Tvingas vädja hos Ejendal igen

SHL-laget Leksands IF lever över sina tillgångar. Det är en hård tackling i revisionsbolaget EY:s analys av SHL-klubbarnas kassalikviditet vid starten av 2021-2022 års säsong. Laget slutade på en sensationell tredje plats föregående säsong, och kvalade för första gången in i Champions Hockey League.

”Leksand saknar 49 öre för varje skuldkrona. Hur de ska lösa det är en fråga man måste ställa sig på kort sikt. De behöver någon som kan skjuta till nya pengar, ta nya lån eller hitta andra intäktsströmmar på något sätt”, skriver Carlos Esterling i rapporten.

Leksand lever över sina tillgångar. Kassabristen oroar

Denne ”någon” är företagsledaren Per-Olof Ejendal, han är omskriven för sitt starka engagemang för bygdens hockeylag och har i intervjuer avslöjat att han genom åren stöttat sitt favoritlag med över 100 miljoner kronor. 

7 av 14 klubbar är i fara

Av rapporten framgår att sju av 14 lag är i farozonen för att ta långfristiga lån, eller sälja långfristiga tillgångar för att kunna betala sina kortfristiga skulder.

Kostnader för personal, kansli och spelare, är lagens största utgiftspost.  Under pandemi-säsongen 2020-21 uppgick posten till 68 procent av klubbarnas totala kostnader. Tidigare har det funnits ett samband mellan lönekostnader och tabellplacering. Ett förhållande som bröts 2020-2021. 

EY:s granskning visar att Brynäs och Linköping hade högst kostnader men slutade trots detta på  13:e respektive 12:e plats i tabellen.

”Givet lönekostnader var Skellefteå den förening som fick ut mest av sitt lag. De slutade på fjärde plats i grundserien, spelade semifinal, men hade den tredje lägsta lönekostnaden”, säger Mikael Bergsten på EY.

Färjestad har 118 miljoner

En ljuspunkt i rapporten är att flera av klubbarna, i dag oftast organiserade i koncerner med flera ekonomiska ben, står på tämligen starka tack vare tidigare bokslut. Färjestad är i en klass för sig med ett eget kapital på över 118 miljoner kronor.

”Om man mäter enbart eget kapital klarar 12 av 14  lag tidigare kapitalkrav på 8 miljoner för att klara elitlicensen. Ur det perspektivet måste sägas att SHL-lagen mår hyggligt bra utifrån de svåra förutsättningar som gällt under pandemin”, anser Carlos Esterling.

SHL-lagens totala nettoomsättning uppgick till 1283 miljoner kronor, en minskning med 611 miljoner eller 32 procent jämfört med föregående säsong.

I löneligans topp Brynäs 103,6 miljoner, (13:e plats), Linköpings HC 99,8 miljoner (12:e) Växjö, 92,7 (1:a).  De betalade sämst: Skellefteå, 65,7 miljoner (4:e plats), Malmö 60,0 (9:e),  Oskarshamn 50,0 (11:e).

Färjestad är som nämnts ligans ekonomiskt mest solida förening med 118,4 miljoner i eget kapital, följt av HV 71, nu i Hockeyallsvenskan med 51,7 miljoner och Skellefteå 51,6 miljoner. Örebro, 8,2 miljoner Rögle, 7,1 miljoner och Linköping, 5,3 miljoner är i farozonen när kapitalkravet stegvis kommer att höjas procentuellt på omsättningen kommande säsonger.

Samtliga sifferuppgifter kommer från rådgivnings och revisionsföretaget EY som sedan flera år tillbaka granska SHL-ligans ekonomiska status.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.