Hallen som är förföljd...

Människor i Vänersborg är trötta för länge sen på allt dividerande runt arenan. Den som skulle kosta 135 miljoner men drog i väg och hamnade på – 300 miljoner. Nu pågår rättsprocessen mellan kommunen och Länsförsäkringar som var kommunens partner och är hallens huvudsponsor...
Inte nog med att bygget blev mer än dubbelt så dyrt. När taket rämnade en lördagsnatt 2010 kände många som om hallen var förföljd. Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Länsförsäkringars stora loggo lyser upp entréplan vid Arena Vänersborg. Det var då det, när enighet rådde. I dag har parterna en viss skillnad i sitt respektive synsätt på en av Sveriges främsta hallar. En hall som tycks förföljd av olycka och ekonomisk vådlighet.

Match - i tingsrätten

Succèn med bandy-VM i mars med rekordmånga åskådare, kraftig TV-exponering, lovord från alla håll och kanter och hyllad av bandyfolket är ett minne blott.

Vardagen är tillbaka i stan och med den också tvisterna. Den här matchen pågår i tingsrätten och inte i arenan. Kommunen stämmer Länsförsäkringar på 3,9 miljoner kronor plus ränta.

Halv fyra på morgonen den 20 februari 2010 rasade nämligen 100 kvm av taket in på grund av, ja, orsaken är kärnfrågan.

Stämde Länsförsäkringar

I mars året därpå avslöjades att Länsförsäkringar inte betalade ut försäkringspremien eftersom bolaget ansåg att takplåten var för tunn.

Svaret från Vänersborgs kommun som har reparerat för 4,6 miljoner kronor kom ett halvår senare då de riktade en stämning mot sitt eget försäkringsbolag och tillika hallens titelsponsor.

I januari 2012 träffades parterna i Vänersborgs tingsrätt för en muntlig förberedelse och försök till förlikning, men utan framgång.

Tidigare partners

Därför har nu huvudförhandlingarna inletts i Vänersborgs tingsrätt.

Den 17 maj ska tingsrätten meddela dom. I en första av två förhandlingar har parterna gett sin syn på händelserna

Var det för mycket snö på taket eller var takkonstruktionen för vek?

Vänersborgs kommun mot Länsförsäkringar. De som tidigare var partners och idkade ett samarbete.

Skenande kostnader

Nu är tonen en annan. Och kommunen som samtidigt har ett dåligt samvete i hallens skenande byggkostnader från allra första början. Där de ekonomiska sviterna är svåra komma över och tynger kommunkassan för flera år framåt.

270 miljoner...

Det räcker med att de miljonerna inte är tillgängliga för annan verksamhet på grund av arenan, nu vill kommunen åtminstone vinna den här striden. I samma grad vill inte Länsförsäkringar inte betala.

Experter inkallade

Kommunen representanter har förklarat att raset inte berodde på tunn plåt eller något annat eventuellt fel utan det var helt enkelt för mycket snö på taket.

Länsförsäkringars ombud menar att kommunen inte skottat tillräckligt och i kombination med ett konstruktionsfel vek taket.

Ord mot ord. Nu är experter är inkallade. 

Som Håkan Sundquist, professor emeritus i brobyggnad vid Kungliga tekniska högskolan och han konstaterar:

Subventionerat

"Taket till Arena Vänersborg var inte rätt konstruerat med hänsyn till takets form. Takplåtarna var också något underdimensionerade för normens värde på snölast. Sammantaget innebär detta att taket inte var utfört enligt samhällets krav på säkerhet."

Detta  i ett yttrande som Länsförsäkringar bett om, allt återgivit av lokaltidningen TTELA som i en följetong av artiklar har bevakat händelseförloppet.

Inte nog med rättegången om försäkringspremier, kritiken är också hård i efterspelet till bandy-VM, där Vänersborg var huvudort. Rekordmånga åskådare kom och succén kunde mätas i flera avseenden. IFK Vänersborg gjorde en vinst på mer än en halv miljon på arrangemanget, men bloggaren Stefan Kärvling har uppmärksammat västgötarna på hur stora förmåner som klubben fick via kommunen.

Kommunstyrelsen vägrade betala

”IFK Vänersborg fick 300 000 kr av kommunstyrelsen och gratis hyra av arenan till ett värde av 360 000 kr. Barn- och Ungdomsnämnden har lagt ut ungefär 170 000 kr för extra vaktmästare och städ, mer el och vatten osv. Dessutom finns det enskilda politiker och chefstjänstemän som har egna budgetar, där ytterligare 100.000 kr har lagts på bandy-VM – i form av reklam, annonser, mat vid invigningen etc. Vänersborgs kommun stod för nästan 1 miljon kr alltså. För bandy-VM. Och IFK Vänersborg kammade hem vinsten…”, skriver Kärvling.

Dessutom är kommunstyrelsen och Barn- och Ungdomsnämnden oense om hyreskostnaderna. Uppgifter gör gällande att kommunstyrelsen skulle stå för hyreskostnaderna, de som klubben slapp, under VM.

Men när nämnden skickade en faktura på 360 000 kr vägrade kommunstyrelsen att betala.

Thomas Ejderhov

Fakta

Under 2005 föddes tankarna. Tillsammans med en privat finansiär som vill bygga ett köpcentrum på 16 000 kvm i området skulle Vänersborg få väst-Sveriges första bandyhall.

Den 13:e (!) december 2007 tog allt sin början. Byggnadsnämnden beviljade byggnadslov sedan politikerna gett klartecken till investeringen att bygga en arena. Och den 28 april 2008 satte RF:s ordförande Karin Mattson Weijber spaden  i backen.

Sedan dess har det varit en händelserikedom utan måtta.

Arenabygget har vållat stor debatt i kommunen, det har handlat om allt från kostnaderna, därmed andra uteblivna satsningar, och det gick så långt att det krävdes en folkomröstning om arenans tillkomst eller ej.

Ansvariga har polisanmälts, kommunen likaså och företaget WSP Management som hade till uppgift att kontrollera bygget och dess kostnader tvingades uppge hur kostnaderna galopperade och som en följd blev företaget polisanmält.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.