Tradition med blågul prägel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Finnkampen kommande helg är världens äldsta bevarade landskamp i friidrott och fortsätter att skapa positiva känslor. 1925 genomfördes den första Finnkampen. Det är en nationalklenod i Sverige och Finland som vi ska fortsätta att värna och utveckla. 

Badet i vattengraven hör till de svenska segrarna. Det har blivit blågul triumf på herrsidan, De svenska damerna har vunnit åtta av tio senaste finnkamperna. vid sju tillfällen underde senaste tio kamperna.klint åker ner i vattengraven

Relationen mellan Sverige och Finland har många bottnar. På något sätt är vi både bröder- och systerfolk samt värsta konkurrenter. I den kontexten är Finnkampen ett perfekt evenemang för att engagera breda folklager.

Snart 100-årsjubileum

Vi ser även fram emot 2025 och ett 100-årsjubileum. Det måste vi fira ordentligt.

Finnkampen är positiv för svensk och finsk friidrott av många skäl. Det är en viktig och uppskattad tävling för våra aktiva. Tack vare många timmars TV-sändning är det mycket värdefull marknadsföring av friidrott och evenemanget har även en stor ekonomisk betydelse. Den klassiska landskampen innebär stora exponeringsmöjligheter för friidrottens samarbetspartners.

Många idrottsintresserade följer tävlingarna via televisionen. Finnkampens TV-sändningar har alltid fina tittarsiffror. Det är positivt att SVT önskar fortsätta det samarbetet. 

Nu på lördag och söndag genomförs Finnkampen i Tammerfors. Anpassad till Coronaviruset och endast på seniornivå. Ändå är det en stor seger att evenemanget kan genomföras i en sådan här utmanande samhällssituation. 

Tvingas flyga tur och retur

Mycket speciellt är att den svenska truppen flyger tur och retur både lördag och söndag och alla aktuella aktiva, coacher samt övriga ledare måste göra ett covid-19 test några få dagar före avresa. 

Det är många som har arbetat hårt för att Finnkampen i år ska bli av. Tjänstemän och förtroendevalda i både Svenska och Finska Friidrottsförbundet. Emellertid har även regeringsföreträdare och högre myndighetspersoner på bägge sidor av Bottenviken engagerat sig för att årets arrangemang ska bli av.

Bland annat har Svensk Friidrott fått hjälp med viktiga finska kontakter både tack vare idrottsminister Amanda Lind med stab och statsepidemiologen, Anders Tegnell. 

Av sportsligt värde

För många är det ett stort ögonblick i livet att få representera sitt land. 

Årets svenska trupp samlar aktiva i alla åldrar. Både rutinerade och debutanter. Unga och äldre. Både världsmästaren Daniel Ståhl samt de unga Melwin Lycke Holm och Oskar Edlund. Ytterligare världsaktiva i form av Thobias Montler, Simon Pettersson och Kim Amb. Vidare unga aktiva som medeldistanstjejen Alice Magnell Millán och sprintertjejerna Nikki Anderberg och Elvira Tanderud, men även den mycket rutinerade Rebecka Högberg. Och världsstjärnor som Khaddi Sagnia, Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Fanny Roos. Det är en mycket dynamisk mix av individer i en tid när svensk elitfriidrott har medvind. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.