Tradition med blågul prägel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Finnkampen kommande helg är världens äldsta bevarade landskamp i friidrott och fortsätter att skapa positiva känslor. 1925 genomfördes den första Finnkampen. Det är en nationalklenod i Sverige och Finland som vi ska fortsätta att värna och utveckla. 

Badet i vattengraven hör till de svenska segrarna. Det har blivit blågul triumf på herrsidan, De svenska damerna har vunnit åtta av tio senaste finnkamperna. vid sju tillfällen underde senaste tio kamperna.klint åker ner i vattengraven

Relationen mellan Sverige och Finland har många bottnar. På något sätt är vi både bröder- och systerfolk samt värsta konkurrenter. I den kontexten är Finnkampen ett perfekt evenemang för att engagera breda folklager.

Snart 100-årsjubileum

Vi ser även fram emot 2025 och ett 100-årsjubileum. Det måste vi fira ordentligt.

Finnkampen är positiv för svensk och finsk friidrott av många skäl. Det är en viktig och uppskattad tävling för våra aktiva. Tack vare många timmars TV-sändning är det mycket värdefull marknadsföring av friidrott och evenemanget har även en stor ekonomisk betydelse. Den klassiska landskampen innebär stora exponeringsmöjligheter för friidrottens samarbetspartners.

Många idrottsintresserade följer tävlingarna via televisionen. Finnkampens TV-sändningar har alltid fina tittarsiffror. Det är positivt att SVT önskar fortsätta det samarbetet. 

Nu på lördag och söndag genomförs Finnkampen i Tammerfors. Anpassad till Coronaviruset och endast på seniornivå. Ändå är det en stor seger att evenemanget kan genomföras i en sådan här utmanande samhällssituation. 

Tvingas flyga tur och retur

Mycket speciellt är att den svenska truppen flyger tur och retur både lördag och söndag och alla aktuella aktiva, coacher samt övriga ledare måste göra ett covid-19 test några få dagar före avresa. 

Det är många som har arbetat hårt för att Finnkampen i år ska bli av. Tjänstemän och förtroendevalda i både Svenska och Finska Friidrottsförbundet. Emellertid har även regeringsföreträdare och högre myndighetspersoner på bägge sidor av Bottenviken engagerat sig för att årets arrangemang ska bli av.

Bland annat har Svensk Friidrott fått hjälp med viktiga finska kontakter både tack vare idrottsminister Amanda Lind med stab och statsepidemiologen, Anders Tegnell. 

Av sportsligt värde

För många är det ett stort ögonblick i livet att få representera sitt land. 

Årets svenska trupp samlar aktiva i alla åldrar. Både rutinerade och debutanter. Unga och äldre. Både världsmästaren Daniel Ståhl samt de unga Melwin Lycke Holm och Oskar Edlund. Ytterligare världsaktiva i form av Thobias Montler, Simon Pettersson och Kim Amb. Vidare unga aktiva som medeldistanstjejen Alice Magnell Millán och sprintertjejerna Nikki Anderberg och Elvira Tanderud, men även den mycket rutinerade Rebecka Högberg. Och världsstjärnor som Khaddi Sagnia, Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Fanny Roos. Det är en mycket dynamisk mix av individer i en tid när svensk elitfriidrott har medvind. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.