Tradition med blågul prägel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Finnkampen kommande helg är världens äldsta bevarade landskamp i friidrott och fortsätter att skapa positiva känslor. 1925 genomfördes den första Finnkampen. Det är en nationalklenod i Sverige och Finland som vi ska fortsätta att värna och utveckla. 

Badet i vattengraven hör till de svenska segrarna. Det har blivit blågul triumf på herrsidan, De svenska damerna har vunnit åtta av tio senaste finnkamperna. vid sju tillfällen underde senaste tio kamperna.klint åker ner i vattengraven

Relationen mellan Sverige och Finland har många bottnar. På något sätt är vi både bröder- och systerfolk samt värsta konkurrenter. I den kontexten är Finnkampen ett perfekt evenemang för att engagera breda folklager.

Snart 100-årsjubileum

Vi ser även fram emot 2025 och ett 100-årsjubileum. Det måste vi fira ordentligt.

Finnkampen är positiv för svensk och finsk friidrott av många skäl. Det är en viktig och uppskattad tävling för våra aktiva. Tack vare många timmars TV-sändning är det mycket värdefull marknadsföring av friidrott och evenemanget har även en stor ekonomisk betydelse. Den klassiska landskampen innebär stora exponeringsmöjligheter för friidrottens samarbetspartners.

Många idrottsintresserade följer tävlingarna via televisionen. Finnkampens TV-sändningar har alltid fina tittarsiffror. Det är positivt att SVT önskar fortsätta det samarbetet. 

Nu på lördag och söndag genomförs Finnkampen i Tammerfors. Anpassad till Coronaviruset och endast på seniornivå. Ändå är det en stor seger att evenemanget kan genomföras i en sådan här utmanande samhällssituation. 

Tvingas flyga tur och retur

Mycket speciellt är att den svenska truppen flyger tur och retur både lördag och söndag och alla aktuella aktiva, coacher samt övriga ledare måste göra ett covid-19 test några få dagar före avresa. 

Det är många som har arbetat hårt för att Finnkampen i år ska bli av. Tjänstemän och förtroendevalda i både Svenska och Finska Friidrottsförbundet. Emellertid har även regeringsföreträdare och högre myndighetspersoner på bägge sidor av Bottenviken engagerat sig för att årets arrangemang ska bli av.

Bland annat har Svensk Friidrott fått hjälp med viktiga finska kontakter både tack vare idrottsminister Amanda Lind med stab och statsepidemiologen, Anders Tegnell. 

Av sportsligt värde

För många är det ett stort ögonblick i livet att få representera sitt land. 

Årets svenska trupp samlar aktiva i alla åldrar. Både rutinerade och debutanter. Unga och äldre. Både världsmästaren Daniel Ståhl samt de unga Melwin Lycke Holm och Oskar Edlund. Ytterligare världsaktiva i form av Thobias Montler, Simon Pettersson och Kim Amb. Vidare unga aktiva som medeldistanstjejen Alice Magnell Millán och sprintertjejerna Nikki Anderberg och Elvira Tanderud, men även den mycket rutinerade Rebecka Högberg. Och världsstjärnor som Khaddi Sagnia, Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Fanny Roos. Det är en mycket dynamisk mix av individer i en tid när svensk elitfriidrott har medvind. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.