Idrotten står inför utmaningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Handbollen gör succé i VM och i OS ska ytterligare åtta förbund visa sin internationella klass. Den svenska idrottsmodellen har under många år varit mycket framgångsrik. I synnerhet i förhållande till Sveriges folkmängd, men idag finns ett antal tydliga utmaningar. 

Länge har svensk idrott varit en sammanhållen fri folkrörelse där större, mellanstora och mindre idrotter haft en ömsesidig respekt för varandra och det har funnits ett solidariskt synsätt om varandras förutsättningar och behov. 

Samtidigt ska det självklart tas en rimlig hänsyn till verksamhets- och aktivitetsvolymen inom de olika specialidrottsförbunden. 

Idag finns anledning till oro om sammanhållningen i svensk idrott. Vad krävs då framåt? Jo, bland annat att flera organisationsledare på högre nivå inom svensk idrott har eller söker god kunskap om villkoren för olika idrotter, både av skiftande storlek och verksamhetsstruktur. 

Vidare att ledande idrottsövergripande organ, som till exempel Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, har ledamöter i styrelser och andra relevanta kommittéer, råd, arbetsgrupper m.m. som har en bredd av erfarenheter från olika idrottsrörelsen. Just det här är emellertid inte endast ett ansvar för årsmötesdeltagare och valberedningar utan det krävs även att specifika idrottsledare, till exempel ordföranden och styrelseledamöter, samt andra nyckelaktörer i specialidrottsförbunden, känner ett ansvar för svensk idrott i dess helhet genom att vara valbara till olika förtroendeuppdrag bortom sin idrotts specifika verksamhet. 

Äger sin verksamhet

Det är emellertid viktigt att kunna inta två perspektiv samtidigt. I folkrörelsen svensk idrott är det angeläget att de centrala organen, som Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska kommitté, inte klåfingrigt går in i de enskilda specialidrotternas verksamhet. Det är i grunden varje idrott som äger sin verksamhet. 

I en stor folkrörelse finns nämligen en central skillnad gentemot till exempel en myndighet. Idrotten är ingen top down-verksamhet där Riksidrottsstyrelsen eller andra centrala organ ger order. 

Vi är i grunden en fri och självständig folkrörelse som byggs genom det breda ideella engagemanget där föreningarna är själva hjärtat. 

Samtidigt är det viktigt att påpeka att detta inte hindrar att vi kan och ska lösa en hel del idrottsfrågor gemensamt. Det finns också en tradition i Sveriges Olympiska kommitté att det sker direkta beslut av bland annat tjänstemännen som påverkar specialidrottsförbundens verksamhet på olika sätt. 

Om vi ska ha en stark sammanhållen och fri idrottsrörelse även år 2032 så måste det finnas individer som är beredda att lägga ned tid och engagemang på våra gemensamma frågor. När du rör dig i miljöer i riksdagen, regeringskansliet men även i en del regioner och kommuner hör du rätt så snabbt idag att det finns röster bland beslutsfattarna, både politiker och högre tjänstemän, som ifrågasätter om svensk idrott verkligen är en enig folkrörelse…

Bred folkrörelse 

Idrottsrörelsen ska bedriva idrottsverksamhet och detta ska innefatta både bredd och elit. Motion, folkhälsa och mer tydligt prestationsbaserad verksamhet. Det är viktigt med både mindre glesbygdsföreningar och större föreningar med bland annat elitinriktning och kommersiellt tänk. 

Vår mångfacetterade folkrörelse är stark just för att den samlar en bred palett av verksamhet och människor. Och levererar mycket samhällsnytta. Det är dock idrottsideologiskt centralt att påpeka att samhällsnyttan är ett indirekt resultat av idrottsverksamheten och vår folkrörelse är inget beställningsorgan för kommuner, regioner och staten. 

Samtidigt är vi farligt ute om vi oförstående och nonchalant kommenterar beslutsfattares, till exempel högre politiker och tjänstemän, önskemål om övergripande effekter på t.ex. folkhälso- och integrationsområdet ur ett brett perspektiv. Vi kommer aldrig under de närmaste åren få ekonomiskt stöd utan motkrav från den offentliga makten. 

Brist på ungdomar  

En betydande utmaning för idrottsrörelsen, som bland annat aktuell forskning visat, är t.ex. att nå individer och grupper från svaga socioekonomiska miljöer. 

Svensk idrott är på många sätt fantastisk, men verksamhetens barn och ungdomar är till en betydande grad från starka socioekonomiska områden. Vår folkrörelse är en naturlig del av bostadsrätts-, radhus-, villasverige. 

Det är ett ansvar för oss ledare att hålla nere avgifter och att arbeta med inkluderande prova på-verksamheter för att sänka trösklarna till deltagande i föreningslivet.  

Lyfta landet Sverige

Det finns en stor potential för idrotten att framåt lyfta Sverige. Vi har idag betydande problem med kriminalitet i bland annat storstädernas förorter och pandemin har påverkat vårt land mycket negativt beträffande den fysiska och psykiska hälsan. 

Genom idrottsrörelsens starka kraft får människor möjlighet att växa och utvecklas. Verksamheten bygger broar mellan individer och grupper och kan bidra till att vi efter en utmanande tid med Coronaviruset återfår en bättre hälsa och självförtroende i vårt fina land. 

Detta kräver emellertid att det finns ledare och andra relevanta aktörer i de olika idrotterna som tillsammans arbetar prestigelöst för idrottens fromma.

Vikten av inkludering

Nationens största folkrörelse ska vara öppen för människor oavsett om du är född i Lycksele, New Delhi, Rinkeby, Santiago, Hagfors, Nairobi, Falkenberg, Beirut, Kalmar, Chicago eller Rosengård. Du ska känna dig välkommen om du tränar för att må bra och/eller söker dig till den sociala gemenskapen alternativt vill nå världstoppen.

Den svenska och nordiska idrottsmodellen har en del utmaningar. De närmaste tio åren blir mycket centrala för hur vi kommer att lyckas.         

Johan Storåkers

Fakta

Dessa specialförbund har tävlande i OS i Peking:

Skidförbundet (alpint, backhoppning, freeski, puckelpist, skicross, snowboard).

Curlingförbundet

Ishockeyförbundet

Konståkningsförbundet

Swesports (skridsko, rodel)

 

Skidskytteförbundet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.