Tvingas vädja hos Ejendal igen

SHL-laget Leksands IF lever över sina tillgångar. Det är en hård tackling i revisionsbolaget EY:s analys av SHL-klubbarnas kassalikviditet vid starten av 2021-2022 års säsong. Laget slutade på en sensationell tredje plats föregående säsong, och kvalade för första gången in i Champions Hockey League.

”Leksand saknar 49 öre för varje skuldkrona. Hur de ska lösa det är en fråga man måste ställa sig på kort sikt. De behöver någon som kan skjuta till nya pengar, ta nya lån eller hitta andra intäktsströmmar på något sätt”, skriver Carlos Esterling i rapporten.

Leksand lever över sina tillgångar. Kassabristen oroar

Denne ”någon” är företagsledaren Per-Olof Ejendal, han är omskriven för sitt starka engagemang för bygdens hockeylag och har i intervjuer avslöjat att han genom åren stöttat sitt favoritlag med över 100 miljoner kronor. 

7 av 14 klubbar är i fara

Av rapporten framgår att sju av 14 lag är i farozonen för att ta långfristiga lån, eller sälja långfristiga tillgångar för att kunna betala sina kortfristiga skulder.

Kostnader för personal, kansli och spelare, är lagens största utgiftspost.  Under pandemi-säsongen 2020-21 uppgick posten till 68 procent av klubbarnas totala kostnader. Tidigare har det funnits ett samband mellan lönekostnader och tabellplacering. Ett förhållande som bröts 2020-2021. 

EY:s granskning visar att Brynäs och Linköping hade högst kostnader men slutade trots detta på  13:e respektive 12:e plats i tabellen.

”Givet lönekostnader var Skellefteå den förening som fick ut mest av sitt lag. De slutade på fjärde plats i grundserien, spelade semifinal, men hade den tredje lägsta lönekostnaden”, säger Mikael Bergsten på EY.

Färjestad har 118 miljoner

En ljuspunkt i rapporten är att flera av klubbarna, i dag oftast organiserade i koncerner med flera ekonomiska ben, står på tämligen starka tack vare tidigare bokslut. Färjestad är i en klass för sig med ett eget kapital på över 118 miljoner kronor.

”Om man mäter enbart eget kapital klarar 12 av 14  lag tidigare kapitalkrav på 8 miljoner för att klara elitlicensen. Ur det perspektivet måste sägas att SHL-lagen mår hyggligt bra utifrån de svåra förutsättningar som gällt under pandemin”, anser Carlos Esterling.

SHL-lagens totala nettoomsättning uppgick till 1283 miljoner kronor, en minskning med 611 miljoner eller 32 procent jämfört med föregående säsong.

I löneligans topp Brynäs 103,6 miljoner, (13:e plats), Linköpings HC 99,8 miljoner (12:e) Växjö, 92,7 (1:a).  De betalade sämst: Skellefteå, 65,7 miljoner (4:e plats), Malmö 60,0 (9:e),  Oskarshamn 50,0 (11:e).

Färjestad är som nämnts ligans ekonomiskt mest solida förening med 118,4 miljoner i eget kapital, följt av HV 71, nu i Hockeyallsvenskan med 51,7 miljoner och Skellefteå 51,6 miljoner. Örebro, 8,2 miljoner Rögle, 7,1 miljoner och Linköping, 5,3 miljoner är i farozonen när kapitalkravet stegvis kommer att höjas procentuellt på omsättningen kommande säsonger.

Samtliga sifferuppgifter kommer från rådgivnings och revisionsföretaget EY som sedan flera år tillbaka granska SHL-ligans ekonomiska status.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.