Så ska miljonerna fördelas
På fredag, den 15 maj, stänger RF-ordföranden Björn Erikssons akut mottagning för krisande idrottsföreningar i spåren av covid-19. Det är ”dead line” för regeringens stödpaket på en halv miljard kronor, över 1 000 ansökningar väntar på beredning på RF:s kansli.
Halv miljarden ska fördelas efter fyra fastställa kriterier, landets storklubbar i lagidrotter gör sig inte besvär, de kan inte söka stöd för förlorade sponsor och publikintäkter.
Den 11 juni, vid ordinarie möte med Riksidrottsstyrelsen ska beloppen till enskilda föreningar och specialförbund klubbas. Lagom till midsommar ska kultur och idrottsminister Amanda Lindhs, (mp), utlovade stöd finnas i klubbkassan.
I RF:s förslag till principer, framtagit och godkänt av en referensgrupp med representanter från tio specialförbund den 16 april, betonas att ”ekonomiskt stöd till verksamhet och evenemang för och till förmån för barn och ungdomsverksamhet är prioriterat”.
Hårda regler
Ord och inga visor, elitklubbar i fotbollsallsvenskan och ishockeyns SHL, kan sluta hoppas på extra miljoner till kostsamma spelarköp. Under punkt nio och rubriken ”Avgränsande principer” betonas att ersättning för lön och arvode utgår ej, utan hänvisas till ordinarie stödsystem och andra krispaket från regeringen.
I det ekonomiska underlag som presenterades för regeringen var ishockeyns och fotbollens önskemål iögonfallande höga, 196 respektive 151 miljoner kronor.
Björn Eriksson poängterar att det är RF som tar det slutgiltiga beslutet, referensgruppen har endast en rådgivande roll,
Ansökningarna delas i olika potter, en för specialidrottsförbunden, en för stora evenemang och en tredje för det lokala föreningslivet. 71 specialförbund och över 19 000 klubbar är berättigade att söka.
Förbunden har gemensamt meddelat att de accepterar att RF helt och hållet ansvarar för fördelningen.
Det finns en samsyn
- Det känns bra att de inte vill ha några fingrar i syltburken. De är hellre med och skäller på oss för att just de blivit förbigångna, säger Björn Eriksson.
- Mer allvarligt, det finns inom idrotten en samsyn att lika regler ska gälla för alla och att bredd och ungdomsidrott ska komma i första hand. När vi började den här processen var det mer spretigt och skilda åsikter, framhåller Björn Eriksson.
Han vill redan nu flagga för att RF kommer att knacka på Amanda Lindhs dörr ytterligare en gång. Nuvarande krispaket är inte tillräckligt, och RF avser att komma tillbaka för ytterligare stöd från 1 juli och framåt.
Björn Eriksson hänvisar till en ny undersökning där 3000 föreningar har beräknat ekonomiska konsekvenser av covid-19. Här beräknas uteblivna intäkter från inställda evenemang till cirka 850 miljoner kronor.
-Tiotusentals evenemang har ställts in, från internationella tävlingar till det lokala motionsloppet. Avgörande intäkter för den lilla föreningen i åratal, menar Björn Eriksson.
Orienterarna tar paus
Ett förbund där säsongen satts på paus på obestämd tid är orienteringen. Här talar Susanne Söderholm på SOFT om ett intäktsbortfall på mellan 5 och 9 miljoner för förbund och distrikt i uteblivna arrangemangsavgifter. Landslagsverksamheten har dragits ned med 3 miljoner kronor, pågående rekryteringar har flyttats fram i tid och delar av personal har korttidspermitterats.
Sportens stora rubrikfångare, O-ringens, planerad att äga rum i Uppsala 19-25 juli, har nu flyttats ett år framåt i tiden. Ny ekonomisk plan kan minimera förlusten till 8-10 miljoner kronor – mot ett förväntat överskott på cirka 20 miljoner.
O-ringens är ett arrangemang som står på kö hos Björn Erikssons idrottsakut.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar