Karl-Erik Nilsson tappade balansen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vill den svenske idrottsledaren Karl Erik Nilsson att idrottsutbytet (för unga) med Ryssland återupptas eller vill han inte?

Det beror uppenbarligen på vilken kavaj han har på sig.

RF:s (där han för ordförande) eller Uefas (en av fem vicepresidenter)

Av de divergerade svar han gett kan man omöjligt veta. Nilsson har helt enkelt tappat balansen

Reaktionen och frågorna i Idrotts- Sverige tog fart rejält på måndagen efter ordförande Karl-ErikNilssons bettende och uttalanden.

Det har varit en rätt imponerande enighet inom idrotten när det gäller uteslutning av ryska idrottare i internationella tävlingar såg länge det förhatliga kriget mot Ukraina pågår.

Nu talas det om att paralympiska idrottare skall välkomnas till OS i Paris nästa år - det vore synnerligen olämpligt - och så har det framkommit att den europeiska fotbollsorganisationen Uefa funderar på att låta ryska ungdomslag åter få medverka i organisationens turneringar.

Kontroversiellt beslut

Det är om detta nu uppstått otydigheter och förvirring.

Är det en utredning som skall genomföras eller är det i princip Uefa-styrelsens åsikt att ryska ungdomslag skall få tävla igen? Av de svar som inkommit är det lite svårt att veta.

Hur som helst; andemeningen tycks vara att  ungdomarna bör välkomnas tillbaka och den svenske vicepresidenten i Uefa, Karl Erik Nilsson, tycks dela den åsikten.

Det är förstås kontroversiellt eftersom han är relativt nyvald ordförande i Riksidrottsförbundet som starkt motsätter sig allt idrottsutbyte med Ryssland.

Så på vilken fot skall Nilsson stå?

Det var Sky-sport som avslöjade, att Nilsson som en av tre vicepresidenter i exekutivkommittén varit positiv till förslaget - i varje fall att frågan utreds. Nilsson sade sig först inte känna igen sig i beskrivningen men vägrade avslöja hur han röstat. Medveten förstås om att en ja-röst i Uefa går stick i stäv med den linje han skall företräda (också internationellt) som RF:s ordförande.

Tänker på barnen

I den senaste bulletinen från RF-kansliet säger nu Nilsson, att han lägger stor vikt vid barnperspektivet. ”Det är en hjärtefråga för mig att sätta barnens bästa i fokus och ge dem goda förutsättningar till idrott.”

Det är minst sagt luddiga förklaringar som Nilsson (föga överraskande) kommer med men genom att säga, att det är barnen han tänkt på när han röstat säger han ju, lätt maskerat, att han är positiv till att också ryska barn kommer tillbaka till idrottslivet igen.

Men vilka barn är det han talar om? 16-17 år gamla. Det handlar alltså om ungdomar tillräckligt gamla för att Putin kan tänka sig att sätta vapen i händerna på dem. 

Kanske är det också viktigt att fortsätta  markera också för ryska ungdomar att de lever i ett land med en galen ledare som startar krig på falska grunder och att det är därför de inte får vara med i den internationella gemenskapen. 

Karl Erik Nilsson kan naturligtvis inte företräda både en strikt linje i RF och sedan vingla i sin uppfattning i Uefa och gömma sig bakom tankar om barnens bästa. Det blir en omöjlig förtroendekonflikt och det är väl det som ett antal specialförbund inom RF skall och bör diskutera. Nilsson måste välja sida.

En svensk specialitet

Hans eftergivenhet på den internationella posten är på sitt sätt typiskt svensk. Det har länge varit en blågul specialitet i många sammanhang att motivera resor till tvivelaktiga länder och att ta för sig när det gäller svensk representation i internationella organisationer med att det ger möjligheter att föra ut svenska idéer och att påverka länder och beslutsfattare med mera diktatoriska fasoner. Det blir ju aldrig så. Man formas av dem som öppnat möjligheten, man försöker passa in för att inte störa den gängse ordningen och för att behålla sin post så länge som möjligt.

Nilsson har tydligen inte insett att det är svenska intressen han måste företräda i en principiellt viktig idrottspolitiskt fråga.

Vi har och har haft många svenska representanter i internationella organisationer som anpassat sig snarare än att ställa tuffa frågor, ifrågasätta beslut och val av länder med odemokratiska regimer. 

Jag minns vad Lennart Johansson (då f d Uefa-president och vice president i Fifa) sa vid ett av våra sista samtal (han gick bort 2019) när vi pratade om både Fifas och Uefas aktuella affärer och de rättsliga åtgärderna mot både Sepp Blatter och Michel Platini. 

Jag frågade: ”Du satt ju på armlängds avstånd, vad såg du, vad visste du, vad kunde du ha gjort.” 

Han, sa: ”Ja, jag har ju alltid velat ha ordning och reda i mitt pastorat men när jag nu funderar över mitt liv och när jag tittar mig i spegeln, så säger jag till mig själv ´Johansson, du borde gjort mera, du visste, du kunde agerat.´”.

"Jag var egoistisk

”Men varför gjorde du inte det?”

Han sa: ”Nu trycker du på en öm punkt, det här gör ont att erkänna, men jag var egoistisk, jag höll ibland god min i elakt spel, jag älskade att vara med i de där sammanhangen och var rädd för att gå miste om min position.”

Inte heller denne stora, omtyckte ledare orkade stå emot. Sedan gjorde han en massa annat gott för den europeiska fotbollen som vi alltid bör komma ihåg honom för.

Det är naturligtvis helt vrickat att nämna Nilsson och Johansson i samma mening men nu måste den svenske RF-basen bestämma sig; ja eller nej till ryskt deltagande. Det håller inte att skjuta barnen framför sig i en så viktiga fråga.  

Åke Stolt

Fakta

Kallar till digitalt möte

PÅ måndagsförmiddagen lät Karl-Erik Nilsson kommunicera att han kallar han samtliga specialförbund till ett digitalt möte på fredag för att förklara sig.

– Syftet med mötet är att klarlägga en del och att resonera om en tänkbar lösning, säger Nilsson till TT.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen