Morgon 7: desto viktigare att veta vad vi gör
För att utveckla den sociala hållbarheten i vårt Sverige är idrottsrörelsen ofta en viktig kraft. Den binder många gånger samman människor och samhällen.
En idrottsförening- och anläggning är ofta ett nav på en ort som ger gemenskap och glädje oavsett var du befinner dig i den Sverige.
I många kommuner, i såväl storstad som glesbygd, föds drömmar och det bildas mänskliga band mellan vänner för resten av livet.
Vi måste skapa en både intellektuell och fysiska idrottslig infrastruktur som är inkluderande för individer oavsett om du är född i Bjurholm, Hagfors, Rinkeby, Idre, Hammarkullen, New Delhi eller Skruv. I Nairobi, Vivalla, Canberra, Limhamn eller Chicago.
Inga gränser för total idrott
Svensk idrott uppstår någonstans i skärningspunkten mellan vardagens vedermödor och visionerna om en ljusare framtid.
Vi inom idrotten måste tillsammans med enskilda kommuner, SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), bygg- och fastighetsbolag och andra relevanta aktörer samverka för att få till hållbara och funktionella anläggningar.
För att investeringar i anläggningarna ska vara samhällsekonomiskt försvarbara är det angeläget att få till idrottsytor, idrottsplatser, hallar och även möjligheter att idrotta i naturen som bjuder in till såväl spontan verksamhet som olika former av skolidrott och föreningsverksamhet.
För att stimulera en bred användning av anläggningarna är det angeläget att, tillsammans med kommunala aktörer och bygg- fastighetsbolag, bygga de aktuella objekten i direkt eller nära anslutning till skolor. I idrottsrörelsen har vi även ett ansvar att samtala över gränserna mellan enskilda idrotter för att få till investeringar som även stimulerar barn, ungdomar och äldre till att prova på olika aktiviteter.
Pressad ekonomi
Många kommuner kommer framöver att ha en pressad ekonomi, till exempel när färre människor skall försörja fler, och detta skapar en extra press på budgetarbetet. I dessa fall är det oerhört angeläget att idrottsledare verkar, i till exempel glesbygd, för samverkan över gränserna bortom deras direkta nuvarande vardag.
Det handlar om att verka tillsammans med olika aktörer som till exempel företag, kommunala tjänstemän och politiker samt övriga civila samhället. Vad som är bra för idrotten i en bygd är ofta tydligt bidragande till hela samhället. Vår största folkrörelse gör hela Sverige starkare.
Det finns en välfärd i vår nation som varken är kopplad till näringslivet eller offentliga sektorn. Vårt mångfacetterade föreningsliv är en viktig pusselbit i demokratin.
Visst handlar det ibland om formellt demokratiskt arbete i form av årsmöten och styrelseverksamhet. Emellertid, ofta är det frågan om, till exempel på mindre orter, att du samlas i olika gemenskaper för att bygga en ny klubbstuga, rusta idrottsplatsen eller delta i en studiecirkel.
Gynnar integrationen
Både den informella och formella demokratin är viktig. Underskatta emellertid inte det kontinuerliga föreningsarbetet betydelse för att bygga samman människor och en bygd.
Föreningslivet är en mycket viktig kraft för att få till en bra integration i en bred bemärkelse i Sverige. Inom idrotten kan människor ofta mötas och samlas kring en gemensam uppgift, oavsett var du är född eller social tillhörighet m.m.
Träning och fysisk aktivitet inom ramen för skolan är ett bra sätt för många människor att komma i kontakt med landets största folkrörelse. Alla barn och ungdomar går i skolan.
Många nya, unga svenskar och deras föräldrar är inte vana vid folkrörelseformen, men är ofta ärtrygga med verksamhet som organiseras av den offentliga sektorn, som till exempel skolan.
Det är viktigt att de flesta av Sveriges kommuner samverkar med olika samhällsaktörer bortom idrotten, för att stimulera en bredare tränings- och tävlingsverksamhet.
Vilka är då dessa människor? Det kan skilja mellan olika delar av landet, men det är allt från idrottslärare till lokala profiler och ledare i pensionärsföreningar.
Berätta om fördelarna
Det är angeläget att det offentliga framöver ger stöd för att möjliggöra enklare anställningar och praktikplatser i föreningarna för personer som är i behov av att komma in på arbetsmarknaden och integreras i samhället.
Inom idrottsrörelsen behöver vi bland annat genom Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och dess distrikt, bör bli bättre på att berätta om idrotten som den största folkrörelsen – och betydelse, såväl för gemenskap och socialt.
Den stolthet och även direkta positiva följder som idrottsverksamhet bidrar med är viktig att skildra i både i text och bild.
För att göra vårt land starkare och hålla ihop samhället behövs alla positiva engagerade personer och aktörer i en bredare bemärkelse. Det är ingen tvekan att idrottsrörelsen är en mycket viktig kraft för att stärka nationen i ett brett perspektiv. Till gagn för fysisk och psykisk hälsa. För gemenskap, glädje och personlig utveckling. Dessutom i bemärkelsen att bygga broar mellan individer och grupper, i städer, i glesbygd och på mellanstora orter.
Genom strävsamt arbete fortsätter arbetet på alla nivåer inom idrottsrörelsen. Det är då nödvändigt att vi inte fokuserar enbart på större kommuner och högre prestationsidrott. Hela idrottssverige ska leva!
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar