Så många kämpar för Sveriges bästa
Vi lever i ett fint land. En nation att vara stolt över. Ett land som står sig bra i flera internationella jämförelser, men även har utmaningar. Kring frågor som hälsoklyftor, psykisk ohälsa, integration, gängkriminalitet, demokratisk delaktighet och efterverkningar av pandemin. I alla dessa frågor har idrotten en viktig roll att spela genom att den verkligen kan göra skillnad. Inte som ett beställningsorgan från politiker och tjänstemän, utan via den konkreta vardagliga verksamheten vilken ger positiva direkta och indirekta effekter.
Idrotten är en självständig folkrörelse som inte agerar genom direkta reglerade instruktioner från den offentliga makten. Om den däremot ges erforderligt stöd och förtroende kan nationens största folkrörelse förflytta berg, genom den kontinuerliga grundverksamheten i vardagen.
Idrotten stärker folkhälsan
Idrotten bidrar tydligt till att stärka folkhälsan och därmed att utjämna hälsoklyftor i ett land som har utmaningar med bland annat social segregation. Fysisk aktivitet stärker många svenska medborgare och bygger broar mellan individer och grupper inom ramen för den gemensamma verksamheten.
Det finns starkt forskningsstöd för att rörelse inom idrotten och fysisk aktivitet i en bredare bemärkelse är positiv för den psykiska hälsan och den teoretiska inlärningen i skolan. Detta är extra viktigt i ett samhälle som med anledning av Covid-19 har utsatts för stora prövningar som fortfarande påverkar våra liv.
Idrotten bygger broar
Inom idrotten känner vi en tillhörighet och sammanhållning bortom olika typer av gränser, sociala, etniska och geografiska. Människor som normalt inte möts i vardagen träffas i nationens största folkrörelse. I idrottsmyllan. I alla våra fantastiska föreningar. Och lär sig demokratiskt arbete inom ramen för vardagliga föreningsfrågor och samspel med andra medlemmar.
Genom idrotten får många svenskar ett sammanhang, social trygghet och ett självförtroende som få folkrörelser har en möjlighet att erbjuda. Det är en verksamhet som ger en injektion i livsglädje och positiv motivation som det ofta saknas motstycke till i ett samhälle med ökad polarisering, omfattande psykisk ohälsa och demokratiska utmaningar ur flera aspekter.
I idrottssammanhang möts människor oavsett om du är född i Akalla, Beirut, Djursholm, Kiruna, Nairobi, New Delhi, Rosengård, Torsby eller Vancouver.
Vikten av utrymmen
För att en idrottsoffensiv ska bli realistisk krävs även att vi verkligen får plats för idrott. Genom anläggningar för spontan utövning, skolverksamhet och föreningslivet. Det gäller såväl i stad som mellanstora kommuner och glesbygd. I vanliga kommunala områden, i skog, luft och vatten m.m. Idrotten måste komma in tidigt i olika stadsbyggnadsprocesser. Kommunerna måste ta ett gediget ansvar för grundfinansiering av anläggningar, men självklart ska inte samverkan med näringslivet uteslutas.
En inkluderande idrott för ett brett deltagande
Om vi ska sänka trösklar till idrottsverksamhet är kommuners föreningsbidrag, en central faktor likväl som samverkan med andra aktuella aktörer i samhället.
För att ett brett urval av individer och grupper, bland annat personer och familjer i vårt land med svag förankring i folkrörelseverksamhet, är samarbetet med skolan en nyckelfaktor.
Idrotten ger många människor kraft och en positiv syn på framtiden.
Elitidrottare inspirerar
Elitidrotten är viktig för vårt land och ger en sammanhållning och stolthet över olika mänskliga gränser. Många av våra stjärnor är fantastiska förebilder som inspirerar till rörelseglädje och idrottsverksamhet. Namn som Malin Baryard-Johnsson, Armand Duplantis, Alexander Isak och Ebba Årsjö är fantastiska förebilder för breda grupper av svenskar. Idag har elitaktiva och tränare i många idrotter mycket begränsade resurser och detta är ett hinder för en stark prestationsutveckling under de närmaste åren.
De tillgängliga resurserna skiljer sig stort mellan olika idrotter. Möjligheterna att bedriva en idrottssatsning på den högsta nivån är ofta en klassfråga som framförallt är beroende av din och dina föräldrars ekonomiska stryka. Här behöver idrotten, politiken och näringslivet göra ett handslag. Framförallt för de aktuella individernas och gruppernas skull, men även med tanke på varumärket Sverige i en tid av stor internationell konkurrens.
Nu är det upp till bevis för Sveriges politiska partier. Vågar de avge konkreta löften om satsningar på nationens största folkrörelse? Utan att ge pekpinnar till en självständig folkrörelse.
Vårt fina land kan bättre, även om mycket är positivt redan idag. I den resan har idrotten en central plats att spela. För goda livschanser och att hålla ihop ett samhälle. Är politikerna beredda att ta denna stafettpinne?
Hur resurser används
Om det tillförs mer resurser till idrotten kan vi ha en mer inkluderande verksamhet som bättre når grupper med små ekonomiska marginaler, säkerställa att föreningar och andra organisationsnivåer klarar att ”läka” sin organisation efter stora utmaningar under pandemin. Vår rörelse kan ta emot flera utövare genom ett kvalitativt ledarskap på många orter och erbjuda verksamhet på ytterligare ändamålsenliga anläggningar, i relevant miljö i naturen och möjliggöra underhåll av många slitna befintliga idrottsytor.
Det behövs mer budgetutrymme till elitidrotten så att det inte blir en klassfråga att vara utövare på toppnivån, speciellt i många icke kommersiella idrotter, och att vi får flera förebilder som inspirerar barn- och ungdomar till rörelseglädje.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar