”Visst kan vi byta bokningssystem”

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

-Jag har under många år arbetat med just konkurrensrättsliga frågor och säkerställt att SGF inte missbrukar sin dominerande ställning. Vi välkomnar en juridisk prövning, om medlemsklubbarna så önskar. Hos oss är det alltid  våra klubbar som tar de avgörande besluten.

Bo Bengtsson menar också att Sweetspot aldrig förstått SGF:s roll. 

-Det är klubbarna – Sweetspots kunder – som återkommande sedan 2002 beslutat att utveckla GIT och att GIT ska finansieras av klubbarna gemensamt. Golfbolagen, också de Sweetspots kunder, har frivilligt tecknat avtal med SGF om att använda och att betala för GIT. En modell som tjänat golf-Sverige väl, fastslår Bo Bengtsson.

-Självfallet gör SGF ingen vinst på GIT, klubbarna ska enligt våra stadgar använda medlems – och handicap-modulen i GIT. I övrigt står det fritt att, till exempel, välja ett annat bokningssystem.

Bo Bengtsson påpekar vidare att SGF fört diskussioner med Sweetspot som kunde ha utmynnat i att byta bokningssystem från GIT till Sweetspot men vid en jämförelse har det inte handlat om den ”överlägsna teknologi” som nämns i anmälan utan om ett annat förhållningssätt hur golf ska prissättas.

-SGF har heller aldrig fått krav eller önskemål från klubbar som använt Sweetspot att byta teknik. Snarare tvärtom har många återgått till att boka tider i GIT, av tekniska skäl, snarare än ekonomiska.

-Frågan är vad som är bäst för golf-Sverige. Det är upp till våra medlemmar, klubbarna att avgöra. Den klubb som har en annan lösning är välkommen att skriva en motion till förbundsmötet.

-Om 51 procent är för en förändring byter vi omgående till en annan lösning och finansieringsmodell. Detta är basal och nödvändig kunskap för den som vill utveckla och sälja sin tjänster och produkter på golfmarknaden, avslutar Bo Bengtsson.

Sweetspots grundare och ägare, Henrik Ahlin, har i sitt klagomål, som Idrottens Affärer tidigare berättat om, ifrågasatt om GIT verkligen tjänar svensk golf och dess utövare på bästa sätt.

-SGF hare genom sitt agerande försvårat för överlägsen teknologi att komma golf-Sverige till del. Ska vi verkligen ha det så? Därför vill vi få detta prövat av Konkurrensverket, sammanfattar Henrik Ahlin.

Tjänsten finns i dag på 41 golfklubbar av totalt 450. Det innebär dubbla avgifter, dels för Sweetspot men också för GIT. GolfStar Sverige med 19 banor i Stockholms regionen har Sweetspot som bokningssytem.

I en artikel i sajten Goflbranschen.se säger Henrik Ahlin att Sweetspot levererar högre greenfee- intäkter än GIT och att branschen årligen omsätter en miljard kronor i green fee avgifter.  Med andra ord; här finns pengar att tjäna på klubbnivå– vid val av ”rätt” bokningssystem, gissa vad Ahlin föredrar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.