Peter veteranen bland 41 utlänningar

Toppförarna är få, publiksiffrorna sviktar, de flesta klubbarnas ekonomi är usel och antalet licenserade förare har aldrig varit färre. Av 71 förare i elitserien är 41 utlänningar.
Veteranen Peter Karlsson är oroad över att det finns så få förare i svensk speedway. Lägg därtill att årets dåliga väder gjort att intresset har dalat. Foto: Håkan Larsson

 

- Det är naturligtvis inte bra, säger Smedernas veteran Peter Karlsson, som blir 46 år senare i år och som debuterade som 16-åring 1985.

Han har alltså kört elitseriespeedway i 30 år.

Undantaget i Småland

Den enda klubben som är på grön kvist är Vetlanda, som har säkra sponsor och dessutom fått ett miljonarv. Laget har vunnit elitserien och är storfavorit till SM-guldet när slutspelet inleds.

- Årets elitserie har varit en katastrof med sju lag och inget lag åker ur. Inte undra på att intresset dalar, säger Bo Wirebrand, legendarisk förare och ledare i Vetlanda och en period förbundskapten, men numera enbart styrelseledamot i Vetlanda.

Bo Wirebrand menar att den svenska ligan är av högsta världsklass och att de utländska toppförarna behövs. Andra är av en annan uppfattning.

- Den enda chansen för svensk speedway är om ledarna inser att det krävs en långsiktig satsning, att de unga grabbarna får möjlighet att utbilda sig och köra på hög nivå utan resultatpress den första tiden. Här har lagledare och klubbledningar ett mycket stort ansvar, och jag skulle vilja påstå att lagledarnas agerande kan ta död på sporten. De tänker inte, i alla fall inte mer än kortsiktigt, säger en speedwayledare som väljer att vara anonym.

Vetlanda får kritik också

Samme ledare kritiserar också Vetlanda för att inte satsa på sina egna unga förare.

- Istället tar dom in 40-åringen Rune Holta mitt under säsongen, en norsk polack dom skulle klara sig utan. Vetlanda vinner ju SM-guld även med en yngre förare i laget.

Konkurserna bland speedwayklubbarna har under den senaste tioårsperioden avlöst varann. Förbundet har svårt att få ihop fullt antal lag till serierna. Kostnaderna är helt enkelt för höga. Få vågar riskera klubbens existens. Lejonen från Gislaved, som 2008 och 2009 vann SM-guld, sattes i konkurs den 29 februari 2012, tackade i alla fall ja till årets elitserie. Men vägrade att riskera ekonomin en gång till och avstod från spektakulära värvningar.

Häromdagen fick klubben ett knytnävsslag  i ansiktet av Vetlandas lagledare Fredrik Staaf, som menade att Lejonen inte hade i elitserien att göra med det dåliga lag de ställer på benen. Det är knappast något som stärker en redan sargad sport, som slåss för sin existens.

Hamnat i en ond cirkel

Speedwaylagen har hamnat i något som kan beskrivas som en cirkel som ingen tycks kunna ta sig ur.

Kostnaderna för klubbarna, eller de bolag som numera driver lagen, är helt enkelt för höga och intäkterna från sponsorer och publik för låga.

Men vad omsätter då ett elitlag under en säsong?

 Bo Wirebrand har bra koll på sitt Vetlanda.

- För vår del är omsättningen runt 10 miljoner kronor. Bakom detta ligger ett hårt och idogt arbete med en intensiv jakt på sponsorer, och jag tycker att företagen i och omkring Vetlanda ställer upp på ett fantastiskt sätt år efter år. Nu har vi 350-400 sponsorer och det har inte gett sig självt. Speedway är ju så enormt mycket mer än att bara köra fyra varv på banan, säger han.

En tung sponsor

Hur mycket har företaget Elitfönster betytt?

- Enormt mycket, framför allt när de började hjälpa upp oss för tolv, tretton år sen. Numera är väl deras insats på en lagom nivå.

Men hur är det med krisen i svensk speedway?

- Jag kan naturligtvis inte uttala mig om andra klubbar, men visst, ett lag går ju i princip i konkurs varje år, så helt okej är det väl inte.

Är det helt enkelt för dyrt att vara med i elitserien?

- Det är ju en liga av högsta världsklass och så bör det vara. Visst, förarna är inte billiga, men vi kräver mycket och dom har stora omkostnader.

2 670 i publiksnitt

Vetlanda har totalt fyra personer anställda, varav två till viss del går på bidrag. Dackarna från Målilla har tvingats skära ner sin personalstyrka på grund av vacklande ekonomi. Då har ändå klubben en av två svenska tävlingar i GP-serien som korar världsmästaren.

- Men vi måste få ordning på och fylla ut serierna. Som det varit i år är det inte roligt, menar Bo Wirebrand.

Publiksnittet ligger på 2 670 per match, men då ska man vara medveten om att det inte är betalande, eftersom siffrorna räknas upp med hjälp av en koefficient.

Skillnad på Tonys tid

Peter Karlsson ser också vädret som en stor bov den här säsongen.

- Regnar det måste matcherna ställas in men klubbarna har ju ändå utgifter i form av reseersättningar, domare, ambulanspersonal och annonsering. I år har det blivit extra kostsamt. I Eskilstuna, där publikunderlaget normalt är bra, är tappet stort men man måste förstå publiken. Ruskväder lockar inte till att åka till en speedwaybana, säger Peter.

Kommande vecka avgörs sista omgången i elitserien och veckan därpå väntar slutspelet. Kanske kan det, vid bra väder, bli betydligt högre publiksiffror.

- Men det går inte att bygga en hel säsong bara på slutspelet, menar Bo Wirebrand.

Och att tro på publiksiffror på uppemot 7-8 000 personer som det var på Tony Richardssons och Masarnas storhetstid är nog inte att tänka på.

Håkan Larsson

Fotnot: Conny Samuelsson, Njudungarna (Vetlanda) är den hittills äldste föraren på elitnivå med sina 51 år när han slutade 1998. Han körde dock inte på samma nivå som Peter Karlsson gör i dag.

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.