Stockholm får en ny jättearena
Försäljningen av Täby Galopp är en av de största någonsin som ett svenskt idrottsförbund har genomfört. Byggbolagen JM och Skanska betalade 200 miljoner enbart i första omgången.
Från 50 till 190 hektar
Täby Galopp består av 50 hektar och i överlåtelsen uppges ”Den initiala köpeskillingen för samtliga aktier i Svensk Galopp Fastighets AB uppgår till 200 miljoner kronor med betalning fördelad över 15 månader.”
I handlingarna heter det också ”Ytterligare köpeskillingar kommer att fastställas och utbetalas i takt med att detaljplanerna klarnar och när respektive produktionsstart sker. Sammantagen projekttid bedöms till 15-20 år.”
Nu står det klart att galoppen får sin nya nationalarena vid Önsta Gård i närheten av Bro samhälle i Upplands-Bro kommun.
30-tal kommuner konkurrerade
Efter försäljningen av Täby Galopp har det pågått ett intensivt arbete i jakten på platsen för en ny galoppbana i huvudstadsområdet.
Ett antal tänkbara områden har bedömts utifrån dussintals hårda och mjuka kriterier som ekonomi, markförutsättningar, närliggande infrastruktur, tillgänglighet, estetiska värden med mera, och utredningsgruppen inom Svensk Galopp sneglade tidigt mot just Bro bland ett 30-tal intressenter.
- Markområdet är också utpekat som utredningsområde för hästsport i den kommunala översiktsplanen, säger Dag Johansson, projektledaren på Svensk Galopp.
I konkurrensen med andra kommuner har Upplands-Bro kommun var mycket aktiv.
Den nya banan kommer att ligga i nära anslutning till E18 och med både pendeltågsstation och samhällsservice på gångavstånd. Stockholm Central nås på ca 30 min och till Arlanda är det ca 45 km. Från västra Sverige blir avståndet för tillresande ca 40 km kortare än idag.
En ny typ av anläggning
- Den nya huvudstadsbanan ska bli en anläggning för både träning och tävling, och med både gräs och allvädersbanor, säger Håkan Fredlund i Svensk Galopps styrelse.
- Det blir dock en helt annan typ av anläggning än vad till exempel Täby Galopp. Framförallt ska den vara bättre dimensionerad och mer flexibel. En bärande tanke är att skapa en anläggning som är intim, vacker och har charm, dit det är trevligt att åka även om det inte är tävlingar.
- En del banor som nämnts av många som inspirerande när det gäller att skapa en bra publikanläggning är till exempel franska Clairefontaine och brittiska Towcester.
Mer än bara hästevenemang
Det blir en helt ny typ av arena
- Det är viktigt att planeringen av området görs så att vi kan använda anläggningen till annat än bara galopp, säger Svensk Galopps ordförande Hans Hansson.
- Gör man rätt från början så kan vi ha allt från annan hästsport till trädgårdsmässor, utomhusopera eller varför inte andra idrottsevenemang, utan att det påverkar hästar och träning.
Tillträde till all mark sker under hösten 2012. Arbetet med marken går nu vidare i olika etapper där den första innebär en planläggning av själva området
- Det är också mycket viktigt att vi får till en god förankring inom sporten för det fortsatta arbetet samt att vi också får med oss människor med helt nya ögon. Vi har redan etablerat kontakter med internationella experter på anläggning av galoppbanor som kommer att vara med oss under resans gång.
Mest lästa just nu
Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0 till 12,0 procent.
Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.