Märkligaste arenan av alla
Det kan bli första gången som en klubb stoppas från spel i bandyns elitserie. IFK Kungälv har fått beslutet från förbundets egen ekonominämnd.
- Vi har granskat föreningen och deras senaste komplettering av fakta räcker inte, säger Ekonominämndens ordförande Göran Ersmarker.
Kan överklaga
Nu har klubben 14 dagar på sig att ta ett beslut om en överklagan till Svenska Bandyförbundets styrelse.
Men klubben har det tufft och en ansträngd tillvaro har präglat arbetet under de senaste åren. Pengarna räcker inte till.
Villkoren är heller inte speciellt gynnsamma. IFK har en av idrotts-Sveriges märkligaste arenor. Med en stor bro som stryker ena sidan av planen och Göta Kanal bara ett utkast från isen på den andra sidan.
Det är besynnerliga förhållanden och en evig vädjan hos lokala politiker har inte möts av förståelse.
Hallplaner försvann
I december 2014 beslutade Kungälvs Kommun att detaljplanera för en bandyhall på Ytterområdet i Kungälv. Välviljan föreföll stor och inom klubben inleddes arbetet inför ett förverkligande av drömmen om en inte bara normal utan också tidsenlig bandyanläggning.
Men sedan har inte mycket mera hänt, en hall är avlägsen och trots vissa sportsliga framgångar tyder mycket på att entusiasmen i föreningen är på väg att gå förlorad. Och som en följd har det blivit svårare att få en tillräckligt bra ekonomi.
Senaste bekräftelsen är ekonominämndens bedömning att klubben inte klarar elitseriespel med dagens förutsättningar.
- Men vi kan inte gå ut med ekonomiska fakta, dessa är konfidentiella, säger Göran Ersmarker.
Nådastöten för föreningen?
Risken är stor att det här kan bli nådastöten för föreningen.
Redan står klubben utan tränare efter att Ari Holopainen lämnat och många spelare tvekar inför en fortsättning eftersom de har saknat lön eller fått vänta länge på utbetalningar.
Bandyn har haft en stark motvind i Göteborgsområdet under de senaste åren.
GAIS la ner verksamheten sedan Göteborgs stad vägrat att skapa vettiga förhållanden på Heden. Surte byggde sin hall, men knäcktes ekonomiskt och i vintras åke klubben ur division 1. Enda undantaget är Karebys damer som vann SM.
I elitserien får nu först IK Tellus följt av Ljusdals BK frågan om de vill överta den lediga platsen i Elitserien.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Sven-Göran Eriksson köpte herrgården Björkefors för5,8 miljoner kronor 2002 och renoverade sedan gården för åtskilliga miljoner.
Sedan hans bortgång i augusti har gården varit till salu. Nu uppger mäklaren Henrik Flinta till media i Värmland att en svensk bosatt i Schweiz har visat intresse för Björkefors..
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
19:e upplagan av Tour de Ski var inte bara en sportslig, utan också en ekonomisk fullträff, för Norges Therese Johaug, 36 år.
Hon fick med sig hem över 1,2 miljoner i prispengar, totalseger i cupen, samt delseger i ytterligare en cup, klättring (jämför bergspriset i Tour de France), samt ersättning från fyra enskilda etapper.
En annan pålitlig idrottsstjärna är Ludvig Åberg som också redovisar plussiffror.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv. Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.
– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.