Idrotten står inför utmaningar
Handbollen gör succé i VM och i OS ska ytterligare åtta förbund visa sin internationella klass. Den svenska idrottsmodellen har under många år varit mycket framgångsrik. I synnerhet i förhållande till Sveriges folkmängd, men idag finns ett antal tydliga utmaningar.
Länge har svensk idrott varit en sammanhållen fri folkrörelse där större, mellanstora och mindre idrotter haft en ömsesidig respekt för varandra och det har funnits ett solidariskt synsätt om varandras förutsättningar och behov.
Samtidigt ska det självklart tas en rimlig hänsyn till verksamhets- och aktivitetsvolymen inom de olika specialidrottsförbunden.
Idag finns anledning till oro om sammanhållningen i svensk idrott. Vad krävs då framåt? Jo, bland annat att flera organisationsledare på högre nivå inom svensk idrott har eller söker god kunskap om villkoren för olika idrotter, både av skiftande storlek och verksamhetsstruktur.
Vidare att ledande idrottsövergripande organ, som till exempel Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, har ledamöter i styrelser och andra relevanta kommittéer, råd, arbetsgrupper m.m. som har en bredd av erfarenheter från olika idrottsrörelsen. Just det här är emellertid inte endast ett ansvar för årsmötesdeltagare och valberedningar utan det krävs även att specifika idrottsledare, till exempel ordföranden och styrelseledamöter, samt andra nyckelaktörer i specialidrottsförbunden, känner ett ansvar för svensk idrott i dess helhet genom att vara valbara till olika förtroendeuppdrag bortom sin idrotts specifika verksamhet.
Äger sin verksamhet
Det är emellertid viktigt att kunna inta två perspektiv samtidigt. I folkrörelsen svensk idrott är det angeläget att de centrala organen, som Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska kommitté, inte klåfingrigt går in i de enskilda specialidrotternas verksamhet. Det är i grunden varje idrott som äger sin verksamhet.
I en stor folkrörelse finns nämligen en central skillnad gentemot till exempel en myndighet. Idrotten är ingen top down-verksamhet där Riksidrottsstyrelsen eller andra centrala organ ger order.
Vi är i grunden en fri och självständig folkrörelse som byggs genom det breda ideella engagemanget där föreningarna är själva hjärtat.
Samtidigt är det viktigt att påpeka att detta inte hindrar att vi kan och ska lösa en hel del idrottsfrågor gemensamt. Det finns också en tradition i Sveriges Olympiska kommitté att det sker direkta beslut av bland annat tjänstemännen som påverkar specialidrottsförbundens verksamhet på olika sätt.
Om vi ska ha en stark sammanhållen och fri idrottsrörelse även år 2032 så måste det finnas individer som är beredda att lägga ned tid och engagemang på våra gemensamma frågor. När du rör dig i miljöer i riksdagen, regeringskansliet men även i en del regioner och kommuner hör du rätt så snabbt idag att det finns röster bland beslutsfattarna, både politiker och högre tjänstemän, som ifrågasätter om svensk idrott verkligen är en enig folkrörelse…
Bred folkrörelse
Idrottsrörelsen ska bedriva idrottsverksamhet och detta ska innefatta både bredd och elit. Motion, folkhälsa och mer tydligt prestationsbaserad verksamhet. Det är viktigt med både mindre glesbygdsföreningar och större föreningar med bland annat elitinriktning och kommersiellt tänk.
Vår mångfacetterade folkrörelse är stark just för att den samlar en bred palett av verksamhet och människor. Och levererar mycket samhällsnytta. Det är dock idrottsideologiskt centralt att påpeka att samhällsnyttan är ett indirekt resultat av idrottsverksamheten och vår folkrörelse är inget beställningsorgan för kommuner, regioner och staten.
Samtidigt är vi farligt ute om vi oförstående och nonchalant kommenterar beslutsfattares, till exempel högre politiker och tjänstemän, önskemål om övergripande effekter på t.ex. folkhälso- och integrationsområdet ur ett brett perspektiv. Vi kommer aldrig under de närmaste åren få ekonomiskt stöd utan motkrav från den offentliga makten.
Brist på ungdomar
En betydande utmaning för idrottsrörelsen, som bland annat aktuell forskning visat, är t.ex. att nå individer och grupper från svaga socioekonomiska miljöer.
Svensk idrott är på många sätt fantastisk, men verksamhetens barn och ungdomar är till en betydande grad från starka socioekonomiska områden. Vår folkrörelse är en naturlig del av bostadsrätts-, radhus-, villasverige.
Det är ett ansvar för oss ledare att hålla nere avgifter och att arbeta med inkluderande prova på-verksamheter för att sänka trösklarna till deltagande i föreningslivet.
Lyfta landet Sverige
Det finns en stor potential för idrotten att framåt lyfta Sverige. Vi har idag betydande problem med kriminalitet i bland annat storstädernas förorter och pandemin har påverkat vårt land mycket negativt beträffande den fysiska och psykiska hälsan.
Genom idrottsrörelsens starka kraft får människor möjlighet att växa och utvecklas. Verksamheten bygger broar mellan individer och grupper och kan bidra till att vi efter en utmanande tid med Coronaviruset återfår en bättre hälsa och självförtroende i vårt fina land.
Detta kräver emellertid att det finns ledare och andra relevanta aktörer i de olika idrotterna som tillsammans arbetar prestigelöst för idrottens fromma.
Vikten av inkludering
Nationens största folkrörelse ska vara öppen för människor oavsett om du är född i Lycksele, New Delhi, Rinkeby, Santiago, Hagfors, Nairobi, Falkenberg, Beirut, Kalmar, Chicago eller Rosengård. Du ska känna dig välkommen om du tränar för att må bra och/eller söker dig till den sociala gemenskapen alternativt vill nå världstoppen.
Den svenska och nordiska idrottsmodellen har en del utmaningar. De närmaste tio åren blir mycket centrala för hur vi kommer att lyckas.
Mest lästa just nu
Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige. Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.
I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen i Bromma.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå. I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.
På onsdagen, den 11 december, tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.
I samband med damlandslagets kvalseger till EM mot Serbien, uttalades av spelarna, stor besvikelse mot SvFF:s röst för Saudiarabien.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar