Då kan klåfingriga politiker stoppas
Idrottsrörelsen är en folkrörelse där kraften kommer underifrån i de cirka 19 000 föreningarna som är Riksidrottsförbundets själ. Det är ingen organisation med top down-perspektiv som kännetecknar till exempel en myndighet eller ett företag.
Företrädare för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna försvarar ofta ambitiöst folkrörelsestrukturen. Emellertid har det under den senaste tiden tagits fram dokument som förtroendevalda och tjänstemän på den centrala nivån anser att de enskilda idrotternas företrädare ska följa, utan att beslut i ärendet fattats på Riksidrottsmötet som är idrottens högsta demokratiska organ
Vidare har RF tilldelat ekonomiskt stöd till de enskilda idrotterna som har varit direkt avsedda för specifika projekt eller annan reglerad verksamhet. Detta trots att den offentliga makten, som är därifrån budgettillskotten ursprungligen kommit, inte alltid fört fram tydliga krav på exakt hur pengarna ska användas.
Gör mer motstånd
I vissa fall har emellertid kommuner, regioner och staten visat tydligt på begränsningar om vad de tillförda ekonomiska resurserna ska riktas mot för verksamhet.
Då är ärendet ofta mer enkelt att avgöra ur ett idrottspolitiskt styrningsperspektiv. Samtidigt finns det anledning att verkligen fråga sig om idrotten alltid ska tacka ja till direkt riktade bidrag från det offentliga.
Genom att alltid gå klåfingriga politiker till mötes urholkas nämligen den ideologiska grunden för en fri folkrörelse.
Även inom specialidrottsförbunden finns det tyvärr ibland en alltför liten respekt för idrottens folkrörelseinriktning.
Det finns för mig ingen anledning att peka finger mot enskilda personer. I stället är det min konkreta önskan att få till flera idrottsideologiska samtal inom vår egen rörelse, men även gärna i samhället i en bredare bemärkelse.
Ett komplext samspel
Jag ska för den intellektuella trovärdighetens skull problematisera frågan om samspelet mellan den offentliga makten och den fria folkrörelsen idrott.
För en sund balans mellan den fria folkrörelsen idrott och det förvaltningspolitiska uppdraget att följa upp vad våra skattepengar går till för verksamhet är det nödvändigt att politiken på ett övergripande plan ser idrottens egenvärde och inte prioriterar så många reglerade stöd till olika ämnesområden.
Idrotten bidrar till glädje, gemenskap, folkhälsa, personlig utveckling och demokrati. Genom grundverksamheten skapas betydande samhällsnytta, vilket det finns forskning med empiriska belägg som visar.
Den vardagliga verksamheten i vår självständiga folkrörelse ger påtagliga positiva effekter i form av till exempel integration och en bättra hälsa. Emellertid kan det inte vara en grundförutsättning för det offentliga stödet att idrotts- Sverige i form av ett beställningsorgan ska leverera lösningar på olika samhällsproblem.
Med ett till betydande delar fritt grundstöd kommer emellertid många föreningar, som är Riksidrottsförbundets hjärta, med flera att leverera mycket konkreta positiva effekter för vårt land. Lokalt, regionalt och nationellt.
Svensk idrott kan flytta berg om de får rätt förtroende från våra beslutsfattare på olika nivåer.
För att säkra en vital fri folkrörelsestruktur inom idrotten även om 5, 10 och 15 år är det nödvändigt att det finns ett väl fungerande implicit kontrakt mellan idrottsrörelsen och politiken.
Många idrottsledare måste på ett övergripande plan vara lyhörda för vilka mål som den offentliga makten på olika nivåer anser att vi ska arbeta mot. Detta då vi får ett större ekonomiskt stöd av offentliga medel. Det är samtidigt nödvändigt att folkrörelse- och föreningskunskapen bland våra politiker och åtminstone högre offentliga tjänstemän ökar betydligt. Det är ett viktigt folkbildningsinspel som jag vill betona.
I mina drömmars Sverige finns det flera personer som förstår både idrott och politik.
Vikten av folkbildning
Oroande inför Riksidrottsmötet och framförallt i den idrottsliga vardagen är att inte fler ser värdet av organisationen SISU Idrottsutbildarnas verksamhet och folkbildning.
Det sker i en tid när det är ökad polarisering i samhället, det finns demokratiska klyftor och mindre kunskap om vad föreningsdemokrati är än vad som är sunt i ett vitalt samhälle som håller ihop. Vi bör helt enkelt samtala och tänka mera.
I mina drömmars Sverige inriktas den idrottsideologiska verksamheten på många individer och grupper. Ett bildningsideal för att göra människor mer intellektuellt fria måste känneteckna även vår nations största folkrörelse.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé.
Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).
Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
Landslagsbacken Hanna Glas är lycklig – hon byter klubb från Kansas City till Seattle.
Samtidigt påvisar en rapport om transfermarknaden från Fifa att det är på damsidan inom fotbollen som rekorden slås rejält när detgäller spelarköp, enligt TT.
Fast mest noterbart är Kylian Mbappe övergång från Paris Saint-Germain till Real Madrid. han stod utan kontrakt och därför fick han själv gigantiska 703 miljoner.
Skriv kommentar