Idrotten klarar sig på egen hand

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

'Det har under den senaste tiden framförts önskemål från debattörer om en ny statlig idrottspolitisk utredning. Jag tror utifrån de politiska tendenser som finns i det offentliga Sverige, bland politiker och tjänstemän, att detta kan leda till mer riktade medel och regleringar som skulle vara negativt för idrottsverksamheten och utmana motivationen för många engagerade idrottstränare- och ledare. 

I Sverige bygger vi framtidens idrott tillsammans.

 

I sin tur kan det leda till mindre samhällsnyttig verksamhet och detta är därför i längden inte önskvärt för varken politiker eller offentliga tjänstemän. Nej, en någon ny statlig idrottspolitisk utredning är inte rätt väg framåt.

Vi bygger tillsammans

Den fria folkrörelsen idrott, som är nationens största, levererar ur ett brett perspektiv på en mycket hög nivå i förhållande till vår befolkningsmängd. Visst finns det problem och jag är inte ute efter att endast framhålla en solskensbild, men det är en följd över att verksamheten når så stora delar av samhället. 
Den offentliga makten har all anledning att vara nöjd med verksamheten som kanske är viktigare än någonsin i en utmanande samhällstid med polarisering, hälsoklyftor och ett land som dras isär. Sverige bygger vi tillsammans och i det samhällsbygget är idrotten ovärderlig.
Idag har Sverige i en internationell jämförelse en väldigt fri medelstilldelning. Det kan konstateras även om idrottens företrädare med rätta under de senare åren haft en del synpunkter på riktade stöd från det offentliga.
Svensk idrott behöver ett konstruktivt och långsiktigt hållbart samarbete med det offentliga Sverige. Det går att skriva en doktorsavhandling om svensk idrottspolitik men jag nöjer mig med några kommentarer.  
För att idrottspolitiken ska fungera krävs en respektfull relation, övergripande överenskommelser och ett kontinuerligt samtal och mellan idrotten som självständig folkrörelse och den offentliga makten. 

Låg föreningskunskap 

En del politiska företrädare har en alltför stor regleringsiver kring idrotten och för liten respekt för folkrörelsemodellen. Dagens politiker, självklart finns det undantag, har mindre kunskap om föreningslivet och dess förutsättningar än många tidigare generationer.  
Folkrörelsemodellen är unik för Norden. I övriga världen har ofta staten och andra offentliga samt privata aktörer större makt över styrningen av idrotten. 
Till exempel finns det i många länder ett idrottsdepartement i Regeringskansliet med betydande makt. 
I Sverige har emellertid idrotten själv en hel del uppgifter som de sköter som det heter i myndighets ställe. 
Det är viktigt att komma ihåg att den nordiska idrottspolitiska folkrörelsemodellen har varit väldigt framgångsrik och i förhållande till vår befolkning har vi nått stora resultat på alla nivåer. Såväl på elit- och breddnivån, samt beträffande den demokratiska föreningsverksamheten ur många olika aspekter.
Det är således mycket intressant att se hur det s.k. fritidskortet kommer att utmana den svenska idrottsmodellen.  

Idrottspolitisk balans 

Idrotten, med så många människor ur hela befolkningen som engagerade, kommer dock inte som en stor självständig folkrörelse att uppnå en perfekt verksamhet. 
Emellertid är det viktigt att politiker och andra beslutsfattare känner att idrotten på ett trovärdigt sätt kontinuerligt arbetar för att förbättra sin verksamhet och ta itu med problem och utmaningar ur ett vidare perspektiv. Den person är påtagligt naiv som tror att politiken endast kommer att skicka pengar och att idrotten ska få sköta sig helt själv utan någon form av måluppföljning. 
Då kommer även det implicita kontraktet mellan det offentliga och idrotten att försvagas.  
Vår största folkrörelse ska fortsätta att försvara sin självständighet men måste även visa en förståelse för politiken, inklusive dess uppbyggnad och processer. 

Måste behålla balansen

Den idrottspolitiska balansen, att ledare m.fl. har en god känsla för balansen mellan idrottens önskemål och det offentliga organens övergripande mål, är central för ett fortsatt betydande offentligt stöd.  
Samhällsnyttan som idrotten skapar är betydande. Emellertid måste den kontinuerligt från idrottens företrädare kommuniceras gentemot politiker och andra offentliga befattningshavare. Det gäller såväl på den kommunala, regionala och nationella nivån. Använd den forskning om samhällsnyttan som redan finns.
Politiker har inte sällan bristfällig kunskap om den empiri och de studier om samhällsnyttan som finns tillgängliga. 

Johan Storåkers

här kan du läsa om utredningen

fakta om idrottens framtid

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.