Hotet mot den svenska idrottsmodellen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns en diskussion och debatt om idrottens arbete och dess hantering om till exempel övergrepp, trakasserier och andra oacceptabla beteenden ska hanteras av en oberoende organisation/er utanför den formella idrottsrörelsen och därmed Riksidrottsförbundet. Vi som tror på den svenska idrottsmodellen måste ta denna debatt med stor ödmjukhet och seriositet och se över hur sådana här frågor bättre kan hanteras inom idrottsrörelsen både vad gäller det förebyggande arbetet och bestraffningar.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att det är vi inom idrotten som har bäst kunskap om vår verksamhet. Inom ramen för många RIM-ärenden gällande trygg idrott och RF:s framtida stadgar föreslår Riksidrottsstyrelsen en utredning. Det är viktigt att direktiven till denna utredning är väl genomarbetade och att den får en bemanning med gedigen och adekvat kompetens. Vidare finns det en angelägen politisk aspekt i att utredningen ur relevanta aspekter är oberoende. Historiskt sett har det till exempel varit utmanande personunioner mellan medlemmar i Riksidrottsnämnden och de personer som fått formella uppdrag att analysera stadgarna.

Idrottsideologiska tankar

I mina drömmars Sverige ser politiken idrottens egenvärde och prioriterar inte specialdestinerade stöd till olika ämnesområden. Idrotten bidrar till glädje, gemenskap, folkhälsa, personlig utveckling och demokrati. Genom grundverksamheten skapas betydande samhällsnytta, vilket det finns forskning med empiriska belägg som visar. Den vardagliga verksamheten i vår självständiga folkrörelse ger påtagliga positiva effekter i form av till exempel integration och en bättra hälsa.

Emellertid kan det inte vara en grundförutsättning för det offentliga stödet att idrottssverige i form av ett beställningsorgan ska leverera lösningar på olika samhällsproblem. Med ett till betydande delar fritt grundstöd kommer emellertid många föreningar, som är Riksidrottsförbundets hjärta, med flera att leverera mycket konkreta positiva effekter för vårt land. Lokalt, regionalt och nationellt. Svensk idrott kan förflytta berg om vi får rätt förtroende från våra beslutsfattare på olika nivåer! 

Samtidigt är det viktigt att idrottsledare och andra viktiga krafter inom vår folkrörelse är lyhörda för de övergripande riktlinjerna och målen med verksamheten, som till stor del bygger på finansiering av offentliga medel, som kommer från politiken. Annars kommer det implicita kontraktet mellan den offentliga makten och idrottsrörelsen att spricka och vi får mer statlig, regional och kommunal styrning av verksamheten med ökad reglering.

Vän av ordning kan fråga sig vad det är för fel om den offentliga sektorn får styra mer av idrottens verksamhet. Det handlar om motivationen hos de ideella ledarna som till mycket betydande del bygger upp vårt föreningsliv och även andra organisationsnivåer inom idrottsrörelsen. Idag finns cirka 800 000 aktiva idrottsledare. Om deras ideella arbete skulle mätas ekonomiskt motsvarande en fritidsledarlön blir värdet en summa på cirka 20 miljarder kronor!!

De allra flesta av dessa ledare motiveras av att arbeta med idrottsverksamheten och inte att skriva olika form av handlingsplaner och rapporter samt att ägna sig åt ytterligare administration. Idrottsrörelsen måste få möjlighet att ägna sig huvudsakligen åt just idrott.   

Våga prata om elitidrott

Inom ramen för den svenska idrottsmodellen hör elit och bredd ihop. Våra stjärnor är viktiga förebilder och inspiratörer. Samtidigt måste vi även med realistiska verksamhetsförutsättningar ge pojkar och flickor möjlighet att drömma och kämpa för att nå hela vägen upp till elitnivån i sin idrott. Det är dags att sluta vara försiktiga med att prata om elit.

Även i vårt land behöver vi stjärnor som är viktiga marknadsförare av vår fina nation. Jantelagen får inte hämma det offentliga samtalet om idrott. Detta innefattar även nödvändigheten att de nya medlemmarna i Riksidrottsstyrelsen och även specialidrottsförbundens ordförande kan både arbeta med den ideella och kommersiella idrotten samtidigt.

Det bygger emellertid på att företag inom ramen för idrottsrörelsen till mer än 50 procent är ägda av idrottsföreningar i enlighet med nuvarande regelverk.

Vidare att företrädare för de större specialidrottsförbunden visar respekt och agerar utifrån kunskapen om att idrottsrörelsen är mångfacetterad och att det är en begränsad del av medlemmarna som har kommersiella intäkter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.