Tre Kronor bättre än ett klubblag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

ByggaIdrott: Ishockeylandslaget Tre kronor, VM-årgång 2018, är mer än det gamla vanliga. Deras gruppharmoni och relationer verkar vara starkare än i ett klubblag. Inför matchen mot Schweiz iakttog jag deras uppvärmning off ice under cirka en timmes tid.

Tre Kronor värmer upp inför torsdagens kvartsfinal Sverige Lettland i i Royal Arena. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det var den dagen som Patrick Hörnqvist, 31, hade anlänt till Köpenhamn några timmar tidigare. Den mest meriterade hade kommit.

Sollentunakillen som på sitt CV har två Stanley Cuptriumfer med Pittsburg Penguins, genomförde nu sin nionde säsong och är därmed uppe i 509 NHL-matcher. Han har fått förtroendet att vara vice lagkapten i PP.

Har inte Crosbys lön

Sidney Crosby blev som nittonåring den yngste lagkaptenen någonsin i NHL. Årsbarnen Crosby och Hörnqvist vågar bryta sina uppfattningar mot varandra, till gagn för laget. Lönemässigt har dock svenskens 4,2 miljoner US-dollar mindre än hälften av Canadas störste hockeyspelare. Lönen är dock inget som man ”over there” behöver hyscha med, allt är transparant.

Uppvärmningsplanen på vackra Royal Arena bestod av en icke utnyttjad (felkonstruktion) liten – längsta ytan kanske 20-25 meter- osymmetrisk cementplan.

Först ut i uppvärmningen med fotbollen var Rickard Rakell, Erik Gustafsson och Elias Andersson. Klurige, bollkunnige Mika Zibanejad var också tidigt ute och sent in. Spelaren som på isen har den osedvanligt breda handfattningen, kluriga uppsynen och spelsinnet.

Ganska snart gick bolluppvärmningen över i utslagstävlingen Grisen.

Denna den mest överlägsna bollövningen antingen den genomförs av fotbollsspelare i Syd-Amerika eller Syd-Europa eller bland hockeykrigare i Nord-Amerika eller i Nord-Europa. Eller ta vilken bollidrott som helst.

Lombardi fick högsta jublet

Minns under Lazios storhetstid med ”Svennis” och Tord Grip hur den okonventionelle Attilo Lombardi fick igång skratt, leenden och engagemang vid varje ”grisövning” med dessa lite trötta, överlägsna fotbollsproffs.

Vilken reaktion det blev på fansen när spelarna kom till träningsanläggningen Formello. Åsyftar då inte Paul Nedved (nu stark man i Juventus) och ”Svennis” stilenliga ankomster i Mercedes eller Volvo. Nej, jublet steg många decibel när Lombardo kom med sin Citroën, AK-skåp, modell ståplats. I det vinnargänget fanns också Diego Simeone, Atleticotränaren, med nyss vunnen Europatitel.

Hur avlöpte det nu då när nr 72, Patrick Hörnqvist kom med i bollövningen? Den satte mannen, över 45-47 i kragnummer? Som också skolats i Helenelunds bandy.

Oj, vad smidigt, fullständigt prestigelöst, ett smittande leende nådde nästan hela vägen upp till det höga hårfästet. Entrén i Grisen-övningen var lika balanserad som sortin. Vid utslagningen gick han lugnt över och stretchade ljumskarna istället och väntade på sin nästa tur.

Så gjorde ALLA spelarna!

Kolla deras kontakt i båset

Ingen spelare skyllde på någon annan, fuskade, spelade teater för att hamna i centrum eller annat påfluget egoistiskt beteende förekom.

Detta lag, trupp, har något speciellt avseende kontakt. Som initieras i deras behov och utvecklingsintresse och utmynnar i deras osedvanligt höga moral och anda!

De påminner om ett nybildat dubbelpar i tennis.

Titta på deras kontakt, snack i båset, vid avblåsningarna och skifte av spelare.

Accentuerad med kroppskontakterna via armar, händer och klubba.

När det blir mål jublas det så in i bomben mycket av alla, med alla. Ingen skillnad om ledningen är betryggande.

Skulle bli mycket förvånad om det i omklädningsrummet är ”tysta klubben”.

Visst vore det spännande att jämföra hockeyspelarnas teknik och bollsinne med andra idrotter. Att exempelvis hålla bollen igång med nickar på 5-8 meters avstånd vållade inga problem.

Någon försvarade deras bolltouch med att ”de ju nästan tränar på det varje dag” året om.

Axelbredden var inte åt ”biffhållet” till.

Men se upp med ben och bål (studs inte undantaget). Här fanns mycket kraftcentra!

Nordamerikanska vinnarskallar

Dessa NHL-spelare med en årslön på uppskattningsvis tre miljoner dollar i genomsnitt har inte tappat fotfästet och den svenska lagmyllan. Men fått spetsa till det med den höga nordamerikanska (kanadensiska) vinnarmentaliteten.

Om Svenska Ishockeyförbundet skulle betala en månadslön blir det bortåt 2,2 miljoner svenska kronor. Nu utgår ingen ersättning sedan några år tillbaka. Men någon form av guldbonus lär nog finnas.

Precis som om det skulle vara extra motiverande?

Kan ni tänka er att någon strax före en VM-final i omklädningsrummet säger:

”Kom ihåg att sen har vi bonusen också…”

Ledarteamet Grönborg, Garpenlöv och Popovic skall uppmärksammas för sitt sätt att få dessa NHL-spelare att gratis förlänga sin hockeysäsong, säg en månad. I förra säsongens VM-trupp var det 19 NHL-spelare med, denna gång 20. Numera säger alla ja tack, om inte skada föreligger. Det är inte länge sedan Tre Kronor var på väg att devalveras. Då stod ”nej tack” som spön i backen.

Ledartrion Grönborg, Garpenlöv och Popovic har lyckats att fånga in NHL-andan med svensk anpassning och beröms av spelarna för sina professionella förberedelser.

Tack till Tommy Boustedt

Men det verkliga utvecklingsarbetet började när Charlie Wedin, (CEWE-förlaget en gång) utformade Juniorutredningen år 2003. Ett innehåll som förbundsanställde Tommy Boustedt gjorde verkstad av. Därmed startade utvecklingsarbetet med yngre spelare inom svensk hockey. Detta arbete kulminerades med JVM-triumfen 2012.Senast Sverige hade vunnit dessförinnan var då 1981.Till och med spelarna som ”drabbades av detta program” har nu långt senare strött rosor över denna satsning.

Tommy Boustedts utvecklingsarbete med svensk ishockey utifrån en förbundsplattform finns inget jämförbart i svensk idrott!!

Nu flyttad ett pinne högre upp som generalsekreterare.

Vi skall inte här dra liknelsen med den duktige säljaren som blir försäljningschef för att företaget skall rädda honom kvar. Och företaget tappar både en bra säljare och bra försäljningschef.

Nej, den kisande, alltid glade, prestigelöse Tommy Boustedt är för smart för att tappa fotfästet.

Tommy Boustedt är värd allt beröm, trots att han inte ens som generalsekreterare uppnått en månadslön på 2,2 miljoner kronor.

Glad Pingst!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.