Idrottens miljonsatsningar ska stoppas

Inför nödropen från landets kommuner har nu SKL (Sveriges kommuner och landsting) skapat ett kravdokument som blir motvapnet när elitklubbarna kräver större och nya arenor. Miljonrullningen ska kvävas och idrotten ska själv betala anläggningar.

Det var i höstas som SKL insåg att många kommuner kände sig värnlösa inför kraven om nya arenor eller omfattande upprustningar.

Kommunerna ber om hjälp

När elitklubbarna påhejade av förbund, supporters, media och sponsorer uppvaktar och ser nya arenor som en förutsättning för fortsatt sportslig lycka saknar kommunerna kompetens för en riktig argumentation.

Över hela Sverige har nya anläggningar tillkommit. Om det så har varit för hockey, bandy eller någon inomhusidrott. Likaså har ett antal nya fotbollsarenor uppstått. Den ena större än den andra och totalt sett har den här byggboomen kostat miljarder. Nästan uteslutande med en kommun som ekonomisk garant.

I Stockholm är det allra värst eftersom såväl Stockholmsarenan på söder och Swedbank Arena i Solna växer för varje dag samtidigt som diskussionerna fortsätter beträffande en egen arena för Djurgården och en för AIK.

Måste finans rim och reson

Men problemet med påkostade och många gånger ifrågasatta anläggningar finns lite överallt i landet. Kommuner med begränsade ekonomiska möjligheter eller med ett redan beslutat handlingsprogram omprövar inriktningen och bygger när de utsätts för stark påtryckning.

SKL har fått larmrapporter via företrädare för kommuner som har svårt att värja sig när opinionen kräver en satsning.

Därför presenterar nu SKL ett kravdokument eller som den ansvarige, Fredrik Gunnarsson, betonar:

- Det är rekommendationer för det fortsatta umgänget mellan idrotten och kommuner. Det måste finnas rim och reson i det här agerandet.

Idrotten får själv betala

- På många håll råder gäller ett bra samarbete. Kommunen uppskattar det ökade marknadsvärdet som idrotten skapar och idrotten känner i sin tur ett bra stöd.

- Men det finns exempel på inte bara stora nyinvesteringar utan också hur kommuner tvingas att ta över kostnader och det kan röra sig om åtskilliga miljoner.

Den hårdaste lydelsen i dokumentet gäller de s k ”Finansieringsprincipens grunder för den arenabaserade elitidrotten”. Här anges klara villkor:

”Kravspecifikationer och regeländringar som beslutas inom elitidrottens nationella och internationella förbundsnivåer eller motsvarande och som kräver åtgärder från arenaägaren ska finansieras av kravställaren, dvs idrotten (förbund, elitförening eller klubb m fl)”.

Egna krav = egen betalning

- Ja, här är vi tydliga. Nu senast är det främst fotboll och bandy som kommer med krav om förbättrade arenor. Det är sådana kostnader som de själva måste vara med och bära, säger Fredrik Gunnarsson.

I dokumentet betonas också hur en kommun och en elitförening med betydande ekonomisk omsättning måste ha en mera affärsmässig relation. Här rekommenderas en bedömning av olika värden för samhållsekonomin, ortens varumärke, intäkter för näringslivet liksom graden av en inspirerande förebild för ungdomar.

Fredrik Gunnarsson tycker att relationerna mellan parterna bör präglas av större förståelse inför varandras förutsättningar. Idrotten bör i högre grad också bidra till mera adekvata ekonomiska underlag vid önskemål om satsningar.

Måste få ta sin tid

- Dessutom måste det ske med en god framförhållning samtidigt och en förståelse för att mer omfattande krav och önskemål aldrig kan realiseras inom pågående budgetår.

I dokumentet påtalas hur kraven om bättre arenor sprider sig över hela landet.

- Särskilt märkbara blir de då en förening kvalificerar sig för spel på högre nivåer. Det är inte ovanligt att arenor på senare år upprättats eller byggts ut på grund av avancemang till högre divisioner för att klubben året därefter åter spelar i en lägre division, påtalar Fredrik Gunnarsson.

Under våren 2011 ska SKL starta ett arena- och anläggningsråd med representanter för ca 25 kommuner.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-10 09:03

1. Idrottens miljonsatsningar ska stoppas

I nässjö pågår just nu ett typexempel på det artikeln avser. Där har man satt igång en miljonrullning genom att sätta ner spadtaget utan att ha någon ekonomisk plan. Denna satsning (minst 50 milj kr) görs på en verksamhet som för tillfället endast är mindre än 200 aktiva - d.v.s. kommunen är beredda att lägga ca 250.000 per utövare + de årliga kostnader som tillkommer i energi, underhåll, extra personal. Bakom allt detta vansinne står bl.a. ett bandyförbund som rest krav mot ortens bandygymnasium. Inte en dag för tidigt att sätta stopp för alla dessa vansinniga projekt som sätter kommunerna i situationer som får konsekvenser på övrig idrott och andra prioriteringar som skola och omsorg.

beatles (inte verifierad)

fre, 2011-03-11 09:44

2. Arenor

Värst är det i Stockholm. Politikerna slösar bort skattebetalarnas pengar genom att bygga nytt Söderstadion.Fotbollförbundets arena i Solna räcker väl. Sthlmspolitikernas argument var bl a att det måste finnas en arena som kan ta emot Springsteen & Madonna! Man tar sig för huvudet. Nya Ullevi har max 10-15 stora evenemang (inkl fotbollsderbyn) per år. Så varifrån kommer alla andra världsevenemang som kräver stort publikutrymme? Jag är stolt över Globen och betalar med glädje via skattsedeln trots att den aldrig gått med vinst. Men tänk vad miljarderna till nya Söderstadion skule kunna ha gjorts till gagn för "gräsrotsidrotten". Arena boomen i kommunal regi bevisar ännu en gång att våra politiker är de slöaste knivarna i lådan. Sthlm lider av hybris.Och tror sig kunna konkurrera med London, Paris, Berlin och Barcelona,. Inte ens Handbolls VM spelades i sthlm. PS jag har levt för och på idrotten hela mitt liv DS

För andra gången har Riksidrottsnämnden slagit fast att Boden Hockey ska beviljas dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav att tillhöra en ligaorganisation – i det här ärendet Hockeyettan AB.

Beskedet är  ett svårt nederlag för ishockeyns förbundsbas, Anders Larsson, och hans styrelse, som tidigare vägrat att efterleva tidigare RIN-beslut med den här innebörden.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel förlänger samarbetet till och med 2028

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel är tungviktarei idrotts-Sverige. Nu har de enats om ett nytt sponsoravtalet.Båda parter pratar om det största någonsin. Ett kontrakt som innebär en förlängning av samarbetet under de kommande sju åren. Det nya avtalet gäller till och med 2028 och innehåller ett utökat samarbete. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Thomas Wassberg är aldrig omöjlig. Oavsett TV-kanal och äventyr ställer han upp. När nu Discovery satsar på ett nytt utmaningsprogram är Thomas en av deltagarna. Bland de övriga märks Lisa Ajax, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Maria Montazam, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, och Alexandra Zazzi. 

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.