Tvingas vädja hos Ejendal igen

SHL-laget Leksands IF lever över sina tillgångar. Det är en hård tackling i revisionsbolaget EY:s analys av SHL-klubbarnas kassalikviditet vid starten av 2021-2022 års säsong. Laget slutade på en sensationell tredje plats föregående säsong, och kvalade för första gången in i Champions Hockey League.

”Leksand saknar 49 öre för varje skuldkrona. Hur de ska lösa det är en fråga man måste ställa sig på kort sikt. De behöver någon som kan skjuta till nya pengar, ta nya lån eller hitta andra intäktsströmmar på något sätt”, skriver Carlos Esterling i rapporten.

Leksand lever över sina tillgångar. Kassabristen oroar

Denne ”någon” är företagsledaren Per-Olof Ejendal, han är omskriven för sitt starka engagemang för bygdens hockeylag och har i intervjuer avslöjat att han genom åren stöttat sitt favoritlag med över 100 miljoner kronor. 

7 av 14 klubbar är i fara

Av rapporten framgår att sju av 14 lag är i farozonen för att ta långfristiga lån, eller sälja långfristiga tillgångar för att kunna betala sina kortfristiga skulder.

Kostnader för personal, kansli och spelare, är lagens största utgiftspost.  Under pandemi-säsongen 2020-21 uppgick posten till 68 procent av klubbarnas totala kostnader. Tidigare har det funnits ett samband mellan lönekostnader och tabellplacering. Ett förhållande som bröts 2020-2021. 

EY:s granskning visar att Brynäs och Linköping hade högst kostnader men slutade trots detta på  13:e respektive 12:e plats i tabellen.

”Givet lönekostnader var Skellefteå den förening som fick ut mest av sitt lag. De slutade på fjärde plats i grundserien, spelade semifinal, men hade den tredje lägsta lönekostnaden”, säger Mikael Bergsten på EY.

Färjestad har 118 miljoner

En ljuspunkt i rapporten är att flera av klubbarna, i dag oftast organiserade i koncerner med flera ekonomiska ben, står på tämligen starka tack vare tidigare bokslut. Färjestad är i en klass för sig med ett eget kapital på över 118 miljoner kronor.

”Om man mäter enbart eget kapital klarar 12 av 14  lag tidigare kapitalkrav på 8 miljoner för att klara elitlicensen. Ur det perspektivet måste sägas att SHL-lagen mår hyggligt bra utifrån de svåra förutsättningar som gällt under pandemin”, anser Carlos Esterling.

SHL-lagens totala nettoomsättning uppgick till 1283 miljoner kronor, en minskning med 611 miljoner eller 32 procent jämfört med föregående säsong.

I löneligans topp Brynäs 103,6 miljoner, (13:e plats), Linköpings HC 99,8 miljoner (12:e) Växjö, 92,7 (1:a).  De betalade sämst: Skellefteå, 65,7 miljoner (4:e plats), Malmö 60,0 (9:e),  Oskarshamn 50,0 (11:e).

Färjestad är som nämnts ligans ekonomiskt mest solida förening med 118,4 miljoner i eget kapital, följt av HV 71, nu i Hockeyallsvenskan med 51,7 miljoner och Skellefteå 51,6 miljoner. Örebro, 8,2 miljoner Rögle, 7,1 miljoner och Linköping, 5,3 miljoner är i farozonen när kapitalkravet stegvis kommer att höjas procentuellt på omsättningen kommande säsonger.

Samtliga sifferuppgifter kommer från rådgivnings och revisionsföretaget EY som sedan flera år tillbaka granska SHL-ligans ekonomiska status.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.