”Visst kan vi byta bokningssystem”

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

-Jag har under många år arbetat med just konkurrensrättsliga frågor och säkerställt att SGF inte missbrukar sin dominerande ställning. Vi välkomnar en juridisk prövning, om medlemsklubbarna så önskar. Hos oss är det alltid  våra klubbar som tar de avgörande besluten.

Bo Bengtsson menar också att Sweetspot aldrig förstått SGF:s roll. 

-Det är klubbarna – Sweetspots kunder – som återkommande sedan 2002 beslutat att utveckla GIT och att GIT ska finansieras av klubbarna gemensamt. Golfbolagen, också de Sweetspots kunder, har frivilligt tecknat avtal med SGF om att använda och att betala för GIT. En modell som tjänat golf-Sverige väl, fastslår Bo Bengtsson.

-Självfallet gör SGF ingen vinst på GIT, klubbarna ska enligt våra stadgar använda medlems – och handicap-modulen i GIT. I övrigt står det fritt att, till exempel, välja ett annat bokningssystem.

Bo Bengtsson påpekar vidare att SGF fört diskussioner med Sweetspot som kunde ha utmynnat i att byta bokningssystem från GIT till Sweetspot men vid en jämförelse har det inte handlat om den ”överlägsna teknologi” som nämns i anmälan utan om ett annat förhållningssätt hur golf ska prissättas.

-SGF har heller aldrig fått krav eller önskemål från klubbar som använt Sweetspot att byta teknik. Snarare tvärtom har många återgått till att boka tider i GIT, av tekniska skäl, snarare än ekonomiska.

-Frågan är vad som är bäst för golf-Sverige. Det är upp till våra medlemmar, klubbarna att avgöra. Den klubb som har en annan lösning är välkommen att skriva en motion till förbundsmötet.

-Om 51 procent är för en förändring byter vi omgående till en annan lösning och finansieringsmodell. Detta är basal och nödvändig kunskap för den som vill utveckla och sälja sin tjänster och produkter på golfmarknaden, avslutar Bo Bengtsson.

Sweetspots grundare och ägare, Henrik Ahlin, har i sitt klagomål, som Idrottens Affärer tidigare berättat om, ifrågasatt om GIT verkligen tjänar svensk golf och dess utövare på bästa sätt.

-SGF hare genom sitt agerande försvårat för överlägsen teknologi att komma golf-Sverige till del. Ska vi verkligen ha det så? Därför vill vi få detta prövat av Konkurrensverket, sammanfattar Henrik Ahlin.

Tjänsten finns i dag på 41 golfklubbar av totalt 450. Det innebär dubbla avgifter, dels för Sweetspot men också för GIT. GolfStar Sverige med 19 banor i Stockholms regionen har Sweetspot som bokningssytem.

I en artikel i sajten Goflbranschen.se säger Henrik Ahlin att Sweetspot levererar högre greenfee- intäkter än GIT och att branschen årligen omsätter en miljard kronor i green fee avgifter.  Med andra ord; här finns pengar att tjäna på klubbnivå– vid val av ”rätt” bokningssystem, gissa vad Ahlin föredrar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.