Tvingas vädja hos Ejendal igen

SHL-laget Leksands IF lever över sina tillgångar. Det är en hård tackling i revisionsbolaget EY:s analys av SHL-klubbarnas kassalikviditet vid starten av 2021-2022 års säsong. Laget slutade på en sensationell tredje plats föregående säsong, och kvalade för första gången in i Champions Hockey League.

”Leksand saknar 49 öre för varje skuldkrona. Hur de ska lösa det är en fråga man måste ställa sig på kort sikt. De behöver någon som kan skjuta till nya pengar, ta nya lån eller hitta andra intäktsströmmar på något sätt”, skriver Carlos Esterling i rapporten.

Leksand lever över sina tillgångar. Kassabristen oroar

Denne ”någon” är företagsledaren Per-Olof Ejendal, han är omskriven för sitt starka engagemang för bygdens hockeylag och har i intervjuer avslöjat att han genom åren stöttat sitt favoritlag med över 100 miljoner kronor. 

7 av 14 klubbar är i fara

Av rapporten framgår att sju av 14 lag är i farozonen för att ta långfristiga lån, eller sälja långfristiga tillgångar för att kunna betala sina kortfristiga skulder.

Kostnader för personal, kansli och spelare, är lagens största utgiftspost.  Under pandemi-säsongen 2020-21 uppgick posten till 68 procent av klubbarnas totala kostnader. Tidigare har det funnits ett samband mellan lönekostnader och tabellplacering. Ett förhållande som bröts 2020-2021. 

EY:s granskning visar att Brynäs och Linköping hade högst kostnader men slutade trots detta på  13:e respektive 12:e plats i tabellen.

”Givet lönekostnader var Skellefteå den förening som fick ut mest av sitt lag. De slutade på fjärde plats i grundserien, spelade semifinal, men hade den tredje lägsta lönekostnaden”, säger Mikael Bergsten på EY.

Färjestad har 118 miljoner

En ljuspunkt i rapporten är att flera av klubbarna, i dag oftast organiserade i koncerner med flera ekonomiska ben, står på tämligen starka tack vare tidigare bokslut. Färjestad är i en klass för sig med ett eget kapital på över 118 miljoner kronor.

”Om man mäter enbart eget kapital klarar 12 av 14  lag tidigare kapitalkrav på 8 miljoner för att klara elitlicensen. Ur det perspektivet måste sägas att SHL-lagen mår hyggligt bra utifrån de svåra förutsättningar som gällt under pandemin”, anser Carlos Esterling.

SHL-lagens totala nettoomsättning uppgick till 1283 miljoner kronor, en minskning med 611 miljoner eller 32 procent jämfört med föregående säsong.

I löneligans topp Brynäs 103,6 miljoner, (13:e plats), Linköpings HC 99,8 miljoner (12:e) Växjö, 92,7 (1:a).  De betalade sämst: Skellefteå, 65,7 miljoner (4:e plats), Malmö 60,0 (9:e),  Oskarshamn 50,0 (11:e).

Färjestad är som nämnts ligans ekonomiskt mest solida förening med 118,4 miljoner i eget kapital, följt av HV 71, nu i Hockeyallsvenskan med 51,7 miljoner och Skellefteå 51,6 miljoner. Örebro, 8,2 miljoner Rögle, 7,1 miljoner och Linköping, 5,3 miljoner är i farozonen när kapitalkravet stegvis kommer att höjas procentuellt på omsättningen kommande säsonger.

Samtliga sifferuppgifter kommer från rådgivnings och revisionsföretaget EY som sedan flera år tillbaka granska SHL-ligans ekonomiska status.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.