Rekordpengar i svensk fotboll

Discovery Networks Sweden börjar sända allsvenskan i fotboll från och med 2020. Det nya tv-avtalet som tillkom i början av 2019 och ska ge klubbarna cirka 550 miljoner kronor årligen, att jämföra med det föregående avtalets 230 miljoner per år.

En halv miljard!

Var pengarna kommer ifrån? Till stor del från dig, antingen på spel eller som TV-tittare.

Samtliga 480 matcher från Allsvenskan och Superettan ska visas på Dplay . Ett årsabonnemang kostar 299 kr per månad. Ett  månadsabonnemang 349 kr per månad. 

Det är vad som väntar alla fotbollsentusiaster.

En viss förtröstan finns det. Cirka 30 matcher ska visas på, Kanal 5 och Kanal 9.

Rekordsatsning till rekordpengar

Discovery Networks Sweden satsar som aldrig förr. 

2020 är året då Discovery tar över de exklusiva rättigheterna för Allsvenskan och Superettan. Det sexåriga avtalet, som tecknades tillsammans med Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) i mars 2017, innebär att det på Discoverys plattformar kommer att visas 480 matcher från Allsvenskan och Superettan under året plus kvalmatcher.

Discovery Networks Swedens plattformar har också sommar-OS i Tokyo som en av höjdpunkterna. Dessförinnan Malmö FF:s fortsatta Europaäventyr, Likaså FA-cupen och ligacupen.

- Vi vill vara nära supportrarna, känslorna och spelet och kommer att vara det genom att ha fler kameror på plats, satsa på statistik och analys och inte minst röra oss ute i hela fotbolls-Sverige, säger Hanif Hosseini, sportchef på Discovery Networks Sweden.

SEF:s lyckade förhandlingar

Fotbollens mångmiljonrullning, då?

SEF har varit mer framgångsrikt än någonsin i förhandlingar med kommersiella aktörer. 

Avtalen med TV4-gruppen/CMore och Svenska Spel har tidigare gett klubbarna ungefär 300 miljoner kronor om året att dela på.

Från 2020 gäller helt andra pengar sex år framöver.Först tecknade SEF ett tv-avtal med Discovery, Ett  TV-avtal värderat till  runt 550 miljoner kronor per år. Sedan var det lika glada miner efter SEF:s möten med Unibet. Där är behållningen ungefär 150 miljoner kronor årligen fram till 2026 – totalt 4,5 miljarder – mer än dubbelt så mycket som tidigare.

SEF delar miljonerna i tre potter enligt fördelningen:

x Bekosta SEF, omkostnader (kanslipersonal, styrelse, resor) det som berör administration)

x Finansiera utveckling med punkter som talangsatsning, stärka värdegrunden i respektive klubb och värna om CSR samt gemensamma ligaprojekt.

x Direkta ekonomiska bidrag som styrs av fördelningsavtalet mellan allsvenskan och Superettan samt en fördelningsnyckel. 75 procent tillfaller de Allsvenska klubbarna, 25 procent går till föreningarna i Superettan.

Ska gynna sporten

– Sporten får givetvis lejonparten, men ingen utveckling sker om man lägger alla pengarna enbart på spelarlöner, utan det fanns en stor enighet bland klubbarna att man ska satsa på klubbutveckling, har SEf:s generalsekreterare Mats Enquist betonat.

Han har också sagt:

- Detta är klubbarnas fråga. Till 100 procent, SEF är ingen bidragsmyndighet som bestämmer om fördelningen. Vi ska sälja och dra in deras centrala pengar, men sedan måste klubbarna bestämma sig för hur det ska fördelas, (Enquist till Fotbollskanalen).

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.