Hotet mot den svenska idrottsmodellen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns en diskussion och debatt om idrottens arbete och dess hantering om till exempel övergrepp, trakasserier och andra oacceptabla beteenden ska hanteras av en oberoende organisation/er utanför den formella idrottsrörelsen och därmed Riksidrottsförbundet. Vi som tror på den svenska idrottsmodellen måste ta denna debatt med stor ödmjukhet och seriositet och se över hur sådana här frågor bättre kan hanteras inom idrottsrörelsen både vad gäller det förebyggande arbetet och bestraffningar.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att det är vi inom idrotten som har bäst kunskap om vår verksamhet. Inom ramen för många RIM-ärenden gällande trygg idrott och RF:s framtida stadgar föreslår Riksidrottsstyrelsen en utredning. Det är viktigt att direktiven till denna utredning är väl genomarbetade och att den får en bemanning med gedigen och adekvat kompetens. Vidare finns det en angelägen politisk aspekt i att utredningen ur relevanta aspekter är oberoende. Historiskt sett har det till exempel varit utmanande personunioner mellan medlemmar i Riksidrottsnämnden och de personer som fått formella uppdrag att analysera stadgarna.

Idrottsideologiska tankar

I mina drömmars Sverige ser politiken idrottens egenvärde och prioriterar inte specialdestinerade stöd till olika ämnesområden. Idrotten bidrar till glädje, gemenskap, folkhälsa, personlig utveckling och demokrati. Genom grundverksamheten skapas betydande samhällsnytta, vilket det finns forskning med empiriska belägg som visar. Den vardagliga verksamheten i vår självständiga folkrörelse ger påtagliga positiva effekter i form av till exempel integration och en bättra hälsa.

Emellertid kan det inte vara en grundförutsättning för det offentliga stödet att idrottssverige i form av ett beställningsorgan ska leverera lösningar på olika samhällsproblem. Med ett till betydande delar fritt grundstöd kommer emellertid många föreningar, som är Riksidrottsförbundets hjärta, med flera att leverera mycket konkreta positiva effekter för vårt land. Lokalt, regionalt och nationellt. Svensk idrott kan förflytta berg om vi får rätt förtroende från våra beslutsfattare på olika nivåer! 

Samtidigt är det viktigt att idrottsledare och andra viktiga krafter inom vår folkrörelse är lyhörda för de övergripande riktlinjerna och målen med verksamheten, som till stor del bygger på finansiering av offentliga medel, som kommer från politiken. Annars kommer det implicita kontraktet mellan den offentliga makten och idrottsrörelsen att spricka och vi får mer statlig, regional och kommunal styrning av verksamheten med ökad reglering.

Vän av ordning kan fråga sig vad det är för fel om den offentliga sektorn får styra mer av idrottens verksamhet. Det handlar om motivationen hos de ideella ledarna som till mycket betydande del bygger upp vårt föreningsliv och även andra organisationsnivåer inom idrottsrörelsen. Idag finns cirka 800 000 aktiva idrottsledare. Om deras ideella arbete skulle mätas ekonomiskt motsvarande en fritidsledarlön blir värdet en summa på cirka 20 miljarder kronor!!

De allra flesta av dessa ledare motiveras av att arbeta med idrottsverksamheten och inte att skriva olika form av handlingsplaner och rapporter samt att ägna sig åt ytterligare administration. Idrottsrörelsen måste få möjlighet att ägna sig huvudsakligen åt just idrott.   

Våga prata om elitidrott

Inom ramen för den svenska idrottsmodellen hör elit och bredd ihop. Våra stjärnor är viktiga förebilder och inspiratörer. Samtidigt måste vi även med realistiska verksamhetsförutsättningar ge pojkar och flickor möjlighet att drömma och kämpa för att nå hela vägen upp till elitnivån i sin idrott. Det är dags att sluta vara försiktiga med att prata om elit.

Även i vårt land behöver vi stjärnor som är viktiga marknadsförare av vår fina nation. Jantelagen får inte hämma det offentliga samtalet om idrott. Detta innefattar även nödvändigheten att de nya medlemmarna i Riksidrottsstyrelsen och även specialidrottsförbundens ordförande kan både arbeta med den ideella och kommersiella idrotten samtidigt.

Det bygger emellertid på att företag inom ramen för idrottsrörelsen till mer än 50 procent är ägda av idrottsföreningar i enlighet med nuvarande regelverk.

Vidare att företrädare för de större specialidrottsförbunden visar respekt och agerar utifrån kunskapen om att idrottsrörelsen är mångfacetterad och att det är en begränsad del av medlemmarna som har kommersiella intäkter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.