Så många kämpar för Sveriges bästa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi lever i ett fint land. En nation att vara stolt över. Ett land som står sig bra i flera internationella jämförelser, men även har utmaningar. Kring frågor som hälsoklyftor, psykisk ohälsa, integration, gängkriminalitet, demokratisk delaktighet och efterverkningar av pandemin. I alla dessa frågor har idrotten en viktig roll att spela genom att den verkligen kan göra skillnad. Inte som ett beställningsorgan från politiker och tjänstemän, utan via den konkreta vardagliga verksamheten vilken ger positiva direkta och indirekta effekter.

Så många kämpar och svettas för idrotten. Värdet för samhället är obegränsat.

Idrotten är en självständig folkrörelse som inte agerar genom direkta reglerade instruktioner från den offentliga makten. Om den däremot ges erforderligt stöd och förtroende kan nationens största folkrörelse förflytta berg, genom den kontinuerliga grundverksamheten i vardagen.

Idrotten stärker folkhälsan 

Idrotten bidrar tydligt till att stärka folkhälsan och därmed att utjämna hälsoklyftor i ett land som har utmaningar med bland annat social segregation. Fysisk aktivitet stärker många svenska medborgare och bygger broar mellan individer och grupper inom ramen för den gemensamma verksamheten.

Det finns starkt forskningsstöd för att rörelse inom idrotten och fysisk aktivitet i en bredare bemärkelse är positiv för den psykiska hälsan och den teoretiska inlärningen i skolan. Detta är extra viktigt i ett samhälle som med anledning av Covid-19 har utsatts för stora prövningar som fortfarande påverkar våra liv.

 Idrotten bygger broar 

Inom idrotten känner vi en tillhörighet och sammanhållning bortom olika typer av gränser, sociala, etniska och geografiska. Människor som normalt inte möts i vardagen träffas i nationens största folkrörelse. I idrottsmyllan. I alla våra fantastiska föreningar. Och lär sig demokratiskt arbete inom ramen för vardagliga föreningsfrågor och samspel med andra medlemmar.

Genom idrotten får många svenskar ett sammanhang, social trygghet och ett självförtroende som få folkrörelser har en möjlighet att erbjuda. Det är en verksamhet som ger en injektion i livsglädje och positiv motivation som det ofta saknas motstycke till i ett samhälle med ökad polarisering, omfattande psykisk ohälsa och demokratiska utmaningar ur flera aspekter. 

I idrottssammanhang möts människor oavsett om du är född i Akalla, Beirut, Djursholm, Kiruna, Nairobi, New Delhi, Rosengård, Torsby eller Vancouver. 

Vikten av utrymmen

För att en idrottsoffensiv ska bli realistisk krävs även att vi verkligen får plats för idrott. Genom anläggningar för spontan utövning, skolverksamhet och föreningslivet. Det gäller såväl i stad som mellanstora kommuner och glesbygd. I vanliga kommunala områden, i skog, luft och vatten m.m. Idrotten måste komma in tidigt i olika stadsbyggnadsprocesser. Kommunerna måste ta ett gediget ansvar för grundfinansiering av anläggningar, men självklart ska inte samverkan med näringslivet uteslutas.

En inkluderande idrott för ett brett deltagande 

Om vi ska sänka trösklar till idrottsverksamhet är kommuners föreningsbidrag, en central faktor likväl som samverkan med andra aktuella aktörer i samhället. 

För att ett brett urval av individer och grupper, bland annat personer och familjer i vårt land med svag förankring i folkrörelseverksamhet, är samarbetet med skolan en nyckelfaktor.

Idrotten ger många människor kraft och en positiv syn på framtiden.

Elitidrottare inspirerar

Elitidrotten är viktig för vårt land och ger en sammanhållning och stolthet över olika mänskliga gränser. Många av våra stjärnor är fantastiska förebilder som inspirerar till rörelseglädje och idrottsverksamhet. Namn som Malin Baryard-Johnsson, Armand Duplantis, Alexander Isak och Ebba Årsjö är fantastiska förebilder för breda grupper av svenskar. Idag har elitaktiva och tränare i många idrotter mycket begränsade resurser och detta är ett hinder för en stark prestationsutveckling under de närmaste åren.

De tillgängliga resurserna skiljer sig stort mellan olika idrotter. Möjligheterna att bedriva en idrottssatsning på den högsta nivån är ofta en klassfråga som framförallt är beroende av din och dina föräldrars ekonomiska stryka. Här behöver idrotten, politiken och näringslivet göra ett handslag. Framförallt för de aktuella individernas och gruppernas skull, men även med tanke på varumärket Sverige i en tid av stor internationell konkurrens.  

Nu är det upp till bevis för Sveriges politiska partier. Vågar de avge konkreta löften om satsningar på nationens största folkrörelse? Utan att ge pekpinnar till en självständig folkrörelse.

Vårt fina land kan bättre, även om mycket är positivt redan idag. I den resan har idrotten en central plats att spela. För goda livschanser och att hålla ihop ett samhälle. Är politikerna beredda att ta denna stafettpinne?

Hur resurser används

Om det tillförs mer resurser till idrotten kan vi ha en mer inkluderande verksamhet som bättre når grupper med små ekonomiska marginaler, säkerställa att föreningar och andra organisationsnivåer klarar att ”läka” sin organisation efter stora utmaningar under pandemin. Vår rörelse kan ta emot flera utövare genom ett kvalitativt ledarskap på många orter och erbjuda verksamhet på ytterligare ändamålsenliga anläggningar, i relevant miljö i naturen och möjliggöra underhåll av många slitna befintliga idrottsytor.

Det behövs mer budgetutrymme till elitidrotten så att det inte blir en klassfråga att vara utövare på toppnivån, speciellt i många icke kommersiella idrotter, och att vi får flera förebilder som inspirerar barn- och ungdomar till rörelseglädje. 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.