Hallen som är förföljd...

Människor i Vänersborg är trötta för länge sen på allt dividerande runt arenan. Den som skulle kosta 135 miljoner men drog i väg och hamnade på – 300 miljoner. Nu pågår rättsprocessen mellan kommunen och Länsförsäkringar som var kommunens partner och är hallens huvudsponsor...
Inte nog med att bygget blev mer än dubbelt så dyrt. När taket rämnade en lördagsnatt 2010 kände många som om hallen var förföljd. Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Länsförsäkringars stora loggo lyser upp entréplan vid Arena Vänersborg. Det var då det, när enighet rådde. I dag har parterna en viss skillnad i sitt respektive synsätt på en av Sveriges främsta hallar. En hall som tycks förföljd av olycka och ekonomisk vådlighet.

Match - i tingsrätten

Succèn med bandy-VM i mars med rekordmånga åskådare, kraftig TV-exponering, lovord från alla håll och kanter och hyllad av bandyfolket är ett minne blott.

Vardagen är tillbaka i stan och med den också tvisterna. Den här matchen pågår i tingsrätten och inte i arenan. Kommunen stämmer Länsförsäkringar på 3,9 miljoner kronor plus ränta.

Halv fyra på morgonen den 20 februari 2010 rasade nämligen 100 kvm av taket in på grund av, ja, orsaken är kärnfrågan.

Stämde Länsförsäkringar

I mars året därpå avslöjades att Länsförsäkringar inte betalade ut försäkringspremien eftersom bolaget ansåg att takplåten var för tunn.

Svaret från Vänersborgs kommun som har reparerat för 4,6 miljoner kronor kom ett halvår senare då de riktade en stämning mot sitt eget försäkringsbolag och tillika hallens titelsponsor.

I januari 2012 träffades parterna i Vänersborgs tingsrätt för en muntlig förberedelse och försök till förlikning, men utan framgång.

Tidigare partners

Därför har nu huvudförhandlingarna inletts i Vänersborgs tingsrätt.

Den 17 maj ska tingsrätten meddela dom. I en första av två förhandlingar har parterna gett sin syn på händelserna

Var det för mycket snö på taket eller var takkonstruktionen för vek?

Vänersborgs kommun mot Länsförsäkringar. De som tidigare var partners och idkade ett samarbete.

Skenande kostnader

Nu är tonen en annan. Och kommunen som samtidigt har ett dåligt samvete i hallens skenande byggkostnader från allra första början. Där de ekonomiska sviterna är svåra komma över och tynger kommunkassan för flera år framåt.

270 miljoner...

Det räcker med att de miljonerna inte är tillgängliga för annan verksamhet på grund av arenan, nu vill kommunen åtminstone vinna den här striden. I samma grad vill inte Länsförsäkringar inte betala.

Experter inkallade

Kommunen representanter har förklarat att raset inte berodde på tunn plåt eller något annat eventuellt fel utan det var helt enkelt för mycket snö på taket.

Länsförsäkringars ombud menar att kommunen inte skottat tillräckligt och i kombination med ett konstruktionsfel vek taket.

Ord mot ord. Nu är experter är inkallade. 

Som Håkan Sundquist, professor emeritus i brobyggnad vid Kungliga tekniska högskolan och han konstaterar:

Subventionerat

"Taket till Arena Vänersborg var inte rätt konstruerat med hänsyn till takets form. Takplåtarna var också något underdimensionerade för normens värde på snölast. Sammantaget innebär detta att taket inte var utfört enligt samhällets krav på säkerhet."

Detta  i ett yttrande som Länsförsäkringar bett om, allt återgivit av lokaltidningen TTELA som i en följetong av artiklar har bevakat händelseförloppet.

Inte nog med rättegången om försäkringspremier, kritiken är också hård i efterspelet till bandy-VM, där Vänersborg var huvudort. Rekordmånga åskådare kom och succén kunde mätas i flera avseenden. IFK Vänersborg gjorde en vinst på mer än en halv miljon på arrangemanget, men bloggaren Stefan Kärvling har uppmärksammat västgötarna på hur stora förmåner som klubben fick via kommunen.

Kommunstyrelsen vägrade betala

”IFK Vänersborg fick 300 000 kr av kommunstyrelsen och gratis hyra av arenan till ett värde av 360 000 kr. Barn- och Ungdomsnämnden har lagt ut ungefär 170 000 kr för extra vaktmästare och städ, mer el och vatten osv. Dessutom finns det enskilda politiker och chefstjänstemän som har egna budgetar, där ytterligare 100.000 kr har lagts på bandy-VM – i form av reklam, annonser, mat vid invigningen etc. Vänersborgs kommun stod för nästan 1 miljon kr alltså. För bandy-VM. Och IFK Vänersborg kammade hem vinsten…”, skriver Kärvling.

Dessutom är kommunstyrelsen och Barn- och Ungdomsnämnden oense om hyreskostnaderna. Uppgifter gör gällande att kommunstyrelsen skulle stå för hyreskostnaderna, de som klubben slapp, under VM.

Men när nämnden skickade en faktura på 360 000 kr vägrade kommunstyrelsen att betala.

Thomas Ejderhov

Fakta

Under 2005 föddes tankarna. Tillsammans med en privat finansiär som vill bygga ett köpcentrum på 16 000 kvm i området skulle Vänersborg få väst-Sveriges första bandyhall.

Den 13:e (!) december 2007 tog allt sin början. Byggnadsnämnden beviljade byggnadslov sedan politikerna gett klartecken till investeringen att bygga en arena. Och den 28 april 2008 satte RF:s ordförande Karin Mattson Weijber spaden  i backen.

Sedan dess har det varit en händelserikedom utan måtta.

Arenabygget har vållat stor debatt i kommunen, det har handlat om allt från kostnaderna, därmed andra uteblivna satsningar, och det gick så långt att det krävdes en folkomröstning om arenans tillkomst eller ej.

Ansvariga har polisanmälts, kommunen likaså och företaget WSP Management som hade till uppgift att kontrollera bygget och dess kostnader tvingades uppge hur kostnaderna galopperade och som en följd blev företaget polisanmält.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.