Markus bygger också i hemstan

En bit bort utefter vattnet i Örnsköldsvik ligger Peter Forsbergs hotell. Nu tar också Markus Näslund fram byggspaden och vill uppföra exklusiva bostadsrätter i hamnen.
Markus Näslund vill bidra till att utveckla hemstan Örnsköldsvik. Nu ska han bygga 40 bostadsrätter vid inre hamnen. Skiss: Staffan Lindahl, TM Konsult

 

De använder hockeymiljonerna, pojkarna från Övik.

- Jag ser det absolut inte som någon tävling mellan oss. Jag vill däremot visa att jag gillar Örnsköldsvik och att jag tror på den här staden. Framtiden ser positiv ut, framhåller Markus Näslund i en intervju i Örnsköldsviks Allehanda.

Flera hotell aktuella

2013 stod Peter Forsbergs hotell klart. Via sitt företag Forspro AB och i samarbete med fastighetsbolaget Lersten och Elite hotels skapare Bicky Chakraborty förverkligades hans vision om att Övik behövde ett nytt modern hotell.

Samarbetet har fungerat så bra att nya projekt blir aktuella ideligen. Parterna har investerat i ett nytt hotell i Umeå, det finns planerna på ett hotellbygge i Gävle och nu finns ritningar för ett hotell i Kalmar. 

Parterna är de samma och Thomas Sandell återkommer som arkitekt.

Egentligen började allt med att pappa Kent Forsberg tillsammans med Peter sneglade mot fastighetsmarknaden som lämplig för att investera NHL-miljonerna. I Umeå blev både Forspro och Umeåbaserade Lerstenen lockade av samma fastighet och det slutade med att parterna gick samman.

Lerstenen ägs av familjen Sällström i Umeå, med pappa Lars och sonen Erik som företrädare, och de såg synergier i paret Forsberg från Övik.

Bäckström gick in i Umeå

Deras gemensamma Lerstenen Invest växer i Umeå och en av delägarna är nu en annan spelare känd spelare från Tre Kronor och NHL.

Nicklas Bäckström har investerat där samtidigt som han via bolaget Nick Back har lämnat ett 40-procentigt delägarskap i Engeltofta, ursprungligen en semesteranläggning för SKF-anställda men som nu växer och ska bli en stor anläggning med hotell, restaurang, konferenser och semesterboende.

En nygammal ägargrupp med bl a Gefle IF:s ordförande Thomas Andersson har tagit över ägandet samtidigt som Nicklas Bäckström har investerat i bl a Gävle och nu senast alltså i Umeå.

Noterbart – pappa Anders Bäckström är styrelseordförande i Nick Back. Motsvarande roll har Kent Forsberg i Forsbro AB.

Köpte husby av Dählie

Markus Näslund har tidigare fått upp ögonen för fastighetsbranschen. Tillsammans med Östersunds fotbollsordförande Daniel Kindberg sker en gigantisk satsning i Åre.

Björn Dählie, en annan idrottskändis som har tjänat ansenligt många miljoner, sålde sitt företag Dähliebyn AB i Åre för ”åtskilliga miljoner kronor”. Totalt handlar det om ett 30-tal hus.

Paret Näslund-Kindberg avser att i projektet ”Rödkulleprojektet” exploatera ett område om 200 hektar. och omsätta bra mycket mer än 100 miljoner i ett jättelikt turistområde med 8 000-10 000 bäddar.

Bygger i hamnen

Markus Näslund vill nu även bidra till att utveckla hemstan.

- Det är en otroligt fin plats, säger han om den aktuella platsen vid inre hamnen i Örnsköldsvik.

Han har förvärvat marken där det i dag ligger äldre fastigheter som är i dåligt skick. De ska rivas och ersättas av två hus om sex våningar med uppemot 40 exklusiva lägenheter som ska vara inflyttningsklara sommaren 2019.

Husen binds samman med en lägre byggnad där det planeras för en restaurang. All planering har tagit tid, men nu känner Markus Näslund hur hans stor förväntan ökar inför byggstarten.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.