Idrotten aldrig så viktig som nu

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under sista helgen i maj genomförs Riksidrottsmötet (RIM), svensk idrotts högst beslutande organ, i lärdomsstaden Uppsala. RIM genomförs vartannat år och det är då specialidrottsförbunden, RF cerntralt och SISU Idrottsutbildarna samlas för att fatta demokratiska beslut. 

i en tid med sviter från pandemin och under ett pågående krig känns idrotten mera betydelsefull än någonsin.

Inför årets RIM finns det anledning att göra några kommentarer om den s.k. svenska idrottsmodellen. I Sverige, och huvudsakligen i alla de nordiska länderna, är idrottsrörelsen uppbyggd som en folkrörelse med föreningarna som rörelsens bas. Det är inget företag eller myndighet med ett ”top-down”-perspektiv.

Förtjänar en frihet

Dagens modell bygger till stor del på ett ideellt ledarskap i vårt mångfacetterade föreningsliv. Nu finns det både bland politiker, offentliga tjänstemän och även vissa idrottsledare en vilja att reglera idrotten ytterligare. De anser att idrotten inte fullt ut förtjänar de frihetsgrader som vi har idag i förhållande till den offentliga makten. 

Jag och många andra idrottsledare tror på den svenska modellen och anser att kritikerna har fel. Vi som hör till anhängarna har en mycket tydlig idrottspolitisk uppgift att med väl grundade ideologiska argument försvara nuvarande upplägg. Jag vill föra en del resonemang i ämnet.  

Idrotten är Sveriges största folkrörelse. Runt 3.3 miljoner svenskar är medlemmar i någon av landets 19 000 idrottsföreningar. Att så många människor hör till demokratiska föreningar ger verksamheten en bred kraft i samhällsbygget. 

I tider av ökad polarisering och när landet har betydande demokratiska utmaningar är idrotten en gyllene möjlighet för att bygga broar mellan individer och grupper. 

En demokratisk och vital folkrörelseverksamhet bidrar till gemenskap och en god möjlighet att bygga landet tillsammans. 

Forskning och samhällsnyttan

Vi vet sedan länge att forskning visar att fysisk aktivitet och idrott ger bättre hälsa i ett brett perspektiv, både fysisk och psykisk hälsa. Ett viktigt tillägg bland flera om forskningsempiri är att det finns tydliga belägg för att frivillig föreningsverksamhet bidrar till barn och ungdomars hälsoutveckling, i form av välmående, positiv livskvalitet och hur de kan hantera olika typer av känslor inklusive motgångar. 

Kort sagt - föreningsidrott ger ofta många positiva effekter för människors bredare vandring på livets stig.   

Det är viktigt att SISU, Idrottsutbildarnas demokratiska bildningsarbete uppvärderas. Den demokratiska skolning som många svenskar får inom idrottsrörelsen är guld värd. 

Emellertid har vi som är idrottsledare på hög nivå ett ansvar att uppvärdera föreningsutvecklingen. Vi behöver se över formerna för bildningsarbetet och hur dessa kan moderniseras för att attrahera även nya grupper, som ungdomar som lockas av mycket annat i vårt rörliga och snabbt utvecklande samhälle. 

Det är också angeläget att tänka på att många nya svenskar kommer från länder där idrotten inte organiseras i folkrörelseform.

Vikten av idrottsideologisk skolning är viktig i sig, men ger framförallt individer och grupper möjlighet att växa och få större intellektuell frihet. Fler ska tänka och samtala mera!

Johan Storåkers

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.