Idrottens miljonsatsningar ska stoppas

Inför nödropen från landets kommuner har nu SKL (Sveriges kommuner och landsting) skapat ett kravdokument som blir motvapnet när elitklubbarna kräver större och nya arenor. Miljonrullningen ska kvävas och idrotten ska själv betala anläggningar.

Det var i höstas som SKL insåg att många kommuner kände sig värnlösa inför kraven om nya arenor eller omfattande upprustningar.

Kommunerna ber om hjälp

När elitklubbarna påhejade av förbund, supporters, media och sponsorer uppvaktar och ser nya arenor som en förutsättning för fortsatt sportslig lycka saknar kommunerna kompetens för en riktig argumentation.

Över hela Sverige har nya anläggningar tillkommit. Om det så har varit för hockey, bandy eller någon inomhusidrott. Likaså har ett antal nya fotbollsarenor uppstått. Den ena större än den andra och totalt sett har den här byggboomen kostat miljarder. Nästan uteslutande med en kommun som ekonomisk garant.

I Stockholm är det allra värst eftersom såväl Stockholmsarenan på söder och Swedbank Arena i Solna växer för varje dag samtidigt som diskussionerna fortsätter beträffande en egen arena för Djurgården och en för AIK.

Måste finans rim och reson

Men problemet med påkostade och många gånger ifrågasatta anläggningar finns lite överallt i landet. Kommuner med begränsade ekonomiska möjligheter eller med ett redan beslutat handlingsprogram omprövar inriktningen och bygger när de utsätts för stark påtryckning.

SKL har fått larmrapporter via företrädare för kommuner som har svårt att värja sig när opinionen kräver en satsning.

Därför presenterar nu SKL ett kravdokument eller som den ansvarige, Fredrik Gunnarsson, betonar:

- Det är rekommendationer för det fortsatta umgänget mellan idrotten och kommuner. Det måste finnas rim och reson i det här agerandet.

Idrotten får själv betala

- På många håll råder gäller ett bra samarbete. Kommunen uppskattar det ökade marknadsvärdet som idrotten skapar och idrotten känner i sin tur ett bra stöd.

- Men det finns exempel på inte bara stora nyinvesteringar utan också hur kommuner tvingas att ta över kostnader och det kan röra sig om åtskilliga miljoner.

Den hårdaste lydelsen i dokumentet gäller de s k ”Finansieringsprincipens grunder för den arenabaserade elitidrotten”. Här anges klara villkor:

”Kravspecifikationer och regeländringar som beslutas inom elitidrottens nationella och internationella förbundsnivåer eller motsvarande och som kräver åtgärder från arenaägaren ska finansieras av kravställaren, dvs idrotten (förbund, elitförening eller klubb m fl)”.

Egna krav = egen betalning

- Ja, här är vi tydliga. Nu senast är det främst fotboll och bandy som kommer med krav om förbättrade arenor. Det är sådana kostnader som de själva måste vara med och bära, säger Fredrik Gunnarsson.

I dokumentet betonas också hur en kommun och en elitförening med betydande ekonomisk omsättning måste ha en mera affärsmässig relation. Här rekommenderas en bedömning av olika värden för samhållsekonomin, ortens varumärke, intäkter för näringslivet liksom graden av en inspirerande förebild för ungdomar.

Fredrik Gunnarsson tycker att relationerna mellan parterna bör präglas av större förståelse inför varandras förutsättningar. Idrotten bör i högre grad också bidra till mera adekvata ekonomiska underlag vid önskemål om satsningar.

Måste få ta sin tid

- Dessutom måste det ske med en god framförhållning samtidigt och en förståelse för att mer omfattande krav och önskemål aldrig kan realiseras inom pågående budgetår.

I dokumentet påtalas hur kraven om bättre arenor sprider sig över hela landet.

- Särskilt märkbara blir de då en förening kvalificerar sig för spel på högre nivåer. Det är inte ovanligt att arenor på senare år upprättats eller byggts ut på grund av avancemang till högre divisioner för att klubben året därefter åter spelar i en lägre division, påtalar Fredrik Gunnarsson.

Under våren 2011 ska SKL starta ett arena- och anläggningsråd med representanter för ca 25 kommuner.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-10 10:03

1. Idrottens miljonsatsningar ska stoppas

I nässjö pågår just nu ett typexempel på det artikeln avser. Där har man satt igång en miljonrullning genom att sätta ner spadtaget utan att ha någon ekonomisk plan. Denna satsning (minst 50 milj kr) görs på en verksamhet som för tillfället endast är mindre än 200 aktiva - d.v.s. kommunen är beredda att lägga ca 250.000 per utövare + de årliga kostnader som tillkommer i energi, underhåll, extra personal. Bakom allt detta vansinne står bl.a. ett bandyförbund som rest krav mot ortens bandygymnasium. Inte en dag för tidigt att sätta stopp för alla dessa vansinniga projekt som sätter kommunerna i situationer som får konsekvenser på övrig idrott och andra prioriteringar som skola och omsorg.

beatles (inte verifierad)

fre, 2011-03-11 10:44

2. Arenor

Värst är det i Stockholm. Politikerna slösar bort skattebetalarnas pengar genom att bygga nytt Söderstadion.Fotbollförbundets arena i Solna räcker väl. Sthlmspolitikernas argument var bl a att det måste finnas en arena som kan ta emot Springsteen & Madonna! Man tar sig för huvudet. Nya Ullevi har max 10-15 stora evenemang (inkl fotbollsderbyn) per år. Så varifrån kommer alla andra världsevenemang som kräver stort publikutrymme? Jag är stolt över Globen och betalar med glädje via skattsedeln trots att den aldrig gått med vinst. Men tänk vad miljarderna till nya Söderstadion skule kunna ha gjorts till gagn för "gräsrotsidrotten". Arena boomen i kommunal regi bevisar ännu en gång att våra politiker är de slöaste knivarna i lådan. Sthlm lider av hybris.Och tror sig kunna konkurrera med London, Paris, Berlin och Barcelona,. Inte ens Handbolls VM spelades i sthlm. PS jag har levt för och på idrotten hela mitt liv DS

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen