Vinnare och förlorare i mångmiljonkampen

Innebandy, gymnastik och ridsport är vinnande förbund i Riksidrottsförbundets fördelningsmodell för 2022-2023. Fotbollen har som tidigare meddelats förlorat 15 miljoner kronor jämfört med 2021, en följd av nya fördelningsprinciper.

Fotbollen är fortfarande största bidragstagare med 56 miljoner följt av innebandy 30 miljoner, gymnastik 29  miljoner och ridsport  28 miljoner. 

Vid Riksidrottsmötet 2021 klubbades nya fördelningsprinciper,  fotbollen har ifrågasatt det lagliga beslutet men förlorade efter skiljedomsförfarande. Enkelt uttryckt innebär den nya ordningen att mindre förbund får större del av RF:s kaka, på bekostnad av de större förbunden, som fotbollen.

Karl-Erik Nilsson, ordförande  SvFF, har uttryckt stor besvikelse och har låtit förstå att fotbollen bör överväga att lämna RF-familjen.

Splitting olyckligt

- En sådan utveckling vore ytterst olycklig, och jag kan i dag inte riktigt överblicka följderna av ett uttåg. Styrkan med svensk idrott är sammanhållningen, och väljer fotbollen att lämna innebär det en avsevärd försvagning, kommenterar RF:s ordförande Björn Eriksson.

- Jag  tror inte heller våra folkvalda, det politiska styret, välkomnar en sådan åtgärd.  Det är främmande för mig att se en politiserad bidragsgivning. Där hamnar vi om specialförbund väljer att gå en egen väg, säger Björn Eriksson.

 För Idrottens Affärer berättar Karl Erik Nilsson att han känner en stor oro och frustration inför framtiden och att fotbollsrörelsen noga ska analysera den nya fördelningsmodellen och återkomma med besked i sommar.

- Det är olyckligt att förbund ställs mot förbund som nu blir följden. Fotbollen svarar för var tredje aktivitet i idrotts-Sverige. Nu förlorar vi 15 miljoner kronor, men egentligen uppgår beloppet till 25 miljoner om tidigare principer funnits kvar, menar Karl-Erik Nilsson.

- Vi tycker också att RF mer aktivt borde arbeta för ökade bidrag, i stället för att omfördela det befintliga stödet. Givetvis har jag den största respekt för de mindre förbunden och deras arbete. Behovet av stöd är oändligt, avslutar Karl Erik Nilsson.

Återskapa förtroendet

Ishockeyn är precis som fotbollen en stor förlorare, och ordföranden Anders Larsson redovisar ett tapp på 20 procent, från 25,8 miljoner 2020 till 20,6 miljoner 2022.

-Belopp som vi tidigare kunnat satsa på förbundets utvecklingsarbete och rekrytering av pojkar och flickor till Tre Kronors hockeyskola. Vår klara uppfattning är att barn – och ungdomsidrotten ska vara prioriterad, skriver  Anders Larsson i mail till Idrottens Affärer.

Han befinner sig i Sofia Bulgarien på uppdrag för IIHF, det internationella förbundet, och en turnering för U 18 ungdomar..

- För dagen har vi inga planer på att lämna RF, men med det sagt rymmer RF:s sätt att fördela det statliga stödet flera frågetecken. Om RF inte lyckas återskapa detta förtroende kan följden bli att RF:s roll blir än mer ifrågasatt, skriver Anders Larsson.

- Precis som fotbollen ska vi analysera utfallet. Vad jag kan se är förbund med bred barn och ungdomsidrott stora förlorare. Det kan inte vara avsikten med den här fördelningsprincipen, avslutar Anders Larsson.

Totalt har 23,4 miljoner fördelats från förbund som slår i taket, till övriga förbund.  Totalt har 643 miljoner kronor fördelats.

- De mindre förbunden har begränsade resurser i sina organisationer och stödet utgör en stor del av förbundens totala omsättning, fastslår Björn Eriksson.

RF-bidraget inkluderar organisationsstöd och fyra verksamhetsstöd, barn och ungdom, elit, parasport och vuxenidrott. Fotbollen har som argument för bibehållen ersättning angett att förbundet nu tvingas skära i barn – och ungdomsfotbollen.

Han fick 800 000 i arvode

Skiljedom var påkallad av fotbollen och med RF som svarande. Dom meddelades den 25 februari under ledning av Severin Blomstrand, tidigare justitieråd. Hans eget arvode och övriga  advokatkostnader uppgick till drygt 800 000 kronor. Beloppet delades mellan parterna.

Det var den 29:e maj 2021 som RF:s föreningsstämma lämnade bifall till en motion från Triathlonförbundet att införa en ”takregel” på tio procent i syfte att utjämna skillnader mellan olika förbund. 

Triathlonförbundet, som väckte motionen, erhåller i stöd för 2022-2023  summa 4 430 miljoner.

Den nya innesporten padel, som valdes in i RF-familjen vid stämman erhåller 850 000 kronor.

Den främsta förklaringen till innebandyns, gymnastikens och ridsportens uppmarsch i bidragshänseende är, är enligt Björn Eriksson, breda verksamheter vad gäller barn och ungdomsidrott

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.