Hotet mot den svenska idrottsmodellen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns en diskussion och debatt om idrottens arbete och dess hantering om till exempel övergrepp, trakasserier och andra oacceptabla beteenden ska hanteras av en oberoende organisation/er utanför den formella idrottsrörelsen och därmed Riksidrottsförbundet. Vi som tror på den svenska idrottsmodellen måste ta denna debatt med stor ödmjukhet och seriositet och se över hur sådana här frågor bättre kan hanteras inom idrottsrörelsen både vad gäller det förebyggande arbetet och bestraffningar.

Samtidigt är det viktigt att påpeka att det är vi inom idrotten som har bäst kunskap om vår verksamhet. Inom ramen för många RIM-ärenden gällande trygg idrott och RF:s framtida stadgar föreslår Riksidrottsstyrelsen en utredning. Det är viktigt att direktiven till denna utredning är väl genomarbetade och att den får en bemanning med gedigen och adekvat kompetens. Vidare finns det en angelägen politisk aspekt i att utredningen ur relevanta aspekter är oberoende. Historiskt sett har det till exempel varit utmanande personunioner mellan medlemmar i Riksidrottsnämnden och de personer som fått formella uppdrag att analysera stadgarna.

Idrottsideologiska tankar

I mina drömmars Sverige ser politiken idrottens egenvärde och prioriterar inte specialdestinerade stöd till olika ämnesområden. Idrotten bidrar till glädje, gemenskap, folkhälsa, personlig utveckling och demokrati. Genom grundverksamheten skapas betydande samhällsnytta, vilket det finns forskning med empiriska belägg som visar. Den vardagliga verksamheten i vår självständiga folkrörelse ger påtagliga positiva effekter i form av till exempel integration och en bättra hälsa.

Emellertid kan det inte vara en grundförutsättning för det offentliga stödet att idrottssverige i form av ett beställningsorgan ska leverera lösningar på olika samhällsproblem. Med ett till betydande delar fritt grundstöd kommer emellertid många föreningar, som är Riksidrottsförbundets hjärta, med flera att leverera mycket konkreta positiva effekter för vårt land. Lokalt, regionalt och nationellt. Svensk idrott kan förflytta berg om vi får rätt förtroende från våra beslutsfattare på olika nivåer! 

Samtidigt är det viktigt att idrottsledare och andra viktiga krafter inom vår folkrörelse är lyhörda för de övergripande riktlinjerna och målen med verksamheten, som till stor del bygger på finansiering av offentliga medel, som kommer från politiken. Annars kommer det implicita kontraktet mellan den offentliga makten och idrottsrörelsen att spricka och vi får mer statlig, regional och kommunal styrning av verksamheten med ökad reglering.

Vän av ordning kan fråga sig vad det är för fel om den offentliga sektorn får styra mer av idrottens verksamhet. Det handlar om motivationen hos de ideella ledarna som till mycket betydande del bygger upp vårt föreningsliv och även andra organisationsnivåer inom idrottsrörelsen. Idag finns cirka 800 000 aktiva idrottsledare. Om deras ideella arbete skulle mätas ekonomiskt motsvarande en fritidsledarlön blir värdet en summa på cirka 20 miljarder kronor!!

De allra flesta av dessa ledare motiveras av att arbeta med idrottsverksamheten och inte att skriva olika form av handlingsplaner och rapporter samt att ägna sig åt ytterligare administration. Idrottsrörelsen måste få möjlighet att ägna sig huvudsakligen åt just idrott.   

Våga prata om elitidrott

Inom ramen för den svenska idrottsmodellen hör elit och bredd ihop. Våra stjärnor är viktiga förebilder och inspiratörer. Samtidigt måste vi även med realistiska verksamhetsförutsättningar ge pojkar och flickor möjlighet att drömma och kämpa för att nå hela vägen upp till elitnivån i sin idrott. Det är dags att sluta vara försiktiga med att prata om elit.

Även i vårt land behöver vi stjärnor som är viktiga marknadsförare av vår fina nation. Jantelagen får inte hämma det offentliga samtalet om idrott. Detta innefattar även nödvändigheten att de nya medlemmarna i Riksidrottsstyrelsen och även specialidrottsförbundens ordförande kan både arbeta med den ideella och kommersiella idrotten samtidigt.

Det bygger emellertid på att företag inom ramen för idrottsrörelsen till mer än 50 procent är ägda av idrottsföreningar i enlighet med nuvarande regelverk.

Vidare att företrädare för de större specialidrottsförbunden visar respekt och agerar utifrån kunskapen om att idrottsrörelsen är mångfacetterad och att det är en begränsad del av medlemmarna som har kommersiella intäkter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.