Morgon 7: desto viktigare att veta vad vi gör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För att utveckla den sociala hållbarheten i vårt Sverige är idrottsrörelsen ofta en viktig kraft. Den binder många gånger samman människor och samhällen. 

En idrottsförening- och anläggning är ofta ett nav på en ort som ger gemenskap och glädje oavsett var du befinner dig i den Sverige. 

I många kommuner, i såväl storstad som glesbygd, föds drömmar och det bildas mänskliga band mellan vänner för resten av livet. 

Vi måste skapa en både intellektuell och fysiska idrottslig infrastruktur som är inkluderande för individer oavsett om du är född i Bjurholm, Hagfors, Rinkeby, Idre, Hammarkullen, New Delhi eller Skruv. I Nairobi, Vivalla, Canberra, Limhamn eller Chicago.   

Inga gränser för total idrott

Svensk idrott uppstår någonstans i skärningspunkten mellan vardagens vedermödor och visionerna om en ljusare framtid.  

 Vi inom idrotten måste tillsammans med enskilda kommuner, SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), bygg- och fastighetsbolag och andra relevanta aktörer samverka för att få till hållbara och funktionella anläggningar. 

För att investeringar i anläggningarna ska vara samhällsekonomiskt försvarbara är det angeläget att få till idrottsytor, idrottsplatser, hallar och även möjligheter att idrotta i naturen som bjuder in till såväl spontan verksamhet som olika former av skolidrott och föreningsverksamhet. 

För att stimulera en bred användning av anläggningarna är det angeläget att, tillsammans med kommunala aktörer och bygg- fastighetsbolag, bygga de aktuella objekten i direkt eller nära anslutning till skolor. I idrottsrörelsen har vi även ett ansvar att samtala över gränserna mellan enskilda idrotter för att få till investeringar som även stimulerar barn, ungdomar och äldre till att prova på olika aktiviteter. 

Pressad ekonomi

Många kommuner kommer framöver att ha en pressad ekonomi, till exempel när färre människor skall försörja fler, och detta skapar en extra press på budgetarbetet. I dessa fall är det oerhört angeläget att idrottsledare verkar, i till exempel glesbygd, för samverkan över gränserna bortom deras direkta nuvarande vardag. 

Det handlar om att verka tillsammans med olika aktörer som till exempel företag, kommunala tjänstemän och politiker samt övriga civila samhället. Vad som är bra för idrotten i en bygd är ofta tydligt bidragande till hela samhället. Vår största folkrörelse gör hela Sverige starkare.   

 Det finns en välfärd i vår nation som varken är kopplad till näringslivet eller offentliga sektorn. Vårt mångfacetterade föreningsliv är en viktig pusselbit i demokratin. 

Visst handlar det ibland om formellt demokratiskt arbete i form av årsmöten och styrelseverksamhet. Emellertid, ofta är det frågan om, till exempel på mindre orter, att du samlas i olika gemenskaper för att bygga en ny klubbstuga, rusta idrottsplatsen eller delta i en studiecirkel. 

Gynnar  integrationen

Både den informella och formella demokratin är viktig. Underskatta emellertid inte det kontinuerliga föreningsarbetet betydelse för att bygga samman människor och en bygd.   

Föreningslivet är en mycket viktig kraft för att få till en bra integration i en bred bemärkelse i Sverige. Inom idrotten kan människor ofta mötas och samlas kring en gemensam uppgift, oavsett var du är född eller social tillhörighet m.m.   

 Träning och fysisk aktivitet inom ramen för skolan är ett bra sätt för många människor att komma i kontakt med landets största folkrörelse. Alla barn och ungdomar går i skolan. 

Många nya, unga svenskar och deras föräldrar är inte vana vid folkrörelseformen, men är ofta ärtrygga med verksamhet som organiseras av den offentliga sektorn, som till exempel skolan.   

Det är viktigt att de flesta av Sveriges kommuner samverkar med olika samhällsaktörer bortom idrotten, för att stimulera en bredare tränings- och tävlingsverksamhet. 

Vilka är då dessa människor? Det kan skilja mellan olika delar av landet, men det är allt från idrottslärare till lokala profiler och ledare i pensionärsföreningar. 

Berätta om fördelarna

Det är angeläget att det offentliga framöver ger stöd för att möjliggöra enklare anställningar och praktikplatser i föreningarna för personer som är i behov av att komma in på arbetsmarknaden och integreras i samhället.   

Inom idrottsrörelsen behöver vi bland annat genom Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och dess distrikt, bör bli bättre på att berätta om idrotten som den största folkrörelsen – och betydelse, såväl för gemenskap och socialt. 

Den stolthet och även direkta positiva följder som idrottsverksamhet bidrar med är viktig att skildra i både i text och bild.   

För att göra vårt land starkare och hålla ihop samhället behövs alla positiva engagerade personer och aktörer i en bredare bemärkelse. Det är ingen tvekan att idrottsrörelsen är en mycket viktig kraft för att stärka nationen i ett brett perspektiv. Till gagn för fysisk och psykisk hälsa. För gemenskap, glädje och personlig utveckling. Dessutom i bemärkelsen att bygga broar mellan individer och grupper, i städer, i glesbygd och på mellanstora orter.  

Genom strävsamt arbete fortsätter arbetet på alla nivåer inom idrottsrörelsen. Det är då nödvändigt att vi inte fokuserar enbart på större kommuner och högre prestationsidrott. Hela idrottssverige ska leva!  

 

Johan Storåkers

Fakta

Morgondagen: en serie som rullar vidare

Morgon 6: göra det enda raka

Morgon 5: bästa exemplen 

Morgon 4 hittar du här

Morgon 3  kan du läsa här

Morgon 2: läs vidare

Morgon 1: Upptakten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.