Tvingas vädja hos Ejendal igen

SHL-laget Leksands IF lever över sina tillgångar. Det är en hård tackling i revisionsbolaget EY:s analys av SHL-klubbarnas kassalikviditet vid starten av 2021-2022 års säsong. Laget slutade på en sensationell tredje plats föregående säsong, och kvalade för första gången in i Champions Hockey League.

”Leksand saknar 49 öre för varje skuldkrona. Hur de ska lösa det är en fråga man måste ställa sig på kort sikt. De behöver någon som kan skjuta till nya pengar, ta nya lån eller hitta andra intäktsströmmar på något sätt”, skriver Carlos Esterling i rapporten.

Leksand lever över sina tillgångar. Kassabristen oroar

Denne ”någon” är företagsledaren Per-Olof Ejendal, han är omskriven för sitt starka engagemang för bygdens hockeylag och har i intervjuer avslöjat att han genom åren stöttat sitt favoritlag med över 100 miljoner kronor. 

7 av 14 klubbar är i fara

Av rapporten framgår att sju av 14 lag är i farozonen för att ta långfristiga lån, eller sälja långfristiga tillgångar för att kunna betala sina kortfristiga skulder.

Kostnader för personal, kansli och spelare, är lagens största utgiftspost.  Under pandemi-säsongen 2020-21 uppgick posten till 68 procent av klubbarnas totala kostnader. Tidigare har det funnits ett samband mellan lönekostnader och tabellplacering. Ett förhållande som bröts 2020-2021. 

EY:s granskning visar att Brynäs och Linköping hade högst kostnader men slutade trots detta på  13:e respektive 12:e plats i tabellen.

”Givet lönekostnader var Skellefteå den förening som fick ut mest av sitt lag. De slutade på fjärde plats i grundserien, spelade semifinal, men hade den tredje lägsta lönekostnaden”, säger Mikael Bergsten på EY.

Färjestad har 118 miljoner

En ljuspunkt i rapporten är att flera av klubbarna, i dag oftast organiserade i koncerner med flera ekonomiska ben, står på tämligen starka tack vare tidigare bokslut. Färjestad är i en klass för sig med ett eget kapital på över 118 miljoner kronor.

”Om man mäter enbart eget kapital klarar 12 av 14  lag tidigare kapitalkrav på 8 miljoner för att klara elitlicensen. Ur det perspektivet måste sägas att SHL-lagen mår hyggligt bra utifrån de svåra förutsättningar som gällt under pandemin”, anser Carlos Esterling.

SHL-lagens totala nettoomsättning uppgick till 1283 miljoner kronor, en minskning med 611 miljoner eller 32 procent jämfört med föregående säsong.

I löneligans topp Brynäs 103,6 miljoner, (13:e plats), Linköpings HC 99,8 miljoner (12:e) Växjö, 92,7 (1:a).  De betalade sämst: Skellefteå, 65,7 miljoner (4:e plats), Malmö 60,0 (9:e),  Oskarshamn 50,0 (11:e).

Färjestad är som nämnts ligans ekonomiskt mest solida förening med 118,4 miljoner i eget kapital, följt av HV 71, nu i Hockeyallsvenskan med 51,7 miljoner och Skellefteå 51,6 miljoner. Örebro, 8,2 miljoner Rögle, 7,1 miljoner och Linköping, 5,3 miljoner är i farozonen när kapitalkravet stegvis kommer att höjas procentuellt på omsättningen kommande säsonger.

Samtliga sifferuppgifter kommer från rådgivnings och revisionsföretaget EY som sedan flera år tillbaka granska SHL-ligans ekonomiska status.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.