Idrotten klarar sig på egen hand

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

'Det har under den senaste tiden framförts önskemål från debattörer om en ny statlig idrottspolitisk utredning. Jag tror utifrån de politiska tendenser som finns i det offentliga Sverige, bland politiker och tjänstemän, att detta kan leda till mer riktade medel och regleringar som skulle vara negativt för idrottsverksamheten och utmana motivationen för många engagerade idrottstränare- och ledare. 

I Sverige bygger vi framtidens idrott tillsammans.

 

I sin tur kan det leda till mindre samhällsnyttig verksamhet och detta är därför i längden inte önskvärt för varken politiker eller offentliga tjänstemän. Nej, en någon ny statlig idrottspolitisk utredning är inte rätt väg framåt.

Vi bygger tillsammans

Den fria folkrörelsen idrott, som är nationens största, levererar ur ett brett perspektiv på en mycket hög nivå i förhållande till vår befolkningsmängd. Visst finns det problem och jag är inte ute efter att endast framhålla en solskensbild, men det är en följd över att verksamheten når så stora delar av samhället. 
Den offentliga makten har all anledning att vara nöjd med verksamheten som kanske är viktigare än någonsin i en utmanande samhällstid med polarisering, hälsoklyftor och ett land som dras isär. Sverige bygger vi tillsammans och i det samhällsbygget är idrotten ovärderlig.
Idag har Sverige i en internationell jämförelse en väldigt fri medelstilldelning. Det kan konstateras även om idrottens företrädare med rätta under de senare åren haft en del synpunkter på riktade stöd från det offentliga.
Svensk idrott behöver ett konstruktivt och långsiktigt hållbart samarbete med det offentliga Sverige. Det går att skriva en doktorsavhandling om svensk idrottspolitik men jag nöjer mig med några kommentarer.  
För att idrottspolitiken ska fungera krävs en respektfull relation, övergripande överenskommelser och ett kontinuerligt samtal och mellan idrotten som självständig folkrörelse och den offentliga makten. 

Låg föreningskunskap 

En del politiska företrädare har en alltför stor regleringsiver kring idrotten och för liten respekt för folkrörelsemodellen. Dagens politiker, självklart finns det undantag, har mindre kunskap om föreningslivet och dess förutsättningar än många tidigare generationer.  
Folkrörelsemodellen är unik för Norden. I övriga världen har ofta staten och andra offentliga samt privata aktörer större makt över styrningen av idrotten. 
Till exempel finns det i många länder ett idrottsdepartement i Regeringskansliet med betydande makt. 
I Sverige har emellertid idrotten själv en hel del uppgifter som de sköter som det heter i myndighets ställe. 
Det är viktigt att komma ihåg att den nordiska idrottspolitiska folkrörelsemodellen har varit väldigt framgångsrik och i förhållande till vår befolkning har vi nått stora resultat på alla nivåer. Såväl på elit- och breddnivån, samt beträffande den demokratiska föreningsverksamheten ur många olika aspekter.
Det är således mycket intressant att se hur det s.k. fritidskortet kommer att utmana den svenska idrottsmodellen.  

Idrottspolitisk balans 

Idrotten, med så många människor ur hela befolkningen som engagerade, kommer dock inte som en stor självständig folkrörelse att uppnå en perfekt verksamhet. 
Emellertid är det viktigt att politiker och andra beslutsfattare känner att idrotten på ett trovärdigt sätt kontinuerligt arbetar för att förbättra sin verksamhet och ta itu med problem och utmaningar ur ett vidare perspektiv. Den person är påtagligt naiv som tror att politiken endast kommer att skicka pengar och att idrotten ska få sköta sig helt själv utan någon form av måluppföljning. 
Då kommer även det implicita kontraktet mellan det offentliga och idrotten att försvagas.  
Vår största folkrörelse ska fortsätta att försvara sin självständighet men måste även visa en förståelse för politiken, inklusive dess uppbyggnad och processer. 

Måste behålla balansen

Den idrottspolitiska balansen, att ledare m.fl. har en god känsla för balansen mellan idrottens önskemål och det offentliga organens övergripande mål, är central för ett fortsatt betydande offentligt stöd.  
Samhällsnyttan som idrotten skapar är betydande. Emellertid måste den kontinuerligt från idrottens företrädare kommuniceras gentemot politiker och andra offentliga befattningshavare. Det gäller såväl på den kommunala, regionala och nationella nivån. Använd den forskning om samhällsnyttan som redan finns.
Politiker har inte sällan bristfällig kunskap om den empiri och de studier om samhällsnyttan som finns tillgängliga. 

Johan Storåkers

här kan du läsa om utredningen

fakta om idrottens framtid

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.