”Visst kan vi byta bokningssystem”
Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT.
Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.
Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.
-Jag har under många år arbetat med just konkurrensrättsliga frågor och säkerställt att SGF inte missbrukar sin dominerande ställning. Vi välkomnar en juridisk prövning, om medlemsklubbarna så önskar. Hos oss är det alltid våra klubbar som tar de avgörande besluten.
Bo Bengtsson menar också att Sweetspot aldrig förstått SGF:s roll.
-Det är klubbarna – Sweetspots kunder – som återkommande sedan 2002 beslutat att utveckla GIT och att GIT ska finansieras av klubbarna gemensamt. Golfbolagen, också de Sweetspots kunder, har frivilligt tecknat avtal med SGF om att använda och att betala för GIT. En modell som tjänat golf-Sverige väl, fastslår Bo Bengtsson.
-Självfallet gör SGF ingen vinst på GIT, klubbarna ska enligt våra stadgar använda medlems – och handicap-modulen i GIT. I övrigt står det fritt att, till exempel, välja ett annat bokningssystem.
Bo Bengtsson påpekar vidare att SGF fört diskussioner med Sweetspot som kunde ha utmynnat i att byta bokningssystem från GIT till Sweetspot men vid en jämförelse har det inte handlat om den ”överlägsna teknologi” som nämns i anmälan utan om ett annat förhållningssätt hur golf ska prissättas.
-SGF har heller aldrig fått krav eller önskemål från klubbar som använt Sweetspot att byta teknik. Snarare tvärtom har många återgått till att boka tider i GIT, av tekniska skäl, snarare än ekonomiska.
-Frågan är vad som är bäst för golf-Sverige. Det är upp till våra medlemmar, klubbarna att avgöra. Den klubb som har en annan lösning är välkommen att skriva en motion till förbundsmötet.
-Om 51 procent är för en förändring byter vi omgående till en annan lösning och finansieringsmodell. Detta är basal och nödvändig kunskap för den som vill utveckla och sälja sin tjänster och produkter på golfmarknaden, avslutar Bo Bengtsson.
Sweetspots grundare och ägare, Henrik Ahlin, har i sitt klagomål, som Idrottens Affärer tidigare berättat om, ifrågasatt om GIT verkligen tjänar svensk golf och dess utövare på bästa sätt.
-SGF hare genom sitt agerande försvårat för överlägsen teknologi att komma golf-Sverige till del. Ska vi verkligen ha det så? Därför vill vi få detta prövat av Konkurrensverket, sammanfattar Henrik Ahlin.
Tjänsten finns i dag på 41 golfklubbar av totalt 450. Det innebär dubbla avgifter, dels för Sweetspot men också för GIT. GolfStar Sverige med 19 banor i Stockholms regionen har Sweetspot som bokningssytem.
I en artikel i sajten Goflbranschen.se säger Henrik Ahlin att Sweetspot levererar högre greenfee- intäkter än GIT och att branschen årligen omsätter en miljard kronor i green fee avgifter. Med andra ord; här finns pengar att tjäna på klubbnivå– vid val av ”rätt” bokningssystem, gissa vad Ahlin föredrar.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar