Hallen som är förföljd...
Länsförsäkringars stora loggo lyser upp entréplan vid Arena Vänersborg. Det var då det, när enighet rådde. I dag har parterna en viss skillnad i sitt respektive synsätt på en av Sveriges främsta hallar. En hall som tycks förföljd av olycka och ekonomisk vådlighet.
Match - i tingsrätten
Succèn med bandy-VM i mars med rekordmånga åskådare, kraftig TV-exponering, lovord från alla håll och kanter och hyllad av bandyfolket är ett minne blott.
Vardagen är tillbaka i stan och med den också tvisterna. Den här matchen pågår i tingsrätten och inte i arenan. Kommunen stämmer Länsförsäkringar på 3,9 miljoner kronor plus ränta.
Halv fyra på morgonen den 20 februari 2010 rasade nämligen 100 kvm av taket in på grund av, ja, orsaken är kärnfrågan.
Stämde Länsförsäkringar
I mars året därpå avslöjades att Länsförsäkringar inte betalade ut försäkringspremien eftersom bolaget ansåg att takplåten var för tunn.
Svaret från Vänersborgs kommun som har reparerat för 4,6 miljoner kronor kom ett halvår senare då de riktade en stämning mot sitt eget försäkringsbolag och tillika hallens titelsponsor.
I januari 2012 träffades parterna i Vänersborgs tingsrätt för en muntlig förberedelse och försök till förlikning, men utan framgång.
Tidigare partners
Därför har nu huvudförhandlingarna inletts i Vänersborgs tingsrätt.
Den 17 maj ska tingsrätten meddela dom. I en första av två förhandlingar har parterna gett sin syn på händelserna
Var det för mycket snö på taket eller var takkonstruktionen för vek?
Vänersborgs kommun mot Länsförsäkringar. De som tidigare var partners och idkade ett samarbete.
Skenande kostnader
Nu är tonen en annan. Och kommunen som samtidigt har ett dåligt samvete i hallens skenande byggkostnader från allra första början. Där de ekonomiska sviterna är svåra komma över och tynger kommunkassan för flera år framåt.
270 miljoner...
Det räcker med att de miljonerna inte är tillgängliga för annan verksamhet på grund av arenan, nu vill kommunen åtminstone vinna den här striden. I samma grad vill inte Länsförsäkringar inte betala.
Experter inkallade
Kommunen representanter har förklarat att raset inte berodde på tunn plåt eller något annat eventuellt fel utan det var helt enkelt för mycket snö på taket.
Länsförsäkringars ombud menar att kommunen inte skottat tillräckligt och i kombination med ett konstruktionsfel vek taket.
Ord mot ord. Nu är experter är inkallade.
Som Håkan Sundquist, professor emeritus i brobyggnad vid Kungliga tekniska högskolan och han konstaterar:
Subventionerat
"Taket till Arena Vänersborg var inte rätt konstruerat med hänsyn till takets form. Takplåtarna var också något underdimensionerade för normens värde på snölast. Sammantaget innebär detta att taket inte var utfört enligt samhällets krav på säkerhet."
Detta i ett yttrande som Länsförsäkringar bett om, allt återgivit av lokaltidningen TTELA som i en följetong av artiklar har bevakat händelseförloppet.
Inte nog med rättegången om försäkringspremier, kritiken är också hård i efterspelet till bandy-VM, där Vänersborg var huvudort. Rekordmånga åskådare kom och succén kunde mätas i flera avseenden. IFK Vänersborg gjorde en vinst på mer än en halv miljon på arrangemanget, men bloggaren Stefan Kärvling har uppmärksammat västgötarna på hur stora förmåner som klubben fick via kommunen.
Kommunstyrelsen vägrade betala
”IFK Vänersborg fick 300 000 kr av kommunstyrelsen och gratis hyra av arenan till ett värde av 360 000 kr. Barn- och Ungdomsnämnden har lagt ut ungefär 170 000 kr för extra vaktmästare och städ, mer el och vatten osv. Dessutom finns det enskilda politiker och chefstjänstemän som har egna budgetar, där ytterligare 100.000 kr har lagts på bandy-VM – i form av reklam, annonser, mat vid invigningen etc. Vänersborgs kommun stod för nästan 1 miljon kr alltså. För bandy-VM. Och IFK Vänersborg kammade hem vinsten…”, skriver Kärvling.
Dessutom är kommunstyrelsen och Barn- och Ungdomsnämnden oense om hyreskostnaderna. Uppgifter gör gällande att kommunstyrelsen skulle stå för hyreskostnaderna, de som klubben slapp, under VM.
Men när nämnden skickade en faktura på 360 000 kr vägrade kommunstyrelsen att betala.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.