Låg föreningskunskap bland politiker
Svensk idrott behöver ett konstruktivt och långsiktigt hållbart samarbete med det offentliga Sverige. Det går att skriva en doktorsavhandling om svensk idrottspolitik men jag ska nöja mig med några kommentarer.
För att idrottspolitiken ska fungera krävs det ett respektfullt samarbete mellan idrotten som en självständig folkrörelse och den offentliga makten.

Rent förvaltningspolitiskt brukar det pratas om ett implicit kontrakt, vilket består av formella regler och överenskommelser samt inte minst av en kontinuerlig och respektfull dialog mellan båda sidor.
Låg föreningskunskap
En del politiska företrädare har en alltför stor regleringsiver kring idrotten och för liten respekt för folkrörelsemodellen. Dagens politiker, självklart finns det undantag, har mindre kunskap om föreningslivet och dess förutsättningar än många tidigare generationer.
Folkrörelsemodellen är unik för Norden. I övriga världen har ofta staten och andra offentliga samt privata aktörer en större makt över styrningen av idrotten.
Till exempel finns det i många länder ett idrottsdepartement i Regeringskansliet med betydande makt.
I Sverige har emellertid idrotten själv en hel del uppgifter som de sköter som det heter i myndighets ställe.
Det är viktigt att komma ihåg att den nordiska idrottspolitiska folkrörelsemodellen har varit väldigt framgångsrik och i förhållande till vår befolkning så har vi nått stora resultat på alla nivåer. Såväl på elit- och breddnivån, samt beträffande den demokratiska föreningsverksamheten ur många olika aspekter.
Idrottspolitisk balans
Idrotten, med så många människor ur hela befolkningen som engagerade, kommer dock inte som en stor självständig folkrörelse att uppnå en perfekt verksamhet.
Emellertid är det viktigt att politiker och andra beslutsfattare känner att idrotten på ett trovärdigt sätt kontinuerligt arbetar för att förbättra sin verksamhet och ta itu med problem och utmaningar i ett vidare perspektiv. Den person är påtagligt naiv som tror att politiken endast kommer att skicka pengar och att idrotten ska få sköta sig helt själv utan någon form av måluppföljning.
Då kommer även det implicita kontraktet mellan det offentliga och idrotten att försvagas.
Vår största folkrörelse ska fortsätta att försvara sin självständighet men måste även visa en förståelse för politiken, inklusive dess uppbyggnad och processer.
Den idrottspolitiska balansen, att ledare m.fl. har en god känsla för balansen mellan idrottens önskemål och det offentliga organens övergripande mål, är central för ett fortsatt betydande offentligt stöd.
Den samhällsnytta som idrotten skapar är betydande. Emellertid måste den kontinuerligt kommuniceras gentemot politiker och andra offentliga befattningshavare. Det gäller såväl på den kommunala, regionala och nationella nivån.
Politiker har inte sällan bristfällig kunskap om den empiri och de studier om samhällsnyttan som finns tillgängliga.
Fokusera på alla nivåer
I den idrottspolitiska debatten blir det ofta allra störst fokus på den nationella nivån. Om regeringens, riksdagens och myndigheters beslut eller avsaknad av beslut. Glöm inte att kommunernas är idrottens största offentliga bidragsgivare.
Många idrottsledare ropar efter en renodlad idrottsminister. Emellertid är detta ett feltänk. Vi som kan en del om Regeringskansliet vet att den historiska erfarenheten visar att smala fackministrar ofta lyckas dåligt i förhandlingar med framförallt Finansdepartementet.
Dessa statsråd ses ofta företräda ett särintresse inom ramen för helheten i budgeten och andra vägledande beslut.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.