Han attackerar Nationalarenans kritiker
Vid ett extra fullmäktigemöte i Solna beslutade politikerna att satsa ytterligare 62 miljoner kronor.
Det blir i form av 25 miljoner kronor i kapitaltillskott, resten som ett borgensåtagande på 36,67 miljoner. Allt enligt den borgerliga majoriteten.
Kalkylerna spräcktes
Oppositionen krävde omförhandling av kontraktet, men tvingades backa vid ett extra kommunfullmäktige.
2007 presenterades de ekonomiska kalkylerna med en total kostnad om 1,9 miljarder kronor. Solna Stad skulle stå för 227 miljoner.
Men kalkylerna har sprängts. Bygget blir nära 1 miljard dyrare och Solna ska betala närmare 300 miljoner.
Egentligen skulle Solnas politiker ha fattat beslutet redan i förra veckan, men då drev oppositionen igenom en så kallad minoritetsåterremiss av ärendet.
Måste fullfölja åtagandet
”Beslutet är bra och rätt för Solna och Arenan”, skriver Solnas kommunstyrelses ordförande, Anders Ekegren på sin blogg.
Han påpekar hur Solna som en av fem delägare ska fullfölja sitt åtagande och bidra med sin andel av den fördyring som uppstått.
”Om man tror på projektet i sig och har någon form av konsekvenstänkande inser man att beslutet var nödvändigt, och inte särskilt dramatiskt”, skriver Ekegren och betonar: ”Oppositionen har dock gjort allt som varit möjligt för att passa på att diskutera andra frågor, i och för sig viktiga, men som inte tillhör dagens ärende.”
Jämför med Nya Ullevi och Globen
Ekegren slår fast: ”Min uppfattning är klar. Uppförandet av Nationalarenan och Arenastaden är en bra satsning för Solna. Kapitaltillskottet är välmotiverat och underlagen för det fullgott. I synnerhet med de kompletteringar som gjorts sedan KF återremitterade ärendet förra veckan.
Han fortsätter: "Att projektet blivit dyrare kan man tycka är dåligt. Men man kan inte dra slutsatsen att hela projektet som sådant sköts på ett dåligt sätt."
Ekegren vill med bestämdhet avfärda kritiken. Och han finner det uppenbarligen märkligt att inte fler tar del av det faktum att arenor som Globen och Nya Ullevi är kommunalägda.
"AIK borde blir en delägare"
”En vanlig invändning mot projektet – från såväl oppositionen i Solna, som en del borgerliga debattörer – är att kommunen inte ska vara delägare i Arenan. Det är ett argument som tål att tänka på. Man kan på goda grunder hävda att det inte är kommunal kärnverksamhet att driva en Arena.
Det är däremot min bestämda uppfattning att kommuner ska bidra till samhällsutveckling – i det här fallet att skapa förutsättningar för tillväxt, regionens förtätning, ökad turism med mera. Sådana här projekt blir inte av utan kommunernas aktiva medverkan. Kommunerna äger frågan om bygglov/planer/exploatering. Det finns därför inte en arena i Sverige som tillkommit de senaste åren utan någon form av kommunalt deltagande.”
Ekegren vill också rikta uppmärksamhet på fakta som inte tidigare har framkommit: ”Låt mig påminna om att i jämförbara projekt – Stockholm och Göteborg som närmaste exempel - äger städerna arenorna till 100 procent. Och står därmed för hela risken. I vårt fall är Solnas risk begränsad till 16,7 procent.”
Ekegren välkomnar både en kommande diskussion – och AIK: ”När Arenan väl är på plats får vi säkert en diskussion om hur långsiktigt Solnas ägande ska vara. Det är jag öppen för. Men det är inte en fråga att diskutera nu. Den frågan kan vi diskutera när arenan är klar och jag ser gärna AIK som en av delägarna på sikt.”
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.
Kristof (inte verifierad)
ons, 2011-06-29 23:26
1. Politiker, the mother of all
Politiker, the mother of all fuck ups. http://news.illinois.edu/news/04/1117stadiums.html