Idrotten håller ihop Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Debatt: För närvarande sker slutgiltiga budgetförhandlingar inom regeringen och med samarbetspartierna inom ramen för januariöverenskommelsen. 

Idrotten, Sveriges största folkrörelse, har stora utmaningar med anledning av Coronaviruset och de tillhörande restriktionerna samt är i stort behov av förlängt stöd från staten för det tredje kvartalet.

Idrotten är vårt lands största folkrörelse och har en unik förmåga att bygga broar mellan personer och grupper. Över sociala och andra gränser. Detta är viktigt för att hålla ihop vårt samhälle och vår nation.    

Motverka segregation

För att vi fortsatt ska kunna ha en inkluderande idrottsrörelse är det viktigt att våra föreningar med flera kan hålla ner deltagaravgifterna. Därför är idrottens ekonomi central för att motverka segregation och hälsoklyftor. 

För tiden fram till och med den 30 juni fick idrotten med anledning av utmaningarna med Coronaviruset tidigt ett extra stöd från regeringen och samarbetspartierna på 500 miljoner. Detta uppskattar vi som är verksamma i vår folkrörelse mycket. Emellertid är det nu fortsatt mycket stor press på svensk idrott och ekonomiska betydande utmaningar med anledning av de restriktioner från Folkhälsomyndigheten som även finns efter den 30 juni. 

Det gäller både för vardagsverksamheten, idrottsskolor och  tävlingsevenemang med mera. Med anledning av detta är det därför viktigt att regeringen och övriga partier som ingår i januariöverenskommelsen så snart som möjligt beslutar om ett förlängt stöd från staten på 500 miljoner för kvartal 3.   

Vårt samhälle har utsatts för stora påfrestningar och det behövs framtidstro och mänsklig stimulans. I folkrörelsen idrott där många människor från olika bakgrunder möts finns en stor möjlighet att ingjuta mod och hopp i en svår tid.   

Var man än är född

Låt många människor få mötas och uppleva glädjen i idrotten även i framtiden. Oavsett ekonomiska förutsättningar eller om du är född i Kiruna, Götene, Hammarkullen, Rosengård, Rinkeby, Växjö, Nairobi, Chicago eller Santiago.   

Idrotten förenar och utjämnar folkhälsoklyftor. Det önskar jag att regeringen och övriga partier som ingår i januariöverenskommelsen tänker på när de under augusti diskuterar statsbudgeten. För ett Sverige som håller ihop. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.