Idrotten står inför utmaningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Handbollen gör succé i VM och i OS ska ytterligare åtta förbund visa sin internationella klass. Den svenska idrottsmodellen har under många år varit mycket framgångsrik. I synnerhet i förhållande till Sveriges folkmängd, men idag finns ett antal tydliga utmaningar. 

Länge har svensk idrott varit en sammanhållen fri folkrörelse där större, mellanstora och mindre idrotter haft en ömsesidig respekt för varandra och det har funnits ett solidariskt synsätt om varandras förutsättningar och behov. 

Samtidigt ska det självklart tas en rimlig hänsyn till verksamhets- och aktivitetsvolymen inom de olika specialidrottsförbunden. 

Idag finns anledning till oro om sammanhållningen i svensk idrott. Vad krävs då framåt? Jo, bland annat att flera organisationsledare på högre nivå inom svensk idrott har eller söker god kunskap om villkoren för olika idrotter, både av skiftande storlek och verksamhetsstruktur. 

Vidare att ledande idrottsövergripande organ, som till exempel Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, har ledamöter i styrelser och andra relevanta kommittéer, råd, arbetsgrupper m.m. som har en bredd av erfarenheter från olika idrottsrörelsen. Just det här är emellertid inte endast ett ansvar för årsmötesdeltagare och valberedningar utan det krävs även att specifika idrottsledare, till exempel ordföranden och styrelseledamöter, samt andra nyckelaktörer i specialidrottsförbunden, känner ett ansvar för svensk idrott i dess helhet genom att vara valbara till olika förtroendeuppdrag bortom sin idrotts specifika verksamhet. 

Äger sin verksamhet

Det är emellertid viktigt att kunna inta två perspektiv samtidigt. I folkrörelsen svensk idrott är det angeläget att de centrala organen, som Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska kommitté, inte klåfingrigt går in i de enskilda specialidrotternas verksamhet. Det är i grunden varje idrott som äger sin verksamhet. 

I en stor folkrörelse finns nämligen en central skillnad gentemot till exempel en myndighet. Idrotten är ingen top down-verksamhet där Riksidrottsstyrelsen eller andra centrala organ ger order. 

Vi är i grunden en fri och självständig folkrörelse som byggs genom det breda ideella engagemanget där föreningarna är själva hjärtat. 

Samtidigt är det viktigt att påpeka att detta inte hindrar att vi kan och ska lösa en hel del idrottsfrågor gemensamt. Det finns också en tradition i Sveriges Olympiska kommitté att det sker direkta beslut av bland annat tjänstemännen som påverkar specialidrottsförbundens verksamhet på olika sätt. 

Om vi ska ha en stark sammanhållen och fri idrottsrörelse även år 2032 så måste det finnas individer som är beredda att lägga ned tid och engagemang på våra gemensamma frågor. När du rör dig i miljöer i riksdagen, regeringskansliet men även i en del regioner och kommuner hör du rätt så snabbt idag att det finns röster bland beslutsfattarna, både politiker och högre tjänstemän, som ifrågasätter om svensk idrott verkligen är en enig folkrörelse…

Bred folkrörelse 

Idrottsrörelsen ska bedriva idrottsverksamhet och detta ska innefatta både bredd och elit. Motion, folkhälsa och mer tydligt prestationsbaserad verksamhet. Det är viktigt med både mindre glesbygdsföreningar och större föreningar med bland annat elitinriktning och kommersiellt tänk. 

Vår mångfacetterade folkrörelse är stark just för att den samlar en bred palett av verksamhet och människor. Och levererar mycket samhällsnytta. Det är dock idrottsideologiskt centralt att påpeka att samhällsnyttan är ett indirekt resultat av idrottsverksamheten och vår folkrörelse är inget beställningsorgan för kommuner, regioner och staten. 

Samtidigt är vi farligt ute om vi oförstående och nonchalant kommenterar beslutsfattares, till exempel högre politiker och tjänstemän, önskemål om övergripande effekter på t.ex. folkhälso- och integrationsområdet ur ett brett perspektiv. Vi kommer aldrig under de närmaste åren få ekonomiskt stöd utan motkrav från den offentliga makten. 

Brist på ungdomar  

En betydande utmaning för idrottsrörelsen, som bland annat aktuell forskning visat, är t.ex. att nå individer och grupper från svaga socioekonomiska miljöer. 

Svensk idrott är på många sätt fantastisk, men verksamhetens barn och ungdomar är till en betydande grad från starka socioekonomiska områden. Vår folkrörelse är en naturlig del av bostadsrätts-, radhus-, villasverige. 

Det är ett ansvar för oss ledare att hålla nere avgifter och att arbeta med inkluderande prova på-verksamheter för att sänka trösklarna till deltagande i föreningslivet.  

Lyfta landet Sverige

Det finns en stor potential för idrotten att framåt lyfta Sverige. Vi har idag betydande problem med kriminalitet i bland annat storstädernas förorter och pandemin har påverkat vårt land mycket negativt beträffande den fysiska och psykiska hälsan. 

Genom idrottsrörelsens starka kraft får människor möjlighet att växa och utvecklas. Verksamheten bygger broar mellan individer och grupper och kan bidra till att vi efter en utmanande tid med Coronaviruset återfår en bättre hälsa och självförtroende i vårt fina land. 

Detta kräver emellertid att det finns ledare och andra relevanta aktörer i de olika idrotterna som tillsammans arbetar prestigelöst för idrottens fromma.

Vikten av inkludering

Nationens största folkrörelse ska vara öppen för människor oavsett om du är född i Lycksele, New Delhi, Rinkeby, Santiago, Hagfors, Nairobi, Falkenberg, Beirut, Kalmar, Chicago eller Rosengård. Du ska känna dig välkommen om du tränar för att må bra och/eller söker dig till den sociala gemenskapen alternativt vill nå världstoppen.

Den svenska och nordiska idrottsmodellen har en del utmaningar. De närmaste tio åren blir mycket centrala för hur vi kommer att lyckas.         

Johan Storåkers

Fakta

Dessa specialförbund har tävlande i OS i Peking:

Skidförbundet (alpint, backhoppning, freeski, puckelpist, skicross, snowboard).

Curlingförbundet

Ishockeyförbundet

Konståkningsförbundet

Swesports (skridsko, rodel)

 

Skidskytteförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.