Vinnare och förlorare i mångmiljonkampen

Innebandy, gymnastik och ridsport är vinnande förbund i Riksidrottsförbundets fördelningsmodell för 2022-2023. Fotbollen har som tidigare meddelats förlorat 15 miljoner kronor jämfört med 2021, en följd av nya fördelningsprinciper.

Fotbollen är fortfarande största bidragstagare med 56 miljoner följt av innebandy 30 miljoner, gymnastik 29  miljoner och ridsport  28 miljoner. 

Vid Riksidrottsmötet 2021 klubbades nya fördelningsprinciper,  fotbollen har ifrågasatt det lagliga beslutet men förlorade efter skiljedomsförfarande. Enkelt uttryckt innebär den nya ordningen att mindre förbund får större del av RF:s kaka, på bekostnad av de större förbunden, som fotbollen.

Karl-Erik Nilsson, ordförande  SvFF, har uttryckt stor besvikelse och har låtit förstå att fotbollen bör överväga att lämna RF-familjen.

Splitting olyckligt

- En sådan utveckling vore ytterst olycklig, och jag kan i dag inte riktigt överblicka följderna av ett uttåg. Styrkan med svensk idrott är sammanhållningen, och väljer fotbollen att lämna innebär det en avsevärd försvagning, kommenterar RF:s ordförande Björn Eriksson.

- Jag  tror inte heller våra folkvalda, det politiska styret, välkomnar en sådan åtgärd.  Det är främmande för mig att se en politiserad bidragsgivning. Där hamnar vi om specialförbund väljer att gå en egen väg, säger Björn Eriksson.

 För Idrottens Affärer berättar Karl Erik Nilsson att han känner en stor oro och frustration inför framtiden och att fotbollsrörelsen noga ska analysera den nya fördelningsmodellen och återkomma med besked i sommar.

- Det är olyckligt att förbund ställs mot förbund som nu blir följden. Fotbollen svarar för var tredje aktivitet i idrotts-Sverige. Nu förlorar vi 15 miljoner kronor, men egentligen uppgår beloppet till 25 miljoner om tidigare principer funnits kvar, menar Karl-Erik Nilsson.

- Vi tycker också att RF mer aktivt borde arbeta för ökade bidrag, i stället för att omfördela det befintliga stödet. Givetvis har jag den största respekt för de mindre förbunden och deras arbete. Behovet av stöd är oändligt, avslutar Karl Erik Nilsson.

Återskapa förtroendet

Ishockeyn är precis som fotbollen en stor förlorare, och ordföranden Anders Larsson redovisar ett tapp på 20 procent, från 25,8 miljoner 2020 till 20,6 miljoner 2022.

-Belopp som vi tidigare kunnat satsa på förbundets utvecklingsarbete och rekrytering av pojkar och flickor till Tre Kronors hockeyskola. Vår klara uppfattning är att barn – och ungdomsidrotten ska vara prioriterad, skriver  Anders Larsson i mail till Idrottens Affärer.

Han befinner sig i Sofia Bulgarien på uppdrag för IIHF, det internationella förbundet, och en turnering för U 18 ungdomar..

- För dagen har vi inga planer på att lämna RF, men med det sagt rymmer RF:s sätt att fördela det statliga stödet flera frågetecken. Om RF inte lyckas återskapa detta förtroende kan följden bli att RF:s roll blir än mer ifrågasatt, skriver Anders Larsson.

- Precis som fotbollen ska vi analysera utfallet. Vad jag kan se är förbund med bred barn och ungdomsidrott stora förlorare. Det kan inte vara avsikten med den här fördelningsprincipen, avslutar Anders Larsson.

Totalt har 23,4 miljoner fördelats från förbund som slår i taket, till övriga förbund.  Totalt har 643 miljoner kronor fördelats.

- De mindre förbunden har begränsade resurser i sina organisationer och stödet utgör en stor del av förbundens totala omsättning, fastslår Björn Eriksson.

RF-bidraget inkluderar organisationsstöd och fyra verksamhetsstöd, barn och ungdom, elit, parasport och vuxenidrott. Fotbollen har som argument för bibehållen ersättning angett att förbundet nu tvingas skära i barn – och ungdomsfotbollen.

Han fick 800 000 i arvode

Skiljedom var påkallad av fotbollen och med RF som svarande. Dom meddelades den 25 februari under ledning av Severin Blomstrand, tidigare justitieråd. Hans eget arvode och övriga  advokatkostnader uppgick till drygt 800 000 kronor. Beloppet delades mellan parterna.

Det var den 29:e maj 2021 som RF:s föreningsstämma lämnade bifall till en motion från Triathlonförbundet att införa en ”takregel” på tio procent i syfte att utjämna skillnader mellan olika förbund. 

Triathlonförbundet, som väckte motionen, erhåller i stöd för 2022-2023  summa 4 430 miljoner.

Den nya innesporten padel, som valdes in i RF-familjen vid stämman erhåller 850 000 kronor.

Den främsta förklaringen till innebandyns, gymnastikens och ridsportens uppmarsch i bidragshänseende är, är enligt Björn Eriksson, breda verksamheter vad gäller barn och ungdomsidrott

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen