens dåliga exempel ”med hårda nypor”. Besluten med kraftfullhet och snabbhet har fått för stort utrymme. Det har medfört bristande individanalyser i rekryteringen vid personaltillsättningarna som i slutänden medfört dåligt sportsligt resultat och höga kostnader samt underkänt betyg, för en dåligt gjord hemläxa.
Publiken har varit tålmodig. HV har en 90-procentig åskådarstatistik i Kinnarp Arena och än så länge är fansen trogna klubben.
Ändå finns det en bister verklighet i de fyra senaste årsredovisningarna: -1,8 miljoner kr back 2011/12, -0,6 miljoner kr för 2012/13 följt av -4,5 miljoner för 2013/14 och så det senaste, ett underskott om nästan 5 miljoner kr. Det senaste resultatet får dock anses som preliminärt tills revideringen är gjord och årsmötet stadfäst det den 11 augusti.
12 miljoner back trots en hängiven publik...
De lärde sig ingenting
Bokslutsresultaten de två senaste säsongerna belastas med extra tränarkostnader.
Det gäller Ulf Dahlén och dennes ersättare från 15 december 2013, Torgny Bendelin, samt Andreas Johansson som officiellt avgick först den 29 maj 2015. Alltså efter säsongen. Men vi utgår från att det utträdet blev dyrt för smålänningarna och bokfördes på detta verksamhetsår. Dylika dispositioner vållar ofta stridigheter mellan avgående och pågående styrelser som alltid har ambitionen att visa upp ett bra resultat. Det är ju bland annat detta som gör att överlappning skall gälla. I klartext - halva styrelsen skall vara kvar, när halva kommer in som ny.
Efter det senaste guldåret 2010 har HV fått respass varje säsong i kvartsfinalen. Efter förra säsongen skrev klubben följande i sin årsredovisning: ”…får ses som en av de mest turbulenta säsongerna i HV-historien med felrekryteringar, tränarbyte, skador och en underskattning av vad ett generationsskifte betyder. Med det sagt har vi också dragit många och förhoppningsvis värdefulla lärdomar”.
Så transparent och klokt konstaterat! Men utan lärdom.
Klarar inte att hantera krisen
Säsongen 2014-15 kom inte bara stormen från norr och oberäkneliga Vättern. Den dök upp från alla möjliga och omöjliga håll som föreningen aldrig varit med om tidigare.
Styrelsen hade uppenbarligen inte dragit de rätta lärdomarna, framförallt inte avseende krishantering. Tongivande ledare i föreningen kritiserade öppet varandra utåt och det är ett säkert tecken på att ”hela havet stormar”. Det är otroligt slöseri med tid och resurser.
Det borde vara självklarheter att fasta rutiner behövs vid krishantering. Som exempelvis att toppledarna ska ha info- och kontaktmöten med varandra varje dag, säg kl 07.00-07.30 och kl 18.00-18.30 där tre huvudfrågor skulle finnas på dagordningen: A) Nuläge? B) Vem gör vad? C) Informationsstrategi internt respektive externt? Blir det sedan några minuter över, ge varandra ett litet berömmande ord, det mår alla bra utav.
Det här ska vara vardag i alla elitföreningar med alla de frågor som ständigt är aktuella.
Annars ligger idrotten rent allmänt långt fram med kommunikation och feedback. Men inte i HV71.
HV bröt tränarkoden
Publiken är stor, som sagt. Likaså återväxten. HV:s J20-lag har de senaste ”magra åren” ständigt och jämnt vunnit SM eller varit i final. Det är ett fantastiskt facit! Men vad har det blivit av ett sådant imponerande ungdomsarbete? Är A-lagets normgivande spelare, de som styr gruppen i omklädningsrummet, av den kalibern att de medverkar till att slussa in talangerna?
Sedan är det självförvållat att tränare har kommit och gått. Det är alltid olycksbådande. På de sex senaste säsongerna har HV haft fyra olika tränare.
Stora tränarnamn som Per Mårts, Curt Lundmark, Sune Bergman, (”Kung-Sune”, guldtränare vid första SM-titeln -95) hade var och en fyra säsonger i rad som HV-tränare. Den kontinuiteten är ett adelsmärke för framgång.
Men HV bröt den koden och frågan är om det berodde på seniorgruppen eller tränaren?
Vad säger att spelare ska vara bra ledare?
Fredrik Stillman och Fredrik Olausson, två fina idrottstyper och spelande backar, har varit assisterande tränare i sammanlagt tio säsonger i klubben. Men, om kontinuitet eftersträvas, skall de fortsätta i de rollerna om de inte är beredda att bli headcoach?
Spelarnas maratonliga toppas av Johan Davidsson med 920 matcher. Han är nu assisterande sportchef. Per Gustafsson har 854 matcher och är u-tränare. David Petrasek är uppe i 725 matcher (han spelar fortfarande). Fredrik Stillman har 656 matcher, general manager Peter Ekelund 656 matcher medan sportchef Johan Hult har i dessa sammanhang bara blygsamma 316 matcher.
Åter en fråga, går HV efter maratonlistan när de tillsätter nyckelposter i föreningen? Är det en ren tillfällighet att det blivit så? Har dessa stora HV-spelare läst/tränat sig i management under sin aktiva tid eller efteråt?
Historiskt var militären och kyrkan en gång i tiden vägledande för organisation och ledarskap. Jönköping har haft flera regementen och kallas även för ”Smålands Jerusalem”. Kanske hoppas smålänningarna på goda tecken från skyn.
Mest lästa just nu
Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben fick plåster på såren, Nu avslöjas att Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.
AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.
Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.
Djurgårdens ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar
Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,
formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen upp med bilder från Indy 500.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Sergej (inte verifierad)
mån, 2015-07-27 09:41
1. Som vanligt attraherande
Som vanligt attraherande artikel Curt! lärorikt för många föreningar! vad som är viktigt och vilka som lägger riktlinjen? vikla har kunskaper , kompetens och driftkraft?stora namn? är det förtroende som saknas ? finns det doldisar i föreningen som kan bidra till framgång?