Krönikor

Idrotten klarar sig på egen hand

Krönika: 'Det har under den senaste tiden framförts önskemål från debattörer om en ny statlig idrottspolitisk utredning. Jag tror utifrån de politiska tendenser som finns i det offentliga Sverige, bland politiker och tjänstemän, att detta kan leda till mer riktade medel och regleringar som skulle vara negativt för idrottsverksamheten och utmana motivationen för många engagerade idrottstränare- och ledare, skriver Johan Storåkers

Hotet mot den svenska idrottsmodellen

Krönika: Det finns en diskussion och debatt om idrottens arbete och dess hantering om till exempel övergrepp, trakasserier och andra oacceptabla beteenden ska hanteras av en oberoende organisation/er utanför den formella idrottsrörelsen och därmed Riksidrottsförbundet. Vi som tror på den svenska idrottsmodellen måste ta denna debatt med stor ödmjukhet och seriositet och se över hur sådana här frågor bättre kan hanteras inom idrottsrörelsen både vad gäller det förebyggande arbetet och bestraffningar. skriver Johan Storåkers.

Idrotten aldrig så viktig som nu

Krönika: Under sista helgen i maj genomförs Riksidrottsmötet (RIM), svensk idrotts högst beslutande organ, i lärdomsstaden Uppsala. RIM genomförs vartannat år och det är då specialidrottsförbunden, RF cerntralt och SISU Idrottsutbildarna samlas för att fatta demokratiska beslut. 

i en tid med sviter från pandemin och under ett pågående krig känns idrotten mera betydelsefull än någonsin, skriver Johan Storåkers

Då kan klåfingriga politiker stoppas

Krönika: Idrottsrörelsen är en folkrörelse där kraften kommer underifrån i de cirka 19 000 föreningarna som är Riksidrottsförbundets själ. Det är ingen organisation med top down-perspektiv som kännetecknar till exempel en myndighet eller ett företag. 

Företrädare för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna försvarar ofta ambitiöst folkrörelsestrukturen. Emellertid har det under den senaste tiden tagits fram dokument som förtroendevalda och tjänstemän på den centrala nivån anser att de enskilda idrotternas företrädare ska följa, utan att beslut i ärendet fattats på Riksidrottsmötet som är idrottens högsta demokratiska organ, skriver Johan Storåkers..

Så många kämpar för Sveriges bästa

Krönika: Vi lever i ett fint land. En nation att vara stolt över. Ett land som står sig bra i flera internationella jämförelser, men även har utmaningar. Kring frågor som hälsoklyftor, psykisk ohälsa, integration, gängkriminalitet, demokratisk delaktighet och efterverkningar av pandemin. I alla dessa frågor har idrotten en viktig roll att spela genom att den verkligen kan göra skillnad. Inte som ett beställningsorgan från politiker och tjänstemän, utan via den konkreta vardagliga verksamheten vilken ger positiva direkta och indirekta effekter, skriver Johan Storåkers

Idrotten står inför utmaningar

Krönika: Handbollen gör succé i VM och i OS ska ytterligare åtta förbund visa sin internationella klass. Den svenska idrottsmodellen har under många år varit mycket framgångsrik. I synnerhet i förhållande till Sveriges folkmängd, men idag finns ett antal tydliga utmaningar. 

Länge har svensk idrott varit en sammanhållen fri folkrörelse där större, mellanstora och mindre idrotter haft en ömsesidig respekt för varandra och det har funnits ett solidariskt synsätt om varandras förutsättningar och behov, skriver Johan Storåkers.

Låg föreningskunskap bland politiker

Krönika: Svensk idrott behöver ett konstruktivt och långsiktigt hållbart samarbete med det offentliga Sverige. Det går att skriva en doktorsavhandling om svensk idrottspolitik men jag ska nöja mig med några kommentarer.  

  För att idrottspolitiken ska fungera krävs det ett respektfullt samarbete mellan idrotten som en självständig folkrörelse och den offentliga makten, skriver Johan Storåkers.

Morgon 7: desto viktigare att veta vad vi gör

Krönika: För att utveckla den sociala hållbarheten i vårt Sverige är idrottsrörelsen ofta en viktig kraft. Den binder många gånger samman människor och samhällen. 

En idrottsförening- och anläggning är ofta ett nav på en ort som ger gemenskap och glädje oavsett var du befinner dig i den Sverige, skriver Johan Storåkers

Riksidrottsmötet 1-3: Vad är idrott?

Debatt : Det blir ett historiskt intressant möte. Det var länge sedan det var så många stora och avgörande frågor som säkerligen kommer innebära diskussion. En from förhoppning är att debatten blir dynamisk, spänstig och utvecklande även om mötet denna gång genomförs helt digitalt. Vi behöver flera idrottsideologiska samtal i vårt land för att svensk Idrott fortsatt ska göra vår nation och välfärd starkare skriver Johan Storåkers

Tradition med blågul prägel

Krönika: Finnkampen kommande helg är världens äldsta bevarade landskamp i friidrott och fortsätter att skapa positiva känslor. 1925 genomfördes den första Finnkampen. Det är en nationalklenod i Sverige och Finland som vi ska fortsätta att värna och utveckla, skriver Johan Storåkers. 

Idrotten håller ihop Sverige

Debatt: För närvarande sker slutgiltiga budgetförhandlingar inom regeringen och med samarbetspartierna inom ramen för januariöverenskommelsen. 

Idrotten, Sveriges största folkrörelse, har stora utmaningar med anledning av Coronaviruset och de tillhörande restriktionerna samt är i stort behov av förlängt stöd från staten för det tredje kvartalet, skriver Johan Storåkers.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.