Idrotten håller ihop Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Debatt: För närvarande sker slutgiltiga budgetförhandlingar inom regeringen och med samarbetspartierna inom ramen för januariöverenskommelsen. 

Idrotten, Sveriges största folkrörelse, har stora utmaningar med anledning av Coronaviruset och de tillhörande restriktionerna samt är i stort behov av förlängt stöd från staten för det tredje kvartalet.

Idrotten är vårt lands största folkrörelse och har en unik förmåga att bygga broar mellan personer och grupper. Över sociala och andra gränser. Detta är viktigt för att hålla ihop vårt samhälle och vår nation.    

Motverka segregation

För att vi fortsatt ska kunna ha en inkluderande idrottsrörelse är det viktigt att våra föreningar med flera kan hålla ner deltagaravgifterna. Därför är idrottens ekonomi central för att motverka segregation och hälsoklyftor. 

För tiden fram till och med den 30 juni fick idrotten med anledning av utmaningarna med Coronaviruset tidigt ett extra stöd från regeringen och samarbetspartierna på 500 miljoner. Detta uppskattar vi som är verksamma i vår folkrörelse mycket. Emellertid är det nu fortsatt mycket stor press på svensk idrott och ekonomiska betydande utmaningar med anledning av de restriktioner från Folkhälsomyndigheten som även finns efter den 30 juni. 

Det gäller både för vardagsverksamheten, idrottsskolor och  tävlingsevenemang med mera. Med anledning av detta är det därför viktigt att regeringen och övriga partier som ingår i januariöverenskommelsen så snart som möjligt beslutar om ett förlängt stöd från staten på 500 miljoner för kvartal 3.   

Vårt samhälle har utsatts för stora påfrestningar och det behövs framtidstro och mänsklig stimulans. I folkrörelsen idrott där många människor från olika bakgrunder möts finns en stor möjlighet att ingjuta mod och hopp i en svår tid.   

Var man än är född

Låt många människor få mötas och uppleva glädjen i idrotten även i framtiden. Oavsett ekonomiska förutsättningar eller om du är född i Kiruna, Götene, Hammarkullen, Rosengård, Rinkeby, Växjö, Nairobi, Chicago eller Santiago.   

Idrotten förenar och utjämnar folkhälsoklyftor. Det önskar jag att regeringen och övriga partier som ingår i januariöverenskommelsen tänker på när de under augusti diskuterar statsbudgeten. För ett Sverige som håller ihop. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.