Idrotten aldrig så viktig som nu

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under sista helgen i maj genomförs Riksidrottsmötet (RIM), svensk idrotts högst beslutande organ, i lärdomsstaden Uppsala. RIM genomförs vartannat år och det är då specialidrottsförbunden, RF cerntralt och SISU Idrottsutbildarna samlas för att fatta demokratiska beslut. 

i en tid med sviter från pandemin och under ett pågående krig känns idrotten mera betydelsefull än någonsin.

Inför årets RIM finns det anledning att göra några kommentarer om den s.k. svenska idrottsmodellen. I Sverige, och huvudsakligen i alla de nordiska länderna, är idrottsrörelsen uppbyggd som en folkrörelse med föreningarna som rörelsens bas. Det är inget företag eller myndighet med ett ”top-down”-perspektiv.

Förtjänar en frihet

Dagens modell bygger till stor del på ett ideellt ledarskap i vårt mångfacetterade föreningsliv. Nu finns det både bland politiker, offentliga tjänstemän och även vissa idrottsledare en vilja att reglera idrotten ytterligare. De anser att idrotten inte fullt ut förtjänar de frihetsgrader som vi har idag i förhållande till den offentliga makten. 

Jag och många andra idrottsledare tror på den svenska modellen och anser att kritikerna har fel. Vi som hör till anhängarna har en mycket tydlig idrottspolitisk uppgift att med väl grundade ideologiska argument försvara nuvarande upplägg. Jag vill föra en del resonemang i ämnet.  

Idrotten är Sveriges största folkrörelse. Runt 3.3 miljoner svenskar är medlemmar i någon av landets 19 000 idrottsföreningar. Att så många människor hör till demokratiska föreningar ger verksamheten en bred kraft i samhällsbygget. 

I tider av ökad polarisering och när landet har betydande demokratiska utmaningar är idrotten en gyllene möjlighet för att bygga broar mellan individer och grupper. 

En demokratisk och vital folkrörelseverksamhet bidrar till gemenskap och en god möjlighet att bygga landet tillsammans. 

Forskning och samhällsnyttan

Vi vet sedan länge att forskning visar att fysisk aktivitet och idrott ger bättre hälsa i ett brett perspektiv, både fysisk och psykisk hälsa. Ett viktigt tillägg bland flera om forskningsempiri är att det finns tydliga belägg för att frivillig föreningsverksamhet bidrar till barn och ungdomars hälsoutveckling, i form av välmående, positiv livskvalitet och hur de kan hantera olika typer av känslor inklusive motgångar. 

Kort sagt - föreningsidrott ger ofta många positiva effekter för människors bredare vandring på livets stig.   

Det är viktigt att SISU, Idrottsutbildarnas demokratiska bildningsarbete uppvärderas. Den demokratiska skolning som många svenskar får inom idrottsrörelsen är guld värd. 

Emellertid har vi som är idrottsledare på hög nivå ett ansvar att uppvärdera föreningsutvecklingen. Vi behöver se över formerna för bildningsarbetet och hur dessa kan moderniseras för att attrahera även nya grupper, som ungdomar som lockas av mycket annat i vårt rörliga och snabbt utvecklande samhälle. 

Det är också angeläget att tänka på att många nya svenskar kommer från länder där idrotten inte organiseras i folkrörelseform.

Vikten av idrottsideologisk skolning är viktig i sig, men ger framförallt individer och grupper möjlighet att växa och få större intellektuell frihet. Fler ska tänka och samtala mera!

Johan Storåkers

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.