Karl-Erik Nilsson tappade balansen
Vill den svenske idrottsledaren Karl Erik Nilsson att idrottsutbytet (för unga) med Ryssland återupptas eller vill han inte?
Det beror uppenbarligen på vilken kavaj han har på sig.
RF:s (där han för ordförande) eller Uefas (en av fem vicepresidenter)
Av de divergerade svar han gett kan man omöjligt veta. Nilsson har helt enkelt tappat balansen

Det har varit en rätt imponerande enighet inom idrotten när det gäller uteslutning av ryska idrottare i internationella tävlingar såg länge det förhatliga kriget mot Ukraina pågår.
Nu talas det om att paralympiska idrottare skall välkomnas till OS i Paris nästa år - det vore synnerligen olämpligt - och så har det framkommit att den europeiska fotbollsorganisationen Uefa funderar på att låta ryska ungdomslag åter få medverka i organisationens turneringar.
Kontroversiellt beslut
Det är om detta nu uppstått otydigheter och förvirring.
Är det en utredning som skall genomföras eller är det i princip Uefa-styrelsens åsikt att ryska ungdomslag skall få tävla igen? Av de svar som inkommit är det lite svårt att veta.
Hur som helst; andemeningen tycks vara att ungdomarna bör välkomnas tillbaka och den svenske vicepresidenten i Uefa, Karl Erik Nilsson, tycks dela den åsikten.
Det är förstås kontroversiellt eftersom han är relativt nyvald ordförande i Riksidrottsförbundet som starkt motsätter sig allt idrottsutbyte med Ryssland.
Så på vilken fot skall Nilsson stå?
Det var Sky-sport som avslöjade, att Nilsson som en av tre vicepresidenter i exekutivkommittén varit positiv till förslaget - i varje fall att frågan utreds. Nilsson sade sig först inte känna igen sig i beskrivningen men vägrade avslöja hur han röstat. Medveten förstås om att en ja-röst i Uefa går stick i stäv med den linje han skall företräda (också internationellt) som RF:s ordförande.
Tänker på barnen
I den senaste bulletinen från RF-kansliet säger nu Nilsson, att han lägger stor vikt vid barnperspektivet. ”Det är en hjärtefråga för mig att sätta barnens bästa i fokus och ge dem goda förutsättningar till idrott.”
Det är minst sagt luddiga förklaringar som Nilsson (föga överraskande) kommer med men genom att säga, att det är barnen han tänkt på när han röstat säger han ju, lätt maskerat, att han är positiv till att också ryska barn kommer tillbaka till idrottslivet igen.
Men vilka barn är det han talar om? 16-17 år gamla. Det handlar alltså om ungdomar tillräckligt gamla för att Putin kan tänka sig att sätta vapen i händerna på dem.
Kanske är det också viktigt att fortsätta markera också för ryska ungdomar att de lever i ett land med en galen ledare som startar krig på falska grunder och att det är därför de inte får vara med i den internationella gemenskapen.
Karl Erik Nilsson kan naturligtvis inte företräda både en strikt linje i RF och sedan vingla i sin uppfattning i Uefa och gömma sig bakom tankar om barnens bästa. Det blir en omöjlig förtroendekonflikt och det är väl det som ett antal specialförbund inom RF skall och bör diskutera. Nilsson måste välja sida.
En svensk specialitet
Hans eftergivenhet på den internationella posten är på sitt sätt typiskt svensk. Det har länge varit en blågul specialitet i många sammanhang att motivera resor till tvivelaktiga länder och att ta för sig när det gäller svensk representation i internationella organisationer med att det ger möjligheter att föra ut svenska idéer och att påverka länder och beslutsfattare med mera diktatoriska fasoner. Det blir ju aldrig så. Man formas av dem som öppnat möjligheten, man försöker passa in för att inte störa den gängse ordningen och för att behålla sin post så länge som möjligt.
Nilsson har tydligen inte insett att det är svenska intressen han måste företräda i en principiellt viktig idrottspolitiskt fråga.
Vi har och har haft många svenska representanter i internationella organisationer som anpassat sig snarare än att ställa tuffa frågor, ifrågasätta beslut och val av länder med odemokratiska regimer.
Jag minns vad Lennart Johansson (då f d Uefa-president och vice president i Fifa) sa vid ett av våra sista samtal (han gick bort 2019) när vi pratade om både Fifas och Uefas aktuella affärer och de rättsliga åtgärderna mot både Sepp Blatter och Michel Platini.
Jag frågade: ”Du satt ju på armlängds avstånd, vad såg du, vad visste du, vad kunde du ha gjort.”
Han, sa: ”Ja, jag har ju alltid velat ha ordning och reda i mitt pastorat men när jag nu funderar över mitt liv och när jag tittar mig i spegeln, så säger jag till mig själv ´Johansson, du borde gjort mera, du visste, du kunde agerat.´”.
"Jag var egoistisk
”Men varför gjorde du inte det?”
Han sa: ”Nu trycker du på en öm punkt, det här gör ont att erkänna, men jag var egoistisk, jag höll ibland god min i elakt spel, jag älskade att vara med i de där sammanhangen och var rädd för att gå miste om min position.”
Inte heller denne stora, omtyckte ledare orkade stå emot. Sedan gjorde han en massa annat gott för den europeiska fotbollen som vi alltid bör komma ihåg honom för.
Det är naturligtvis helt vrickat att nämna Nilsson och Johansson i samma mening men nu måste den svenske RF-basen bestämma sig; ja eller nej till ryskt deltagande. Det håller inte att skjuta barnen framför sig i en så viktiga fråga.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Genom att integrera Holistals hälsotjänster med GolfStars erbjuds de nära 15 000 medlemmarna i Sverige en möjlighet att förbättra både sin fysiska och mentala hälsa.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.