Idrottens miljonsatsningar ska stoppas

Inför nödropen från landets kommuner har nu SKL (Sveriges kommuner och landsting) skapat ett kravdokument som blir motvapnet när elitklubbarna kräver större och nya arenor. Miljonrullningen ska kvävas och idrotten ska själv betala anläggningar.

Det var i höstas som SKL insåg att många kommuner kände sig värnlösa inför kraven om nya arenor eller omfattande upprustningar.

Kommunerna ber om hjälp

När elitklubbarna påhejade av förbund, supporters, media och sponsorer uppvaktar och ser nya arenor som en förutsättning för fortsatt sportslig lycka saknar kommunerna kompetens för en riktig argumentation.

Över hela Sverige har nya anläggningar tillkommit. Om det så har varit för hockey, bandy eller någon inomhusidrott. Likaså har ett antal nya fotbollsarenor uppstått. Den ena större än den andra och totalt sett har den här byggboomen kostat miljarder. Nästan uteslutande med en kommun som ekonomisk garant.

I Stockholm är det allra värst eftersom såväl Stockholmsarenan på söder och Swedbank Arena i Solna växer för varje dag samtidigt som diskussionerna fortsätter beträffande en egen arena för Djurgården och en för AIK.

Måste finans rim och reson

Men problemet med påkostade och många gånger ifrågasatta anläggningar finns lite överallt i landet. Kommuner med begränsade ekonomiska möjligheter eller med ett redan beslutat handlingsprogram omprövar inriktningen och bygger när de utsätts för stark påtryckning.

SKL har fått larmrapporter via företrädare för kommuner som har svårt att värja sig när opinionen kräver en satsning.

Därför presenterar nu SKL ett kravdokument eller som den ansvarige, Fredrik Gunnarsson, betonar:

- Det är rekommendationer för det fortsatta umgänget mellan idrotten och kommuner. Det måste finnas rim och reson i det här agerandet.

Idrotten får själv betala

- På många håll råder gäller ett bra samarbete. Kommunen uppskattar det ökade marknadsvärdet som idrotten skapar och idrotten känner i sin tur ett bra stöd.

- Men det finns exempel på inte bara stora nyinvesteringar utan också hur kommuner tvingas att ta över kostnader och det kan röra sig om åtskilliga miljoner.

Den hårdaste lydelsen i dokumentet gäller de s k ”Finansieringsprincipens grunder för den arenabaserade elitidrotten”. Här anges klara villkor:

”Kravspecifikationer och regeländringar som beslutas inom elitidrottens nationella och internationella förbundsnivåer eller motsvarande och som kräver åtgärder från arenaägaren ska finansieras av kravställaren, dvs idrotten (förbund, elitförening eller klubb m fl)”.

Egna krav = egen betalning

- Ja, här är vi tydliga. Nu senast är det främst fotboll och bandy som kommer med krav om förbättrade arenor. Det är sådana kostnader som de själva måste vara med och bära, säger Fredrik Gunnarsson.

I dokumentet betonas också hur en kommun och en elitförening med betydande ekonomisk omsättning måste ha en mera affärsmässig relation. Här rekommenderas en bedömning av olika värden för samhållsekonomin, ortens varumärke, intäkter för näringslivet liksom graden av en inspirerande förebild för ungdomar.

Fredrik Gunnarsson tycker att relationerna mellan parterna bör präglas av större förståelse inför varandras förutsättningar. Idrotten bör i högre grad också bidra till mera adekvata ekonomiska underlag vid önskemål om satsningar.

Måste få ta sin tid

- Dessutom måste det ske med en god framförhållning samtidigt och en förståelse för att mer omfattande krav och önskemål aldrig kan realiseras inom pågående budgetår.

I dokumentet påtalas hur kraven om bättre arenor sprider sig över hela landet.

- Särskilt märkbara blir de då en förening kvalificerar sig för spel på högre nivåer. Det är inte ovanligt att arenor på senare år upprättats eller byggts ut på grund av avancemang till högre divisioner för att klubben året därefter åter spelar i en lägre division, påtalar Fredrik Gunnarsson.

Under våren 2011 ska SKL starta ett arena- och anläggningsråd med representanter för ca 25 kommuner.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-10 10:03

1. Idrottens miljonsatsningar ska stoppas

I nässjö pågår just nu ett typexempel på det artikeln avser. Där har man satt igång en miljonrullning genom att sätta ner spadtaget utan att ha någon ekonomisk plan. Denna satsning (minst 50 milj kr) görs på en verksamhet som för tillfället endast är mindre än 200 aktiva - d.v.s. kommunen är beredda att lägga ca 250.000 per utövare + de årliga kostnader som tillkommer i energi, underhåll, extra personal. Bakom allt detta vansinne står bl.a. ett bandyförbund som rest krav mot ortens bandygymnasium. Inte en dag för tidigt att sätta stopp för alla dessa vansinniga projekt som sätter kommunerna i situationer som får konsekvenser på övrig idrott och andra prioriteringar som skola och omsorg.

beatles (inte verifierad)

fre, 2011-03-11 10:44

2. Arenor

Värst är det i Stockholm. Politikerna slösar bort skattebetalarnas pengar genom att bygga nytt Söderstadion.Fotbollförbundets arena i Solna räcker väl. Sthlmspolitikernas argument var bl a att det måste finnas en arena som kan ta emot Springsteen & Madonna! Man tar sig för huvudet. Nya Ullevi har max 10-15 stora evenemang (inkl fotbollsderbyn) per år. Så varifrån kommer alla andra världsevenemang som kräver stort publikutrymme? Jag är stolt över Globen och betalar med glädje via skattsedeln trots att den aldrig gått med vinst. Men tänk vad miljarderna till nya Söderstadion skule kunna ha gjorts till gagn för "gräsrotsidrotten". Arena boomen i kommunal regi bevisar ännu en gång att våra politiker är de slöaste knivarna i lådan. Sthlm lider av hybris.Och tror sig kunna konkurrera med London, Paris, Berlin och Barcelona,. Inte ens Handbolls VM spelades i sthlm. PS jag har levt för och på idrotten hela mitt liv DS

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.