Stockholm får en ny jättearena

Försäljningen av markområdet vid Täby Galopp ger totalt nära 1 miljard kronor. Nu använder galoppsportens företrädare pengarna. 190 hektar utanför Bro är köpt och där ska nya nationalarenan etableras.

Försäljningen av Täby Galopp är en av de största någonsin som ett svenskt idrottsförbund har genomfört. Byggbolagen JM och Skanska betalade 200 miljoner enbart i första omgången.

Från 50 till 190 hektar

Täby Galopp består av 50 hektar och i överlåtelsen uppges ”Den initiala köpeskillingen för samtliga aktier i Svensk Galopp Fastighets AB uppgår till 200 miljoner kronor med betalning fördelad över 15 månader.”

I handlingarna heter det också ”Ytterligare köpeskillingar kommer att fastställas och utbetalas i takt med att detaljplanerna klarnar och när respektive produktionsstart sker. Sammantagen projekttid bedöms till 15-20 år.”

Nu står det klart att galoppen får sin nya nationalarena vid Önsta Gård i närheten av Bro samhälle i Upplands-Bro kommun.

30-tal kommuner konkurrerade

Efter försäljningen av Täby Galopp har det pågått ett intensivt arbete i jakten på platsen för en ny galoppbana i huvudstadsområdet.

Ett antal tänkbara områden har bedömts utifrån dussintals hårda och mjuka kriterier som ekonomi, markförutsättningar, närliggande infrastruktur, tillgänglighet, estetiska värden med mera, och utredningsgruppen inom Svensk Galopp sneglade tidigt mot just Bro bland ett 30-tal intressenter.

- Markområdet är också utpekat som utredningsområde för hästsport i den kommunala översiktsplanen, säger Dag Johansson, projektledaren på Svensk Galopp.

I konkurrensen med andra kommuner har Upplands-Bro kommun var mycket aktiv.

Den nya banan kommer att ligga i nära anslutning till E18 och med både pendeltågsstation och samhällsservice på gångavstånd. Stockholm Central nås på ca 30 min och till Arlanda är det ca 45 km. Från västra Sverige blir avståndet för tillresande ca 40 km kortare än idag.

En ny typ av anläggning

- Den nya huvudstadsbanan ska bli en anläggning för både träning och tävling, och med både gräs och allvädersbanor, säger Håkan Fredlund i Svensk Galopps styrelse.

- Det blir dock en helt annan typ av anläggning än vad till exempel Täby Galopp. Framförallt ska den vara bättre dimensionerad och mer flexibel. En bärande tanke är att skapa en anläggning som är intim, vacker och har charm, dit det är trevligt att åka även om det inte är tävlingar.

- En del banor som nämnts av många som inspirerande när det gäller att skapa en bra publikanläggning är till exempel franska Clairefontaine och brittiska Towcester.

Mer än bara hästevenemang

Det blir en helt ny typ av arena

- Det är viktigt att planeringen av området görs så att vi kan använda anläggningen till annat än bara galopp, säger Svensk Galopps ordförande Hans Hansson.

- Gör man rätt från början så kan vi ha allt från annan hästsport till trädgårdsmässor, utomhusopera eller varför inte andra idrottsevenemang, utan att det påverkar hästar och träning.

Tillträde till all mark sker under hösten 2012. Arbetet med marken går nu vidare i olika etapper där den första innebär en planläggning av själva området

- Det är också mycket viktigt att vi får till en god förankring inom sporten för det fortsatta arbetet samt att vi också får med oss människor med helt nya ögon. Vi har redan etablerat kontakter med internationella experter på anläggning av galoppbanor som kommer att vara med oss under resans gång.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.