Han attackerar Nationalarenans kritiker

Nationalarenan i Solna blir 1 miljard dyrare än beräknat – och Solnas skattebetalare får stå för en ännu större del av notan. Samtidigt attackerar kommunstyrelsens ordförande, Anders Ekegren, kritikerna och påvisar nya fakta.

Vid ett extra fullmäktigemöte i Solna beslutade politikerna att satsa ytterligare 62 miljoner kronor.

Det blir i form av 25 miljoner kronor i kapitaltillskott, resten som ett borgensåtagande på 36,67 miljoner. Allt enligt den borgerliga majoriteten.

Kalkylerna spräcktes

Oppositionen krävde omförhandling av kontraktet, men tvingades backa vid ett extra kommunfullmäktige.

2007 presenterades de ekonomiska kalkylerna med en total kostnad om 1,9 miljarder kronor. Solna Stad skulle stå för 227 miljoner.

Men kalkylerna har sprängts. Bygget blir nära 1 miljard dyrare och Solna ska betala närmare 300 miljoner.

Egentligen skulle Solnas politiker ha fattat beslutet redan i förra veckan, men då drev oppositionen igenom en så kallad minoritetsåterremiss av ärendet.

Måste fullfölja åtagandet

”Beslutet är bra och rätt för Solna och Arenan”, skriver Solnas kommunstyrelses ordförande, Anders Ekegren på sin blogg.

Han påpekar hur Solna som en av fem delägare ska fullfölja sitt åtagande och bidra med sin andel av den fördyring som uppstått.

”Om man tror på projektet i sig och har någon form av konsekvenstänkande inser man att beslutet var nödvändigt, och inte särskilt dramatiskt”, skriver Ekegren och betonar: ”Oppositionen har dock gjort allt som varit möjligt för att passa på att diskutera andra frågor, i och för sig viktiga, men som inte tillhör dagens ärende.”

Jämför med Nya Ullevi och Globen

Ekegren slår fast: ”Min uppfattning är klar. Uppförandet av Nationalarenan och Arenastaden är en bra satsning för Solna. Kapitaltillskottet är välmotiverat och underlagen för det fullgott. I synnerhet med de kompletteringar som gjorts sedan KF återremitterade ärendet förra veckan.

Han fortsätter: "Att projektet blivit dyrare kan man tycka är dåligt. Men man kan inte dra slutsatsen att hela projektet som sådant sköts på ett dåligt sätt."

Ekegren vill med bestämdhet avfärda kritiken. Och han finner det uppenbarligen märkligt att inte fler tar del av det faktum att arenor som Globen och Nya Ullevi är kommunalägda.

"AIK borde blir en delägare"

”En vanlig invändning mot projektet – från såväl oppositionen i Solna, som en del borgerliga debattörer – är att kommunen inte ska vara delägare i Arenan. Det är ett argument som tål att tänka på. Man kan på goda grunder hävda att det inte är kommunal kärnverksamhet att driva en Arena.

Det är däremot min bestämda uppfattning att kommuner ska bidra till samhällsutveckling – i det här fallet att skapa förutsättningar för tillväxt, regionens förtätning, ökad turism med mera. Sådana här projekt blir inte av utan kommunernas aktiva medverkan. Kommunerna äger frågan om bygglov/planer/exploatering. Det finns därför inte en arena i Sverige som tillkommit de senaste åren utan någon form av kommunalt deltagande.”

Ekegren vill också rikta uppmärksamhet på fakta som inte tidigare har framkommit: ”Låt mig påminna om att i jämförbara projekt – Stockholm och Göteborg som närmaste exempel - äger städerna arenorna till 100 procent. Och står därmed för hela risken. I vårt fall är Solnas risk begränsad till 16,7 procent.”

Ekegren välkomnar både en kommande diskussion – och AIK: ”När Arenan väl är på plats får vi säkert en diskussion om hur långsiktigt Solnas ägande ska vara. Det är jag öppen för. Men det är inte en fråga att diskutera nu. Den frågan kan vi diskutera när arenan är klar och jag ser gärna AIK som en av delägarna på sikt.”

Kristof (inte verifierad)

ons, 2011-06-29 23:26

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.