Aldrig har en nykomling satsat mera

Leksands IF spelar högt – med C More-gruppens TV-pengar som insats. Utdelningen är efter fem SHL-omgångar sensationell, en topplacering och strålande vitsord till sportchefen Thomas Johansson, tidigare Djurgården, för ett lyckosamt lagbygge.

Enligt uppgifter till Idrottens Affärer är Leksands satsning den största någonsin för en nykomling.

Leksands Jonas Ahnelöv är sansad trots att han nyss har gjort mål. Han är en av tre landslagsspelare (Johan Fransson och Patrik Zachrisson är de andra två)som köptes in till Leksand inför den här säsongen.

Thomas Johansson har haft fria händer och har lagt in merparten, eller närmare 40 miljoner kronor, i spelartruppen som bl.a. rymmer tidigare Tre Kronor-trion, backarna Johan Fransson och Jonas Ahnelöv och forwarden Patrik Zachrisson.

Ny från Clas Ohlson

Leksands ordförande, säsongnye Claes Bergström, 42 år, Falun, konsult och med förflutet i Clas Ohlson, ser lagbygget som en långsiktig investering och exempel på Leksands nya strategi.

- ¬ Det stavas kontinuitet, betonar Claes Bergström.

Han tycks omedveten om Leksands historia om skiften på vd-stolar och tränarbänkar vid minsta motgång. Nej, Claes Bergström kan inte nämna hur många klubbchefer och tränare som passerat revy under 2000-talet.

SHL kan liknas vid ett maratonlopp, och roulett-kulan kan hastigt hitta nya vägar.  Tålamodet är kort bland fansen i Tegera Arena, inte ens hyllade Roger Melin kan sitta säkert om resultaten uteblir. Melin lyftes in i stället för Leif Carlsson hösten 2018 när Leksand sladdade i den allsvenska tabellen.

Leksand redovisade ett minusresultat på 6,9 miljoner kronor efter den allsvenska säsongen, men det egna kapitalet är fortsatt starkt eller 21,5 miljoner kronor, en nödvändig buffert för att hantera variationer mellan olika säsonger och händelser.

Kom från Grimaldi-gruppen

Vid årsmötet den 26 juni i år kunde vd Andreas Hedblom, 47 år, tidigare vd. på Monark Exercise, ett företag i Grimaldi-gruppen, torgföra en positiv syn på kommande verksamhetsår. Leksands IF, som såg dagens ljus redan 1919, är i dag en koncern som vilar på tre ben, Leksands IF Ishockey (moderföreningen), Leksands IF Ishockey AB samt Leksands IF Fastighet AB.

- Prognosen för framtiden är god, och redan genomförda åtgärder har en positiv påverkan på framtiden. Vi är en 100-åring som är väl rustade för framtiden, summerade Anderas Hedblom på årsmötet.

I höst balanserar han en budget på strax över 90 miljoner kronor, Färjestad och Frölunda snuddar på 200 miljoner-strecket, den andra nykomlingen IK Oskarshamn landar kring 60 miljoner. I SHL är världen långt ifrån jämlik.

SHL-lagens lönekostnader är betydande eller över 60 procent av intäkterna.  Publikt ligger Leksand i framkant bland SHL-lagen, de kan räkna in fans över hela landet och i Dalarna är uppslutningen total. Tegera Arena, invigd i oktober 2005, rymmer 7 650 åskådare, varav 1 500 ståplatser. Ägare är Leksands Fastighet IF AB, ett dotterbolag till Leksands IF Ishockey AB.  I budgeten har publiksnittet för innevarande säsong beräknats till  höga 5 500 åskådare.  Ett publikmål som sannolikt kräver att Melins lag hänger med på SHL:s övre halva.

Koncernens ekonomiska resultat och utveckling sedan TV-programmet  Uppdrag Gransknings  analys och genomgång 2013 är trots allt uppseendeväckande. Visserligen fälldes programmet i Granskningsnämnden för bristande saklighet men begrepp som ekonomisk dopning kletades fast på Leksand.

Ja från Mora - tingsrätt

Samtidigt inleddes en rekonstruktion i syfte att skapa en stabil ekonomi, med stöd av Leksands Sparbank och Swedbank. I februari 2013 godkändes rekonstruktionen av Mora tingsrätt, den hittills största i Dalarna och rekonstruktör Mats Emthén hyllades för att ha lyckats med en på förhand omöjlig uppgift.

 Konkursspöket var jagat på flykten, tack vare eftergifter på över 50 miljoner kronor från banker och andra fordringsägare. Lönegarantibeloppet, det vill säga skattebetalarnas pengar, till Leksands IF:s anställda uppgick totalt till nästan 4 miljoner kronor, det högsta beloppet som betalats ut i Dalarna.

Under de här sex  åren har både osthyvel och livrem präglat verksamheten. Personal har tvingats lämna och kostnadsreduceringar över hela verksamheten har varit nödvändiga och påtvingade. 

Sportsligt har laget åkt som en jojo mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Det är nu femte gången Leksand spelar i SHL, sedan de försvann till HA första gången 2000-2001.

Nu är den ekonomiska kostymen en helt annan,  men sedan millennieskiftet har nästan varje säsong slutat i någon form av nervpåfrestande kval. Med risk för nya ekonomiska äventyr. 

I Leksand förskräcker spåren. Som när Kanadas målvaktslegendar Ed Belfour, med både OS-guld och Stanley Cup-guld, checkade in i Leksand 2007. Med benägen hjälp av föreningens genom störste välgörare, Per Ove Ejendahl som påstår att han genom åren satsat minst 100 miljoner på det blåvita laget, (Aftonbladet 2018).

 Ed Belfour stannade en säsong, släppte in första skottet men slutade säsongen med HA:s bästa räddningsprocent.  Och med klippboken fylld med  rubriker från Sverige.

Kjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Samtidigt som Johan Lindwall, generalsekreterare på intresseorganisationen, Svensk Elitfotboll, SEF, konstaterar att ordningsläget i Allsvenskan och Superettan har varit det bästa på många år, (pressmeddelande 14 december)  visar polisens statistik från 2024 års 240 matcher i herrallsvenskan, att minst 7 756 pyrotekniska produkter har antänts.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.