Tradition med blågul prägel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Finnkampen kommande helg är världens äldsta bevarade landskamp i friidrott och fortsätter att skapa positiva känslor. 1925 genomfördes den första Finnkampen. Det är en nationalklenod i Sverige och Finland som vi ska fortsätta att värna och utveckla. 

Badet i vattengraven hör till de svenska segrarna. Det har blivit blågul triumf på herrsidan, De svenska damerna har vunnit åtta av tio senaste finnkamperna. vid sju tillfällen underde senaste tio kamperna.klint åker ner i vattengraven

Relationen mellan Sverige och Finland har många bottnar. På något sätt är vi både bröder- och systerfolk samt värsta konkurrenter. I den kontexten är Finnkampen ett perfekt evenemang för att engagera breda folklager.

Snart 100-årsjubileum

Vi ser även fram emot 2025 och ett 100-årsjubileum. Det måste vi fira ordentligt.

Finnkampen är positiv för svensk och finsk friidrott av många skäl. Det är en viktig och uppskattad tävling för våra aktiva. Tack vare många timmars TV-sändning är det mycket värdefull marknadsföring av friidrott och evenemanget har även en stor ekonomisk betydelse. Den klassiska landskampen innebär stora exponeringsmöjligheter för friidrottens samarbetspartners.

Många idrottsintresserade följer tävlingarna via televisionen. Finnkampens TV-sändningar har alltid fina tittarsiffror. Det är positivt att SVT önskar fortsätta det samarbetet. 

Nu på lördag och söndag genomförs Finnkampen i Tammerfors. Anpassad till Coronaviruset och endast på seniornivå. Ändå är det en stor seger att evenemanget kan genomföras i en sådan här utmanande samhällssituation. 

Tvingas flyga tur och retur

Mycket speciellt är att den svenska truppen flyger tur och retur både lördag och söndag och alla aktuella aktiva, coacher samt övriga ledare måste göra ett covid-19 test några få dagar före avresa. 

Det är många som har arbetat hårt för att Finnkampen i år ska bli av. Tjänstemän och förtroendevalda i både Svenska och Finska Friidrottsförbundet. Emellertid har även regeringsföreträdare och högre myndighetspersoner på bägge sidor av Bottenviken engagerat sig för att årets arrangemang ska bli av.

Bland annat har Svensk Friidrott fått hjälp med viktiga finska kontakter både tack vare idrottsminister Amanda Lind med stab och statsepidemiologen, Anders Tegnell. 

Av sportsligt värde

För många är det ett stort ögonblick i livet att få representera sitt land. 

Årets svenska trupp samlar aktiva i alla åldrar. Både rutinerade och debutanter. Unga och äldre. Både världsmästaren Daniel Ståhl samt de unga Melwin Lycke Holm och Oskar Edlund. Ytterligare världsaktiva i form av Thobias Montler, Simon Pettersson och Kim Amb. Vidare unga aktiva som medeldistanstjejen Alice Magnell Millán och sprintertjejerna Nikki Anderberg och Elvira Tanderud, men även den mycket rutinerade Rebecka Högberg. Och världsstjärnor som Khaddi Sagnia, Angelica Bengtsson, Michaela Meijer och Fanny Roos. Det är en mycket dynamisk mix av individer i en tid när svensk elitfriidrott har medvind. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen