Morgon 7: desto viktigare att veta vad vi gör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För att utveckla den sociala hållbarheten i vårt Sverige är idrottsrörelsen ofta en viktig kraft. Den binder många gånger samman människor och samhällen. 

En idrottsförening- och anläggning är ofta ett nav på en ort som ger gemenskap och glädje oavsett var du befinner dig i den Sverige. 

I många kommuner, i såväl storstad som glesbygd, föds drömmar och det bildas mänskliga band mellan vänner för resten av livet. 

Vi måste skapa en både intellektuell och fysiska idrottslig infrastruktur som är inkluderande för individer oavsett om du är född i Bjurholm, Hagfors, Rinkeby, Idre, Hammarkullen, New Delhi eller Skruv. I Nairobi, Vivalla, Canberra, Limhamn eller Chicago.   

Inga gränser för total idrott

Svensk idrott uppstår någonstans i skärningspunkten mellan vardagens vedermödor och visionerna om en ljusare framtid.  

 Vi inom idrotten måste tillsammans med enskilda kommuner, SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), bygg- och fastighetsbolag och andra relevanta aktörer samverka för att få till hållbara och funktionella anläggningar. 

För att investeringar i anläggningarna ska vara samhällsekonomiskt försvarbara är det angeläget att få till idrottsytor, idrottsplatser, hallar och även möjligheter att idrotta i naturen som bjuder in till såväl spontan verksamhet som olika former av skolidrott och föreningsverksamhet. 

För att stimulera en bred användning av anläggningarna är det angeläget att, tillsammans med kommunala aktörer och bygg- fastighetsbolag, bygga de aktuella objekten i direkt eller nära anslutning till skolor. I idrottsrörelsen har vi även ett ansvar att samtala över gränserna mellan enskilda idrotter för att få till investeringar som även stimulerar barn, ungdomar och äldre till att prova på olika aktiviteter. 

Pressad ekonomi

Många kommuner kommer framöver att ha en pressad ekonomi, till exempel när färre människor skall försörja fler, och detta skapar en extra press på budgetarbetet. I dessa fall är det oerhört angeläget att idrottsledare verkar, i till exempel glesbygd, för samverkan över gränserna bortom deras direkta nuvarande vardag. 

Det handlar om att verka tillsammans med olika aktörer som till exempel företag, kommunala tjänstemän och politiker samt övriga civila samhället. Vad som är bra för idrotten i en bygd är ofta tydligt bidragande till hela samhället. Vår största folkrörelse gör hela Sverige starkare.   

 Det finns en välfärd i vår nation som varken är kopplad till näringslivet eller offentliga sektorn. Vårt mångfacetterade föreningsliv är en viktig pusselbit i demokratin. 

Visst handlar det ibland om formellt demokratiskt arbete i form av årsmöten och styrelseverksamhet. Emellertid, ofta är det frågan om, till exempel på mindre orter, att du samlas i olika gemenskaper för att bygga en ny klubbstuga, rusta idrottsplatsen eller delta i en studiecirkel. 

Gynnar  integrationen

Både den informella och formella demokratin är viktig. Underskatta emellertid inte det kontinuerliga föreningsarbetet betydelse för att bygga samman människor och en bygd.   

Föreningslivet är en mycket viktig kraft för att få till en bra integration i en bred bemärkelse i Sverige. Inom idrotten kan människor ofta mötas och samlas kring en gemensam uppgift, oavsett var du är född eller social tillhörighet m.m.   

 Träning och fysisk aktivitet inom ramen för skolan är ett bra sätt för många människor att komma i kontakt med landets största folkrörelse. Alla barn och ungdomar går i skolan. 

Många nya, unga svenskar och deras föräldrar är inte vana vid folkrörelseformen, men är ofta ärtrygga med verksamhet som organiseras av den offentliga sektorn, som till exempel skolan.   

Det är viktigt att de flesta av Sveriges kommuner samverkar med olika samhällsaktörer bortom idrotten, för att stimulera en bredare tränings- och tävlingsverksamhet. 

Vilka är då dessa människor? Det kan skilja mellan olika delar av landet, men det är allt från idrottslärare till lokala profiler och ledare i pensionärsföreningar. 

Berätta om fördelarna

Det är angeläget att det offentliga framöver ger stöd för att möjliggöra enklare anställningar och praktikplatser i föreningarna för personer som är i behov av att komma in på arbetsmarknaden och integreras i samhället.   

Inom idrottsrörelsen behöver vi bland annat genom Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och dess distrikt, bör bli bättre på att berätta om idrotten som den största folkrörelsen – och betydelse, såväl för gemenskap och socialt. 

Den stolthet och även direkta positiva följder som idrottsverksamhet bidrar med är viktig att skildra i både i text och bild.   

För att göra vårt land starkare och hålla ihop samhället behövs alla positiva engagerade personer och aktörer i en bredare bemärkelse. Det är ingen tvekan att idrottsrörelsen är en mycket viktig kraft för att stärka nationen i ett brett perspektiv. Till gagn för fysisk och psykisk hälsa. För gemenskap, glädje och personlig utveckling. Dessutom i bemärkelsen att bygga broar mellan individer och grupper, i städer, i glesbygd och på mellanstora orter.  

Genom strävsamt arbete fortsätter arbetet på alla nivåer inom idrottsrörelsen. Det är då nödvändigt att vi inte fokuserar enbart på större kommuner och högre prestationsidrott. Hela idrottssverige ska leva!  

 

Johan Storåkers

Fakta

Morgondagen: en serie som rullar vidare

Morgon 6: göra det enda raka

Morgon 5: bästa exemplen 

Morgon 4 hittar du här

Morgon 3  kan du läsa här

Morgon 2: läs vidare

Morgon 1: Upptakten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.