Vemodig kväll och sedan rivning...

En vemodig och en i lika grad märklig kväll. AIK möter Napoli på Råsunda i ett rent avgörande inför storpublik, sedan släcks strålkastarna för alltid och människor tillåts gå loss på inredningen...
AIK-tränaren Andreas Ahlm ska försöka vara fokuserad inför det avgörande mötet mo Neapel, men det är mycket annat runt matchen... Foto: Leif R Jansson, Scanpix


Solna ställs på prov på torsdagskvällen. 

Jättekonsert på Friends Arena med Swedish House Mafia dit 35 000 biljetter är sålda och avskedet av Råsunda med närmare 25 000 biljetter bokade.

Två jättevenemang med bara några kilometers avstånd.

Slut på 75-årig epok

På gamla nationalarenan kan det inte bli mer upptrissat. AIK tar adjö av stadion och har samtidigt chansen att avancera i Europa Leagues gruppspel. Därtill är Napoli motståndare.

En 75-årig fotbollsepok tar slut.

Dagen efter börjar utrymningen. Svenska Fotbollförbundets lämnar kansliet på den norra långsidan och flyttlasset går till "Fotbollens Hus" vid Arenastaden. Det innebär ett omfattande arbete att flytta alla saker och minnen, från alla landskamper, mästerskap, möten och annat som genomförts på anrika Råsunda.

Stängd och bevakad arena

För att Råsunda skall få ett värdigt avslut kommer inte arenan att vara öppen och ingen demontering sker under natten efter matchen AIK-Napoli, en match som slutar runt kl 23.00.

Både förbundet och AIK försöker nå ut med information till alla besökare om att arenan ska lämnas i befintligt skick. Det är en UEFA-mach och ett antal funktionärer från UEFA är på plats för att kontrollera att alla regler följs.

Arenan kommer därefter att hållas låst och bevakad fram till söndag eftermiddag när alla intresserade välkomnas för att hämta sitt önskade minne från Råsunda. Då får människor möjlighet att ta med sig en stol eller gräs från Råsunda som ett minne!

Åtskilliga personer har redan skickat in önskemål om saker av intresse via rasundaminne@aik.se eller SvFF på mittminne@svenskfotboll.se.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.