Så många kämpar för Sveriges bästa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi lever i ett fint land. En nation att vara stolt över. Ett land som står sig bra i flera internationella jämförelser, men även har utmaningar. Kring frågor som hälsoklyftor, psykisk ohälsa, integration, gängkriminalitet, demokratisk delaktighet och efterverkningar av pandemin. I alla dessa frågor har idrotten en viktig roll att spela genom att den verkligen kan göra skillnad. Inte som ett beställningsorgan från politiker och tjänstemän, utan via den konkreta vardagliga verksamheten vilken ger positiva direkta och indirekta effekter.

Så många kämpar och svettas för idrotten. Värdet för samhället är obegränsat.

Idrotten är en självständig folkrörelse som inte agerar genom direkta reglerade instruktioner från den offentliga makten. Om den däremot ges erforderligt stöd och förtroende kan nationens största folkrörelse förflytta berg, genom den kontinuerliga grundverksamheten i vardagen.

Idrotten stärker folkhälsan 

Idrotten bidrar tydligt till att stärka folkhälsan och därmed att utjämna hälsoklyftor i ett land som har utmaningar med bland annat social segregation. Fysisk aktivitet stärker många svenska medborgare och bygger broar mellan individer och grupper inom ramen för den gemensamma verksamheten.

Det finns starkt forskningsstöd för att rörelse inom idrotten och fysisk aktivitet i en bredare bemärkelse är positiv för den psykiska hälsan och den teoretiska inlärningen i skolan. Detta är extra viktigt i ett samhälle som med anledning av Covid-19 har utsatts för stora prövningar som fortfarande påverkar våra liv.

 Idrotten bygger broar 

Inom idrotten känner vi en tillhörighet och sammanhållning bortom olika typer av gränser, sociala, etniska och geografiska. Människor som normalt inte möts i vardagen träffas i nationens största folkrörelse. I idrottsmyllan. I alla våra fantastiska föreningar. Och lär sig demokratiskt arbete inom ramen för vardagliga föreningsfrågor och samspel med andra medlemmar.

Genom idrotten får många svenskar ett sammanhang, social trygghet och ett självförtroende som få folkrörelser har en möjlighet att erbjuda. Det är en verksamhet som ger en injektion i livsglädje och positiv motivation som det ofta saknas motstycke till i ett samhälle med ökad polarisering, omfattande psykisk ohälsa och demokratiska utmaningar ur flera aspekter. 

I idrottssammanhang möts människor oavsett om du är född i Akalla, Beirut, Djursholm, Kiruna, Nairobi, New Delhi, Rosengård, Torsby eller Vancouver. 

Vikten av utrymmen

För att en idrottsoffensiv ska bli realistisk krävs även att vi verkligen får plats för idrott. Genom anläggningar för spontan utövning, skolverksamhet och föreningslivet. Det gäller såväl i stad som mellanstora kommuner och glesbygd. I vanliga kommunala områden, i skog, luft och vatten m.m. Idrotten måste komma in tidigt i olika stadsbyggnadsprocesser. Kommunerna måste ta ett gediget ansvar för grundfinansiering av anläggningar, men självklart ska inte samverkan med näringslivet uteslutas.

En inkluderande idrott för ett brett deltagande 

Om vi ska sänka trösklar till idrottsverksamhet är kommuners föreningsbidrag, en central faktor likväl som samverkan med andra aktuella aktörer i samhället. 

För att ett brett urval av individer och grupper, bland annat personer och familjer i vårt land med svag förankring i folkrörelseverksamhet, är samarbetet med skolan en nyckelfaktor.

Idrotten ger många människor kraft och en positiv syn på framtiden.

Elitidrottare inspirerar

Elitidrotten är viktig för vårt land och ger en sammanhållning och stolthet över olika mänskliga gränser. Många av våra stjärnor är fantastiska förebilder som inspirerar till rörelseglädje och idrottsverksamhet. Namn som Malin Baryard-Johnsson, Armand Duplantis, Alexander Isak och Ebba Årsjö är fantastiska förebilder för breda grupper av svenskar. Idag har elitaktiva och tränare i många idrotter mycket begränsade resurser och detta är ett hinder för en stark prestationsutveckling under de närmaste åren.

De tillgängliga resurserna skiljer sig stort mellan olika idrotter. Möjligheterna att bedriva en idrottssatsning på den högsta nivån är ofta en klassfråga som framförallt är beroende av din och dina föräldrars ekonomiska stryka. Här behöver idrotten, politiken och näringslivet göra ett handslag. Framförallt för de aktuella individernas och gruppernas skull, men även med tanke på varumärket Sverige i en tid av stor internationell konkurrens.  

Nu är det upp till bevis för Sveriges politiska partier. Vågar de avge konkreta löften om satsningar på nationens största folkrörelse? Utan att ge pekpinnar till en självständig folkrörelse.

Vårt fina land kan bättre, även om mycket är positivt redan idag. I den resan har idrotten en central plats att spela. För goda livschanser och att hålla ihop ett samhälle. Är politikerna beredda att ta denna stafettpinne?

Hur resurser används

Om det tillförs mer resurser till idrotten kan vi ha en mer inkluderande verksamhet som bättre når grupper med små ekonomiska marginaler, säkerställa att föreningar och andra organisationsnivåer klarar att ”läka” sin organisation efter stora utmaningar under pandemin. Vår rörelse kan ta emot flera utövare genom ett kvalitativt ledarskap på många orter och erbjuda verksamhet på ytterligare ändamålsenliga anläggningar, i relevant miljö i naturen och möjliggöra underhåll av många slitna befintliga idrottsytor.

Det behövs mer budgetutrymme till elitidrotten så att det inte blir en klassfråga att vara utövare på toppnivån, speciellt i många icke kommersiella idrotter, och att vi får flera förebilder som inspirerar barn- och ungdomar till rörelseglädje. 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.